Šablona a Child theme

Zvolené téma obsahuje celkem 11 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Bigdrobek a poslední změna je stará 11 let, 1 měsíc.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)
  • Autor
    Příspěvky
  • #2910

    kolobezka1.
    Participant
    Web

    Snažím se prokousat nějakými tutoriály, jak vytvořit nějaké pěkné stránky na WP a často jsem narazila na doporučení vytvořit si child theme. Je to opravdu nutné nebo hodně doporučeníhodné? Proč?

    Také uvažuji začít s nějakou free šablonou a třeba časem přejít na něco placeného. Mám volit spíš TwentyTwelve jako jakousi jistotu nebo si bez strachu mohu vybrat, co se mi líbí? Zatím úplně plavu v nějakém CSS a podobných úpravách – jsou na to nějaké kurzy (aplikované přímo na WP)?

    #14746

    vacuto
    Participant
    Web

    ja si tvorim sablony pomoci programu Artisteer 4 a jsem plne spokojen. Jelikoz jsem amater v CSS. Nemuzu si ho vynachvalit.

    #14747

    kolobezka1.
    Participant
    Web

    Koukala jsem tedy na Artisteer4. Vypadá to sice krásně, ale asi bych začala přeci jen s něčím zdarma. Navíc pro Mac mají zatím jen beta verzi.

    #14748

    Bigdrobek
    Participant
    Web

    nejsem prosík, ale child theme je pro mě nejlepší řešení šablon ever pokud chcete mírné úpravy základních šablon.

    1) Aktualizací základní šablony aktualizujete i child theme bez ztráty upraveneho kodu – Artisteer nelze aktualizovat alespon ty verze starší co znám já

    2) pokud chcete něco jinak oproti základníku tématu z kterého děláte child theme tak vytvoříte soubor pod child theme a ten s bere jako prioritní

    3) nutno znát html a php (já znám jen základy html/css tak dělám jen drobné úpravy

    #14749

    admin
    Keymaster
    Web

    vacuto: Ano, Artisteer je možné řešení pro vlastní tvorbu šablon, ale také má mnoho souvisejících nevýhod…

    kolobezka1.: Naprostý souhlas s uživatelem Bigdrobek! Child themes (říkáme jim tu odvozené šablony) jsou ideálním řešením pro úpravy stávající šablony. K čemu je to dobré? Pokud používáte nějakou šablonu, kterou autoři pravidelně aktualizují a chcete ji nějakým způsobem upravit, tak vytvoříte odvozenou šablonu, která je skoro stejná jako používaná šablona, ale soustředíte zde všechny svoje úpravy (např. změnu barev v kaskádových stylech). Jakmile vyjde nová verze používané šablony, tak ji můžete bez obav aktualizovat, protože jsou všechny vlastní úpravy oddělené v samostatné odvozené šabloně.

    Odvozenou šablonu nepotřebujete vytvářet, pokud:

    1) Jste autorem původní šablony (např. pomocí zmiňovaného programu Artisteer) a sami si ji upravujete.

    2) Původní šablona byla autory “opuštěna” a už nevycházejí žádné nové aktualizace.

    3) Použitou šablonu nechcete upravovat.

    Pokud zvolíte jakoukoliv výchozí šablonu začínající názvem “Twenty …”, tak se nemusíte obávat žádných problémů. Obvykle bez větších obav můžete zvolit i libovolnou šablonu z oficiálního adresáře šablon pro WordPress (viz také menu v administraci WordPressu – Vzhled – Šablony – Instalace šablon). A na internetu pak najdete nepřeberné množství různých placených i neplacených šablon. Ale pozor odkud je stahujete, občas si můžete přinést na web i nějaký nepěkný virus…

    #14750

    kolobezka1.
    Participant
    Web

    Děkuji za podrobné vysvětlení.

    Co se považuje za úpravy šablony? Zatím bych určitě moc nevrtala do CSS / PHP, ale pokud šablona umožňuje nastavení barveného schématu, fontu apod. toho bych využívala.

    Usuzuji tedy, že je lepší mít Child theme v každém případě.

    Ale teď tedy konkrétně. Prokousala jsem se mnoha šablonami a články o nich a jsem zcela zmatená. Mnozí jasně doporučují premium themes, kvůli lepší podpoře. OK, s tím nemám problém. Už jsem byla rozhodnuta pro Elegant themes, ale pak jsem zase četla, že mají (a nejen oni) velmi komplikované kódování, což může vést třeba k pomalejšímu načítání stránek nebo komplikacím s funkčností. Nevím jak je na tom Genesis + nějaký Child theme, i když to už je dražší.

    Nenašla by se tu prosím prosím dobrá duše, který by mi i odborně mohla doporučit třeba max 5 šablon, které jsou i po odborné a bezpečnostní stránce kvalitní?

    Jednalo by se o stránky s recepty, ale i teoretickými články o pečení, zdravé výživě, tipy, triky, postupy, odkazy. Nemusí to být vyloženě jen formou blogu (ale může).

    Uvítala bych nějaký výběr barevných schémat, případně písma. Určitě, aby to bylo responsive pro mobilní zařízení. A snadno formátovatelné pro člověka, který zatím kódování vůbec nerozumí. Hodně se mi zamlouvají různé shortcodes (sloupce, toggles, tooltips, barevné rámečky a knoflíky). Ale netuším, jestli to není na úkor funkčnosti. Podobně třeba nějaký slider s posledními příspěvky.

    Předem strašně moc děkuji.

    #14751

    Bigdrobek
    Participant
    Web

    Záleží co od šablony chceš?

    – jednoduchá prezentace?

    – slidy?

    – produkty, eshop?

    – záleží na designu?

    – cena cca 40 USD je OK?

    #14752

    kolobezka1.
    Participant
    Web

    Vezmu to od konce

    – 40 USD, ok, pokud to bude stát za to

    – design, no ano, ale to je asi hodně obecné a subjektivní

    – ne eshop ne, to je nekomerční záležitost

    – slidy – ty by se mi líbily. Pokud nebudou na úkor rychlosti načítání a prohlížení na mobilu

    – jednoduchá prezentace – tady moc nevím co máte na mysli

    #14753

    Bigdrobek
    Participant
    Web

    Jak kupovat kvalitní a prověřené placené šablony:

    – já kupuji na themeforest.net/category/wordpress

    – v poli Sort by: vyber sales a vyjedou ti šablony podle nej prodejů (27000) prodejů nejlepší

    – pár jsem jich koupil tak mohu dát odkazy :)

    jednu šablonu má více lidí, tzn design není unikátní ale čas od času ho někdo má. Koukni na to jak autor šablony reaguje na dotazy a většinou dělají nové verze – aktualizují.

    Jinak z free šablon se mě krom základích velmi líbí esplande http://wordpress.org/extend/themes/esplanade

    #14755

    kolobezka1.
    Participant
    Web

    No, ThemeForest jsem samozřejmě projížděla. Tam mi z toho začala jít hlava kolem. Hodně šablon vypadá dobře a použitelně, ale právě i o této databázi jsem četla, že mnohé šablony nemají moc clean code. Jenže do toho já nevidím.

    Docela by se mi líbilo mít už udělanou tu Child theme, nevím jestli to zvládnu sama (vím, že je na WP podrobný popis, ale jsem fakt laik)

    Také mám strach, že když je to jen jeden autor, tak i když je nyní aktivní, může s programováním skončit. V několika článcích jsem narazila na prý super šablony, a když jsem je vyhledala, nebyly už nyní aktualizované. Jenže co pak?

    Co myslíte o těch Elegant themes?

    A jak je to s tím kódováním – je to důležité?

    Na Esplanade kouknu. Viděla jsem i úžasné stránky z Twenty Eleven / Twelve, jenže to bych z toho nesvedla. Přeci jen by to chtělo něco víc user-friendly (nebo spíš women-friendly ;))

    #14758

    kolobezka1.
    Participant
    Web

    Zkusím znovu nějak reformulovat prosbu. Je mi jasné, že výběr šablony záleží na účelu a požadavcích uživatele. Ale…

    – je nějaký doporučeníhodný zdroj, kde bych se určitě nespálila? Mám na mysli kriteria, do kterých nevidím (kódování, SEO). Na Themeforest je skladba tvůrců asi hodně různorodá. Pak jsem četla o Studiopress , WooThemes a Elegant themes. Ale kritiky třetích stran se moc neshodují, tak bych si nechala poradit tady, od Čechů. Ráda bych asi podporu Child themes.

    – když bych vybrala nějakou šablonu, ale pak její autor / podpora skončí, jak moc je složité pak přecházet na jinou šablonu aniž by se ztratilo dosavadní uspořádání. Toho se docela bojím. Ze stejného důvodu bych asi spíš šla rovnou do placené, než začínat s nějakou free a pak vše předělávat.

    – je používání různých “shortcodes” (knoflíky, barevné rámečky, toggles apod…) hodně na úkor rychlosti načítání stránek? Ať už by se jednalo o shortcodes integrované v šabloně nebo jako plugin. A slidery?

    Omlouvám se za začátečnické problémy. Opravdu budu moc vděčna za trochu pomoci.

    #14759

    Bigdrobek
    Participant
    Web

    themeforest a aktualizace a důvěra: proto doporučuji šablony které jsou nejvíce prodávané. Tyk jsem se tam jednou spáli u šablony s 400x prodané…

    Child theme: je třeba trochu znát css protože se upravuje style.css

    Nebo si někoho zaplať at ti udělá design child theme a nakoduje to…

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti