Michael

Přehled odpovědí

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (z celkem 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na téma: Změna tvaru URL a přesměrování #31371

    Michael
    Participant

    Dobrý den,

    máte pravdu. Nechal jsem si to projít hlavou a zkusil ještě něco vyhledat k tomu odstranění koncovky .php. Když vidím, jak se s tím perou lidé o mnoho zkušenější, kolik postupů jim nefunguje a kolik potíží toto experimentování vykazuje, tak mě přešla chuť. :))
    Informoval a nasměroval jste mě perfektně, za což Vám opravdu upřímně děkuji. A hlavně za velkou trpělivost.
    Na základě tohoto porozumění věci si teď uvědomuji, že zase tak špatná ta má url nejsou a za ty změny a práci navíc to asi nestojí.
    Vlastně jediná trošku vada na kráse je to, co jste zmínil, že to numero mám na začátku a opticky lepší by bylo na konci. Právě proto jsem uvažoval o tom odtranění ID, aby zrovna třeba na tom Twitteru lépe napovídala klíčová slova hned za doménou, o čem příspěvek je. Takhle tam nejprve “straší” 6 místné numero a na slova už obvykle nevybyde místo.
    Ale celé jste to vlastně osvětlil tím, že krátké hezké url má asi větší smysl třeba u pravidelně uveřejňované stránky, jejíž url už si lidé spíše zapamatují, než jednorázový příspěvek. Tam to vážně asi moc smysl nemá, kvůli tomu dělat takové změny. A z tohoto pohledu už tam to .php na konci asi tedy také zas až tak nevadí. Co myslíte?
    Takže to nechám být, jsem o spoustu informací “chytřejší” a hlavně jsem díky Vám více v obraze.

    Ohledně otázky přiřazování příspěvků jste mi taky pomohl a myslím, že tedy nic nezkazím, když to ode dneška raději dělat budu a u starších (nejprve třeba u těch nejdůležitějších) to mohu dopřiřadit pomocí toho pluginu a časem třeba i ten zbytek. Po částech by to nemuselo být tak úmorné.

    Takže ještě jednou díky, toto vlákno si ukládám, neboť je, pro mne určitě, plné užitečných informací. Kdybych případně narazil na něco souvisejícího, tak tu můžu navázat vždycky.
    Mějte pěkný den a ať se daří!

    odpověď na téma: Změna tvaru URL a přesměrování #31341

    Michael
    Participant

    Dobrý den,

    přesně, už jsem se zamotával. Mně šlo jen o to, jestli to překlopení na nový tvar lze opravdu provést jednoduše přepsáním na nový tvar a tím se to automaticky provede u všech stávajících příspěvků. Takže ano.
    A po tomto zda je možné provést to přesměrování hromadně, pokud se de facto o změny url nejedná, abych nemusel všechny vypisovat sólo.
    Rozumím výhodě úprav v .htaccess oproti pluginu, jen že s takovými zásahy nemám zkušenosti, tak jsem asi spíše kandidát (aspoň pro začátek) na ten plugin, co jste poslal.

    No, to jste narazil na zajímavou otázku: Proč zrušit to ID?
    Vlastně nevím, myslel jsem, jak všude doporučují ta “hezká url”, že je to tam jen zbytečné a hyzdící číslo (v mém případě 6 místné), které zbytečně zabírá místo, když se odkaz sdílí třeba na Twitteru a nikomu nic neříká. Navíc jako jediný autor a s relativně málo příspěvky mi stačí mít jen postname. Pouhý název příspěvku hned za doménou se mi zdál výhodnější i zpohledu SEO.
    Takže máme na stole otázku, zda jsem se vlastně nemýlil a zda není vhodnější to ID zachovat i z důvodu, který zmiňujete. Nevěděl jsem, že mít tam ID je vlastně výhoda. Pokud ano, tak mně těch 6 číslic vlastně nevadí a klidně je tam nechám, pokud to něco zjednoduší a ještě to má výhodu.

    Takže ten můj současný tvar nevidíte z hlediska SEO anebo “hezkých URL” jako nevyhovující?
    Potom jsme zpět na úplném začátku: Musím tedy vlastně tu změnu a následné přesměrování vůbec provádět a má to smysl?

    Tedy alespoň tu koncovku .php bych tím mohl odstranit (pokud je zbytečná), ale tam jste zmiňoval, že si v tom tak jistý nejste.
    Mám to tedy změnit z /%post_id%-%postname%.php na: /%post_id%-%postname%
    pouze bez té koncovky? Ovšem přesměrovávat by se i tak muselo nebo ne? Tvoří ta koncovka z tohoto pohledu už jinou URL než když je to bez ní?

    odpověď na téma: Změna tvaru URL a přesměrování #31336

    Michael
    Participant

    Dobrý den,

    led mých znalostí je o mnoho tenčí, než ten Váš. :)
    Každopádně mi Vaše informace velmi pomáhají, děkuji.

    O problematice .htaccess a navrhovaných postupů bych už musel hodně nastudovat předem, abych vůbec věděl o čem je řeč. Nemám ve zvyku se pouštět bezhlavě do experimentů o jejichž podstatě málo nebo nic nevím.
    Domníval jsem se, že změna toho tvaru je velice prostá a to pouze zadáním nového tvaru do té kolonky v “Nastavení trvalých odkazů” ve WP. Myslel jsem, že když zadám tvar, ve kterém už bude jen “postname” a nebude ID a .php, tak se všechny příspěvky automaticky překlopí do tohoto tvaru.
    A následně, protože by staré odkazy z internetu už nefungovaly, tak je poté nutné provést to přesměrování, aby původní tvar skočil na příspěvek s tím novým tvarem.
    Takže takhle to nefunguje a je potřeba to nějak řešit tím postupem, který jste popsal?
    To v tom mám tedy asi pořád nejasno. :)

    Jen mi prosím potvrďte ten můj předchozí dotaz, ať mám jednou pro vždy jasno aspoň v tomto:
    a) Znamená ta volba v nastavení “Název příspěvku – http://domena/nazev-prispevku/” totéž co http://domena/postname/ ?
    Je to jen nesoulad kvůli překladu do CZ?
    b) nebo jde o dvě různé věci, jak zatím jen odhaduji a to:
    /nazev-prispevku/ = libovolně volitelný text v url, který se nemusí shodovat s titulkem příspěvku
    vs
    /postname/ = automaticky vygenerované url odvozené z titulku příspěvku, který už není možné nijak editovat
    ?

    Jak jsem psal, chci jen osekat to ID a .php. Automaticky generovaná url shodná s titulky příspěvků mám až dosud a vyhovovaly by mi i nadále. Nehodlám na tom nic měnit.
    Pak by nestačilo jen to přepsání v administraci WP z: /%post_id%-%postname%.php na: /%postname% ?

    Ten plugin vypadá opravdu slibně. Díky moc. Jdu pročíst jejich support a reviews, aby porozumněl funkci a zda je to to, co potřebuji.
    Evidentně ovšem musím nejprve plně rozumět, jak provést to prosté osekání url tvaru. ;)

    Díky.

    odpověď na téma: Změna tvaru URL a přesměrování #31326

    Michael
    Participant

    Dobrý den,

    díky za Vaše odpovědi.
    1a) Ohledně toho redirectu zvažuji jen v “Nastavení trvalých odkazů” v administraci WP překliknout z volby “Vlastní struktura: /%post_id%-%postname%.php” na volbu “Název příspěvku: /nazev-prispevku/”.
    Doména zůstává stejná, ale jak jsme si vysvětlili, staré odkazy z webu, FB apod. by byly nefunkční a musí se přesměrovat na tento nový tvar.
    Proto jsem myslel, že stejně jako WP umí jedním kliknutím všem dosavadním příspěvkům rázem změnit všechna URL na ten nový tvar, tak že existuje i možnost stejně tak hromadně přikázat:
    Přesměruj vše z každé URL ve tvaru: domena.cz/%post_id%-%postname%.php na URL ve tvaru: domena.cz/nazev-prispevku , podkud chápu dobře, že “postname” je totožné s “nazev-prispevku”. Jednoduše řečeno, jen potřebuju kvůli hezkým URL odevšad vyházet to ID a koncovku .php. Ostatní v URL zůstává stejné a shodnou identifikaci každého příspěvku zařídí to “postname”. Nebo ne?

    1b) Anebo jsem si to špatně vyložil a to “/nazev-prispevku/” je možnost ručně zadat jakýkoliv jiný, nový název, který ta URL bude mít? To já ale nechci. S dosavadními postnamy jsem spokojen a přepisovat se s nimi nechci.
    Takže bych vlastně, pokud jsem špatně pochopil alternativu 1a), měl zůstat v políčku “Vlastní struktura” a jen přepsat to: /%post_id%-%postname%.php na: /%postname% ? Bylo by to tak správně a šlo by je pak už podle identifikace každého příspěvku pomocí shodného “postname” i hromadně přesměrovat?

    Domníval jsem se, že takovýto jeden hromadný příkaz by to vyřešil, ale nerozumím tomu do hloubky, takže to podle mojí představy asi, jak říkáte, nefunguje a vždy (i s pomocí pluginů) je NEZBYTNÉ zadat všechna přesměrování jednotlivě, ano? Pouze prosím potvrďte, zda ano, ať tedy zbytečně nepátrám po možnosti hromadného příkazu, pokud nic takového neexistuje. Díky.

    2) Takže byste i tak raději doporučil, pohrát si s tím a dopřiřadit každému obrázku nějaký příspěvek/stránku? Pommůže to vůbec nějak zpětně v lepším vyhledávání i obrázkům publikovaným třeba už před několika lety?

    Děkuji.

    odpověď na téma: Změna tvaru URL a přesměrování #31320

    Michael
    Participant

    Dobrý den,

    díky za Váš čas a cenné informace. Toto vlákno by určitě moc pomohlo všem začátečníkům nebo těm, kdo potřebují porozumnět. Osobně si ho ukládám. :)

    1) Redirect.
    To jsem asi jásal předčasně. Pročítal jsem funkce jednoho pluginu s tím, že tam budu muset vypisovat přesměrování každého příspěvku zvlášť. U stovek příspěvků je to děsná představa. Pak jste zmínil ten .htaccess a pochopil jsem to tak, že tak mohu zadat hromadný příkaz. Prostě: Přesměruj vše, co má tvar /%post_id%-%postname%.php na tvar /postname/ . Takže takhle to tedy nelze a musí tam být vždy vypsána všechna konkrétní URL? Myslel jsem, že až na to půjdu, zkusím ještě jiné pluginy a doufal, že některý bude mít tu funkci “bulk”.
    S tou koncovkou .php, tedy pořád přesně nevím, zda její odstranění z URL je jen “optická” formalita, anebo zda nedojde k nějaké zásadní změně, jak se ta stránka chová, nebo jak je nahlížena. Nerad bych je tak všechny hromadně “umrtvil”, zpomalil nebo nějak omezil.

    2) Obrázky.
    Ano, nemám potřebu měnit URL. Ten plugin, co jsem zmínil, přidá možnost každému nahranému obrázku přiřadit rubriku a později při potřebě vyfiltrovat třeba jen obrázky jedné rubriky, ji vyberu z nabídkového menu, které ten plugin všude přidal. Mám v tom systém, v obrázcích se orientuji a jejich URL jsem nebyl nucen měnit. To ten plugin neudělá, jen přidá jakousi vnitřní strukturu. Takže mi odpadla starost změnit a přesměrovávat URL obrázků, když vyvstal problém při jejich narůztajícím počtu vytvořit v nich nějaký systém.

    3) Přiřazení
    Jestli dobře chápu, tak můj předchozí bod 2) řeší i toto. Takže chápu správně, že “přiřazování” je tedy určené k vytvoření struktury a pokud mi to jinou cestou řeší ten plugin, nepřipravuji se o nějakou SEO výhodu, nebo tak něco?
    Proč uploaduji obrázky touhle cestou? Když jsem migroval web do WP, tak se všechny staré už prostě objevily v ML, tam jsem je doeditoval a už si tak na to zvykl. Přes vytvoření stránky/příspěvku je nevkládám i proto, že každý použiju třeba i víckrát na různých místech: v příspěvcích, na stránce a třeba ještě v obrazové galerii. Přiřazením k jednomu třeba příspěvku se mi zdálo, že by mohl vzniknout guláš a v orientaci by mi to moc nepomohlo. Opět mi to srozumitelně řeší ten plugin, protože vím, že třeba obrázky z rubriky Foto-Zvirata, najdu v příspěvcích, stránce i galerii vztahujících se k této rubrice. Proto mám obrázky nepřiřazeny a jen chtěl mít jistotu, zda to nějak zásadně nevadí a zda si muset dát tu práci je dopřiřadit.

    4) Ve volbě těch 4 možností jsem testováním objevil jen tento rozdíl. Jak jste zmínil také, pokud není obrázek přiřazen ke konkrétnímu příspěvku/stránce, je mu vytvořen příspěvek, kde je možno ho i zvětšit v lightboxu, ale dál to nikam nevede. Pouze je host už na mých stránkách a může se dál někam proklikat.
    Pokud ho přiřadím, jedinou změnu vidím v tom, že se vytvoří stejný příspěvek pro obrázek, ale má navíc meta, kde je možno kliknout na rubriku + se ten přiřazený příspěvek přidá do breadcrumbs a je možnost se k němu donavigovat.
    Upřímně řečeno, nedělám si moc iluzí o výhodě těchto dvou možností navíc. Meta i bredcrumbs je něco miniaturního na okraji nebo dole a tipnul bych, že 99% lidí si jich nevšímá a nikam se jimi proklikávat nebudou.
    Jiný rozdíl jsem nezaznamenal a proto znovu: Má valný smysl si dát tu děsnou práci všechno dopřiřadit?

    5) Vyhledání
    Ano, chápu, že jen v karuselech by byly obrázky mrtvé, ale tady jsem časem vyzkoumal fintu. Nechrlím obrázků tisíce, uveřejňuji jen ty dobré práce a jen tu a tam jednotlivě. Proto, když ho zařadím do galerie (objeví se třeba v karuselu), ručně ho přidám třeba i na stránku nebo do portfolia a ještě k němu vždy vytvořím příspěvek, jakožto mé nové dílko, neboť mám součástí webu i blog. Blog-příspěvkem získám tu SEO výhodu mít k obrázku vytvořen přípěvek s šikovným H1 nadpisem, v popisu nějaká ta klíčová slova a ještě vždy pod obrázek vkládám jako lákadlo odkaz v podobě poutavého grafického loga příslušné rubriky nebo stránky, kde lze nalézt více k tématu toho obrázku.
    Navíc mám jeětě i na každé takovéto stránce plugin obrazových galerií, kde jsou v líbivé formě nabízeny originály obrázků ve velkém rozlišení, pokud by někdo měl zájem o detaily, stahování apod.
    Tak myslím, že toto by k zviditelňování obrázků snad mohlo být dobré, nevím, přišel jsem si na to sám, možná se pletu, nejsem expert. :)

    6) Asi též vysvětleno v předchozích bodech. Obrázky, ač nepřiřazeny svůj příspěvek (permalink) vždy automaticky mají, tak by vyhledatelné být měly. Jen nemají ta meta + breadcrumbs, o jejichž “výhodě” jsem zapolemizoval. Na stránky už se mi host dostane a ručně doeditovávat ke každému takovému permalink-příspěvku nějaké další odkazy, už je možná zbytečná dřina, když to dělám s těmi blog-příspěvky (viz předchozí bod).
    Jen mě podle Analytics zaujalo, že touto cestou permalink-příspěvku přijde jen malé procento hostů. Více jich chodí a zřejmě i Google ve vyhledávání obrázků nabízí přes tag nebo rubriku, což je hodí na ten blog-příspěvek.

    Váš poslední odstavec: Ano to mi právě vrtalo v hlavě, zda se tím nepřiřazením nepřipravuji o indexaci a možnost vyhledání toho obrázku obecně. Ale snad to opět řeší ta má zmíněná metoda, vytvořit ke každému novému obrázku ručně i nový blog-přípěvek. Co myslíte?

    odpověď na téma: Změna tvaru URL a přesměrování #31307

    Michael
    Participant

    Dobrý den,

    velice děkuji za Vaše cenné informace. Snažil jsem se je sehnat na více místech, ale Vy jste trefil hřebíček přesně a to tím, že jste rozebral i druhý, a jak sám zmiňujete, větší ořech, a to obrázky. Přesně k tomu jsem se chtěl také dostat. Nejsem odborník, spravuji si web sám, učím se za chodu a fóra jsou pro mne nejcennější zdroj, tak se omlouvám za případné laické dotazy.
    Takže:

    1) Články.
    Ten redirect 301 by mi přesně vyhovoval. Chtěl bych uvést do chodu přesně takový jednoduchý příkaz hromadného přesměrování z jednoho tvaru na druhý. Nevěděl jsem o této možnosti a myslel, že je potřeba pouze plugin. Přirozeně se mi nechce zaplácat WP dalším pluginem, takže toto by byla ideální a jednodušší forma.
    Takže stačí Vámi uvedený řádek prostě jen vložit do .htaccess souboru? Někam mezi #BEGIN WordPress a #END WordPress ?
    “Neviditelnost starých příspěvků”. Máte pravdu, nepřesně jsem to vyjádřil. Měl jsem na mysli, aby se po přesměrování a změně url nadobro nevypařily z nabídky vyhledávání. Teď už rozumím, že staré linky (weby, facebook) budou směrovány na nový tvar, takže vstup na ně se neztratí. A ve vyhledávačích budou postupně nahrazovány novým tvarem. Výborně. To by bylo ideální.
    Plus ta možnost vnutit vyhledávačům novou indexaci a trochu je rozhýbat pomocí těch nástrojů je taky užitečná. Tudy se vydám.
    Otázce ranku rozumím.
    Obecně jsem se chtěl ohledně přesměrování příspěvků jen ujistit, zda může z toho URL vypadnout ta koncovka .php ? Stránka bude pořád dynamická i bez toho, ne? “Hezké URL” nemají žádné zbytečné koncovky a fungují, jak vidím jinde.
    Pro zvýšení rychlosti načítání webu právě testuji i cache plugin, který prý uživateli předkládá jakoby statickou verzi, čímž to právě urychluje. Tak mě zajímá, jestli má to přesměrování nějaký účinek i na toto.

    2) Obrázky.
    Pro mě opravdu větší ořech. Obrázky, jejich indexace a vyhledatelnost jsou na mém webu klíčové pro příchody na něj, protože jsem grafik a fotograf.
    Nejprve prosím trochu osvěty, abych tomu dobře rozumněl.
    Obrázky jsem přeměrovávat nehodlal. Mám obavy, že tam bych změnou URL hodně utrpěl a vlastně ji nepotřebuji. Mám obrázky ve standardních složkách: měsíc/rok a v názvu vždy nějaké to “SEO výrazivo”, třeba: /klicove-slovo.jpg. To by myslím mohlo stačit a měnit bych to nepotřeboval. K tomu pro mou lepší orientaci používám plugin Media Library Categories, který do ML přidá filtrování podle rubrik. To mi celkem vyhovuje a stačí.

    Jiná věc, které moc nerozumím, je “Přiřazování”.
    Obrázky nevkládám v příspěvcích, ale nahrávám je předem přes Media Library a až pak je vkládám do příspěvků.
    Proto mám u všech “Soubor zatím nebyl přiřazen k příspěvku/stránce”.
    Chtěl bych jen rozumět tomu, jestli kromě orientace ve struktuře má i jiný význam to přiřazování obrázků k příspěvkům.
    Mám plugin Unattach and Re-attach Media Attachments, který to umožní dodatečně přiřadit, ale nechce se mi to zpětně dodělávat u tisíce obrázků, pokud to jiný význam nemá.
    Navíc by to změnilo jejich permalink, ne?

    S tím souvisí ještě dotaz, jak je z hlediska indexováni Googlem, vyhledávání obrázků a SEO důležité nastavení těch 4 možností URL odkazu u obrázku:
    – Žádné
    – Mediální soubor
    – Stránka se zobrazením souboru
    – Zadat vlastní adresu

    Do příspěvků a stránek vkládám obrázky přes různé prvky šablony (lightbox, karusel, atd.) a každý přidá do URL odkazu něco jiného z těch 4 možností.
    Mají tyto 4 volby různý vliv na schopnost obrázku být viděn a vyhledatelný Googlem?
    Pokud tomu rozumím dobře, obrázek je vyhledáván přes své URL, ale někdy mi podle Ananlytics přijdou hosté i přes jeho permalink.
    Jaký je vlastně u obrázků význam a rozdíl permalinku vs. URL?

    Díky za případné objasnění.

    odpověď na téma: Spuštěna nová verze fóra #19919

    Michael
    Participant

    Zdravím,
    díky za pomoc. Oceňuji Váš ochotný přístup a rychlou podporu. Ty provedené úpravy jsou super.

    Na ten odkaz “změny zapomenutého hesla” jsem již kliknul včera, ale zkrachovalo to na něčem jiném. Nepamatuji si, jaký e-mail jsem tehdy použil při registraci. Je to moje chyba – jsem si toho vědom. Používám jich víc a ani na jeden mi nové heslo nedorazilo. Asi to byl nějaký, který jsem používal jen pro registrace.
    Protože se nemůžu dostat do svého profilu, tak nemohu zjistit, který e-mail jsem tam vložil.
    Můj profil byl tento:
    https://www.separatista.net/forum/uzivatel/mike

    Je nějaká možnost, jak se z toho “začarovaného kruhu” dostat a získat znovu přístup?

    Díky.

    odpověď na téma: Spuštěna nová verze fóra #19885

    Michael
    Participant

    Zdravím,
    několik měsíců jsem zde nebyl a vidím, že fórum je předělané.
    Nemůžu se dostat do mého starého profilu (stále hlásí “Chybné heslo”, i když jsem ho nezapomněl, ani neměnil).
    Proto sem vstupuji z náhradního profilu, abych se zeptal. Nikde nemůžu najít žádný soukromý e-mail nebo kontakt na administrátora, abych s tím nemusel otravovat veřejně.
    Také nevím, jak založit nové téma – buď jsem slepý nebo nikde nevidím žádné tlačítko, odkaz, či něco takového.
    Fórum je najednou pro mě nepoužitelné. Poradíte?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (z celkem 8)

WordPress – novinky, návody a zajímavosti