Příliš velká tabulka wp_commentmeta

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Příliš velká tabulka wp_commentmeta

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  h00ked a poslední změna je stará 10 let, 11 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (z celkem 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3319

    h00ked
    Participant
    Web

    zdravím. Mám v DB tabulku wp_commentmeta, kterou mi hodně zaplnil askimet: Zobrazeny záznamy 0 – 29 ( 251 773 celkem, Dotaz trval 0.0069 sekund) velikost tabulky je 372 MiB, což je, slušně řečeno, celkem masakr.

    jsou tam záznamy typu askimet_history a askimet_error. Je mi trochu divné, protože askimet mám deaktivovaný. Můžu tu tabulku bezproblémů flushnout?

    #15525

    admin
    Keymaster
    Web

    Patrně jste někdy dříve Akismet používal, a to ve starší verzi, která sice automaticky mazala starší spamy, ale už neřešila související informace v tabulce wp_commentmeta. Celou tabulku bych ale určitě nemazal/nevyprázdnil, protože tam mohou být i další informace k jiným komentářům. Takže co s tím?

    1) Můžete zkusit nainstalovat nejnovější verzi pluginu Akismet a nechat ho pár dní běžet, protože by to měl automaticky vyčistit (od verze 2.5.4). Tím by to mělo být vyřešeno.

    2) Dále můžete pluginu Akismet do budoucna zabránit, aby si tyto informace ukládal (a smazat všechny stávající). To se ale asi netýká našeho případu, kdy tento plugin nepoužíváte (a patrně používat nechcete).

    3) Kadopádně pokud už nechcete plugin Akismet aktivovat, tak je třeba ručně pročistit tabulku wp_commentmeta, a to ve dvou krocích. První příkaz smaže všechny metadata u komentářů, které již nejsou v systému (tedy většinou spamy). Druhý krok pak smaže všechny (i aktuální) záznamy pluginu Akismet (není potřeba pokud ho už nepoužíváte).

    Před hrátkami s databází doporučujeme provést zálohu celé databáze :-)

    #15526

    h00ked
    Participant
    Web

    Askiment tam nějakou dobu běžel, to je pravda, ale již delší dobu jsou komentáře všeobecně zakázané, takže samotný askimet vlastně postrádá smysl.

    Takže jestli dobře rozumím, nejlepší řešení bude asi krok 3. plus smazat plugin askimet?

    Velikosti té tabulky jsem si všiml právě během zálohování :-)

    #15527

    Bigdrobek
    Participant
    Web

    Podívej se na plugin http://wordpress.org/extend/plugins/wp-optimize/ ten pročistí DB

    #15528

    admin
    Keymaster
    Web

    h00ked: I když Akismet postrádá smysl, tak po jeho aktualizaci a aktivaci by mělo dojít k automatickému pročištění databáze, takže je to asi ten nejjednodušší způsob (netestováno). Poté můžete plugin bez obav deaktivovat a smazat. Dalším způsobem je třetí bod, který ale vyžaduje ruční úpravy…

    Bigdrobek: Obávám se, že v tomto případě plugin WP-Optimize asi nepomůže (má pouze mazat komentáře označené jako spam), ale nezkoušel jsem to… Možná by ale mohl ještě pomoci podobný plugin WP Clean Up, který je o něco novější a měl by právě mazat i nepotřebná komentářová metadata.

    #15529

    h00ked
    Participant
    Web

    no, přes noc zkusím ten WP Clean Up plugin a případně, pokud to nezabere, tak se vrhnu na ten bod 3.

    Ruční úpravy mi nevadí, právě jsem si nahodil kopii na domácí server, takže si s tím zkusím vyhrát a poté nahraju upravenou DB na ostrý server :)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (z celkem 6)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti