WP Multisite

Štítky: 

Zvolené téma obsahuje celkem 14 odpovědí. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  pppavel a poslední změna je stará 7 let, 9 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (z celkem 15)
  • Autor
    Příspěvky
  • #28039

    pppavel
    Participant

    Ahoj, potřeboval bych objasnění. Tvořím webové stránky jednotlivých běhů tábora. Každý běh jedna instance WP. Protože nezačínám v rootu, zvolil jsem systém podsložek. Instalace proběhla, ale vzniklý web je prázdný. Každá instance WP musí mít nakopírovanou instalaci WP? Tak jsem to taky provedl a po zrušení permalinks to tak i funguje. Jen bych se rád ubezpečil, že je to tak správně.
    NS cloner mi vytvořil taky jen databázi a odkaz do prázdna…?

    A dodatečný dotaz. Při volbě subdomén je to tak taky?
    Díky za objasnění.

    #28048

    Azifaral
    Participant
    Web

    Noo, to co ale popisujete není WP Multisite. To je prostě X instancí wordpressu, které běží na jedné doméně v různých adresářích. Multisite je právě pouze jedna instalace WordPressu na dané doméně s jednou databází. S tím, že můžete pohodlně vytvářet, respektive i uživatelé to mohou, v podložkách a případně za určitých podmínek i na úrovni domény 3. řádů jednotlivé “weby”, které ale máte pod jednotnou zprávou, s možností jedné instalace šablon, pluginů a s možností přidělování práv uživatelů.

    Vy, alespoň pokud jsem to dobře pochopil z toho popisu, budete muset dělat správu každého webu samostatně. To má samozřejmě někdy své výhody, to třeba ve chvíli kdy máte naprosto “rozdílné” weby v rámci jedné domény a nechcete to míchat. Tzn. že např. na hlavní doméně vám běží statické stránky, v jednom adresáři magazín a v druhém diskusní fórum a vy chcete ať si žijí samostatně s vlastní databází.

    Pokud ale máte jeden typ webu a ten chcete právě kvůli správě rozdělit na x subwebů, tak právě vytvoříte WP Multisite.

    Nevím jestli jsem to vysvětlil dost srozumitelně :D

    #28051

    pppavel
    Participant

    Noo, vlastně vysvětlil, tak jsem původně chápal, že by to mělo fungovat. Ale nefunguje.
    Jednoduše jsem podle návodu vytvořil multisite, ale odkazy nově vytvořených webů odkazují do prázdna. Tzn. instalace MS pravděpodobně vytvoří databázové klíče, které ale ukazují na neexistucí soubory. Nevím kde je zakopaný pes.
    To co píšete a co jsem si myslel zní logicky (jedna instalace WP s více weby). Je to ale skutečně tak?

    #28053

    Azifaral
    Participant
    Web

    A podle jakého návodu jste vytvořil ten Multisite? Trochu se v tom ztrácím, zvláště po té vaší poslední otázce. :D Samozřejmě, že WP Multisite funguje tak jak jsem popsal, jinak jeden výborných návodů na instalaci Multisite najdete tady a když to nainstalujete tak uvidíte, že máte jednu instalaci WP a vznikne vám X webů. Tedy, abych byl přesný, můžete vytvořit X webů.

    #28054

    pppavel
    Participant

    Váš návod popisuje MU se subdoménami, otázka jestli systém podsložek funguje stejně…? Proto ta má poslední otázka.

    Já instaloval dle obvyklých návodů třeba http://wordpress.bigdrobek.com/aktivace-multisite-wordpressu/ .

    Můžu dát přístup k administraci….

    #28055

    Azifaral
    Participant
    Web

    Já vím, že ten popis je na subdomeny, ale obecne je to stejné, jenom v kroku 3 vy nepoužiete sub-domain, ale sub-directories. Ale pokud jste postupoval podle vámi uvedeného odkazu a máte to takto nainstalováno, tak musíte mít v té své administraci položku Správu webů a tam vytváříte ty weby. A potom trochu nechápu to, že jste na počátku psal o samostatných instancích pro jednotlivé directory.

    #28057

    pppavel
    Participant

    Protože to tak je. Položku správa webů mám. Vytvořený web na podsložce se tváří že je. Ale fyzicky ta podsložka neexistuje. Takže odkaz nástěnky, zobrazit web apod. končí jednoduše na stránce 404…

    #28059

    pppavel
    Participant

    Rozchodil jsem to tak, že jsem podsložku vytořil ručně a nahrál další WP… :-(

    #28064

    Azifaral
    Participant
    Web

    Ale to potom pravě nemůže fungovat. Vy toto podsložky nebudete tvořit tak, že budete ručně pomocí FTP vytvářet podsložky a do nic instalovat další WP.
    1. Vy pouze nainstalujete na hlavního adresáře WordPress.
    2. Ten podle vámi poslaného návodu změníte na WordPress MU = Multisite
    3. V administraci budete tvořit jednotlivé weby podle toho jak chcete aby se jmenovaly a necháte to na tom WP, aby to celé řešil sám.

    Vy totiž by jste musel vaší doméně xyz.cz jinak nějak říct, že na adrese xyz.cz/neco běží nějaký web, nějaké stránky, tzn. že by jste musel udělat CNAME zápisy. Jak by to totiž ta doména mohla vědět, že na té adrese něco běží? To právě v případě WPMU si ten WordPress řeší sám.

    Takže teď by mělo stačit, že ty podsložky smažete a začnete je vytvářet pomocí toho hlavního WordPress MU.

    #28072

    pppavel
    Participant

    Ano, a jsme u jádra věci. Přesně dle Vámi napsaného postupuji.

    “3. V administraci budete tvořit jednotlivé weby podle toho jak chcete aby se jmenovaly a necháte to na tom WP, aby to celé řešil sám.”
    A on to ale nevyřeší, Vytvoří web, databázové klíče, ale ne podsložky.Jako by neměl právo zapisovat. Ale to má (777). A proces tvorby probíhá bez chyb. Fakt nevím.

    #28075

    Azifaral
    Participant
    Web

    Ale ony tam nevzniknou žádné nové složky. To se vše řeší na úrovni databáze. Jenom prostě vytvořte nový web v té Síti webů a začněte jej administrovat. A on na základě toho názvu vytvoří adresu. Takže když si dáte zobrazit ten web, tak by vám jej měl zobrazit už na té dané adrese. Když tvoříte rubriky ve wordpressu, tak vám také nevznikají složky a podsložky.

    #28081

    pppavel
    Participant

    Dobrá, rozumím. Nic to ale nemění na tom že instaluji jeden web za druhým na síti webů, vidím je v administraci, ale nedostanu se na ně. Ani do jejich administrace. Všechny odkazy vzniklé k novému webu v administraci sítě webů jsou nefunkční a odkazují do prázdna.
    Nechcete se na to kouknout?

    #28082

    pppavel
    Participant

    Trochu jsem pátral, a mé symptomy odpovídají následující diskusi : https://wordpress.org/support/topic/new-multisite-subdirectory-404-error

    Problém bude možná v .htaccess, i když ho mám updatovaný a nahraný v instalační složce wordpressu…. Pátrám dál.

    #28093

    pppavel
    Participant

    Tak bohužel nefunguje zatím nic :-(

    #28105

    pppavel
    Participant

    TAk vyřešeno. Myslím, že tato funkcionalita ve WP není dotažená a systém podsložek nelze standardní cestou zprovoznit. Opouštím experiment.
    Přešel jsem na systém oddělených instalací.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (z celkem 15)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti