Spamy

Štítky: , ,

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 12 let, 5 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (z celkem 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #1220

    hlav
    Participant
    Web

    Dobrý den, užívám k plné spokojenosti WP 3.2.1. Od jisté doby mne obtěžují spamy. Ještě že exituje funkce “schvalování” komentářů, protože jinak by byl web sasviněný těmito hnusy. V poslední době jich chodí stále více, okolo 20 – 50 denně a já mám pocit, že přestala fungovat nějaká obecná antispamová ochrana systému. Možná to je ale jen moje nedokonalá představa. Horší je, že mezi desítkami spamů bývá jeden konkrétní komentář, a to se musí pracně hlídat, abych ho nesmazal také. Při odmazávání spamů používá volbu “Autor” pro hromadné zaškrtnutí, pak z roletky vyberu “Označit jako spam” – kliknu na “Použít”, spamy se nahrnou do adresáře Spamy, ale pak musím přes volbu “Odstranit” všechno (výběr a vlastní mazání) zopakovat. Jednak bych přivítal, aby mazaní spamů šlo na jedno kliknutí (po výměru ozančení spam). A potom – nejsem si jistý, zda vůbec označení spamu spamem funguje, protože se mi zdá, že mi tytéž spamy chodí opakovaně. Dělám někde chybu? Můžete mi nějak významně pomoci? Díky, hlav.

    #9534

    neteyescz
    Participant

    Dobrý den,

    WordPress jako takový(základ) neobsahuje ochranu proti spamu, no vlastně obsahuje, mezi defaultní nainstalované pluginy totiž patří Akismet, v tom případě ale nemůžeme hovořit o základu. Je jen a pouze na uživateli, jaký plugin pro obranu svého webu/blogu proti komentářům použije… Před časem jsme tu řešili jeden problém , doporučuji přečíst. Podle mě jde o to, že si váš blog prostě vybral nějáký Spambot jako potencionální cíl, to nezměníte, nelze poručit Spambotovi na co má útočit a na co ne. Samozřejmě se ale jde bránit pluginy, kterých je zrovna na obranu proti spamu v Extendu nespočet. Vybírám ty, které používám:

    Akismet: Asi to nejzákladnější, bez čeho bych s moderováním komentářů trávil hodiny, po úspěšně aktivací porovnává IP ADRESY komentujících s IP ADRESAMI v blacklistech a podle toho je zařazuje. Párkrát se mi ale stalo, že se zmýlil, např. v případě Admina, toho neustále označuje jako Spambota.

    Captcha: Pokud chcete opravdu dobrou ochranu proti spamu, použijte Captchu, zvažte však, že s tímto krokem odradíte většinu uživatelů od toho vůbec vaše články komentovat. Osobně jsem chvíli používal plugin SI CAPTCHA Anti-Spam.

    Matematika: Pokud chcete, aby si návštěvníci vašich stránek vždy při přidávání komentáře spočítali jednoduchý příklad, použijte tuto možnost. Několikrát se mi ale stalo, že byla prolomena. Zkusil bych např. plugin Math Comment Spam Protection.

    Timeout: Dobré řešení, fnguje tak, že nepustí nikoho kdo komentuje ihned, dovoluje komentovat po určitém časovém úseku.

    https://bitbucket.org/jammycakes/comment-timeout/wiki/Home

    Skripty:

    Chytrý skript, jež nepustí nikoho, kdo komentuje direct, tedy přímo přístupuje na adresu a nečtě článek. ( zdroj: http://www.wprecipes.com/reduce-spam-on-your-wordpress-blog-by-using-htaccess ).

    <IfModule mod_rewrite.c>
    RewriteEngine On
    RewriteCond %{REQUEST_METHOD} POST
    RewriteCond %{REQUEST_URI} .wp-comments-post.php*
    RewriteCond %{HTTP_REFERER} !.*yourdomainname.* [OR]
    RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^$
    RewriteRule (.*) ^http://%{REMOTE_ADDR}/$ [R=301,L]
    </IfModule>

    To je malý výčet pluginů, pokud to nezafunguje, napište.

    Neteyes.cz

    #9535

    hlav
    Participant
    Web

    Dobrý den. Ještě jsem nepoděkoval za podrobný výčet řešení spamů. Začal jsem s tím prvním v pořadí – Akismet. Nějak jsem se proklikal přes návod k instalcaci a zdálo se mi, že se “to” nainstalovalo správně. V záhlaví je ale nyní hláška, že Akismet je téměř připraven, chce to už “jen” zadat API klíč. Jesti se ale nepletu, získat klíč jde jen za nemálo dolarů. Nechápu však, proč v hlášce níž se uvádí, že Akismet funguje správně… atd. Tak nač mám ještě kupovat klíč? To za prvné. Za druhé, v počtu zasílaných spamů se prakticky nic nezměnilo, takže nevím, jestli Akisment funguje či ne. Než se tedy odhodlám k instalaci dalšího pluginu, tak bych poprostil o velmi stručné vysvětlení viz výše. Koupit zajíce v pytli (klíč) nebo ne? Díky, hlav.

    #9536

    mirekk
    Participant
    Web

    API klíč pro osobní použití je zdarma

    #9537

    neteyescz
    Participant

    Jak říká mirekk, pokud ny blogu nevyděláváte, klidně můžete Akismet využívat :-)

    #9538

    admin
    Keymaster
    Web

    Přesně tak, při registraci API klíče zvolíte “Personal” (nekomerční použití) a posléze navolíte nulovou cenu (nebo můžete autorům např. několika dolary přispět). Až po zadání API klíče začne Akismet fungovat a zachytávat spamy. Pokud se ale nikde registrovat nechcete, tak můžete použít klidně nějaký jiný plugin.

    Často se stává, že na webu nebyl dlouhodobě problém se spamy, ale pak se najedou vyrojí a bez pluginu se bohužel neobejdete. Web se dostane do hledáčku spambotů, kteří to budou zkoušet a zjišťovat, zda se přece jen nepodařilo nějaký komentář s odkazem “propašovat”…

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (z celkem 6)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti