Mám zmatek v pojmu databáze a kde a jak je uložena

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Mám zmatek v pojmu databáze a kde a jak je uložena

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  VHR a poslední změna je stará 8 let, 6 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (z celkem 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #24599

    VHR
    Participant

    Chci si dělat průběžné kopie své webové stránky psané ve WordPressu abych v případě problémů ji uměl z této kopie rychle obnovit.
    Významnou částí mojí webové stránky je Fotogalerie, která má cca 500MB a je vytvořena pomocí technologie MySQL.
    Je možné udělat na mém hostingu prostou kopii www se současným rename třeba na www_zaloha_7.zari_2015 ???
    Bude tak uloženo vše potřebné pro obnovu www pokud dojde k nějaké havarii tohoto www?
    Chci dodat, že na www se umím dostat pomocí FTP (FileZilla) jehož přihlašovací parametry mi poskytl hoster při objednávání hostingu.
    Pomocí FTP jsem schopen dělat na tomto www různé logické přesuny, kopie, mazání a další.
    Těším se na Vaši odpověď, je pro mne nesmírně důležitá

    #24602

    admin
    Keymaster
    Web

    Databáze s soubory na FTP jsou dvě odlišné věci a WordPress potřebuje ke své funkčnosti obě.

    FTP je prostor na disku na serveru, kam nahráváte soubory (obrázky, .php skripty, atd). Můžete je mazat, přesunovat, zálohovat k sobě na počítač.

    Databáze je odlišné úložiště, kam jsou ukládána data (informace).

    Příklad: Napíšete nový příspěvek a vložíte do něj obrázek.

    – Příspěvek, jeho obsah a další informace (např. kdo a kdy ho publikoval) budou uloženy do databáze (tabulka wp_posts).
    – Nahraný obrázek bude uložen na server do složky wp-content/uploads.
    – Informace o nahraném obrázku (kdy a kdo ho nahrál, kde je přesně na serveru uložen, atd.) budou opět uloženy do databáze (opět tabulka wp_posts).

    Z toho vyplývá, že musíte zálohovat jak soubory na serveru, tak databázi, protože jsou vzájemně propojené. Nejdůležitější informace jsou ale v databázi, která se rychle mění po každé akci, kterou v administraci provedete (jsou tam i komentáře, uživatelé a jejich hesla, atd).

    Pravidelnou zálohu databáze umožňují mnohé pluginy, perfektní je např. BackWPup. Můžete si tam nastavit automatické zálohy databáze (např. každý týden) a plugin pokaždé vytvoří na FTP balíček se zálohou (můžete si ho pak stáhnout). Pokud máte velké množství obrázků, tak je doporučuji zálohovat ručně (např. jednou za měsíc stáhnout do počítače) a nedávat je do automatické zálohy, protože by to zabíralo příliš mnoho místa.

    K databázi můžete také sám přistupovat (nejčastěji prostřednictvím nástroje PHPMyAdmin) a zálohovat ji ručně, ale musíte si nejdříve zjistit přímo od hostingu adresu, kde se k ní můžete připojit.

    #24606

    Azifaral
    Participant
    Web

    Ještě drobnost k zálohám. Nevím na jakém jste hostingu, ale třeba Forpsi (a myslím si, že prakticky i všichni ostatní) dělá zálohy automaticky v rámci hostingu a dělá zálohy i databáze. V případě www souborů, ty jsou přístupné neustále prostřednictvím FTP a jsou tam denní (dnes/včera/předevčírem) a pak i týden zpět atd. A dělají samozřejmě i backup databáze (1x denně v ranních hodinách), ta není stále přístupná, ale na vyžádání vám ji nahrají na vaše FTP a v tu chvíli ji můžete použít.

    Takže pokud nepotřebujete častější zálohy, tzn. třeba 1x za hodinu, protože máte server, který má obrovské množství aktualizací – fóra, denník atd.) tak vám více méně tento způsob zálohy bude stačit. Samozřejmě záloh není nikdy dost, takže když použijete i nějaký plugin na zálohy a nebudete spoléhat jenom na provozovatele, tak o to lépe. Také to má tu výhodu, že pokud si tu zálohu budete dělat k sobě do počítače, tak ji budete mít okamžitě přístupnou. A přiznejme si, že pokud Vám někdo sestřelí server tak, že pojedete z kompletní zálohy tak se ten výpadek nějaké té hodiny dá přežít a obecně ty support centra u hostingů fungují v těchto případech rychle.

    #24620

    VHR
    Participant

    Když jsem si otevíral hosting na WordPress (ONEbit.cz) tak jsem se podíval pomocí programu FileZilla na paměťový prostor mého hostingu a jeho obsazení adresáři a soubory a je tam jeden jediný adresář www.
    V tomto adresáři www by měla být celá moje webová stránka i s tím WodrPressem, ne? Tedy i všechny fotky, které jsou v Uploads a Fotogalerie, které tam budu také chtít mít.
    No a ta databáze MySQL tam není? Proč? Kde tedy je?
    Jsem domluven s mým poskytovatelem hostingu, že každotýdenní bezpečnostní kopie mojí webové stránky s WordPressem bude kopírovat do mého adresového prostoru kde mám to www. V případě problémů bych měl být schopen díky těmto archivovaným kopiím rychle obnovit to svoje www, že? Ale tu databázi přece také, že? Jinak by to přece nemělo smysl

    Attachments:
    #24622

    mirekk
    Participant
    Web

    Ale je třeba si přečíst podmínky hostingu! Např. Wedos nedovoluje mít na ftp jiné soubory než ty, které jsou potřebné pro provoz. To znamená, že zálohy nesmíte mít, jinak to berou jako porušení podmínek a mohou vás odstřihnout. Mě osobně na to upozornili, když jsem si pluginem nechal dělat zálohy.
    Každopádně databázi stahuju do svého počítače. Je to to nejcennější, nenechám jí válet kdesi na netu :-)

    #24623

    VHR
    Participant

    Tak se přesuňte na ONEbit. Já tam zálohy mohu mít a na požádání oni budou na moje FTP kopírovat svoji vlastní zálohu, kterou dělají každý týden.
    Když jsem si kupoval hosting na ONEbit tak to byla jakási verze PROFI nebo tak něco a tam je k dispozici 15GB FTP paměťovéh prostoru. Tak k čemu jinému by těch 15 GB mělo být?
    Chci říci, že uživatelská stránka je na ONEbit o dost rychlejší než byla na Wedosu.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (z celkem 6)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti