Vlastní Themes?

Štítky: 

Zvolené téma obsahuje celkem 11 odpovědí. Do diskuze (5 účastníků) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 11 let, 4 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)
  • Autor
    Příspěvky
  • #1429

    Zdennna
    Participant

    Zdravím, chtěl bych se zeptat , jestli je nějaký návod nebo někdo ochoten mi vysvetlit jak si udělat vlastní themes na tenhle RS system. Diky

    #10593

    neteyescz
    Participant
    #10594

    admin
    Keymaster
    Web

    Doporučil bych spíše přímo manuál WordPressu (anglicky). Případně se nebojte pořádně prozkoumat výchozí šablony Twenty Ten a Twenty Eleven, které můžete použít jako výborný studijní materiál. Tvorba šablony je poměrně složitá věc, měla byste totiž rozumět několika oborům (HTML, kaskádové styly a základy programování – PHP), ale odvážnému (a vytrvalému) štěstí přeje :-)

    A pokud jde o češtinu, tak o velmi povedeném návodu informujeme v našem článku. Svojí podrobností je tento seriál na české poměry bezkonkurenční…

    #10595

    admin
    Keymaster
    Web

    Nový český seriál zabývající se tvorbou šablon pro WordPress začal vycházet zde (odkaz na první část) a už má několik dílů… Není sice zcela ideální, ale něco tam pochytit můžete, určitě doporučuji podrobněji projít…

    #10596

    togur
    Participant
    Web

    > … Není sice zcela ideální

    admin: jaké máš výhrady?

    #10597

    Lukenzi
    Participant

    Jen moje postřehy:

    má i své nevýhody, které já osobě vidím se zápisem některého nastavení přímo do PHP souborů a načítáním mnoha souborů i ve chvílích, kdy je systém nepotřebuje

    Jak by se jinak měly nastavit přihlašovací informace k MySQL serveru než zápisem do souboru? (to jsem nepochopil). Je pravda, že se načítají některé soubory v některých konkrétních případech zbytečně, ale určitě bych netvrdil, že je jich spousta. Každopádně je to daň za to, že se systém dokáže vypořádat s určitými “problémy” tak, že si těchto “problémů” uživatel ani nevšimne.

    Po instalaci WP na server zjistíte, že Vám systém nabízí dvě základní šablony, které toho umí opravdu hodně a mají mnoho funkcí. Můj názor je takový, že jsou naprosto nepotřebné a doporučím Vám je rovnou smazat.

    Hloupost, pokud se poškodí aktivovaná šablona (například při aktualizaci čehokoliv, třeba PHP), systém se automaticky přepne na výchozí šablonu. V případě problému tedy web nebude mít design jaký chceme, ale aspoň bude fungovat. Pokud výchozí šablonu odstraníme podle článku, máme problém…

    index.php; Je to také první soubor, který se bude volat při zadání url adresy a veškeré soubory se poté načítají přímo do něj.

    První se vždy načte functions.php pokud existuje.

    Popravdě by nám stačil i index.php, ale to bychom se vraceli o pár let zpět do dob, kdy se vše psalo v html.

    Nesmysl, moje šablona na blogu původně obsahovala pouze dva soubory (index a functions) a fungovala naprosto stejně jako teď kdy má php souborů 13. Rozdělení do více souborů, je pouze kvůli přehlednosti a z dobou “kdy se vše psalo v HTML” to nemá naprosto nic společného.

    Určitě není moc co vysvětlovat, že wordpress funkce get_header() zavolá ve složce se šablonou soubor header.php a vepíše ho při nahrávání stránky do index.php a stejně tak zařídí funkce get_footer() s patičkou, kterou máme uloženou ve footer.php.

    Určitě je třeba vysvětlit, že soubor header.php a footer.php vůbec nemusí existovat…

    To byl zběžně první díl, z druhého jsem nějak nepobral “post_type” (vlastně nevědět o co jde tak to z článku nepochopím určitě a určitě nepochopím podstatu co vše se s tím dá vlastně dělat) a další jsem už nečetl…

    Tím nějak nechci schazovat snahu autora, články jsou pro “začátečníka” v hodně věcech přínosné a spoustu věcí vysvětlí, jenže na druhou stranu je to jen takové polovysvětlení kde spousta řekl bych důležitých informací prostě chybí.

    Je ale třeba doplnit, že možnosti v tomto systému jsou dá se říct neomezené a to platí samozřejmě i pro tvorbu šablon a proto je velice těžké napsat sérii článků kde by autor popsal opravdu vše co se dá. Tohle téma je spíše na nějakou hodně tlustou knihu a né jen na několik článků – buď autor uvede všechny podstatné informace a pak to bude “návod” nebo uvede jen pár základních a okrajovach informací a bude z toho něco jsem před chvílí četl.

    Je to prostě jako by mi někdo vysvětloval jak řídit kamion s tím, že by mi řekl pouze že můžu jezdit rovně, dozadu a zatáčet…

    PS: ale je to asi nejlepší Český návod jaký jsem zatím četl :)

    #10598

    togur
    Participant
    Web

    Lukenzi díky za detailní připomínky. Máš nějaký svůj tip na englický tutoriál?

    #10601

    Lukenzi
    Participant

    Tip nemám žádný, problém snad všech anglických tutoriálů je ten, že u každého najdete nějaké základní informace a pak jen útržky kódů které poslepujete dohromady a máte funkční šablonu. Nic víc. Možná je to dobře možná ne, výsledek je ale ten, že každý je tak opravdu schopný si něco vytvořit a pokud chce pochopit proč je něco tak jak je, musí prostě studovat dokumentaci.

    Každý kdo píše takový tutoriál si je moc dobře vědom toho, že kdyby měl popisovat a vysvětlovat každou funkci kterou v tutoriálu použije, musel by napsat minimálně desítky článků, ve kterých by se ale nezkušený uživatel velice rychle ztratil a tento tutoriál by pak ztratil smysl.

    Z toho vyplývá jediné, pokud napíšete tutoriál pro zkušené uživatele, nemusíte se zabývat podrobnostmi, protože předpokládáte že je znají, nebo že si je dokážou vyhledat. Nezkušeným uživatelům je ale pak k ničemu.

    Pokud napíšete tutoriál pro nezkušené uživatele, musíte vše podrobně vysvětlit aby vše pochopili, pak jim ale ve výsledku předložíte obrovské množství informací které stejně nepochopí nebo z nich budou minimálně zmateni. Pak jim takový tutoriál bude také k ničemu a zkušení jej číst nebudou protože bude obsahovat informace, které již znají. Proto univerzální tutoriál prostě neexistuje a nikdy existovat nebude.

    #10603

    Lukenzi
    Participant

    Další problém je s aktuálností informací v tutoriálech, WP se neustále mění a dnešní postupy a možnosti při tvorbě šablon jsou docela odlišné od postupů před několika lety. Přibyly nové funkce nebo se jiné upravili. Dnes napíšete tutoriál a za pár let bude skoro k ničemu, protože se budou používat úplně jiné postupy a možnosti a třeba některé věci vůbec nebudou fungovat.

    Poslední problém je ten, že existuje enormní množství lidí co mají potřebu myslet si, že mají nárok na vše zdarma bez toho aby jen hnuli prstem. Jejich požadavky jsou najít tutoriál, kde jim autor nejlépe hned v prvním článku ukáže dokonalý postup jak si udělat perfektní šablonu pokud možno během pár minut. Někteří jedinci jsou dokonce schopni si ještě stěžovat, když jim něco nefunguje podle jejich představ a byly by nejraději kdyby jim šablonu vytvořil sám autor článku. Možná také proto jsou tyto tutoriály psané spíše obecnou formou. Programování (nejen pro WordPress) je prostě umění a také to je neskutečný byznys, který ale také každého programátora stál neskutečné množství času. Položte si otázku zda jste ochotni se něco sami roky učit, aby jste pak vše co jste se za tu dobu naučili “věnovali” tisícům/statisícům lidí, z nichž většina mnohdy ani nepoděkuje. Mně také nedělá problém kohokoliv naučit vše co vím o tvorbě šablon nebo pluginů, ale určitě to nebudu dělat zadarmo. ty hlavní informace o které bych se tímto podělil jsou pro mě prostě až moc cenné. To je asi hlavní důvod toho, proč se z těchto tutoriálů nikdy nedozvíte vše co by jste potřebovali.

    #10604

    Lukenzi
    Participant
    #10605

    togur
    Participant
    Web

    :-)))

    Bylo to vyčerpávající.

    Díky

    #10606

    admin
    Keymaster
    Web

    Ufff, Lukenzi to docela vystihl a já neměl příliš času na podrobnější odpověď :-)

    Mimochodem nový návod (možná i začínající seriál) byl zveřejněn na Zdrojáku. Není asi určen příliš pro začátečníky, ale pročtení doporučuji…

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti