Migrace z Umbraco na WP – zachování URL

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Migrace z Umbraco na WP – zachování URL

Štítky: 

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Azifaral a poslední změna je stará 6 let, 1 měsíc.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (z celkem 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #34891

    factotum
    Participant

    Dobrý den,

    mám možná trochu amatérský dotaz – stěhuji blog běžící na Umbracu do WordPressu, doména zůstává stejná. Existuje nějaká možnost, jak zachovat u jednotlivých příspěvků původní URL, nebo musím u každé stránky provést 301 redirect, abych zachoval aspoň částečně page rank? A jde to v ideálním případě nějak automatizovat?

    A taky mě zajímá, jak to můžu všechno připravit, abych to pak jenom nějak “přepnul” všechno najednou, ať nejdou některé odkazy z Googlu na Umbraco a jiné už na novou WordPress stránku, příspěvků je cca 350.

    Předem díky za každou radu a tip :)

    #34892

    Azifaral
    Participant
    Web

    Dobrý den,
    pokud stěhujete fyzicky webové stránky, ale doména zůstává stejná, tak vy nikde nic nepřesměrováváte. Představte si to analogicky z přesunem ulice ve městě. Pokud přestěhujete ulici jako takovou, tzn. Václavské náměstí už nebude v centru Prahy, ale například v Dejvicích, tak to ale pořád bude Václavské náměstí a pošta pořád bude chodit na tu adresu. A toto je váš případ. Ale pokud by jste se přestěhoval z Václavského náměstí na Dejvické náměstí, tak samozřejmě všem musíte říct, že už nebydlíte na tom Václaváku, ale v Dejvicích a pak použijete ten 301 redirect. Stačí takto? :)

    #34893

    Azifaral
    Participant
    Web

    Teď jsem si ten Váš dotaz přečetl pořádně :D Samozřejmě, pokud měníte strukturu stránek – přechod z jednoho systému na druhý a stránky budou mít za lomítkem jinou url adresu, tak samozřejmě ty přesměrovačky musíte udělat. Opět analogie z ulicí. Vy sice pořád bydlíte na Václaváku, ale někdo vzal a změnil číslování a už nebydlíte na Václavském náměstí 10, ale na Václavském náměstí 358, takže pokud vám někdo napíše dopis, a dá tam tu starou adresu, tak ta pošťačka ho samozřejmě hodí na to Václavském náměstí 10. Pokud na té poště neřeknete, respektive oni to budou vědět, že se ty čísla pomíchaly. A pak se musí použít ten redirect.

    #34894

    Azifaral
    Participant
    Web

    A do třetice. :D Ale není to taková tragédie s tím přesměrováním. Nejlépe použijte zápis v souboru .htaccess, kde to dáte skoro na konec souboru, viz ukázka:

    # BEGIN WordPress
    <IfModule mod_rewrite.c>
    RewriteEngine On
    RewriteBase /
    RewriteRule ^index\.php$ - [L]
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteRule . /index.php [L]
    </IfModule>
    
    Redirect 301 /kategorie/stara-adresa.html/ /nova-adresa/
    Redirect 301 /kategorie/stara-adresa2.html/ /nova-adresa2/
    # END WordPress

    A takto ty redirecty dáte na každý řádek jeden. Samozřejmě já nevím jakou máte dnes strukturu url adres na tom starém systému a jaká bude nová. Pokud je stejná, platí co co jsem napsal dříve, pokud jiná, tak použijete ten redirect.

    A teď už jsem to snad popsal komplet :D

    #34896

    mirekk
    Participant
    Web

    Možná blbost, ale nestačilo by v Nastavení trvalých odkazů zkusit nastavit stejnou strukturu, jaká byla na původním RS?

    #34897

    Azifaral
    Participant
    Web

    @mirekk: No to by možná stačilo, ale jenom v tom případě, že ta struktura není taková všelijaká. My jsme kdysi měli web na systému Opencms, který vznikal v roce 2006 a tam byla ta struktura tak, že články byly vnořené do kategorií, měly příponu atd. Prostě historie. A v tomto případě bylo při přechodu na WordPress výrazně lepší tu strukturu změnit. Ona to zase taková práce není, já tenkrát dělal cca 500 článků a to jsme ani neměl seznam v sitemap. Pokud jej @factotum má, tak si ho jenom zkopíruje a přiřadí si ke starým adresám nové URL. Nemluvě o tom, že příliš nevěřím tomu, že stejně nebude nutné při přechodu z jednoho systému na druhý ty příspěvky projít a zkontrolovat nastavení titulků, subtitulků, obrázků, obecně SEO, které se zcela jistě nepřenese (myslím tím kontrolu SEO např. v YOAST), použití různých pluginů atd. To by bylo moc prima, kdyby se to nějakým importerem povedlo přenést bez nutnosti úpravy.

    #34899

    factotum
    Participant

    Díky za všechny rady a tipy. Ta struktura stránek taková všelijaká je – samotné příspěvky jsou ve formě domena.cz/clanky/rok/mesic/nazev-prispevku, to by možná nastavit šlo, mnohem větší tragédie jsou stránky kategorií (domena.cz/clanky/category=1234), u těch ale pokles page ranku nevadí, neb samotné kategorie nikdo nehledá :D SEO každopádně budu muset udělat od začátku, původní administrátoři se s tím moc nemazali a a jakékoliv titulky, meta description úplně chybí, takže tímhle bych případný redirect mohl vykompenzovat.

    Bohužel zatím čekám na poskytnutí přístupu k hostingu, takže sitemap ověřit nemůžu, určitě ale bude i pro Umbraco nějaký nástroj, co dokáže sitemap vytvořit.

    #34901

    Azifaral
    Participant
    Web

    No, já bych osobně ten redirect udělal, protože minimálně ta položka /clanky/, je v tom slugu nadbytečná, ale obecně i ty další části /rok/mesic/ jsou zbytečné, pokud tedy se nejedná o web, kde by rozdělení podle času ten user ocenil. A pořád to má google i seznam raději, když ten slug je co nejkratší. Takže pokud to něčemu nevadí, tak struktura https://www.domena.cz/nazev-prispevku/ je ta nejvhodnější.

    Co se týká kategorií, tak u nás s kategoriemi i tagy intenzivně pracujeme a indexujeme je, takže pokud dnes u vás existuje alespoň nějaké zaindexování, tak ho hodit do koše není moc dobré. Navíc musíte počítat s tím, že každý error 404 ten google vnímá dost negativně.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (z celkem 8)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti