Editor Gutenberg

Zvolené téma obsahuje celkem 29 odpovědí. Do diskuze (11 účastníků) se naposledy zapojil uživatel  J-Prause a poslední změna je stará 4 roky, 8 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 30)
  • Autor
    Příspěvky
  • #34760

    Prefin
    Participant
    Web

    Tak jsem měl poprvé tu čest vidět Gutenberg v praxi a chce se mi blejt velebnosti. Jestli nepůjde vypnout tak si rozmyslím aktualizace.

    #35615

    ferda
    Participant

    Vyzkoušel jsem ho a nadšení rozhodně nesdílím. Hodnocení taky žádná sláva, viz https://wordpress.org/support/plugin/gutenberg/reviews/ :-(

    #35626

    mirekk
    Participant
    Web

    Právě z důvodu existence tohoto editoru jsem dosud neaktualizoval WP na nejnovější.
    Můžete mi někdo říct, jestli se editor sám při aktualizaci nainstaluje, nebo si mohu zvolit zda ho chci či ne?
    Děkuji

    #35627

    Prefin
    Participant
    Web

    Ještě aktualizovat lze. Poslední aktualizace pouze na nástěnce nabízí možnost instalace G. jako k pluginu. Nasazený editor je zatím původní.
    Raději ho ale neinstalovat. Mě rozhodil html snipety, které v textu stránek používám, když jsem ho chtěl jenom prubnout.

    #35628

    admin
    Keymaster
    Web

    Jsem docela zvědav, jak to celé dopadne :-) Nový editor je ve vývoji už více než rok, ale uživatelé ho zatím moc dobře nehodnotí. Na druhou stranu je asi potřeba nějaký technologický posun a pro některé weby je podobný blokový vizuální editor dobrým řešením. Pokud bych si měl vsadit, tak bude Gutenberg součástí nového WordPressu 5.0, ale nebude zapnut defaultně pro všechny uživatele (možná pouze pro nové instalace) a bude možné ho případně snadno vypnout (nastavení nebo plugin). Osobně se mi moc nelíbí technické řešení přes HTML komentáře, ale nevím, co by bylo lepší…

    #35629

    Prefin
    Participant
    Web

    V podstatě souhlasím, ale díky naprosté absenci intuitivního rozhraní bude komplikované v něm cokoli dělat. Já osobně píši texty zásadně v režimu html. Jsem na to zvyklý a obsah je takto pod kontrolou. Upřímně doufám v možnost deaktivovat G. a nahradit jej čímkoli, co možnost editace v html opět umožní.
    Ale možná se najde někdo, komu bude vyhovovat.

    #36065

    ippokorny
    Participant
    Web

    Zkusil jsem editor Gutenberg a ovládání bylo tak složité, že jsem to vzdal a deaktivoval ho.
    Proč je WordPress nejrozšířenější redakční systém? Třeba proto, že má obsluhu jednoduší než MS Word nebo než nějaký webový editor. A když se mě někdo ptal, jak se WordPress obsluhuje, tak jsem řekl, jednodušeji, než MS Word.
    Wordpress není ani webový editor, je to redakční systém, tedy web půjde lépe vytvořit ve webovém editoru, třeba ve Microsoft Expression Web.
    V autech bývá nyní tolik tlačítek a funkcí, že významné procento řidičů ani všechny nezná. Já osobně bych u aut uvítal levnější auto bez těch vymožeností, proč dávat další peníze za navigaci v autě, když již jednu mám.
    Tedy obdobně uvítám robustní spolehlivý a jednoduchý redakční systém. Na psaní textu použiji MS Word, který bude vždy uživatelsky lepší než textový editor ve WordPress, a pak text překopíruji do WordPress.
    A používání HTML? V současné době moc lidí HTML nezná, tedy ho spíše nevyužijí (jako ta tlačítka u těch aut).
    Tedy předpokládám, že budu používat původní textový editor ve WordPress, pro mě jsou primární texty, ne webové “srandičky”, a když budu chtít něco webově složitějšího, tak si na chvíli přepnu na Gutenberg.

    #36262

    admin
    Keymaster
    Web

    Tak jsem právě instaloval nový WordPress 5.0 (zatím jen RC3, oficiálně by měl vyjít zítra) a chtěl jsem upravit defaultní stránku a trochu jsem hned narazil :-) Stránka je rozdělená na několik bloků, které jsem chtěl smazat a moc mi to nešlo. Označit všechny nešly, žádný křížek (nebo ikonka koše) při přejetí myší přes blok (je tam pouze plusko pro přidání dalšího bloku), chvíli mi to trvalo. Je třeba kliknout na každý blok, zvolit tři tečky pod sebou (More options) – Remove block (klávesová zkratka Shift + Alt + Z). Takže pro 5 bloků, to máme 15 kliknutí, abych smazal kus textu? Klávesová zkratka trošičku pomůže, ale stejně se musí do každého bloku nejdříve kliknout. Hmmm…

    Upravil jsem si jeden blok a chtěl jsem za něj přidat další. Opět jezdím myší po aktuálním bloku, je tam sice plusko pro přidání nového bloku, ale ten jde přidat pouze nad současný blok a nikoli pod něj. Aha, tamhle je ještě jedno malé plusko, úplně vlevo nahoře, mimo psaný text. OK, provedeme cestu mimo editor a přidáme blok. Hmmm…

    EDIT: Tak přidat blok pod aktuálně poslední lze, ale je nutné přejet myší přes prázdný prostor pod posledním blokem a objeví se malé plusko zcela vlevo. Hmmm…

    A teď snad něco pozitivního, editor je rychlý, ukládání bleskové, pocit příjemný. Ale ta změna bude asi trochu bolet, jsem zvědavý na uživatelské zkušenosti :-)

    #36267

    ippokorny
    Participant
    Web

    Otázka je, zda přepínání editorů při editaci nezpůsobí nějaký nestandardní stav. I u Word máme menu “Zkontrolovat kompatibilitu”.

    #36269

    admin
    Keymaster
    Web

    Tak to jsem ještě nezkoušel. Takže udělat pár příspěvků na zkoušku v Gutenbergu a pak se vrátit ke klasickému editoru? To asi moc funkční nebude, naopak přechod na Gutenberg by měl asi udělat z odstavců automaticky bloky, nevím…

    #36285

    Prefin
    Participant
    Web

    Ověřeno.
    Před aktualizací na 5.0 aktivovat Klasický editor (https://wordpress.org/plugins/classic-editor/), pak v Nastavení -> Publikování překontrolovat zákaz G a zakázat volbu pro uživatele (pod tím).
    Pak lze v pohodě aktualizovat na 5.0 a G zůstane u ledu. Funguje vše jako doposud.
    Aktivace Gutenbergu (v nastavení) a otevření jakéhokoli obsahu způsobí změny ve struktuře obsahu.
    Prý to takhle pojede do 2022.

    #36286

    admin
    Keymaster
    Web

    Asi udělám aktualizaci zdejšího webu a všichni uživatelé fóra budou muset používat bloky z Gutenbergu :-)

    #36300

    honza33
    Participant
    Web

    Z toho jde normálně strach :D Ještě že jsem ho ještě neinstaloval :D.

    #36301

    jardakiss
    Participant

    Díky Prefin, Classic Editor zafungoval a aktualizace proběhla v pořádku.

    #36302

    Prefin
    Participant
    Web

    Není zač :)

    #36304

    Raider
    Participant

    No já nainstaloval WP 5.00 a ten nový editor mě vyděsil taky. Práce = hrůza. Dá se s tím něco ještě udělat, když už jsem ten WP 5 nainstaloval?

    Každopádně jsem googlil, až jsem naše plugin Disable Gutenberg a díky němu jsem to vyřešil…

    Ale to nemění nic na mé první otázce, protože se mi nelíbí mít na řešení kdejaké blbosti další a další pluginy..

    Dá se s tím prosím něco ještě udělat, když už jsem ten WP 5 nainstaloval??

    Děkuji!

    #36417

    klima
    Participant
    Web

    Já si toho Gutenberga celkem užil:-). Zkoušel jsem intuitivně, to nejde, neumím anglicky, ač mám českou lokalizaci. Půlka minimálně je anglická, návod na Gutenberga pouze v angličtině a jak jsem koukal, bude to bichle na půlroční čtení. Takže na Gutenbergu:
    1/ Vysmolil jsem text příspěvku, to ještě šlo. Pak jsem do textu chtěl vložit obrázky. Tři malé doprovodné obrázky. 5 hodin práce, pánové a dámy a obrázky tam nebyly. Ať jsem dělal, co jsem dělal, tak šlo vložit obrázek s obtékáním textu jen do úrovně první řádky textu,…
    2/ Když kousek textu při editaci někde v příspěvku vykopíruju a vložím to na jiné místo, vypadá to naoko stejně. Ale když jsem pak celý text příspěvku zkopíroval a vložil do MS Word, to bylo pokoukáníčko. Každé písmenko jinak vysoké, vystřídaly se tam asi 4 druhy písma.
    3/ Pak jsem nainstaloval plugin s klasickým editorem a pustil jsem se do editace příspěvku. Celkem bez problémů, ale ten text si nese něco z toho Gutenberga, já tomu nerozumím. Takže mi nechtěl obtékat text kolem fotek. Když už se mi podařilo to obtékání, tak jedině za tu cenu, že text kolem obrázku se změnil v blešky, aby se tam vešly řádky naformátované z Gutenberga…
    Přemýšlel jsem už i o tom, že se na ten můj blog vy… a půjdu krátit dlouhé chvíle šitím bačkor a háčkováním. Tam je ten “verkcajk pořád stejnej” a dokážu si ho v nejhorším vyrobit, kdyby nebyl nikde k sehnání.
    Nakonec jsem vše znova vykopíroval, vložil do MS Word, tam přeformátoval na stejný druh a velikost písma, bez dalšího formátování jsem to vložil zpět do klasického editoru a tam si doformátoval odstavce. A pak jsem tam nasekal ty obrázky, což mi zvedlo sebevědomí.
    Jsem neznalec a na WP samouk. HTML neznám, bloky k životu na blogu nepotřebuju. Gutenberga považuji za ránu pod pás. Ještě, že vydali ten plugin s klasickým editorem. Po nainstalování se WP sám přepne z Gutenberga do klasiky a člověku se hned lépe dýchá. Ale prý nám ho (ten plugin) nechají jen dva, tři roky. To asi přijde nějaký fídlberkus, který vše zinovuje a tam to bude ještě horší. A my budeme rádi, když nám nechají dnes zavrhovaného Gutenberga jako plugin, abychom dostali na světlo světa aspoň text s jedním obrázkem nahoře. A na příspěvek aby si jeden bral dovolenou.
    Tak se učte, wordpressáři, pokrok letí mílovými kroky!
    Pěkný den!

    #36418

    ippokorny
    Participant
    Web

    Já to psal u příspěvku s more, když pomocí + v kolečku (vlevo od bloku) vložím blok s Classic (= asi Klasika?) (menu Formátování -> Classic , pak kliknu do šedého záhlaví bloku a naskočí mi dřívější klasické menu a tom bloku s formátováním Classic používám původní editor, tedy bez nutnosti přepínání pomocí pluginů. Tedy co mi nejde v novém editoru, tak tu část dělám v tom vloženém bloku Classic.

    #36434

    admin
    Keymaster
    Web

    @raider: Toho pluginu na zakázání nového editoru se nemusíte obávat, nijak zásadně web neovlivní a je to lepší než se vracet k nějaké starší verzi (řešilo se např. zde).

    @klima: Statečný uživatel :-) Dnes jsem si také zkoušel hrát s obrázky v textu a řešení snad není tak krkolomné, i když své mouchy to má. Pokud už máte text (nějaký Paragraph blok), tak musíte přidat obrázek (samostatný blok Image) před něj, nastavit u obrázku zarovnání např. doprava a text (odstavec) pod ním ho začne automaticky obtékat. Dalším způsobem je vložení bloku Classic a tam to udělat jako v původním editoru. Problém je ale v tom, když chcete, aby obrázek obtékal jen jeden odstavec a další odstavec už ne. Pro to tam bohužel není žádné nastavení, autoři zjistili, že to je složité a tak to raději nechali někdy na příště :-) Jenomže klienti to používají a musejí to nějak udělat už teď. Hmmm… Možností je více, žádná není ideální:
    – Pro nový (neobtékaný) odstavec nastavit vždy ručně nějakou CSS vlastnost (např. clearfix) a tu si pak nadefinovat v kaskádových stylech, že tam končí obtékání. Pro klienta nepříliš ideální řešení.
    – Dále se před nový odstavec může vložit blok Spacer a nastavit potřebná výška mezery, aby nový odstavec vyšel až pod obrázek. Ale co na to responzivní zobrazení?
    – Používat blok Classic, který sice také není ideální, ale zachovává pro klienty dosavadní (také nepěkný způsob), a to že tam vloží potřebný počet prázdných odstavců.

    Další popisované problémy s formátováním textu (písmo) jsou asi způsobeny kopírováním textů do bloků nového editoru, který tam asi někde vložil původní formátování (či nepročistil pořádně vkládané HTML). Nevím, musel bych to vidět…

    @ippokorny: Ano, blok Classic, je taková původní klasika :-) Problémy se značkou pro pokračování textu řešíme zde.

    #36440

    klima
    Participant
    Web

    Jo, děkuju za tipy.
    V bloku classic jsem právě zkoušel vkládat ty obrázky. Byl jsem zvyklý, že ve starém editoru jsem označil, kam chci ten obrázek dát, pak klik na mediální soubory, vybral jsem obrázek, našteloval vlastnosti a šup! Byl tam. pokud se mi to nelíbilo, nechalo se to doladit přes úpravy (symbol tužky).
    V bloku classic jsem zkoušel tentýž postup, ale ten blikající kurzor si někam pokaždé odcestoval a obrázek byl pokaždé nahoře a ne tam, kde jsem potřeboval… Uměl jen obtékání zleva, zprava. Při obtékání z obou stran zásadně vyskakoval až nad text, stejně jako při vypnutém obtékání.
    Teď si to představte: máte napsaný příspěvek, vyplněné SEO, naštítkováno, jste natěšený, jak ho zveřejníte, zbývá už jen seknout tam tři obrázky, zkouknout naposledy, jak to vypadá v reálu… A nic. Ještě, že měli u Chocholouška zrovna vypnutý telefon, už jsem si je chtěl objednávat.
    Zatím jedu na ten plugin, časem začnu trénovat to nové. Ale dokud nebudu vědět, jestli např. jeden blok = jeden odstavec, co který blok vlastně umí a k čemu se hodí, bude to marná práce. Sice o sobě říkám, že zásadně na tradiční práce používám netradiční nářadí a materiály, ale zrovna stahovat kozu šroubovákem bych nikdy ani nezkusil. Je o tom někde něco česky (nebo bude v dohledné době)? Uvítal bych návod pro blbý. On ten Google překladač je nejspíš starší brácha Gutenberga a tím pádem taky žádná sláva, když vy proso vysít nesejde žádná zimou.:-)
    K tomu formátování textu: šlo o text z toho samého příspěvku, v bloku classic. Pouze jsem při editaci usoudil, že to, co jsem napsal dole, potřebuji vložit nahoru a naopak, co jsem napsal nahoře, potřebuji přestěhovat dolů… A pak jsem celý zeditovaný text vyjmul a vložil do MS Word. Byl to zoufalý počin, neb to bylo po cca desátém marném pokusu vložit tam ty obrázky. Myslel jsem, že to v tom Wordu nějak přeperu, aby to poslouchalo a dalo si to říct s tím vkládáním obrázků. Stejně to nepomohlo. Nemohly to formátování nějak rozházet ty pokusy o vkládání obrázků? Ale v při tom v poli pro psaní nebylo na první pohled nic vidět, jedno písmenko jako druhé, všechny měly tvar písma stejného druhu (tuším, že liberation serif nebo georgia). Ta neshoda začala být vidět až když jsem to vložil do toho Wordu. Tam to vypadalo, jako by to psal anonym skládáním vystřižených písmenek z novinových titulků…
    V tu chvíli jsem už hledal číslo na toho Chocholouška…
    Kdybych se delší dobu neozýval, jsem nejspíš u toho Chocholouška. Pořád se z toho nemůžu sebrat:-)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 30)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti