Mike

Přehled odpovědí

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 24)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na téma: Týká se GDPR i takovéhoto webu? #35382

    Mike
    Participant

    Strávil jsem nad tím už několik hodin, ale nejsem expert ani právník, takže v tom mám akorát chaos. Netuším, co a kam mám uvádět. Pochopil jsem, že mám vytvořit novou stránku a na ni dát podmínky. Jak si je mám ale vycucat z prstu tak, aby odpovídaly mému webu, to nevím. Všude vidím několikastránkové rozličné texty plné odborných informací, kterým jako laik nerozumím. To si teď snad musí každý majitel byť jen hobby webu najmout odborníka na vypracování takových dokumentů, nebo kde je mám vzít? Jak jsem psal, s ničím aktivně nepracuji, můj web asi jen používá standardní cookies a ukládá emaily z komentářů.
    Plugin GDPR Compliance jsem stáhnul, vytvořil tu lištu vyžadující ACCEPT, ale jinak to mám prázdné. V nastavení pluginu nevím co dělat, protože tomu prostě nerozumím.
    Aktualizoval jsem WP na 4.9.6 a opravdu je tam Nastavení / Soukromí, kde je i “Manuál zásad ochrany osobních údajů”. Nevím, jestli mám zkopírovat veškerý text a ten vložit na onu stránku, ačkoliv se řada těch informací mě asi ani netýká. A jak mám na tuto stránku vlastně odkazovat? Z té lišty nebo někde z menu?
    Zkusil jsem i https://www.cookiebot.com/en/ a ten mi vygeneroval údaje o prý mnou používaných cookies (Cookie Name, Provider, Type, Expiry). Některé weby tyto údaje mají v té liště, ale nevím, jak je dostat do toho GDPR Compliance. Pluginů a řešení jsou spousty, je to “každý pes, jiná ves” a jak říkám, laik z toho má akorát hlavu jak pátrací balón a neví, co má dělat.
    Web si sám spravuji už léta a zatím jsem si se vším poradil a leccos se i jako samouk naučil. Tady jde ale o zákony a hlavně strašný guláš, takže tápu.

    Nebyl by někde nějaký srozumitelný step by step postup, jaké informace pro ten který web uvést a kam, jak nastavit web, případně plugin a jak si ověřit, že to mám vše podle zákona správně a kompletně?

    odpověď na téma: Velký problém s obrázky – uložené v jedné složce #31284

    Mike
    Participant

    Zdravím,
    obrázky a jejich vyhledatelnost jsou na mém webu klíčové pro příchody na něj.
    Naštěstí nemám problém jako autor vlákna, ale používám stejný postup, tzn. obrázky nahrávám přes Media Library a až pak je vkládám do příspěvků.
    Proto mám u všech “Soubor zatím nebyl přiřazen k příspěvku/stránce”.
    Pro orientaci používám plugin Media Library Categories, který do ML přidá filtrování podle rubrik. URL obrázků jsou stále původní podle měsíc/rok. To mi vyhovuje a stačí.
    Chtěl bych jen rozumět tomu, jestli kromě orientace ve struktuře má i jiný význam to přiřazování obrázků k příspěvkům.
    Mám plugin Unattach and Re-attach Media Attachments, ale nechce se mi to zpětně dodělávat u stovek obrázků, pokud to jiný význam nemá.
    Navíc by to změnilo jejich permalink, ne?

    S tím souvisí ještě dotaz, jak je z hlediska indexováni Googlem, vyhledávání obrázků a SEO důležité nastavení těch 4 možností URL odkazu:
    – Žádné
    – Mediální soubor
    – Stránka se zobrazením souboru
    – Zadat vlastní adresu

    Do příspěvků a stránek vkládám obrázky přes různé prvky šablony (lightbox, karusel, atd.) a každý přidá do URL odkazu něco jiného z těch 4 možností.
    Mají tyto 4 volby různý vliv na schopnost obrázku být viděn a vyhledatelný Googlem?
    Pokud tomu rozumím dobře, obrázek je vyhledáván pře své URL, ale někdy mi podle Ananlytics přijdou hosté i přes jeho permalink.
    Jaký je vlastně u obrázků význam a rozdíl permalinku vs. URL?
    Díky za případné objasnění.

    odpověď na téma: Problém při vytvoření portfolia: 404 Page not found #16946

    Mike
    Participant

    admin: Tak problém už zdá se bude vyřešen. Autoři šablony připravují nový update. Opravdu se to týkalo šablony a ne formátu permalinku, jak jste zmiňoval.

    Moc jste mi pomohl, že jste mě tímto nasměroval. Bez této informace bych se věnoval tomu přesměrovávání, což se mi vůbec nechtělo.

    Zřejmě bude lepší současný formát zachovat, jak říkáte.

    Takže děkuji.

    V té diskuzi s autory šablony v podstatě ani nebylo řečeno o nic více, než zde, takže ani screenshot dělat nebudu.

    (notifikační e-mail už raději nebudu zaškrtávat)

    Jak se zdá, tak je velmi důležité zvolit konečnou a neměnnou strukturu webu (názvy kategorií, rubrik, stránek) tak, jak jsou zapsány v url hned od počátku, že?

    Při eventuálním pozdějším měnění názvů by bylo tedy nutno přesměrovávat?

    Porozumněl jsem, jak pomocí toho pluginu přesměrovat ručně jednotlivé url, ale lze použít i nějaké hromadné přesměrování třeba všech postů jedné rubriky po změně jejího názvu?

    odpověď na téma: Problém při vytvoření portfolia: 404 Page not found #16943

    Mike
    Participant

    Ad1) Ano, je to ona šablona Avada. Odkaz na diskuzi s autory:

    http://theme-fusion.com/forums/topic/comments-arent-visible-in-portfolio/

    (Tohoto problému se týká pouze 5 posledních příspěvků, ať nemusíte číst všechno).

    Ad2) No vida, to jsem nevěděl. Myslel jsem, že mám nějaký už zastaralý a modernímu SEO nevyhovující tvar URL. Takže byste řekl, že bych to mohl nechat a pracně to vše nemusel předělávat?

    V tom případě bych raději ten plugin ani nepoužil. V parsování a těchto úkonech jsem opravdu velký laik a bez pomoci krok za krokem, bych se do toho ani nepouštěl. Přijde mi to dost důležité a nerad bych udělal kritické chyby.

    Musím ale říci, že autoři šablony jsou velice ochotní a schopní. Vždy pomohou a dokonce i na základě nějakých požadavků, či uživateli odhalených chyb, přidávají toto jako nové funkce a odladěno od chyb do nových updatů šablony.

    Takže by bylo asi lepší zatlačit na ně ohledně tohoto problému, jak říkáte?

    Jak jsem zmínil, nejsem expert a nedokázal jsem odhadnout, zda jde o jejich chybu nebo jen nějaké moje nastavení. Díky za cenné informace, kterými jste mě nasměroval.

    (Email jsem aktualizoval – omlouvám se.)

    odpověď na téma: Problém při vytvoření portfolia: 404 Page not found #16940

    Mike
    Participant

    1) Omlouvám se, mám menu “Portfolio” v hlavním dashboardu WordPressu a myslel jsem, že je to součást výchozího WP a proto jsem se obrátil na toto fórum. Takže to je zřejmě část šablony Avada. Plugin to není. Prostě je to vytvoření stránky s portfoliem editované stejně jako “Blog Post” nebo “Stránka” ve WP. Ty se zobrazují bez problémů, problém je jen s tím Portfoliem.

    Vývojáři šablony mi poradili nainstalovat tento plugin “Redirection”: http://wordpress.org/plugins/redirection/ , ale je v něm spousty možností a nastavení a já nevím, co dělat – nejsem expert. Zvládnu to udělat, ale potřeboval bych vědět co a jak – mohl by, prosím, někdo poradit?

    2) Jestli to chápu dobře, tak tím bodem 1) by se vyřešil i bod 2) ?

    Už jsem četl dříve, že by bylo výhodnější i pro vyhledávače předělat ty staré číselné URL na ty “pěkné URL”(nebo jak se to nazývá). Ale pak mě odradila ta poznámka, že permalink by se neměl nikdy měnit.

    Vyřešil by tedy ten plugin “Redirection” ono přesměrovávání, jak zmiňujete, a to beze ztrát odkazů?

    Díky

    odpověď na téma: Kde změním cestu k style.css? Refresh stránek. #9376

    Mike
    Participant

    Zdravím,
    před časem jsem podle Vašeho návodu (výše) ve své šabloně přepsal řádek:

    <link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); ?>" />

    na:

    <link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); echo '?' . filemtime( get_stylesheet_directory() . '/style.css'); ?>" type="text/css" media="screen, projection" />

    …a bylo to ok.

    Teď jsem ale updatoval na novou verzi šablony a tam ten řádek není. Co se týče “stylesheet” tam mám teď toto:

    <?php
    wp_deregister_style( 'style-css' );
    wp_register_style( 'style-css', get_stylesheet_uri() );
    wp_enqueue_style( 'style-css' );
    ?>
    <!--[if lte IE 8]>
    <link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('template_directory'); ?>/css/ie8.css" />
    <![endif]-->
    
    <!--[if IE]>
    <link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('template_directory'); ?>/css/ie.css" />
    <![endif]-->

    Poradili byste prosím, jak do toho naimplementovat opět to s tou funkcí filemtime()?
    (Nejsem odborník)

    Děkuji.

    odpověď na téma: Jak vložit tlačítko "Download" do lightboxu? #15908

    Mike
    Participant

    Díky. Tak to je na mě trochu složité, myslel jsem, že to bude celkem jednoduchá a běžná věc, jak udělat stahování elegantnější, než ta nepohodlná forma “Right Click/Save As”.

    Takový script bohužel sám vytvořit nedokážu, není to už někde hotové k dispozici? Možná jen neumím hledat.

    odpověď na téma: Jak vložit tlačítko "Download" do lightboxu? #15906

    Mike
    Participant

    Tak stále hledám a tady mají takové tlačítko “Download”:

    http://www.premierlife.ca/gallery/cabin-fever-wednesdays-jbrs-11-02-11/

    (klikněte dole na libovolnou fotku pro zvětšení v lightboxu)

    Jenže jim to odkazuje jen na adresu souboru. Pořád to nenabízí rovnou volbu “Save as”.

    To tady už to umějí:

    http://imgur.com/a/r5Zw9

    (pravý horní roh fotky – Actions)

    Potřeboval bych kousek toho kódu, co tohle umí, nedokážu to z toho nějak “vytáhnout”.

    Poradí někdo?

    Díky

    odpověď na téma: CSS efekt "Obrázek do ztracena" – existuje? #15833

    Mike
    Participant

    Ne ne. Jak jsem psal hned na začátku. Sidebar by měl mít horních i dolních 50px do ztracena, aby to lépe vypadalo a nekončilo ostrou hranou. On i pozadí jsou z prostínovaného obrázku, takže to spolu vytváří zvláštní efekt. Trochu to opticky klame, tak jdu zrušit ten částečný efekt a nechám jen obrázek.

    EDIT: Pravdu měl sjiamnocna, že se to obvykle dělává složením tří obrázků, kdy ten efekt “do ztracena” by nahoře i dole vyřešily ty druhé dva obrázky. Ale smysl mého dotazu byl, jestli by to právě nešlo už jednoduše pomocí CSS. :)

    odpověď na téma: CSS efekt "Obrázek do ztracena" – existuje? #15831

    Mike
    Participant

    sjiamnocna: Taky mi na některém prohlížeči nefungovalo něco, co na jiném ano. Ale asi není třeba se tomu do budoucna vyhýbat, podle toho jak optimisticky zmínil Lukenzi.

    Lukenzi: Zatím jsem docílil pouze částečného úspěchu. Zkoušel jsem do toho napasovat ten linear-gradient, ale on využívá obrácený princip, než potřebuju. Překryje barevným přechodem obrázek a pokud je jedna z barev přechodu totožná s barvou pozadí, efekt “do ztracena” by to udělalo. Pokud je (v mém případě) sidebar obrázek a pozadí také, tak to takhle nejde. Potřeboval bych použít opacity nebo transparent přímo na ten vrchní obrázek, aby jeho okraj vymizel a prolnul tak do obrázku pozadí.

    Věděl byste, jak na to?

    Tady je vidět zmíněný sidebar: http://diwo.us/blog

    Pomocí toho linear-gradient je teď v pořádku jen ten pravý horní roh, ale potřebuju všechny 4 rohy. Tento roh mizí do ztracena právě jen díky tomu, že v tom místě se shoduje fixní barva v linear-gradient efektu s barvou obrázku pozadí.

    odpověď na téma: CSS efekt "Obrázek do ztracena" – existuje? #15823

    Mike
    Participant

    to Lukenzi:

    Ty odkazy vypadají velmi nadějně, díky za ně, zkusím si s tím pohrát. Aha, takže “gradients” a “transparency” budou ta správná slova. S gradients jsem si už trochu pohrál, moje šablona ho používá, ale jen pro přechod barev. Netušil jsem, že by to šlo použít i pro soubor obrázku.

    to sjiamnocna:

    Ano, složení ze tří obrázků znám. Spíš mě napadlo, jestli už to dnes nelze dělat nějak elegantněji přes CSS – přeci jen se ty efekty pořád vyvíjí.

    S tím border-image jsem asi neporozuměl, jaký je rozdíl oproti té první variantě?

    odpověď na téma: Proč se po změně hlavičky ztratily pozice u Googlu? #15492

    Mike
    Participant

    Tak hlavička je napravena (viz. ten druhý příspěvek), tak myslíte, že se ztracené pozice vrátí, až mě Google znovu navštíví?

    Nevím, jak přesně fungují ty roboty, ale jestliže se něco změní v meta tazích title, description, keywords, robots atd. a Google to zaregistruje, znamená to snad, že začne tu stránku brát jako novou a začne vše indexovat znovu od začátku? Tomu se mi nechce věřit, ale podle náhlého propadu pozic to tak vypadá. :/

    odpověď na téma: Zbytečné meta tagy? #15462

    Mike
    Participant

    Tak jsem prošmejdil tu šablonu a objevil “users friendly” menu, ve kterém lze všechny ty meta tagy vyplnit, aby člověk nemusel do kódu. Jestli to teď tedy správně chápu, tak ty podmínky “volají” do tohoto menu a sajou informace vyplněné tam. To jsem neznal a proto šel po zaktivování nové šablony hned vyplnit hlavičku do kódu.

    Takže jsem vrátil původní podobu hlavičky a meta vyplnil v tom menu. Snad už to takto bude v pořádku.

    Zeptám se ještě na poslední věc, abych se ujistil:

    tyto dva řádky nevolají do toho menu šablony, ale přímo do menu WordPressu

    <meta charset=”<?php bloginfo( ‘charset’ ); ?>” />

    <title><?php wp_title( ‘|’, true, ‘right’ ); ?> <?php bloginfo(‘name’); ?></title>

    To ‘charset’ je totožný údaj s WordPress/Nastavení/Zobrazování/Kódování webu a RSS ?

    a

    to ‘name’ je totožné s WordPress/Nastavení/Obecné/Název webu ?

    odpověď na téma: Zbytečné meta tagy? #15461

    Mike
    Participant

    Anebo lépe, ať se do toho nezamotáme:

    Pojďme sestavit celou hlavičku tak, aby to bylo správně. Mám pocit, že když budu něco vymazávat, bude riziko nějaké syntaktické chyby, anebo jak jsem psal, nefunguje šablona.

    V mém prvním komentáři nahoře, je tedy komplet hlavička té šablony. Má ale nevyplněné ty meta tagy a některé věci, které potřebuji, v ní chybí (třeba používaný Google Font).

    Tak navrhněte, jak do toho vložit tyto mé nezbytnosti:

    <link href=’http://fonts.googleapis.com/css?family=Amarante&subset=latin,latin-ext’ rel=’stylesheet’ type=’text/css’>

    <meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=UTF-8″>

    <title>něco</title>

    <meta name=”author” content=”něco”>

    <meta name=”robots” content=”all,index,follow”>

    <meta name=”description” content=”něco”>

    <meta name=”keywords” content=”něco, něco, něco”>

    odpověď na téma: Zbytečné meta tagy? #15460

    Mike
    Participant

    Uf.. Tak které přesně řádky mám vyházet?

    Přiznávám, že v tomto se vůbec nevyznám.

    Rozumím jen těm základním meta tagům, které jsem měl správně vyplněny v předchozí šabloně a nic víc jsem v hlavičce neměl. Tato šablona mě zaskočila s těmi podmínkami atd.

    Chtěl jsem tam nechat raději všechno (i když je to “čurbes”), ale připadalo mi, že by se tloukly zdvojené meta tagy, když bych tam jen přidal ty své staré.

    Proto jsem se na počátku ptal, co můžu vyházet a co jen nahradit.

    odpověď na téma: Proč se po změně hlavičky ztratily pozice u Googlu? #15491

    Mike
    Participant

    Ne. V tom předchozím příspěvku, na který odkazuji, je ukázaná hlavička tak, jak ji mám teď.

    Tak co je špatně?

    odpověď na téma: Zbytečné meta tagy? #15458

    Mike
    Participant

    Díky,

    vyzkoušel jsem to pročistit, ale bez řady těch podmínek se šablona buď nezobrazí správně, anebo vůbec a místo stránek je jen tato hláška:

    Parse error: syntax error, unexpected ‘}’ in …/wp-content/themes/boldy/header.php on line 25 (jen se mění čísla řádků podle toho, kterou podmínku smažu).

    Takže jsem tam byl nucen toho spoustu nechat a moc se mi to nezamlouvá. Můj head teď vypadá takto:

    <head>

    <link href=’http://fonts.googleapis.com/css?family=Amarante&subset=latin,latin-ext’ rel=’stylesheet’ type=’text/css’>

    <meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=UTF-8″>

    <!– title –>

    <title>něco</title>

    <!– meta –>

    <?php if ( of_get_option(‘boldy_enablemeta’)== ‘1’) { ?>

    <meta name=”author” content=”něco”>

    <meta name=”robots” content=”all,index,follow”>

    <meta name=”description” content=”něco”>

    <meta name=”keywords” content=”něco, něco, něco”>

    <?php } ?>

    <link rel=”profile” href=”http://gmpg.org/xfn/11″ />

    <link rel=”pingback” href=”<?php bloginfo( ‘pingback_url’ ); ?>” />

    <link rel=”stylesheet” type=”text/css” media=”all” href=”<?php bloginfo( ‘stylesheet_url’ ); ?>” />

    <?php wp_head(); ?>

    <?php if(of_get_option(‘boldy_css_code’) != ”) { ?>

    <?php load_template( get_template_directory() . ‘/custom.css.php’ );?>

    <?php } ?>

    <?php if(of_get_option(‘boldy_customtypography’) == ‘1’) { ?>

    <?php if(of_get_option(‘boldy_heading_font_link’) != ”) { ?>

    <?php echo of_get_option(‘boldy_heading_font_link’);?>

    <?php } ?>

    <?php load_template( get_template_directory() . ‘/custom.typography.css.php’ );?>

    <?php } ?>

    </head>

    Co vy na to?

    odpověď na téma: Zdrojové obrázky šablon – problém #12116

    Mike
    Participant

    Oceňuju, že jste ochotní poradit i úplným začátečníkům. Byl jsem nucen narychlo přesunout blog z nečekaně zkrachovalého Bloguje.cz na svou doménu, tak se musím učit za chodu.

    Dám na vaše rady. Zatím jsem tu šablonu použil jako provizorní, ale našel jsem už i jiné a možná lepší.

    odpověď na téma: Zdrojové obrázky šablon – problém #12113

    Mike
    Participant

    Joj, jsem to ale hlupák, že mě nenapadlo zjistit si URL toho obrázku – hned bych viděl, že je ještě jinde, než ve složce /images a to ve složce /styles/default !

    Proto jsem se původně ptal, jestli ho tato šablona “saje” z té složky /images. Teď vidím, že ne. Tak jsem zase o něco chytřejší – teď je teprve viditelná ta úprava, co jsem zkoušel.

    3) + 4) Žasnu, jak tam hned vidíte všechny nesrovnalosti – jsem holt lama. Dvojitý kód pro G+ jsem už napravil a ty pochybné funkce, co jste vypsal – to je na mě trochu složitější. Nevím, co odstranit, jen tyto části nebo myslíte, že celá šablona je raději na odstranění? Nerad bych zasahoval do něčeho, čemu fakt nerozumím. Já jen tak poupravit si vzhled, přidat nějaké kódy widgetů, trochu si to přizpůsobit.

    odpověď na téma: Zdrojové obrázky šablon – problém #12111

    Mike
    Participant

    Tak jsem zjistil, že cache prohlížeče to nebude, protože ani z počítače, který tuto stránku ještě nikdy neotvíral, ta změna vidět není.

    Plugin tam mám aktivní jen jeden a to na import. Jak jsem psal, teprve začínám.

    Co jsem ale objevil ve složce šablony, je podsložka “cache” se třemi soubory:

    index.html

    timthumb_cacheLastCleanTime.touch

    timthumb_int_7df3a4238705504fb5c453bb4ec17f49.timthumb.txt

    (Ty druhé dva se vytvořily až na WP. Po stažení šablony v té složce byl jen ten první)

    Mohlo by to s tím mít něco společného? Přiznávám, že jsem opravdu začátečník a teprve se se vším učím. Proto neumím vytvořit svou vlastní šablonu a musím (aspoň pro začátek) použít nějakou free). http://diwo.us/ U této možná nezůstanu.

    Zkusil jinou šablonu a ta takovou podsložku nemá a změny v obrázcích se tam přes FTP projevují okamžitě.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 24)