Dvojjazycny web, multilanguage page

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Čeština pro WordPress Dvojjazycny web, multilanguage page

Štítky: ,

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 13 let, 8 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #707

    Standa11
    Participant
    Web

    Zdravim vsechny. Potreboval bych radu jak naucim WP dva jazyky. Mam nainstalovanou posledni werzi WP 3.0.1 a pouzivam na svych strankach anglickou sablonu (www.hedvik.com) Ve vysledku z toho mam jazykovy mix. Nevite v jakym php souboru jsou ulozeny nazvy dni mesicu atd??? Nez to mit takhle slatany tak bych radeji jen AJ verzi. Kdyz nainstaluji WP v anglictine tak zase budu mit opacny problem. Vim ze existuji nejake pluginy pro multilanguage ale v PHP nejsem ani zacatecnik a tak to bude boj ;-) Ma s tim nekdo zkusenost. Pokud tady moznost je, staci abych mel v CJ a AJ Menu a widgety. Diky za info a help.

    #7196

    admin
    Keymaster
    Web

    Administrace WordPressu může být pokud vím pouze v jednom jazyku, vyjímkou je použití víceuživatelké verze WordPressu (MU), která je v češtině uváděna jako Síť webů. V podstatě byste tak měl pro každý jazyk jeden web (a vše ovládáno z jedné instalace WordPressu).

    Dále můžete zkusit vícejazyčné (multilanguage) pluginy, které se používají pro více jazykových verzí webu, nejznámější jsou asi WPML a qTranslate, které můžete vyzkoušet. Další možností je potom vytvořit speciální rubriky pro jednotlivé jazyky a upravit šablonu, aby podle zobrazené rubriky (podmínka is_category()) zobrazila českou či anglickou verzi.

    Pokud používáte český WordPress a zároveň také anglickou šablonu, tak ji musíte upravit a dopřeložit. Provedete to buď přímo v .php souborech šablony (např. index.php, archive.php, single.php, atd.) nebo to bývá ukryto v lokalizačním souboru (s koncovkou .po). Podle patičky vašeho webu používáte šablonu proSlate, u které musíte zasahovat přímo do souborů šablony (a tedy si pak vše zálohovat, abyste o úpravy nepřišel s případnou automatickou aktualizací šablony).

    Příklad (datum, soubor index.php):

    <?php the_time('F jS, Y') ?>

    Původní anglický formát data musíte změnit na český, např.

    <?php the_time('j.n.Y') ?>

    A takto musíte upravit (a přeložit mnoho dalších řetězců). Každopádně pokud s WordPressem začínáte, tak nastavení více jazykových verzí webu patří k těm složitějším činnostem. Pokud budete potřebovat ještě něco konkrétního, tak se klidně ptejte…

    #7197

    Standa11
    Participant
    Web

    Díky za obsáhlé informace. No zatím bych se spokojil, kdybych měl web čistě anglicky. V tomto případě mne trápí položka Blog categories/”vybrat rubriku” a datumy. Je tam např.”srpen” atd… Prošel jsem si všechny php soubory na ftp a nenašel jsem ani jeden kde bych to mohl přepsat a změnit. V administraci WP jsem změny dle vašeho návodu již dělal ale nefunguje to. Zkrátka si to pořád šahá někde do nějaké české databáze , kde jsou uloženy časové údaje. Jak a včem mohu editovat soubory s koncovkou .po?? Třeba to bude tam. Zkoušel jsem ji otevřít v klas.poznám.bloku ale nejde to.

    #7198

    admin
    Keymaster
    Web

    Soubory .po můžete upravovat např. pomocí programu poEdit nebo pluginu Codestyling Localization.

    Ale pokud chcete mít většinu anglicky, tak bych zvolil spíše anglickou verzi WordPressu, protože právě některé zmiňované věci jsou přeloženy do češtiny (“Vybrat rubriku” ve widgetu pro rubriky).

    Co vám přesně v administraci s datem nefunguje? Pokud v souboru index.php uděláte výše zmíněnou změnu, tak se změní i datum (podrobnosti v manuálu). Stávající písmeno F tak např. reprezentuje název měsíce, který je ale v české verzi také samozřejmě přeložen (v souboru cs_CZ.po). Každopádně .po soubor není vhodné moc upravovat, protože bude s každou aktuální verzí přemazán a doporučuji tedy provádět pravidelnou zálohu.

    #7199

    admin
    Keymaster
    Web

    A ještě přehledné shrnutí (výhody x nevýhody) možných řešení pro více jazyků na webu (přímo v základním manuálu WordPressu).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti