CSS efekt "Obrázek do ztracena" – existuje?

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem CSS efekt "Obrázek do ztracena" – existuje?

Zvolené téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Mike a poslední změna je stará 10 let, 10 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (z celkem 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3434

    Mike
    Participant

    Zdravím,

    pozadí sidebaru mám tvořené obrázkem o šířce 240px a výšce 1px, který se v ose “y” opakuje. Vytváří to celkem pěkný vystínovaný sidebar. Nahoře a dole ale samozřejmě končí ostrou hranou. Potřeboval bych řekněme 50px nahoře i dole poslat “do ztracena”, aby postupně splynuly s hlavním pozadím.

    Zkoušel jsem něco vyhledat, ale všechny kombinace klíčových slov “CSS effect”, “transition”, “opacity”, “visibility” atd. odkazují na animační efekty mouseover.

    Existuje takový efekt pro statický obrázek nebo uměl byste někdo poradit, jak to spáchat?

    Díky.

    #15821

    Lukenzi
    Participant

    tohle forum mě fakt s*** tuny spamu a když člověk chce dát pár odkazů tak má smůlu…

    https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Guide/CSS/Using_CSS_gradients#Transparency_and_gradients

    http://stackoverflow.com/questions/2504071/is-it-possible-to-combine-a-background-image-and-css3-gradients

    http://css-tricks.com/examples/CSS3Gradient/

    http://gradientfinder.com

    #15822

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    Moc si nedokážu připustit, že by to šlo jednoduše přes CSS vlastnost…

    Pokud myslíte to co jsem pochopil já, tak to se běžně dělá více obrázkovým pozadím – tzn. záhlaví – první obrázek s přechodem, opakovaný obr. a hned navazující závěrečný přechodný obr. Ale mimo to, druhá věc je řešení přes border-image, pokud bude nutné – totiž navolit si libovolný obrázek, který si prohlížeč použije k tvorbě okraje.

    #15823

    Mike
    Participant

    to Lukenzi:

    Ty odkazy vypadají velmi nadějně, díky za ně, zkusím si s tím pohrát. Aha, takže “gradients” a “transparency” budou ta správná slova. S gradients jsem si už trochu pohrál, moje šablona ho používá, ale jen pro přechod barev. Netušil jsem, že by to šlo použít i pro soubor obrázku.

    to sjiamnocna:

    Ano, složení ze tří obrázků znám. Spíš mě napadlo, jestli už to dnes nelze dělat nějak elegantněji přes CSS – přeci jen se ty efekty pořád vyvíjí.

    S tím border-image jsem asi neporozuměl, jaký je rozdíl oproti té první variantě?

    #15824

    Lukenzi
    Participant

    S CSS3 se dají dělat kouzla, dnes to opravdu není jen o změně barviček. Co se dříve muselo pracně řešit přes javascript nebo JQuery tak dnes se elegantně vyřeší přes CSS3.

    Nějaké ukázky věcí, které se dají dělat jen s CSS3

    http://tympanus.net/Tutorials/OriginalHoverEffects/index3.html

    http://demo.marcofolio.net/ibm_lotusphere/ (ten poslední je originální obrázek, nahoře pouze CSS)

    http://tympanus.net/Tutorials/Animated3DBarChart/

    http://tympanus.net/Tutorials/CSS3BouncingBall/

    #15829

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    CSS to vše umí, ale já se docela bojím toho, že na počítači, který nepodporuje vymoženosti CSS3, bude stránka vypadat o moc hůře, a tak používám tyto efekty jen minimálně a stejně tak je i doporučuju ostatním…

    #15830

    Lukenzi
    Participant

    sjiamnocna: CSS3 není záležitost počítače ale prohlížeče a každý novější prohlížeč CSS3 umí (IE6 snad používají už jen ti co nemají internet). Jak se který prvek na stránce zobrazí v prohlížeči je pouze na tom kdo kóduje takže není problém vytvořit hezkou a funkční stránku pro všechny prohlížeče, každopádně CSS3, HTML5 a JQuery je budoucnost.

    Doby kdy se na stránku kvůli efektům cpali megabajty flashe jsou už pryč, dnes stačí pár řádků toho správného kódu a prohlížeč se už o vše postará.

    Jsem taky zastánce jednoduchosti, ale to není důvod proč se nových technologií bát, většinou jde jen o to, že u spousty věcí ulehčují práci.

    #15831

    Mike
    Participant

    sjiamnocna: Taky mi na některém prohlížeči nefungovalo něco, co na jiném ano. Ale asi není třeba se tomu do budoucna vyhýbat, podle toho jak optimisticky zmínil Lukenzi.

    Lukenzi: Zatím jsem docílil pouze částečného úspěchu. Zkoušel jsem do toho napasovat ten linear-gradient, ale on využívá obrácený princip, než potřebuju. Překryje barevným přechodem obrázek a pokud je jedna z barev přechodu totožná s barvou pozadí, efekt “do ztracena” by to udělalo. Pokud je (v mém případě) sidebar obrázek a pozadí také, tak to takhle nejde. Potřeboval bych použít opacity nebo transparent přímo na ten vrchní obrázek, aby jeho okraj vymizel a prolnul tak do obrázku pozadí.

    Věděl byste, jak na to?

    Tady je vidět zmíněný sidebar: http://diwo.us/blog

    Pomocí toho linear-gradient je teď v pořádku jen ten pravý horní roh, ale potřebuju všechny 4 rohy. Tento roh mizí do ztracena právě jen díky tomu, že v tom místě se shoduje fixní barva v linear-gradient efektu s barvou obrázku pozadí.

    #15832

    Lukenzi
    Participant

    Mike: tak teď jsem trochu nepochopil co má být výsledek :)))

    něco takového?

    #15833

    Mike
    Participant

    Ne ne. Jak jsem psal hned na začátku. Sidebar by měl mít horních i dolních 50px do ztracena, aby to lépe vypadalo a nekončilo ostrou hranou. On i pozadí jsou z prostínovaného obrázku, takže to spolu vytváří zvláštní efekt. Trochu to opticky klame, tak jdu zrušit ten částečný efekt a nechám jen obrázek.

    EDIT: Pravdu měl sjiamnocna, že se to obvykle dělává složením tří obrázků, kdy ten efekt “do ztracena” by nahoře i dole vyřešily ty druhé dva obrázky. Ale smysl mého dotazu byl, jestli by to právě nešlo už jednoduše pomocí CSS. :)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (z celkem 10)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti