Oprava webu: rozhozený vzhled úvodní stránky

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Práce a zakázky Oprava webu: rozhozený vzhled úvodní stránky

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 7 let, 3 měsíce.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (z celkem 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #29958

    jhuspek
    Participant

    Dobrý den,
    měl bych prosbu. Potřeboval bych pomoc s opravou webu. Problém spočívá v tom, že po publikování upravené úvodní stránky ( i když tam neudělám nějaké změny) se mi rozhodí vzhled ( změní se mi hlavička a zmizí mi menu) Co jsem tak vypozoroval, tak se mi nenačítá jeden “php soubor” ve kterém je nastavené menu.

    Nejsem si vědom, že bych tam dělal nějaké změny, které by měli vliv na funkčnost webu.

    Mohl by se mi na to někdo podívat?

    Můj web je: www.hezcidomy.cz

    po domluvě poskytnu zálohu webu.

    Děkuji.

    #30063

    admin
    Keymaster
    Web

    Dorazilo emailem:

    Dobrý den,
    tak už jsem na to přišel. Nějaký způsobem se mi přepsal jeden “PHP” soubor. Ten způsobil nefunkčnost stránek.
    Děkuji.

    @jhuspek: Díky za odpověď. Pokud jste ale soubor nějakou nešťastnou náhodou nepřejmenoval sám, tak je to rozhodně dost podezřelé a raději bych celý web prohlédl, zda nedošlo třeba k zavirování…

    #30267

    admin
    Keymaster
    Web

    Tak to byl nakonec docela zajímavý problém :-) Hlavní příčina spočívala v tom, že tam byl duplicitní název pro šablonu stránky. Co to přesně znamená?

    U konkrétní stránky byla původně nastavena šablona s názvem “Prumysl 2” (aneb Template Name v příslušném PHP souboru) a souborem page_prumysl2.php (je to uloženo v uživatelském poli s názvem _wp_page_template). Jenomže na FTP došlo postuně ke změnám souborů a některé šablony pro stránky se nyní jmenují stejně “Prumysl 2”. Metoda get_post_templates(), která zajišťuje jejich zobrazení v pravém boxu “Vlastnosti stránky” (vpravo pod tlačítkem Publikovat/Aktualizovat) totiž NEZOBRAZUJE všechny duplicitní názvy, ale pouze soubor, který byl naposledy (!) upraven. Takže když máte několik PHP souborů se stejným názvem šablony, tak se v nabídce dropdownu zobrazí pouze ten naposledy aktualizovaný, což je v tomto případě page_prumysl2_old.php.

    A co z toho vyplývá? Pro konkrétní stránku máte tedy nastavenou (uloženou v databázi) hodnotu page_prumysl2.php, ale když dojde k zobrazení editační stránky, tak WordPress nabízí pod stejným názvem “Průmysl 2” možnost page_prumysl2_old.php. Takže v nabídce dropdownu page_prumysl2.php nikde nenajde a považuje ji za ztracenou a automaticky tam předvolí výchozí šablonu, tedy page.php. Při jakékoli aktualizaci stránky je tam tedy smazáno nastavení šablony pro stránku a vše se zobrazuje podle defaultního souboru šablony page.php.

    Je to zajímavý problém, dokonce byl hlášen i vývojářům, aby alespoň zobrazovali nějaké upozornění v případě duplicitních názvů šablon, ale zatím to bylo odmítnuto…

    Jednoduché řešení tedy spočívá v tom, nepřejmenovávat soubory se šablonami stránek (nebo přitom měnit i Template Name), protože to může způsobovat problémy. A pro jeden název šablony tam mít pouze jeden příslušný PHP soubor.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (z celkem 3)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti