Galerie ve WP 5 a shortcode

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Aluna a poslední změna je stará 5 let, 2 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #36912

    Aluna
    Participant

    Dobrý den!
    Ve starší verzi WordPressu jsem vytvořil stránku, do ní vložil galerii a přes tlačítko HTML jsem získal zkrácený zápis. Tento zápis jsem pak mohl kamkoli na webu vložit a galerie fungovaly. Ve WordPressu 5.0 mně tohle nejde.

    Můžete mně, prosím, poradit, jak na to?

    Děkuju

    Aleš

    #36924

    admin
    Keymaster
    Web

    Jaký plugin pro galerie používáte? Některé pluginy už nový WordPress podporují pomocí speciálních vlastních elementů, které vložíte do editoru. Pokud to konkrétní plugin zatím neumí, tak je tam speciální element s názvem “Zkrácený zápis” (aneb shortcode), kam by ho mělo jít vložit. Případně by mělo fungovat i použití elementu s klasickým editorem.

    #36930

    Aluna
    Participant

    Dobrý den,
    vtip je v tom, že žádný plugin k tomu není potřeba. WordPress umožňuje vytvořit galerii bez pluginu, čehož jsem již několikrát využil.

    Jde o to, že v nové verzi WP 5.0 mně nejde to, co šlo v nižších verzích.

    Posílám dva obrázky, ze kterých to snad bude patrné.

    Děkuji Vám

    Aleš

    #36936

    admin
    Keymaster
    Web

    Aha, jasné. To by ale mělo jít s novým editorem vcelku bez problémů? Stačí přidat blok “Galerie” a pak už jen klikat jako obvykle a zvolit obrázky v knihovně médií. Nebo to sice naklikat jde, ale stejně kvůli něčemu potřebujete získat ten zkrácený zápis (shortcode) a editor vkládá pouze HTML? Galerii lze také vložit ještě do klasického bloku a pak si tam zobrazit zkrácený zápis, ale jinak nevím, editor je to vizuální a obrázky sice zobrazí hezky, ale ten kód z něj dostanete dost špatně :-( K čemu ho vlastně konkrétně potřebujete?

    #36947

    Aluna
    Participant

    Dobrý den!
    Děkuji za odpověď.

    Je to tak, jak píšete. Editor ve WP 5.0 vkládá pouze HTML, nikoli zkrácený zápis. A v klasickém bloku, podle mně, vytvořit galerii nejde. Nebo aspoň, mně to nejde :-)

    Samozřejmě, pokud použiji HTML zápis a vložím ho, kamkoli potřebuji, galerie také funguje, ale je to takové kostrbaté, prostě obří zápis. Shortcode je prostě lepší na práci.

    A k čemu to konkrétně potřebuji? Momentálně jsem to řešil na jednom webu, kde jsem právě musel použít HTML zápis a přišlo mně to zbytečně složité… Můžete namítnout, že mohu použít nějaký plugin – ano, ale pokud to jde bez pluginu, tak to řeším bez něj.

    Tedy, pokud umíte v klasickém bloku ve WP 5.0 vytvořit galerii a následně vytvořit zkrácený zápis, budu vděčný za postup, případně nějaký printscreen.

    Děkuji

    Aleš

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti