Počet slov v excerpt podle řádků

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Počet slov v excerpt podle řádků

Štítky: ,

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 11 let, 7 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (z celkem 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #2096

    Jirka84
    Participant

    Zdravím,

    píši ohledně problému, s nímž si nevím rady. Chtěl bych, aby úvodní text každého příspěvku na hl. stránce byl omezen, nikoliv však počtem slov, ale řádkem. Konkrétně bych rád dostal text pouze na 2 řádky tak, aby na druhém vždy končil a nikdy nepřesáhl na třetí.

    Napadlo mě v CSS použít určitou výšku height pro příspěvek a následně nastavit overflow: hidden, ale nějak se mi to nedaří.

    Předem děkuji za pomoc.

    #12678

    admin
    Keymaster
    Web

    Podle mě to nemá řešení. Omezení počtu slov nebo znaků se pro automaticky vytvářený perex používá proto, že nelze přesně omezit rozsah textu na základě toho, aby se “vešel na dva řádky”. Každé písmeno/slovo je jinak “dlouhé/široké” a pokud bude text obsahovat např. mnoho úzkých písmen typu “i”, tak se tam prostě vejde více slov než když bude text obsahovat širší písmena typu “m”. Záleží ale také na fontu, HTML (tučné písmo), atd. Prakticky se to pak dělá tak, že se nastaví limit trochu níže, aby to případně nepřesáhlo, ale řádek pak není většinou zcela zaplněn. Možnosti jak upravovat automatickou délku anotace (excerpt) najdete ve starším vlákně.

    Zcela nejlepší možností je ale vkládat ručně u každého příspěvku značku pro pokračování textu, případně vyplňovat pole “Stručný výpis příspěvku”. Tím dosáhnete mnohem lepších výsledků a zejména smysluplně ukončené věty. Další podrobnosti naleznete v našem starším článku.

    Navrhované CSS řešení podle mě pouze skryje text před návštěvníky a stále se zobrazuje v HTML? Nevíte tedy také, kde bude přesně rozdělen a není to podle mě ideální řešení…

    #12679

    Jirka84
    Participant

    Zdravím, skutečně jediné řešení, které jsem nalezl je v CSS s prvky overflow a height. Vaši připomínku beru a děkuji za tip s ručním nastavením perexu v příspěvku – lépe to asi nepůjde.

    Ještě jednou díky.

    #12680

    roboti006
    Participant

    A nebylo by možné počítat tagy <br> a výskyt n, popřípadě zobrazit jen první odstavec <p>?

    #12681

    admin
    Keymaster
    Web

    roboti006: Ano, toto vše je určitě možné, ale neřeší to náš problém, tedy zobrazovat pouze takovou část textu, aby se na webu vešla na dva řádky.

    Jirka84: Máte nějaký odkaz na to CSS řešení nebo jste ho nakonec nasadil? Ať už to tu máme alespoň kompletní :-)

    Ještě mě napadá úprava CSS vizuálního editoru tak, aby tam byly zcela stejné zobrazovací podmínky jako na webu (návod). Lépe by se pak odhadovala délka úvodního textu přímo v editoru a nikoli až po zobrazení náhledu či přímo samotného příspěvku.

    #12682

    Lukenzi
    Participant

    Ono je to podle mně nesmylné…

    Určitě by so dalo udělat tak, že z každého článku si vytáhnu excerpt, který by byl upravený tak, že každý úryvek by měl zhruba 5 řádků (to proto aby jsme zbytečně nedolovali celý text článku) a ten by se vypsal do bloku který by měl přesně stanovené rozměry (výška řádku 1.5em a tedy výška celého bloku 3em = 2 řádky), zbytek textu by se skryl přes “overflow:hidden;”.

    Problém nastane pokud si web zobrazím třeba na mobilu nebo tabletu, celá stránka se přizpůsobí rozlišení a protože má blok pevně dané rozměry bude to vypadat všelijak jen né hezky.

    Jak bude řešeno ukončení textu, který nebude končit přesně na konci druhého řádku (což bude většina)? Bude jen tak třeba v polovině slova “ustřižen”? Taky to nebude vypadat hezky.

    Asi bych se zamyslel na důvodu proč by to mělo být zrovna takhle a hledal jinou alternativu.

    #12683

    admin
    Keymaster
    Web

    Souhlas. Nevím sice přesně jak, ale možná by šlo nalézt i nějaké flexibilní CSS řešení, možná se dočkáme i nějakého odkazu…

    Dobrá je ale také připomínka s “ustřiženým” textem. Předpokládám, že je toto řešení potřeba proto, aby se text vešel přesně vedle náhledového obrázku a nikam nepřesahoval, ale to se asi (možná) dozvíme až od původního tazatele…

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (z celkem 7)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti