Problém s připojením databáze po změně hostingu

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Problém s připojením databáze po změně hostingu

Zvolené téma obsahuje celkem 14 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Hyrogen a poslední změna je stará 11 let, 4 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (z celkem 15)
  • Autor
    Příspěvky
  • #2539

    Hyrogen
    Participant

    Prosím o radu bude-li to možné. Přesunul jsem wp stránky na jiný hosting dle tohoto návodu http://www.cwordpress.cz/navody/jak-presunout-wordpress-na-jiny-hosting.html

    Po změně DNS záznamů se web nerozjel, pouze se objeví tato chybová hláška:

    Během připojování k databázovému serveru došlo k nečekané chybě

    Název i heslo databáze vypadá v pořádku. Těch důvodů proč to nejede může být asi více, ale přesto, můžete mi prosím poradit na co se zaměřit, co zkontrolovat?

    #13677

    Hyrogen
    Participant

    tak jsem právě přišel na to že nastavím-li uživatele root a heslo k tomuto uživateli (nastaveno poskytovatelem), tak se databáze připojí…

    Nechápu ale proč nefunguje heslo a uživatel nastavené v databázi :-(

    #13678

    admin
    Keymaster
    Web

    Nevím, jestli tomu dobře rozumím. V souboru wp-config.php máte všechno správně zadané (databáze, uživatelské jméno, heslo a server)? Přihlásíte se s těmito údaji do PHPMyAdmin? O jaký jde hosting?

    #13679

    Hyrogen
    Participant

    Aha. V souboru wp-config.php mám nastavené vše jako na původním hostingu. Na novém jsem provedl import databáze, vše se zdá na první pohled stejné. Pravdou ale je že s těmi údaji které jsou v souboru wp-config.php se do PHPMyAdmin nepřihlásím. Podaří se mi to jen s root účtu. Když údaje root uživatele (jméno a heslo) zadám do wp-config.php místo těch které tam byly původně, tak se web rozjede.

    Problém tedy bude asi v uživateli kterého mám nastavený pro tu databázi z předchozího serveru. Bude problém když tam ponechám přístup přes uživatele root?

    Ten nový hosting není ani tak hosting jako spíš virtuální server na Cloudu (dočasně se na webu očekává velká zátěž, tak proto tohle řešení).

    #13680

    admin
    Keymaster
    Web

    V souboru wp-config.php musíte mít zadané údaje toho nového hostingu. Určitě bych nepoužíval uživatele “root” (pokud se bavíme o klasickém adminovi databázového serveru), ale můžete vytvořit nějakého standardního uživatele s příslušným oprávněním. Pokud jste nechal v souboru wp-config.php původní údaje, tak bral WordPress sice soubory z nového hostingu, ale fungoval s databází z minulého hostingu, což většinou není moc dobrá kombinace. Ale nevím, jak to máte přesně nastavené…

    #13681

    Hyrogen
    Participant

    V PHPMyAdmin se neorientuji zrovna nejlépe, každopádně jsem přenos prováděl podle návodu výše. Nicméně jsem pak zjistil že některé údaje musím stejně nastavit znovu, například toho uživatele. Takže jsem ho vytvořil znovu podle vzoru původní databáze, a zřejmě jsem tam někde udělal chybu, jen nevím vůbec kde, tohle prostředí je na mě už malinko složitý.

    Ano údaje v souboru wp-config.php jsem nechal původní, a předpokládal jsem že při importu uložené databáze to nebude dělat problém, někde jsem ale zřejmě něco udělal špatně…

    #13682

    Lukenzi
    Participant

    V souboru wp-config.php jsou uložené přihlašovací údaje pro připojení k databázi obsahující všechny vaše články a nastavení. Pokud tedy měníte hosting (a tím i umístění databáze) je logicky nutné vyplnit nové přihlašovací údaje k databázi k tomuto novému hostingu.

    Pokud máte na novém hostingu vytvořenou databázi se stejným názvem, uživatelem a stejným heslem, stejně musíte změnit adresu serveru kde je tato databáze umístěna, jinak se bude WP připojovat na starou databázi umístěnou na starém serveru (tedy do doby než bude smazána).

    Jednoduše řečeno vždy při změně hostingu musíte změnit i nastavení v souboru wp-config.php.

    Pokud máte vše v tomto souboru správně vyplněno a nadále nejde nainstalovat, případně spustit WP zkontroloval bych oprávnění uživatele v databázi. Uživatel root vám totiž funguje pravděpodobně proto, že má vždy všechna oprávnění (může v db cokoliv, a proto se taky nedoporučuje jej používat).

    Úplně stejný problém totiž nastane pokud se snažíte nainstalovat WordPress s uživatelem, který nemá oprávnění vytvářet tabulky v databázi. Tuším, že WEDOS automaticky vytváří dva uživatele, jednoho pouze pro čtení a druhého s neomezenými právy pro konkrétní databázi.

    #13683

    Hyrogen
    Participant

    Nevím zda to má v tomto případě nějakou relevanci, ale nový WP jsem neinstaloval, jen přetáhl kompletní data z jednoho hostingu na druhý.

    #13684

    Lukenzi
    Participant

    A změnil jste tedy nastavení v souboru wp-config.php tak aby souhlasili s přihlašovacími údaji z nového hostingu?

    #13685

    Hyrogen
    Participant

    Tady mi asi zřejmě něco uniká. Na novém hostingu jsem si nastavil stejné údaje jako na tom starém (tedy ty které jsouv souboru wp-config.php), jen je otázka zda jsem to provedl korektně :-)

    Z nového hostingu jsem dostal pouze root přístup, zbytek jsem dělal sám.

    #13686

    Bigdrobek
    Participant
    Web

    Pokud Vám někdo přenese databázi tak udělá export a import ale neudělá stejné jména. Na novém hostingu jste velmi pravděpodobně dostaj jiné (nové udaje)

    uživatel databáze

    jméno databáze

    možná i server (localhost, ipadresa nebo doména)

    #13687

    Hyrogen
    Participant

    Tak problém se vyřešil nejméně očekávaným, byť prověřeným způsobem. Ze zcela jiného důvodu jsem vypnul a zapnul virtuální server na kterém web běží, a všechno začalo rázem fungovat. Nevím jak si to mám vysvětlit, ale skutečně stačilo jen tohle.

    #13688

    Hyrogen
    Participant

    Přesouval jsem stejným způsobem ještě jeden web, a taky bylo nutné posléze vypnout a zapnout server, protože se opět objevila hláška o nepřipojení databáze.

    Druhý web se poté také rozjel, ale objevila se nová chyba – nezobrazují se mi vůbec obrázky. Je to zvláštní, obrázky jsou ve své složce, doménu jsem neměnil… nechápu proč se nezobrazují…

    #13689

    Hyrogen
    Participant

    A aby to bylo ještě zamotanější, tak některé obrázky se zobrazují, ale většina ne.

    EDIT: a další zjištění – když přidám nový obrázek do knihovny médií, tak se nezobrazí a nejde tedy ani vložit do příspěvku

    #13690

    Hyrogen
    Participant

    Problém s obrázky vyřešen, stačilo upravit přístupová práva u složky /wp-content/themes/jmenosablony/cache

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (z celkem 15)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti