Ikona webu – k čemu to je?

Zvolené téma obsahuje celkem 8 odpovědí. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  wlashack a poslední změna je stará 8 let, 5 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • #24952

    wlashack
    Participant
    Web

    Zdravím, snažím se rozlousknout (a nedaří se mi to vygooglit) v podstatě jednoduchou věc. V menu Nastavení/Identita je položka pro “ikonu webu”. A rovnou tam píšou, že má mít aspoň 512×512 pixelů. Myslel jsem, že to bude obrázek, který se zobrazí, když například svou URL vložím na Facebook nebo Google+. Ale to se neděje (namísto toho se tam automaticky vybere první obrázek co je na stránce a hotovo). Namísto toho se tahle obří ikona použila jako moje favicon (což mi je divné, proč by pak měla mít rozměr oněch 512 pixelů).
    Réd bych to celé pochopil a správně nastavil, moje otázk ytedy jsou:
    1. Kde nastavím obrázek, který se bude zobrazovat, když někde nasdílím url mého webu?
    2. Proč má mít ta favicon tak obří rozměr? Jediné, co mě napadá, že proto, že se ten obrázek zobrazuje ještě někde jinde, ale kde tedy?
    3. Pokud platí můj předpoklad u otázky 2, můžu si nastavit obrázek, který se nebude ukazovat nikde jinde než jako favicon v záložce prohlížečů?

    Díky.

    #24953

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    1. FB si automaticky načítá obrázky ze stránky, máte na výběr, který z nich použije. Pokud jej chcete nějak donutit, aby třeba používal hlavně náhledový obrázek, musíte jít hlouběji a použít FB Opengraph meta v hlavičce stránky:
    <meta property="og:image" content="http://abcdef.cz/wp-content/uploads/img.jpg" />

    2. Tipnul bych, že to sami programátoři nevědí, ale asi to bude kvůli kvalitě (Favicon se zmenšují). Můj názor, že favicony se většinou dávají v ico, gifu nebo v nějakém vektoru, kde to nehraje roli, takže rozměry jsou tam čistě orientačně (aby někdo neměl nápad dát si tam 1200×50 pixelový obrázek.

    3. Favicon se nebude nikde jinde objevovat (logická úvaha – doufám, že tak přemýšleli i programátoři WP :) )
    http://www.inmotionhosting.com/support/edu/wordpress/wordpress-updates-beta/wordpress-43-favicon

    #24954

    wlashack
    Participant
    Web

    Moc díky za info i tu pomoc s Facebookem, vyzkouším.

    Pokud ale jde o tu favico, tak jsem grafik a tak zrovna tomuhle rozumím abych věděl, že je nesmysl na favikonu o rozměrech 16×16 resp. 32×32 pixelů (a když to hodně přeženu a budu uvažovat o retině tak teoreticky 64×64) dávat obrázek o patnáctinásobné velikosti. Včetně toho, že ico i gif jsou bitmapy, kde na počtu pixelů pro výslednou datovou velikost záleží. Proto nemůžu pobrat ten požadavek na rozměr a hledám v tom (možná zbytečně) něco víc. :)
    Zkusil jsem napsat dotaz na té stránce o WordPressu 4.3 a fasvico, kterou jste mi linkoval, tak uvidíme, jestli to vysvětlí.

    Pak se ale ještě zeptám na jednu věc – k čemu tedy je “náhledový obrázek” stránky, který nastavuji v její editaci? Kde se ten zobrazuje, když to není ani favico, ani se to nesdílí ála Facebook apod?
    Díky.

    #24955

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    Abych řekl, teď jsem se zastyděl… Na WP jsem samouk a mluvím tu o něčem o čem vůbec nic nevím s profi grafikem :D

    Každopádně jsem taky moc nechápal 512px, ale smířil jsem se s tím.

    Náhledový obrázek, by měl sloužit jako “první dojem” z článku – něco, co se čšlánku týká nebo vůbec netýka, ale je to pěkné a zaujme to. To, že si jej FB nebere na prvním místě to je věc každé šablony a taky, jak náhledy používá (pozadí prvku / obrázek IMG)

    Jde to obejít přidáním té mety do hlavičky (souborem functions.php):

    
    function addmeta_ogimage(){
    
    global $post;
    $feat_url = wp_get_attachment_thumb_url( get_post_thumbnail_id( $post->ID ) );
    
    if ( has_post_thumbnail( $post->ID ) ) echo "<meta property=\"og:image\" content=\"$feat_url\" />";
    
    }
    add_action('wp_head','addmeta_ogimage');
    

    $post
    Nezkoušel jsem to, ale mělo by to šlapat

    #24956

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    Ikdyž teď si nejsem úplně jistý, jestli to některá šablona nemůže vytáhnout a podstrčit jako logo, či takového něco

    #24957

    wlashack
    Participant
    Web

    Díky, zkusím to a za t ypixely se vůbec nestyď, každej se učíme.

    Jinak jsem už vygooglil a pochopil tu favikonu 512×512. Jde skutečně o retina displeje a o to, že Apple tenhle obrázek zobrazuje nejen v browseru, ale taky jako ikonu na ploše tabletu (můžeš si dát na plochu webovou stránku jako spouštěcí tlačítko), která je podstatně větší. Takže už mi to dává smysl.

    #24958

    wlashack
    Participant
    Web

    Ještě se zeptám k tomu souboru functions.php a nastavení náhledového obrázku: tohle je pro mě skoro španělská vesnice, tak se se mnou musí opatrně a úplně polopaticky.

    Prohledal jsem složky s WordPressem a tenhle název souboru je v něm několikrát. Má jej kdejaký plugin, ale podstatné jsou asi dva výskyty: přímo ve složce s používanou šablonou a pak ještě přímo ve složce wp-includes. A mám hned tři otázky:

    1. Který z nich použít?
    2. Jak vložím ten první kód <meta property="og:image" content="http://abcdef.cz/wp-content/uploads/img.jpg" /> do hlavičky stránky? (předpokládám, že je to nutné, aby fungovala ta funkce vložená do functions.php, je to tak?
    3. Nejde to vyřešit tak,a bych nezasahoval do souborů wordpressu nebo šablony, čili aby to nezmizelo při příští aktualizaci?

    #24959

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    1. functions.php z aktivní šablony, ale máš pravdu, že to je nestabilní a přijdeš o aktualizace (resp. po aktualizaci upravuješ znova)

    2. To by měla dělat ta funkce, co jsem narychlo sestrojil, tedy z functions.php

    3. Teoreticky jsou dvě možnosti odvozená šablona – je to o moc složitější varianta, plugin – vytvoříš plugin, a vložíš tam to, co jsem napsal.

    Nejjednodušší varianta, kterou jsem našel až teď, je vyzkoušet plugin WP Facebook Opengraph protocol. Ten by to měl všechno umět, včetně obrázků a dokonce popis, titulek ap.

    Takže vyzkoušej a napiš

    #24962

    wlashack
    Participant
    Web

    Ach, vůbec mě nenapadlo to řešit pluginem. Díky, to je přesně co potřebuji. :)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti