Plánujete v brzké době vydání české verze 3.4.2?

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Čeština pro WordPress Plánujete v brzké době vydání české verze 3.4.2?

Zvolené téma obsahuje celkem 13 odpovědí. Do diskuze (6 účastníků) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 11 let, 4 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 14 příspěvků - 1. až 14. (z celkem 14)
  • Autor
    Příspěvky
  • #2318

    CZghost
    Participant
    Web

    Chtěl bych si aktualizovat ztarší verzi WordPressu v češtině z 3.3.2 na 3.4.2, ale problém je, že stále není k dispozici příslušný překlad, pouze původní anglická verze. Pokud bych aktualizoval systém ihned, mohl bych přijít o dosavadní překlad webu, ale zároveň by mě zajímalo, zda v brzké době je možné vydat oficiální českou verzi wordpressu 3.4.2 (tedy ta nejnovější)…

    Abych to shrnul: V administraci mi pořád otravuje hláška o aktualizaci, ale oficiální česká verze stále není k dispozici, na což mě upozorňuje aktualizační stránka. Proto se ptám, zda v brzké době plánujete vydat oficiální verzi 3.4.2 v češtině?

    #13014

    roboti006
    Participant

    Zdravím. Pokud vím, tak aktualizuje se jádro, a to nebude jazykem jiným než programovacím, či Anglickým… Nejlepší je buďto mít nastaven server tak, aby wordpress mohl aktualizovat sám, nebo stáhnout novou verzi základních souborů, a nahrát na server. Snad jsem nic nepoplet ;)

    #13015

    admin
    Keymaster
    Web

    CZghost: To není problém. Pokud aktualizujete automaticky již nyní, tak čeština zůstane skoro celá zachována, nemusíte se obávat žádných problémů. Po delší době začaly být aktualizovány a schvalovány přeložené řetězce v oficiální online aplikaci GlotPress, takže předpokládám, že se už vydání oficiální češtiny pomalu blíží… Další podrobnosti jsou dostupné také zde.

    roboti006: Tak to jsem moc “nepobral” :-)

    #13016

    CZghost
    Participant
    Web

    Takže stačí když si aktualizuju už teď na 3.4.2 a web se sám z velké části přeloží? Tak tedy díky za radu, asi ji využiju hnedka :-)

    BTW, když jsem četl o zabezpečení WP, nebyl jsem zrovna moc nadšen, když tam píšou, že důležité části WP si mají zabezpečit sami uživatelé… Udělám to, ale jen ty nejnutnější části jako .htaccess a wp-config.php budou dostupné jen serveru…

    Když si uvědomím, že mám v nastavení wp-config.php svoje údaje k mysql a ftp účtům, tak mi přebíhá mráz po zádech :-S

    #13017

    Lukenzi
    Participant

    Svůj web si musí uživatelé zabezpečit sami odjakživa bez ohledu na to zda používají publikační systém, statický web nebo cokoliv jiného.

    Pamatuji časy blikajících stránek tvořené z většiny animovanými gify a nějakou úžasnou hudbou opakující se pořád dokola na pozadí webu jako ukázka autorových “schopností”. Tehdy byl ještě programátor webových stránek “někdo”.

    Dnešní doba je bohužel taková, že kdokoliv si stáhne nějaké CMS zdarma, začne do něj flákat jeden článek za druhým a má pocit, že se vše jedním kliknutím vyřeší. To že jeho znalosti jsou v této oblasti takřka nulové už nevnímá.

    Pak nastanou problémy a onen uživatel najednou zjišťuje, že existuje tolik věcí o kterých nemá ani tušení, že se je ani do konce života nestihne naučit. V případě nejrůznějších blogů a malých webů se to dá i pochopit, autor chce publikovat a né se učit. Proč ale nepoužije služby kde právě tyto problémy řešit nemusí ale nechápu (wordpress.com, blog.cz apod.).

    Vůbec nejhorší situace je v e-shopech. S těmi se poslední dobou roztrhnul pytel a je to dokonalá ukázka neúmyslné arogance majitele, kdy majitel takového e-shopu díky své nevědomosti dává celému světu k dispozici databázi svých zákazníků (v nezabezpečených sql zálohách volně uložených na serveru), přehledně setříděné i s třeba jejich telefoními čísly, adresami atd.

    I když na druhou stranu buďte rádi, že nevíte…

    PS: k těm přístupovým údajům…mě zaráží, že do oficiálního repozitáře vývojáři nepustí plugin, který umožňuje zobrazit obsah souboru wp-config.php. Ale to, že si tento soubor může kdejaký šmoula zobrazit díky editoru pluginů a šablon ve WP řešit nechtějí. Jak toto téma nakousnete tak je ticho jak v hrobě, to i mejly z podpory přestávají chodit…

    #13018

    CZghost
    Participant
    Web

    Takže jsem přidal do souboru .htaccess následující kód:

    # Deny accessing important shits for the server and WordPress!
    <FilesMatch ".(htaccess|htpasswd)$">
    Order Allow,Deny
    Deny from all
    </FilesMatch>
    <FilesMatch ".(ini|phps|fla|psd|log|sh|bak|backup|back|set|sql)$">
    Order Allow,Deny
    Deny from all
    </FilesMatch>
    <files wp-config.php>
    Order Allow,Deny
    deny from all
    </files>

    a do souboru robots.txt zase tento:

    User-agent: *
    Disallow: cgi-bin/
    Disallow: wp-admin/
    Disallow: wp-includes/
    Disallow: wp-content/plugins/
    Disallow: wp-content/maintanence.php
    Disallow: wp-content/db-error.php
    Disallow: wp-content/cache/
    Disallow: wp-content/themes/
    Disallow: wp-content/languages/
    Disallow: wp-content/upgrade/
    Disallow: trackback/
    Disallow: feed/
    Disallow: comments/
    Disallow: category/*/*
    Disallow: */trackback/
    Disallow: */feed/
    Disallow: */comments/
    Disallow: *?
    Allow: wp-content/uploads/

    #13019

    Lukenzi
    Participant

    Ještě doporučím plugin http://wordpress.org/extend/plugins/limit-login-attempts/ , funkce tohoto pluginu by podle mně měla být už v jádře WP jako samozřejmost. Po určitém počtu chybných pokusů o přihlášení zablokuje danou IP adresu a pošle mejl administrátorovi. Neskutečně užitečná věcička…

    #13020

    CZghost
    Participant
    Web

    Děkuji za nabídku. Samozřejmě ji využiji, otestuji, ale až se web trošku rozjede. WordPress jsem vlastně nainstaloval kvůli chátrající návštěvnosti a to především díky vzhledu. Doufám, že nyní je vzhled přijatelnější :)

    Na verzi v3.4.2 jsem ještě neupdatoval, protože na anglické verzi, kde používám nejnovější oficiální verzi v3.4.2 mám problém s přihlašováním… Právě proto odkládám update na verzi 3.4.2, neboť mám strach, že tento problém nastane i na české verzi, kterou již mám trochu načatou :)

    #13021

    togur
    Participant
    Web

    @lukenzi: super plugin. Díky za tip!

    #13022

    CZghost
    Participant
    Web

    Aktualizace proběhla v pořádku, nyní mám na českém překladu verzi v3.4.2 a vše se zdá být správně přeloženo. Šablony asi ještě aktualizovat nebudu, uvidím…

    BTW, zkusím ten plugin LLA, vypadá to na slušný doplněk :)

    #13023

    Mick
    Participant

    jen bych se rád zaptal jak je na tom česká verze wordpressu 3.4.2?

    vím že když má člověk na webu starší českou verzi že přímá aktualizace ponechá věčinu českou.

    ale budu v blízké době nahazovat na několik nových webů wordpress a nechce se mi tam nejdřív nahrávat starší verzi wordpressu v češtině a potom přes to teprve nahrávat novější anglickou i když věčina češtiny zůstane.

    raději bych rovnou nahodil nejnovější wp už v češtině.

    víte aspoň plus mínus kdy by to tak mohlo být?(např týden měsíc dva) nebo vůbec netušíte? já jestli se mi vyplatí ještě nějakou dobu počkat nebo ne. (přece jenom už i slováci maj wp342 přeloženej :) ne sranda jen rejpu)

    předem díky za odpověď.

    #13024

    admin
    Keymaster
    Web

    Osobně si myslím, že oficiálně vyjde až čeština pro WordPress 3.5 (čímž také nechci do překladatelů rejpat), která byla slíbena ve stejný čas jako anglická verze. A vzhledem k tomu, že WordPress 3.5 by měl vyjít už začátkem prosince, tak by to nemělo trvat déle než měsíc :-)

    Jsem v blízkém kontaktu s překladateli (občas vypomáhám) a překlad opravdu probíhá (jedna z částí už je hotová na 100 %). Dokonce si myslím, že bude výsledek velmi kvalitní, testoval jsem Multisite část a nově jsou přeložené všechny notifikační emaily a další věci, takže to vypadá velmi dobře. Od WordPressu 3.4.x došlo totiž k výrazné změně a Multisite část se rozmělnila do dalších lokalizačních souborů, takže vlastně přibylo několik set nových řetězců…

    Osobně používám všude anglickou verzi 3.4.2 s češtinou z verze 3.3.2 a nikdo s tím neměl žádný problém a ničeho si nevšiml… Spíše jde o pocit :-)

    #13025

    Mick
    Participant

    ahoj, ja vim ze jde spis o pocit ale tak kdyz uz budu zacinat na nove domene uplne od zacatku tak bych preferoval spis takto nez nahravat starsi ver v cj a prehravat to novejsi ver v anglictine. takze myslis ze se vyplati pockat na vypusteni wordpressu 3.5 no dobre tak ja teda jeste pockam.

    #13026

    admin
    Keymaster
    Web

    Vůbec bych na nic nečekal, myslel jsem to tak, že čeština vyjde nejpozději s novou verzí, i když mi překladatelé tvrdí, že stihnou ještě 3.4.x :-) Stačí nahrát instalační balíček s českou verzí pro 3.3.2 a jedním kliknutím ji automaticky aktualizovat na nejnovější 3.4.x. Až vyjde čeština, tak opět stačí jenom kliknout a bude hotovo. Není důvod čekat na něco, co vlastně není ani moc potřeba :-) Nikde nic nebude chybět, stávající angličtiny si skoro nikdo nevšimne a po vydání češtiny zmizí také…

Aktuálně je na stránce zobrazeno 14 příspěvků - 1. až 14. (z celkem 14)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti