Převzetí pluginu – dotaz

Zvolené téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Michal Janata a poslední změna je stará 8 let, 9 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (z celkem 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #23465

    Michal Janata
    Participant
    Web

    Ahoj, měl bych dotaz. Má tu někdo zkušenosti s tím, jak funguje na WordPressu převzetí nějakého pluginu a další jeho vývoj? Chceme v organizaci (Junák) nějak více propagovat naše Google Apps a k tomu napojené služby. Hodně oddílů má i webové stránky, a hodně jich je na WordPressu. Začal jsem přemýšlet, jak jednoduše dopřát správcům zálohování na Google Drive. Hledal jsem, ale řešení co jsou, tak povětšinou jsou složitá na nastavení. Chtěl bych něco jednoduchého a automatického. Našel jsem plugin https://wordpress.org/plugins/wp-google-drive/ který se mi líbí. Ale není už roky vyvíjený a nefunguje jak má.

    Nemá někdo zkušenosti s tím, jak se dá plugin od bývalého vývojáře převzít? Mám programátory, kteří by to měli být schopní pak přepsat a upravit. A nebo se pokusím najít někoho jiného.

    Poradí někdo? Děkuji

    #23478

    admin
    Keymaster
    Web

    Nejdříve je potřeba kontaktovat původního autora a nabídnout mu převzetí (obvykle to není problém). Pokud ale chtít nebude, tak to asi moc snadno nepůjde. Otázkou pak je, do jaké míry půjde plugin opravit nebo bude nutné ho zcela přepsat (kvůli tomu jsou pluginy také často opouštěny)… Ale držím palce a jsem zvědav, jak to dopadne… Nemám přehled v pluginech pro Google Drive, ale nějaké placené (a docela dobře vypadající) jsem někde zahlédl…

    #23481

    Michal Janata
    Participant
    Web

    Děkuji za info, zkusím najít kontakt a napsat. Sice oba autoři už mají evidentně účet na wordpress.org smazaný. Ale je tam nějaký odkaz na stránky, tak snad to tam někdo bude vědět.

    #23492

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    Pokud na 100% víte, že je plugin mrtvy a že o něj autor nejeví zájem, bylo by potřeba jeho souhlasu bohužel zastaralost pluginu někdy souvisí s tím, že se daný člověk věnuje něčemu jinému anebo už na vaši žádost nemůže reagovat.

    Proto pro zkrácení procesu bych si asi podle složitosti napsal plugin zcela nový, nebo si stáhl starý kód, opravil jej a přidal do repozitáře jako “nový”.

    V životě jsem nerýpal do cizího pluginu, ale kdybych měl potřebu… ;)

    #23497

    Michal Janata
    Participant
    Web

    To jsem naštěstí tam našel nějaký odkaz a tam kontakt. Takže jsem napsal, o tohle by jsme právě měli zájem. Tak si říkám, že když by se to nějak opravilo a třeba i nějak upravilo. Tak by ti, kdo to mají třeba nainstalované tak by to mohli začít používat.

    No uvidíme co odpoví. A jak je to s tím, když ten plugin chci přejmenovat a zároveň chci, aby se i ten starý plugin (pod starým názvem) těm lidem co ho mají nabídl jako aktualizace. Jde to vůbec?

    #23498

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    Myslím, že můžete plugin pojmenovat jinak v hlavním souboru a v readme, ale asi nemůžete měnit adresu v wp.org/plugins ani adresu svn repo, takže to bych asi nechal tak.

    Varianta je také, že nabídnete novou verzi starého pluginu, a nabídnete přechod na jiný. To ovšem počítá s interakcí původního autora.

    #23499

    Michal Janata
    Participant
    Web

    To je jasné, to by interakce byla zapotřebí. Psal jsem jim v pátek, tak k tomu byl víkend, uvidíme co se stane příští týden.

    #23525

    admin
    Keymaster
    Web

    Tak to jsem docela zvědav :-) Pokud se nikdo neozve, tak je bohužel jediné řešení, a to udělat vlastní fork. Vzít existující kód pluginu, opravit ho a zveřejnit pod jiným názvem, např. Google Drive Reloaded (Extended, 2, atd). Podobných případů je v oficiálním adresáři pluginů mnoho. A potom dát do fóra k původnímu pluginu vlákno, že mohou uživatelé snadno přejít na nový plugin. Lepší by samozřejmě bylo, pokud by autoři svolili přímo k úpravě původního pluginu, ale nikdo je k tomu nemůže donutit. Plugin je instalován na více než 6000 webech, takže byste zdědili pěknou uživatelskou základnu pro další vývoj…

    #23822

    admin
    Keymaster
    Web

    Jen pro zajímavost, jak to nakonec dopadlo? Na oficiální stránce pluginu se nic nezměnilo, takže to asi nebude moc pozitivní?

    #23831

    Michal Janata
    Participant
    Web

    Jako nikdo se neozval, a to jsem jim psal několikrát. Už mám nějak rozdělaný plugin co by to mohl nahradit. Zkusím napsat přímo lidem na wordpress.org, jestli by to nešlo nějak přehodit. Když původní autoři už vůbec nereagují. Zatím ale žádný výraznější posun.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (z celkem 10)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti