Obrázky na samostatné serveru – zkušenosti s nárustem výkonu

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Obrázky na samostatné serveru – zkušenosti s nárustem výkonu

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 9 let, 2 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #21788

    Azifaral
    Participant
    Web

    Dobrý den,

    provozujeme magazín http://www.vlasyaucesy.cz / http://www.vlasyaucesy.sk a utěšeně ty servery rostou. Dnes už se dostáváme na návštěvnost 3000 UIP v CZ a 1200 UIP v SK / za den a server dostává trošku zabrat. Snažím se jej odladit co to jde, nainstaloval jsem Varnish jako reverzní proxy a společně s ním používám W3TC. Ale i tak ve špičce ten server dostává poněkud zabrat a hlavně je zde problém v administraci, která je nekešovaná a tím i velmi pomalá a zpětně zpomaluje i frontend Ještě zvažuji přechod z Apache na Nginx, který by měl být ve výsledku výkonnější. Je to tak?

    A také pomalu začínám zvažovat CDN, ale vzhledem k tomu, že v této chvíli provozujeme pouze CZ a SK, tak je to trochu mimo. Zato mám ještě druhý server, který využívám i na jiné věci a ten má slušnou rezervu. Zvažuji, že bych obrázky, tzn. celý adresář Uploads + Gallery z NextGEN Gallery přesunul na tento server a vlastně bych paralelizoval ten systém. Máte někdo s tím zkušenosti? Pomůže to tomu serveru s WP?

    Díky za odpověď.
    Pavel

    #21789

    admin
    Keymaster
    Web

    Podle mě to není zase taková návštěvnost, aby způsobovala nějaké větší problémy. Zkoušeli jste se podívat na příčinu tohoto zpomalování? Nemůže třeba nějaký plugin spouštět tisíce zbytečných SQL dotazů (nechvalně “proslulý” je tím třeba plugin NextGEN Gallery)? Jaké máte parametry serveru? Moc se mi nezdá, že by jeden server neutáhl WordPress s cca 5000 UIP denně. Mám např. pouze 2 GB VPS s cca poloviční návštěvností (průměr cca 2500 denně), ale ani ve špičce jsem tam neviděl žádný problém.

    Další poznámky:
    – Nginx často doporučují (a na svých projektech používají) i vývojáři WordPressu, osobně s ním nemám na ostrých webech zkušenost.
    – CDN by mohlo trochu pomoci, ale zpomalování administrace bude způsobeno patrně něčím jiným.

    #21791

    Azifaral
    Participant
    Web

    No samozřejmě že tu příčinu pořád hledám :) Jenom tady už trochu narážím na své schopnosti jak to co nejlépe najít. A samozřejmě NextGEN Gallery používáme, jenom tady trochu nevím čím bych jej nahradil (tedy pokud znáte lepší a výkonnější řešení tak si rád nechám poradit), protože my jsme majoritně “obrázkový server” a dneska už jenom v těch galeriích NG máme cca 6500 obrázků. Jinak co se týká výkonu, tak pokud jsme byli na polovině, tak to bylo naprosto v klidu, tam obecně vzniká problém když jde ten server do “špičky”.

    Pak tady může být problém v administraci s WPML, něco jsem kolem četl, oni to zase tak úplně nevyvracejí a píšou, že nová verze by právě rychlost administrace měla řešit …ale oni to píšou vždycky a u všeho :D Ale moc se mi o to WPML nechce přijít, protože na tu vícejazyčnost je to prima plugin.

    A W3TC taky není žádný “svatoušek” co se týká zpomalování administrace, toho je taky plný internet …ale on je to asi obecně problém všech pluginů, snažím se to omezovat co to jde, ale co si budeme malovat, jsme magazín, který potřebuje “efekty”, takže velké množství obrázků, sociální sítě, diskuse …atd. a tady si každý kousek vezme svoji daň.

    Jinak co se týká parametrů, tak ten server je starší, je to Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.40GHz, 4GB RAM, 4x HHD v RAID. Nicméně databáze je bokem na jiném serveru, který je výrazně výkonnější, tam je to 2x Dual Core Xeon, 12 GB RAM, 8x HDD v raid (hw karta pro raid) a tady s výkonem není žádný problém.

    #21792

    Azifaral
    Participant
    Web

    Ještě taková drobnost …je k něčemu používat plugin na optimalizaci obrázků, používám EWWW Image Optimizer, když mi stejně všechny obrázky projdou rukama a já je optimalizuji ve Photoshopu? Tady jsem vždycky trochu na vážkách jestli to není nesmysl a něco co zbytečně ten server zpomaluje.

    #21793

    admin
    Keymaster
    Web

    WPML má své mouchy, ale chystaná verze 3.1.9 by měla optimalizaci ještě výrazně zlepšit.

    Každopádně se obávám, že problém bude ssouviset s NextGEN Gallery, řešil jsem to před několika měsíci na jiném webu a čím více je na webu obrázků, tím více probíhá necachovaných SQL dotazů (řešili jsme např. zde). V tématu už sice není popsané pokračování, ale řešili jsme to přímo s vývojáři pluginu a ve verzích 2.0.66.x je závažný problém právě s výkonem webu, kdy se spouští tisíce zbytečných SQL dotazů. Mělo by to být brzy opraveno v nové verzi 2.0.67.x, zatím je k dispozici beta verze. Můžete ji vyzkoušet, ale záloha určitě doporučena :-) Další nové testovací verze jsou dostupné zde (aktuálně 2.0.67.49).

    Changed: For performance reasons, we cache FS & url lookups/calculations
    Changed: Greatly reduced the # of sql queries, and eliminated anything redundant
    Changed: For performance reasons, we cache SQL queries

    Zkuste pro zajímavost změřit množství SQL dotazů, podle mě to bude příčina problémů. Nebo prosím pošlete přístupové údaje (stačí do administrace), zkusím se na to zběžně podívat.

    Plugin EWWW Image Optimizer je asi šikovná věc, nemám s ním žádné zkušenosti, osobně podobné optimalizační pluginy nepoužívám. Zkuste změřit, zda má nějaký přínos (velikost původní obrázku x velikost zobrazeného obrázku na webu).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti