Formát datumů

Štítky: 

Zvolené téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  janrenn a poslední změna je stará 10 let, 2 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (z celkem 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #6263

    admin
    Keymaster
    Web

    Pro chystanou češtinu pro WordPress 3.8 se objevil návrh na změnu formátu data.

    Příkladem budiž datum 8.11.2013 (původní verze).

    Správně by to mělo být 8. 11. 2013 (s mezerami), což ale přináší některé problémy, např. by musely být asi použity tvrdé mezery, aby se datum v administraci někde nerozdělil na dva řádky. A kromě toho to nevypadá v administraci moc hezky :-)

    Další možností (asi povolenou i pravidly a normami) by byl formát 08.11.2013.

    Nějaké návrhy a nápady?

    Odkaz na pravidla.

    #17059

    mirekk
    Participant
    Web

    Já osobně preferuji tu poslední možnost: dd.mm.rrrr

    #17060

    admin
    Keymaster
    Web

    Dorazilo emailem:

    Aha, měl jsem za to, že formátování data a času je od zásahu Davida Grudla před lety v pořádku

    http://www.latrine.cz/jak-pocestit-wordpress

    Jediný správný tvar je skutečně j. n. Y (s pevnými mezerami). U času je to G.i, při zobrazení s vteřinami dokonce G.i:s … dvojtečky G:i:s lze tolerovat jen u sportovních výsledků.

    Vím, že ty mezery jsou třeba u Arialu příliš široké, od toho se odvíjí zlozvyk psát to bez mezer… Open Sans v Twenty Fourteen ale vypadá s mezerami velmi dobře, bez mezer blbě.

    Držel bych se teda asi pro frontend kanonické varianty

    j. n. Y
    G.i

    Pro ty různé formáty v adminu (revision date format) to netřeba hrotit, tam lze tolerovat vpodstatě jakýkoli formát a vydávat ho za technický.

    #17061

    admin
    Keymaster
    Web

    Takže další zajímavé myšlenky:

    – Je vhodné odlišovat formát data v administraci (kde by mohl být např. v technické podobě s počátečními nulami) a přímo na webu? Nemíchá se to ve WordPressu a je to opravdu striktně rozdělené (např. data u komentářů)?

    – Použití standardních mezer může způsobit odskočení data (zejména u mobilních verzí), správně by tam asi měla být tvrdá mezera?

    Zatím zůstalo v češtině pro WordPress 3.8 vše při starém (a podle pravidel tedy asi částečně chybně), ale je potřeba to dořešit. Mám rád když se respektují oficiální pravidla, ale prostě se mi zejména v administraci vzhledově nelíbí ani mezery ani počáteční nuly…

    #17062

    janrenn
    Participant
    Web

    Tvrdá mezera je skutečně “must”.

    Nevím, jestli je možné použít entitu  , myslím, že spíš ne, protože když se pak překlad pošle (může to udělat i jakýkoli plugin) do plaintextu pro e-mail, nebude jako HTML interpretována.

    Nicméně UTF-8 znak pro tvrdou mezeru (ALT+160) by neměl být problém nikde. Napadá někoho možná komplikace použití UTF tvrdé mezery?

    Mě jen jedna – při běžném pohledu není v GlotPress editoru tvrdá mezera odlišitelná od normální a ten, kdo řetězec opravuje, si nemusí uvědomit, že musí namísto SPACE psát ALT+160.

    #17063

    janrenn
    Participant
    Web

    Co se týká datumů: vypsal jsem si, kde se používají které formátovací stringy a závěr, jestli měnit nebo neměnit, zní: je to jedno.

    Zásadní dva stringy "F j, Y" a "g:i a", které jsou (vynechám-li deprecated funkce) skutečně _jediné_, které se propagují na frontend, se stejně zapisují při instalaci do options a lze je editovat v Nastavení -> Obecné.

    Kromě toho se používají napříč celou administrací.

    Zbávající stringy jsou výhradně speciality administrace.

    Takže je možné ty dvě hlavní skutečně přeložit podle pravidel jako "j. n. Y" (s pevnými mezerami) a "G.i", zbytek administrace bych nechal tak, jak to je.

    Drobná změna, kterou jsem navrhnul v GlotPressu je "j.n.Y, G:i"->"j.n.Y, G:i:s", což je podrobné datum a čas publikace, které se zobrazuje v adminu v tabulce příspěvků v HTML tooltipu.

    Kdo má zájem, tady je podrobný výpis použití formátovacích stringů datumů ve WP: http://pastebin.com/q1ZK72g9

    #17065

    janrenn
    Participant
    Web

    Admin: prosím předposlední příspěvek smáznout, čas na editaci je proklatě krátký.

    #17066

    janrenn
    Participant
    Web

    Boj o formát data koukám stále nerozhodnut. Krátce: stojím za překladem přesně tak, jak je teď v GlotPressu navržený Accim. Jen je třeba použít pevné mezery (myslím, že je tam Acci nemá).

    #17067

    admin
    Keymaster
    Web

    Ano, rozhodnutí necháme na verzi 3.9 (polovina dubna 2014). Bohužel se mi v GlotPressu tvrdé mezery na první pokus moc přidat nepodařilo (a HTML entita je asi nesmysl), ale ještě jsem to podrobněji nezkoumal… O Acciho návrhu vím a zatím ho nechávám neschválený…

    #17068

    janrenn
    Participant
    Web

    Ale jo, přidat jdou, kompilaci na MO taky přežijí, při instalaci se zkopírují do wp_options a gettext je zobrazí v HTML, regulérně fungují.

    Přidal jsem je jako návrhy do http://translate.wordpress.org/projects/wp/dev/cs/default, můžeš otestovat, až budeš mít čas.

    Používám pevné mezery i v překladech, které jsem navrhnul do Administration/Network Admin, mezi jednopísmennými předložkami (i, o, u, s, v, z) a následujícím slovem.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (z celkem 10)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti