Jak vyměřit či definovat svislé mezery mezi nadpisy a textem?

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Jak vyměřit či definovat svislé mezery mezi nadpisy a textem?

Štítky: 

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Penoar a poslední změna je stará 11 let, 2 měsíce.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (z celkem 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #2842

    Penoar
    Participant

    K základnímu členění textu článků patří mezery mezi odstavci. (Odstavcem je rozuměn jak běžný odstavec-text, tak i text zarážky nebo text nadpisu.) Tyto mezery se vkládají podle toho, jak jsou vyměřeny v souboru se styly (style.css). V tomto souboru jsem opravdu nalezl místo, kde je vyměřena velikost pro mezeru mezi (1) běžnými odstavci textu, (2) mezi odrážkami, (3) mezi běžným odstavcem a odrážkou. Nikde jsem tam ale nemohl nalézti určení mezer před a po nadpisech H1 až H6; věc je komplikována i tím, že správně by měla být jiná mezera mezi na příklad nadpisem H2 a textem před ním a jiná mezi nadpisy H2 a H3 jdoucími po sobě.

    Potřebuji poradit, jakým způsobem zadám ve stylovém souboru velikost (1) mezery mezi jednotlivými nadpisy a textem, (2) mezery mezi jednotlivými nadpisy jdoucími bezprostředně po sobě. (Používám WordPress 3.0.1 CZ, šablonu používám uživatelskou, vygenerovanou provaděčem Artisteer 2.3.)

    Pro příklad uvádím, jak je vyměřena velikost meziodstavcové mezery pro běžný text v souboru style.css mnou používané šablony: ‘.art-PostContent p {margin: 0.5em 0;}’.

    V současnosti jsou svislé mezery, které se vytvoří vložením některého z dopředných nadpisů, zhruba stejně velké (přesně uvedeno jsou tří různých velikostí, které se od sebe mnoho neliší), což znamená, že mezi velkým nadpisem H1 a textem před ním a po něm je poměrně malá mezera, a mezi malým nadpisem H6 a textem před ním a po něm je mezera obrovská.

    Za odpověď (na niž jsem nenalezl odpověď na žádném fóru) děkuji předem; nevěřím, že by mi někdo nebyl schopný poradit v tak jednoduché věci, jíž tato záležitost podle mého názoru musí být.

    #14591

    sved29
    Participant
    Web

    Zdravim,

    pro vás bude nejdůležitější najít definované css pro vámi zmíněné elementy (h – tagy).

    Doporučuji využít develop. nástroje v prohlížeči.

    Chrome: pravým tlačítkem – > zkontrolovat prvek

    Firefox:nainstalovat si do něj rozšíření Firebug.

    /// základní použití

    v levém sloupci uvidíte html strukturu (můžete klikat na různé elementy. např. na nadpis)

    v pravém sloupci se vám objeví informace o stylech, které ovlivňují vybraný element. Jsou zde vidět css cesty a soubory, z kterých se tahají s číslem řádků =) Až najdete potřebné styly, tak je změňte na požadované hodnoty. Margin – vnější okraj elementu, Padding vnitřní okraj elementu.

    Jinak by se hodil link na stránky, kde řešíte vaši potíž =)

    Opravdu se jedná o jednoduchou věc, která se dá vyřešit během 2 minut.

    #14592

    Penoar
    Participant

    Děkuji za radu, pro je důležitý ten poznatek o vyhledání H-tagů v CSS souboru a zápisu mezerování k nim. Zkusím si s tím pohrát, kdyby to nešlo, ozval bych se sem znovu.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (z celkem 3)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti