Štítky

Zvolené téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  vasek.vavra a poslední změna je stará 12 let, 9 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (z celkem 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #983

    standa
    Participant

    jsem začátečník s WP a tak nějak nevím nač jsou štítky dobré. Zatím je nepoužívám, protože nevím nač. Zkuste vysvětlit jednou větou. Děkuji Standa

    #8378

    neteyescz
    Participant

    Štítky jsou jakési klíčové slovo(slova) pomocí kterého se orientuješ v obsahu článku, pokud je tedy článek řekněme o Standovi, dáš jako líčové slovo standa. Štíky lze převádět pomocí Převaděč rubrik a štítků.

    #8379

    admin
    Keymaster
    Web

    Přesně tak. Nejraději rozdíl mezi rubrikami a štítky vysvětluju na zpravodajském webu. Rubriky slouží pro primární třídění článků. Každý článek by měl patřit do jedné rubriky a podle plánovaného obsahu webu by měla být navržena nějaká základní struktura. V případě zpravodajského webu jde o rubriky Z domova, Ze světa, Sport, Kultura, atd. Protože je to ale velmi široké členění, ideální je použít štítky pro další (sekundární) třídění článků, které s rubrikami vůbec nesouvisí. V našem příkladě máme třeba článek “V Afghánistánu bylo zabito 5 amerických vojáků”. Bude logicky zařazen v rubrice “Ze světa”, ale bude mít ještě přiřazen např. štítek “Válka v Afghánistánu”. Další příspěvek se bude týkat kultury, např. “V Cannes byl představen nový válečný film s názvem Kábul”. Příspěvek opět logicky patří do rubriky “Kultura”, ale může mu být přiřazen ještě štítek “Válka v Afghánistánu”. Tento štítek tak vlastně tematicky spojuje různé příspěvky, které spolu v základním dělění (rubriky) moc nesouvisí, ale mají společného něco jiného (téma).

    Obecně je vymyšlení správné struktury webu jeden z nejtěžších úkolů a vzniká postupně (základ rubrik by měl být promyšlen trochu dopředu, štítky vznikají postupně podle aktuálních témat – máme je i tady na fóru). A až budou štítky pochopeny a vyzkoušeny, tak si k tomu můžeš přidat třeba ještě taxonomie, vlastní typy obsahu, relace mezi všemi jmenovanými a formáty příspěvků :-) Podrobné vysvětlení i s příklady bude dostupné na našem chystaném školení (pro pokročilé).

    #8380

    vasek.vavra
    Participant

    Dobrý den, pokusím se navázat na předchozí odpověď: mám v plánu web, který bude mít asi 15 statických stránek a asi 10 témat pro blog. A teď – jak to nejlépe udělat od začátku: založit si pro každé téma jednu rubriku, nebo mít jednu rubriku jako třeba Aktuality a tu pak rozlišovat pomocí štítků? Rozumím rozdílu mezi rubrikou a štítkem, ale uvažuju nad tím, co bude lepší, výhodnější, praktičtější. Tuším, že mi asi odpovíte, že to záleží na každém správci webu, co mu více sedne… Ještě bych možná dotaz upřesnil: narazil jste třeba někdo v průběhu práce s WP na to, že jste si řekli, proč jste to (rozdělení rubriky – štítky) od začátku neudělali jinak? Že jste to třeba z nějakého důvodu pak potřebovali jinak? Vím, že jsou i nějaké převaděče mezi rubrikami a štítky, ale chtěl bych to mít už od začátku… Děkuju

    #8381

    admin
    Keymaster
    Web

    Ano, velmi často se stává, že se existující struktura musí celá doslova “překopat”. Mnoho lidí si nechá navrhnout web, vyřeší se to co nejlépe, ale za několik měsíců se jim začne pořádně rozjíždět třeba jen jedna jeho část, kterou chtějí dále členit a pak je třeba na ní použít např. vlastní typ obsahu nebo vlastní taxonomii a původně navržené rubriky, které hezky dělily web na logické celky jsou v troskách, protože vše se točí jen kolem jedné rubriky…

    Nakonec pak skončíte u předělávání celé struktury webu. Základní doporučení pro tyto případy je nepoužívat názvy rubrik a štítků v URL adresách jednotlivých příspěvků, aby nebyly problémy s případnou pozdější změnou. Potom se nemusíte obávat nějakých větších změn ve struktuře webu (změna rubrik na štítky a naopak či přidání vlastní taxonomie). Vyhledávače si s tím časem poradí (můžete jim i pomoci např. použitím sitemapy) a dokud nebudete mít na webu stovky příspěvků, tak to bude vcelku říditelné i s pomocí “Rychlých úprav”, kde můžete rychle změnit rubriku či přidat štítek.

    Ale jak jste si již odpověděl sám – záleží na konkrétním zaměření, očekávání a správci webu :-) Začněte logicky tak, jak byste si to představoval (obecně pár rubrik a přidávání štítků podle jednotlivých témat) a uvidíte… Nikdy ze začátku nenavrhnete ideální strukturu webu, pokud nejde o blog nebo nějaké obecně prověřené weby (napadají mě městské stránky, seriálové weby, atd). Takže spíše postupně zkoumat potenciální možnosti budoucích změn bez nějakého výrazného ovlivnění návštěvnosti.

    #8382

    vasek.vavra
    Participant

    Díky za obšírnou odpověď. Takže byste mi nedoporučil “pěkné” odkazy jako neco.cz/rubrika/2011/prispevek…? Právě jsem si to pomocí .htaccess nastavil a jsem na to docela pyšný :-)

    #8383

    admin
    Keymaster
    Web

    Spíše ne z výše uvedených důvodů :-) WordPress to pak sice umí automaticky přesměrovat, tedy neco.cz/stara-rubrika/2011/prispevek bude směřovat na neco.cz/nova-rubrika/2011/prispevek, ale může to někde zůstat v odkazech natvrdo v příspěvcích, či na to někdo odkáže a bude to existovat “navždy”. Sice to bude přesměrované na novou rubriku, ale pořád to bude někde existovat i s odkazem na tu původní. Ale není to samozřejmě fatální a nevadí to, je to spíše jen malý detail a musíte zvážit co je lepší (rubrika v URL či potenciální různé odkazy při změně rubriky).

    “Hezké” odkazy nastavujete nějak speciálně v souboru .htaccess nebo klasicky v Nastavení – Trvalé odkazy?

    #8384

    vasek.vavra
    Participant

    Hm, takže to vidím tak, že se vrátím zpátky k odkazům neco.cz/?p=123, jo?

    Nastavoval jsem to nejdříve v Nastavení – Trvalé odkazy, to si pak vynutilo vytvoření .htaccess, který jsem hodil na server.

    PS: Škoda že fórum neumí poslat mail na odpovězený dotaz… nebo umí? :-)

    #8385

    admin
    Keymaster
    Web

    To záleží na správci webu :-) Hezkých odkazů bych se nebál (ani ve spojitosti se zahrnutými rubrikami), spíše jen předem naznačuju možné nesrovnalosti. Nebo můžete udělat odkazy třeba ve tvaru neco.cz/id/prispevek. Obecně se doporučuje začínat nějakým číslem (id, rok, či něco podobného) kvůli lepšímu výkonu webu.

    Jasné, přesunu souboru .htaccess rozumím, spíše jsem chtěl varovat před zásahy přímo do tohoto souboru, protože vše jde upravovat jednoduše pomocí funkcí třídy WP_Rewrite().

    Ad P.S. Zatím to fórum bohužel neumí, doporučuju použít RSS (pro celé fórum či jen pro konkrétní téma). Brzy ale budeme přecházet na novější verzi, která bude umět spoustu dalších funkcí…

    #8386

    vasek.vavra
    Participant

    Už jsem narazil na nějaká omezení při rozdělení na rubriky a štítky. Zvolil jsem to zatím tak, že jsem si nechal jednu rubriku Aktuality a tu pak člením dále pomocí štítků. Jenže tohle řešení už má svoje ale: například výběr příspěvku pro Slider na Homepage (mám zkušebně šablonu Simplepress od Elegantthemes) je možné dělat jen z rubriky, ne ze štítků. A další – výběr toho, co chci zobrazit u každého příspěvku (autor, datum, komentáře, rubrika nebo štítky) – opět se dá zvolit jen rubrika. I když tady uznávám, že je to asi otázka ePanelu od Elegantthemes, protože kdybych “hrábnul” do střev a do souborů, tak bych si asi mohl nastavit, co chci u příspěvku zobrazit, že…

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (z celkem 10)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti