rozdilne horizontalni a vertikalni menu v TwentyEleven

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem rozdilne horizontalni a vertikalni menu v TwentyEleven

Zvolené téma obsahuje celkem 8 odpovědí. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Lubos237 a poslední změna je stará 11 let, 4 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • #2176

    Lubos237
    Participant

    mam sablonu Twenty eleven, ktera mi automaticky povoluje 1 oblast pro umisteni menu – to je asi ta horizonatlni lista pod velkym uvodnim obrazkem. Je mozne toto menu nejak formatovat (tucne pismo, rozdeleni na radky apod.), pripadne pomoci nejakeho widgetu jej zmenit? Pokud si do sidebaru, ktery mam jen jeden, pretahnu nejake jine menu, je mozne mit pro nej jine polozky nez v horizontalnim? Muze tedy byt horizontalni menu odlisne od vertikalniho?

    Davam prednost pluginum pred upravou kodu. Jsem amater. Dekuji za rady. :-)

    #12775

    Lubos237
    Participant

    Tak jsem prisel na toto:

    – preddefinovane horizontalni menu v sablone Twenty Eleven (to pod titulnim obr.) muze mit jiny obsah nez vertikalni menu pridane do Sidebaru

    – zkousel jsem si nainstalovat plugin Menubar u ktereho jsem predpokladal, ze mi umozni upravovat to horizontalni menu, ale zjistil jsem, ze to je jen jakysi prostor do ktereho musim nahrat sve naprogramovane menu nebo odnekud zkopirovane

    Opravdu neexistuje zadny plugin, ktery mi umozni graficky upravovat nebo vytvaret to horizontalni menu bez znalosti programovani? Nebo to jen nemohu najit. Poradte nekdo prosim.

    Mnohokrat diky.

    #12777

    admin
    Keymaster
    Web

    Ano, je třeba rozlišovat samotné vlastní menu, kterých může být více. Každé menu je pak možné zobrazit na webu v podobě widgetu nebo na předem definovaných oblastech šablony. Twenty Eleven má definovanou jednu oblast (Vzhled – Menu – Umístění v šabloně – Základní navigační menu).

    Plugin Menubar je už dost zastaralý a jeho funkčnost byla víceméně nahrazena novým systémem vlastních menu, který byl integrován do WordPressu a celou dobu se tu o něm bavíme…

    Jakým způsobem chcete menu upravovat? Bohužel na to patrně neexistuje nějaký plugin, protože je většina věcí definována v kaskádových stylech. Pokud by ale někdo něco podobného znal, tak uvítáme odkaz. Samo o sobě je to už z logiky věci trochu nesmysl, protože by plugin musel nějak automaticky řešit zobrazení menu u různých šablon, takže lze řešení spíše hledat u nějaké specializované či prémiové šablony, která podobné funkce umožňuje (viz níže). Přidám alespoň několik tipů, jakým způsobem je možné upravovat vzhled menu:

    – Ke každé položce menu můžete přidávat vlastní CSS třídy, které pak můžete snadno nastylovat v souboru style.css. Dosáhnete tím tak třeba ikonek u jednotlivých položek menu (1 a 2). Takže pokud budete chtít nějakou položku menu zobrazovat tučně, tak jen přidáte třídu “tucne”, kterou následně nastylujete. V odkazovaném návodu je to přehledně zobrazeno i na screenshotech. Podobné úpravy se hojně diskutují i u nás na fóru, např. zde.

    – Dalším způsobem můžete snadno řešit odřádkování, tedy rozdělení menu na dva či více řádků. V tomto případě je asi nejlepším řešením použít samostatné menu (pro každý řádek jiné) a přidat nové oblasti pro zobrazení dalších menu. Podívejte prosím se na náš straší návod.

    – Poslední možností je šablona, případně nějaká odvozená šablona. Velmi oblíbená je např. šablona Weaver II, která vychází ze šablony Twenty Eleven a umožňuje mnoho grafických úprav pouze tak, že si je tam “naklikáte” a nemusíte používat kaskádové styly.

    Zkuste případně podrobněji popsat, co a jak chcete přesně upravovat a zkusíme to postupně vyřešit…

    #12778

    Lubos237
    Participant

    Monokrat dekuji za rady! Zkusim to pres vikend a napisu vysledky. Menubar si hned odinstaluju.

    #12779

    Lubos237
    Participant

    Nainstaloval jsem si sablonu Weaver II, jejiz vsechny moznosti asi nevyuziji. Jako cloveku, ktery nerozumi kaskadovym stylum, upravam css, vyhovuje to, ze sirka sablony, velikost fontu a jina nastaveni formatovani lze nastavit pohodlne v nastaveni sablony. Take tam lze vybrat nekolik vzhledu samotne sablony, sablona nabizi nekolik sidebaru, ktere ani zatim nevyuzivam.

    Zatim jsem neprisel na to, jak např. v pravém sidebaru dat mezi vertikalni menu a nejnovejsi prispevky mezeru, nebo jak u nejnovejsich prispevku zobrazovat datun zverejneni.

    A nejvetsi problem mi dela pridani tlacitek socialnich siti k prispevkum a statickym strankam. Uz jsem vyzkousel nekolik pluginu jako Slick Social Share Buttons, Sociable a ted Jetpack s Sharing a ty tlacitka furt nikde na strance nevidim i kdyz u prispevku mam zaskrtnuto Sharing. :( A taky jsem chtel pridat na web mapu stranek pres plugin PS Auto Sitemap a nic se mi nezobrazilo.

    Muj web je http://www.vysokorychlostni-zeleznice.cz

    #12780

    admin
    Keymaster
    Web

    To je několik různých problémů najednou :-)

    1) Datum u nejnovějších příspěvků

    Patrně používáte widget “Nejnovější příspěvky”, který má v nastavení zaškrtávací volbu “Zobrazit datum publikování?”. Ale pozor, tato volba tam byla přidána až v nejnovějším WordPressu 3.5, takže pokud ho ještě nemáte, tak raději aktualizujte.

    2) Mezera mezi vertikálním menu v pravém postranním panelu a nejnovějšími příspěvky.

    Pro zobrazení menu v pavém postranním panelu patrně používáte plugin JQuery Accordion Menu Widget, což je docela povedený plugin. Ale pokud za ním chcete zvětšit mezeru, tak musíte přidat definice kaskádových stylů, např. margin-bottom: 30px; pro třídu .dcjq-accordion:

    .dcjq-accordion {
    margin-bottom: 30px;
    }

    3) Přehled webu

    Plugin PS Auto Sitemap jsem před chvílí zkoušel a funguje bez problémů. Jakým způsobem jste ho nastavil? Musíte vložit ID stránky, kde bude přehled zveřejněn a poté do ní ještě vložit následující kód:

    <!-- SITEMAP CONTENT REPLACE POINT -->

    4) Aktualizujte také šablonu Weaver II na nejnovější verzi 1.2.7.

    5) Pluginy se sociálními tlačítky většinou bez problémů fungují, zkuste nějaký aktivovat, nastavit a pak napište, abychom to mohli na příkladu vyzkoušet, případně se podívat co a proč konkrétně nefunguje…

    P.S. Máte docela zajímavý web…

    #12781

    Lubos237
    Participant

    1) ano pouzivam widget “Nejnovější příspěvky” a mam CS verzi WP tusim 3.4, na 3.5 aktualizovat nechci, protoze mam strach z vypadnuti cestiny a nefungovani nekterych pluginu v nove verzi

    2) do upravy kaskadovych stylu si zatim netroufnu, to tu mezeru ozelim a jinak opravdu pouzivam widget jQuery Vertical Accordion Menu

    3) PS auto Sitemap jsem zprovoznil presne podle navodu, umistil jsem stranku Mapa webu do praveho vertikalniho menu, ale kdyz na to kliknu je tam jen prazdna stranka, zadna struktura mych stranek. :( PostID mam vyplneno presne podle ID stranky Mapa webu. Ve volbe Vlastnosti stranky jsem ponechal “vychozi sablona”.

    4) zatim mam obavy cokoliv aktualizovat, aby se mi enco nerozhasilo

    5) mam nainstalovan Jetpack a pres nastaveni Sharing mam natahane do Enabled Services FB, TW, G+1, tisk, e-mail. Mam zaskrtnuto Show buttons on Prispevky a stranky. Nezadavla jsem zadne Add new Facebook connection, Add new Twitter connection apod. Zatim jsem nevytvarel zadny novy prispevek ani stranku, ale u starsich jsem zaskrtl v novem ramecku Sharing volbu Show sharing buttons. A na webu nikde nic nevidim. Tak nevim, kde je zakopany pes? :(

    P.S. diky za pochvalu webu. Jsem fanda zeleznice a nemuzu se divat na to jak je u nas podfinancovana, tak jsem vytvoril alespon tento web a chci prinaset novinky z oblasti vysokorychlostni zeleznice.

    #12782

    Lubos237
    Participant

    Jinak radsi bych ve volnem case psal tematicke clanky nez se zabyval proc neco nefunguje, proto mam takovou nechut instalovat aktualizace a resit proc neco nefunguje. Mozna by pro mne bylo lepsi vratit se k nejake zakladni sablone, kde funguji vsechny pluginy a neni tam tolik ruznych nastaveni, ktere mohou neco rozhasit.

    #12783

    Lubos237
    Participant

    3) Mapu stranek jsem jiz zprovoznil! Problem neni v pluginu PS Auto Sitemap, bylo potreba na strance, kde se má generovat strom stránek, v pravém poli “Vlastnosti stránky” zvolit u “Šablona stránky” volbu “Sitemap” namísto defaultní “Výchozí šablona”. Toto jsem se v žádném návodu nedočetl, tak snad to pomůže ostatním. :)

    5) Sharing buttons mi stále nefungují a nemohu přijít čím to je. :-( Asi zase nějaké nastavení toho Weaveru II.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti