smitka

Přehled odpovědí

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (z celkem 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na téma: Průzkum 65 tisíc českých WP webů #23228

    smitka
    Participant

    Tak jsem orientačně vytáhnul adresy webů, kde neproběhla automatická aktualizace a zůstalo se ve spodních verzích (v řadě 3.8, 3.9, 4.0 a 4.1) – kolem 4000 webů.

    Vyjelo mi nejvíce webů z adresní rozsahů registrovaných na VS hosting (750), Master internet (690) a Casablancu (450) – tedy u společností, které nedělají webhosting, ale pronajímají servery.

    Otestoval jsem namátkově i několik IP adres podrobněji a jednalo se často o SEO hosting od TELE3 a podle MX záznamů dost webů (minimálně 250) patřilo jedné agentuře, která má velkou síť WP webů, které předpokládám, že klonují.

    Takže bych to opravdu viděl hlavně na nějaká menší studia s vlastním serverem, který nemusí být dobře nastavený a na agentury, které weby automaticky vytváří podle již hotového vzoru.

    odpověď na téma: Průzkum 65 tisíc českých WP webů #23223

    smitka
    Participant

    @admin: během víkendu dopíšu do článku více o metodice hledání, protože to docela dost lidí zajímá. Odkazy jsem lovil z hlavní stránky a z podstránek, na které hlavní stránka odkazuje = do jedné úrovně hluboko, to často našlo třeba portfolia webových agentur, nebo nějaké další odkazy “o nás” a třeba “spřátelené stránky”. Více úrovní by to dost protáhlo… Nicméně jsem do seznamu ručně přidal dávku dalších odkazů, které jsem získal právě z různých fór (přiznávám, že zdejší fórum jsem neprohledával) a měřáků (toplist) – procházel jsem stránky pomocí Screaming Frog. Je ale pravda, že mnoho těchto odkazů bylo již mrtvých.

    Cachování: Koukám, že jsem se trochu přepsal, nešlo mi o samotnou OPcode cache, ale o Object Cache, kterou tyto nástroje většinou také dělají. Object cache dokáže rapidně snížit počet dotazů do DB, hlavně pokud použité pluginy používají transienty. Nicméně při použití “vyšší” cache jako je třeba WP-Super Cache to není tak potřebné.

    odpověď na téma: Průzkum 65 tisíc českých WP webů #23212

    smitka
    Participant

    Přidal jsem další číslo – kolik webů používá Opcode Cache Backend.

    Přestože nějakou formu opcode cache podporuje většina hostingů, tak je reálně používána jen na 1% webů.

    http://lynt.cz/blog/wordpress-v-cz-velky-pruzkum#object-cache

    odpověď na téma: Průzkum 65 tisíc českých WP webů #23148

    smitka
    Participant

    @admin: Pravda, mohl bych to v článku rozvést. Vycházel jsem z webů na doméně .cz, ze kterých jsem dále procházel odchozí odkazy, pokud jsem našel web na jiné než .cz doméně a měl nadefinováno lang="cs-CZ", tak byl také považován za český – separatista.net je tedy považován za český. Takže se jedná o WP weby na české doméně a weby na jiných doménách používající českou verzi WP. Bylo i několik webů na české doméně, které byly třeba jen v němčině, ale byl to jen (podle mě) statisticky nevýznamný vzorek.

    Očekávám, že českých WP webů bude více, ale troufám si tvrdit, že jsem nalezl většinu s nějakou online aktivitou. Pokud má někdo svůj soukromý blog, na který nikdo nikdy neodkázal, neměl jsem šanci ho najít…

    Nezdařená aktualizace je myslím problém na straně některých hostingů (vím, že jsem se s tím dříve setkával, aktuálně funguji především na vlastních serverech, takže aktuální stav neznám). Vím, že byl problém v tom, že byl odlišný uživatel, který nahrával soubory přes FTP a uživatel, pod kterým běželo PHP. Pokud se tedy WP sám updatoval pomocí PHP, tak byly soubory vlastněné jiným uživatelem a WP rozhodl, že je třeba provést update přes FTP a očekává jméno a heslo ve wp-config.php, které snad nikdo nastaveno nemá (lze to obejít nastavením define('FS_METHOD','direct')). Možná jsou některé hostingy také nastavené tak, že neumožňují dotazy na externí servery, nevím. Otázka je také co znamená číslo 99%, zda se třeba nejedná jen o aktualizace, které byly opravdu spuštěné a úspěšně se dokončily.

    odpověď na téma: Průzkum 65 tisíc českých WP webů #23138

    smitka
    Participant

    Přidal jsem ještě informaci o tom, na kolika ze zkoumaných webů je nasazen Google AdSense – reklamní kód jsem nalezl na téměř 9% webů.

    odpověď na téma: Průzkum 65 tisíc českých WP webů #23118

    smitka
    Participant

    Přidal jsme update s výsledky prověření nalezených webů pomocí google pagespeed. Nejčastějším problémem webů jsou neoptimalizované obrázky. Nalezl jsem několik webů, které měli na homepage více než 50 mega obrázků!

    http://lynt.cz/blog/wordpress-v-cz-velky-pruzkum#pagespeed

    odpověď na téma: Průzkum 65 tisíc českých WP webů #23053

    smitka
    Participant

    Grafy i další informace z článku použít můžete, jen prosím odkažte na původní zdroj.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (z celkem 7)

WordPress – novinky, návody a zajímavosti