Optimalizace rychlosti načítání WordPressu (hlavně JS a CSS)

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Optimalizace rychlosti načítání WordPressu (hlavně JS a CSS)

Štítky: 

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  adam23 a poslední změna je stará 10 let, 8 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (z celkem 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3570

    adam23
    Participant

    ahoj všem,

    potřebuji zrychlit web. Co jsem pro to udělal:

    Pluginy (promazání nepotřebných pluginů, potom doinstalování pluginů: WP Super Cache, Asynchronous Javascript, Async Social Sharing, GZIP Output)

    Testování stránek pomocí:

    http://tools.pingdom.com/fpt/

    http://www.webpagetest.org/

    https://developers.google.com/speed/pagespeed/

    Co bych měl udělat dále? Samozřejmě, že jsem snížil a upravil kvalitu všech obrázků. Nenačítám žádné sobory z jiného serveru. Ale nevím si rady se všemi těmi JS, které se se všemi pluginy nainstalovaly :-/ Z těch testů mi vylezlo, že 40% načítání leží na JS scriptech.

    Proto otázka: Jak to řešíte vy? Měříte i pomocí nějakých jiných metod? Nějaké JS nebo CSS kompresory? Moc se v nich nevyznám, tak budu rád, za každé rady. Někdo doporučoval kjs compress.

    Nebo má někdo zkušenosti s asynchronními loadery skriptů? Jako je třeba http://labjs.com/? Dá se to nějak aplikovat na všechny JS scripty?

    Nebo mě napadá možnost, aby se ty JS načítaly alespoň jen tam, kde jsou potřeba. Třeba na úvodní obrazovce nepotřebuji vůbec Nextgen gallery, přesto se JS načte…

    #16204

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    Já jsem nikdy nebyl příznivcem více pluginů, takže vcelku nemám problémy ale od jisté doby pro jistotu používám nějaký Cache plugin (nevím který je nej ale používám) Pokud se podíváte do pluginů wordpressu, určitě tam bude něco co u každého pluginu zkontroluje potřebnost JS a načte jej jen když je potřeba. Já mám JS skoro jen NGGallery, a k ní mám plugin NG Gallery Optimizer, který mimo kontrolu JS nabízí i jiné možnosti, ale to asi nebude váš problém…

    #16205

    admin
    Keymaster
    Web

    Pokud jste prošel všechny optimalizační rady a nasadil různé pluginy pro cachování, tak už si moc nepomůžete. Nejdůležitější věcí, kterou ale můžete udělat je právě revize načítaných skriptů a stylů a podrobněji zjišťovat, zda je opravdu potřeba je načítat všude. Aneb nejen vše optimalizovat a komprimovat, ale hlavně se zajímat proč se to tam načítá a jestli to opravdu potřebuju…

    Narazíte však na problémy s tím, že mnohé pluginy si s nedělají hlavu s nějakým podmíněným načítáním a když chtějí použít nějaký Javascript, tak ho prostě načtou a je jim úplně jedno, že se bude načítat všude (na webu i v administraci), i když tam vůbec není potřeba… Takže doporučuji projít všechny načítané skripty a zkusit rušit jejich načítání tam, kde nejsou potřeba. Můžete to zkusit tlačit přes autory pluginů, někteří jsou ochotni (dokonce jsou i rádi) problém opravit, jinde možná narazíte. Ale i když to nepůjde přes autora pluginu, tak je možné se pomocí akce wp_enqueue_scripts “napíchnout” do systému pro načítání skriptů a zkusit některé povypínat, když nebudou potřeba. Ale to jsou už trochu pokročilejší programátorské techniky, kde je potřeba si s tím trochu pohrát… Jednodušším způsobem je pak vypnout pluginy, které třeba ani tak moc nepotřebujete, respektive by šly nahradit něčím jednodušším…

    #16206

    adam23
    Participant

    admin: díky, to jsem přesne udelal, vlezl jsem do kazdeho vetsiho pluginu a prokousaval jsem se skripty a hledal je, ale myslel jsem, jestli to nejde “efektivneji” :-)

    Web se už trochu zrychlil, jen jsem chtěl docílit maximální rychlosti webu.

    #16207

    admin
    Keymaster
    Web

    Nic jednoduššího podle mě není :-) Nejlepší způsob je projít pár stránek na webu a ve zdroji se detailně podívat, jaké skripty se načítají, odkud se načítají a jestli jsou tam opravdu potřeba.

    A samozřejmě velké zrychlení je využití vlastního VPS, kde můžete nainstalovat speciální cachování PHP skriptů přímo na straně serveru (např. eAccelerator). Ve spojení s cachováním na straně WordPressu (používám plugin W3 Total Cache) došlo k opravdu výraznému pokroku. Ale neřeší to samozřejmě načítané skripty, pouze se zlepší samotné načítání webu a server stihne odbavit násobně více požadavků…

    #16208

    Lukenzi
    Participant

    Ještě se dá mrknout na scripty a minifikovat je pokud nejsou, dá se tak ušetřit i 70%. To samé o CSS stylech. Pohrát si z mod_deflate, mod_gzip a mod_headers na serveru (přes htaccess). Odstranění query stringů za URL ke statickými zdroji (takové to trapné “…/style?v=3.6” – funkce na tři řádky a hotovo). Použít CDN, když ne placené tak lze snadno vytvořit vlastní na subdoméně (chová se pak jako na jiné doméně). Komprimace grafiky na webu a celkově všech obrázků.

    #16209

    adam23
    Participant

    Lukenzi: komprimace grafiky a obrázků je hotova. o odstranění stringů za URL jsem uvažoval a ještě dodělám. mod_deflate a CDN nastuduji.

    Admin: O VPS jsem taky už uvažoval, ale nemám s ním bohužel žádné zkušenosti. Musím si to prvne nastudovat.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (z celkem 7)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti