Nový editor Gutenberg – galerie, barva textu, případně jiné zkušenosti a rady?

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Nový editor Gutenberg – galerie, barva textu, případně jiné zkušenosti a rady?

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 5 let, 4 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (z celkem 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #36419

    wlashack
    Participant
    Web

    Zdravím, zkouším přijít na chuť novému editoru Gutenberg. Zatím na mě působí spíš rozpačitě, například nerozumím sloganu “web teď bude vypadat přesně jako v editoru”, což vůbec není pravda. Stránka v editoru vypadá úplně jinak než když ji zobrazím, rozhodně žádný wysiwyg.

    Nechci tu spustit žádné hejty, o to mi vůbec nejde, spíš naopak. Snažím se přijít editoru na chuť. Zaujala mě třeba možnost jednoduchého vytvoření fotogalerie (blok Gallery), akorát mi u toho chybí zásadní funkce galerie — možnost procházet fotkami. Zobrazují se mi jen samostatné obrázky, bez možnosti procházet i dalšími. Dělám něco špatně?

    Další věc, kterou jsem možná přehlédl, je změna barvy textu. V různých blocích pracujících se textem nevidím tu možnost. Jde to?

    Díky.

    #36421

    admin
    Keymaster
    Web

    To je správný přístup :-)

    Úvodní věta je samozřejmě marketing (nevím, jestli je také správný překlad), který funguje možná v základní šabloně Twenty Nineteen (tam mi přijde, že to docela odpovídá). Aby to fungovalo všude, tak to musí podporovat i šablona a přizpůsobit se trochu novému editoru…

    Galerii jsem zkoušel a připadá mi to bez problémů, stačí vložit blok, kliknout na tlačítko “Media Library”, zvolit si v knihovně médií potřebné fotky, pak modré tlačítko “Create a new gallery” a nakonec “Insert Gallery”. Když to pak budete chtít upravit (jiné obrázky v galerii), tak je třeba kliknout na “Edit Gallery” (ikonka tužky), které se objeví při přejetí myši na blokem s galerií.

    #36422

    wlashack
    Participant
    Web

    Galerii vytvořím také jednoduše, potud v pořádku. Jde mi ale potom o procházení. Na stránce se vytvoří zmenšené náhledy, a když na některý kliknu, zvětší se. Ale už tam nikde nevidím šipky, abych si mohl procházet i ostatními zvětšenými fotkami. Musím obrázek zavřít, vrátit se na stránku s náhledy, kliknutím zobrazit jiný obrázek, zavřít jej, vrátit se na stránku s náhledy… To je dost peklo a netuším, jestli je chyba na mé straně, anebo to ta “galerie” prostě neumí.

    #36423

    admin
    Keymaster
    Web

    A pokud jde o barvu textu, tak se mi to s problémy asi také podařilo :-)

    – Změna barvy textu v celém textovém bloku (Paragraph) se totiž neprovádí ikonkou (jak jsme byli dříve zvyklí), ale v pravém sloupci je nová možnost “Color Settings”, kde to lze nastavit (text i pozadí).

    – Pokud ale chcete zabarvit jen kousek textu (a nikoli celý blok), tak to zatím Gutenberg neumí :-( Můžete ale použít dodatečný plugin Advanced Rich Text Tools for Gutenberg, který by to umět měl.

    – Další možností je použít blok Classic, kde je i původní tlačítko na změnu barvy zvoleného textu.

    #36424

    wlashack
    Participant
    Web

    Jo, tak to jsem asi zjistil totéž. Teda že zabarvit jen část textu nejde (ale už nepátral, že by na to existovaly speciální pluginy, věřil jsem, že to ten Gutenberg zvládá, jen mi uníká jak).

    Klok Classic se zatím jeví jako nejšikovnější blok v Gutenbergu. :)

    #36425

    admin
    Keymaster
    Web

    Blok Classic je ale trochu krokem zpět, aneb simulace starého editoru v novém :-)

    Galerie je zajímavá, už se mi asi podařilo najít bug (když chci přidat nový obrázek do galerie, ale nechci ho z knihovny médií, ale rovno nahrát). Když si zvolím, že budou náhledy odkazovat na soubory, tak se na webu po kliknutí zobrazí vždy konkrétní obrázek. Pokud budete chtít umožnit návštěvníkům galerii snadno prohlížet, tak bude potřeba asi nějaký plugin pro Lightbox nebo jiný Javascriptový efekt. Ale to neuměl ani původní editor…

    #36428

    wlashack
    Participant
    Web

    Hmmm, cítím, že vaše zkušenosti potvrzují ty moje, takže chyba asi nebude ve mně. Což je škoda, protože potenciál v tom editoru vidím, ale přijde mi zazděný, protože to je celé takové polovičaté.

    #36431

    admin
    Keymaster
    Web

    Pocity jsou velmi podobné :-) Potenciál velký (editor je opravdu rychlý a příjemný na práci, technologie dobrá), ale některé uživatelské věci nejsou moc doladěné… Ale dám tomu ještě šanci, teď se chystám na obrázky v textu a jejich zarovnávání :-) Pokud by časem nahradil/standardizoval všechny Divi, Avada, Visual Composer a další editory, tak by mi to asi nevadilo (pokaždé je něco jinak a jinde)… Ale nemusel by se po aktualizaci aktivovat automaticky, už mi psalo dost zoufalých lidí, co se jim to stalo s editorem :-)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (z celkem 8)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti