diakritika v chrome

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  wonderichter a poslední změna je stará 5 let, 10 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (z celkem 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #35416

    wonderichter
    Participant

    Dobrý den, ahoj.
    na webu http://www.fingramot.cz jsem nainstaloval šablonu od webriti, která se mi hrozně líbí rozložením, snadnou úpravou atd.
    V chrome se však špatně zobrazuje diakritika a tvůrce šablony tvrdí, že s tím nic neudělá, že jemu se jeví vše ok.
    1) navrhněte obdobnou šablonu?
    2) jde nějak tento error s diakritikou vyřešit? Jak?
    Děkuji za pomoc :-)

    #35417

    Azifaral
    Participant
    Web

    Dobrý den,
    celý problém tkví v tom, že uvedený font, konkrétně Droid Sans, který šablona používá nemá Latin Extended glyphy, tzn. znaky, takže samozřejmě ten problém se netýká pouze Chrome. Tvůrce šablony obecně ty Latin Extended znaky zase tak moc nepotřebuje a asi ani moc nezná :), takže se mu to zdá v pořádku, ale samozřejmě není. V Safari je to kapku lepší, ale v Opeře je to úplný porod. On kdysi asi byl ten font součástí Google Fonts, ale už není a to asi především právě proto, že se nejedná o OTF font, ale pouze o TTF, kde dost často to rozšíření o východní a další znaky nejsou. To že tam ty znaky nejsou si můžete vyzkoušet zde a zvolíte Test drive a napíšete znaky s diakritikou a uvidíte, že to nefunguje.
    Jak z toho ven:
    1. Buď varianta, pokud by jste na tom fontu tak moc lpěl, že si ty glyphy doděláte, ale příliš nevěřím, že toto asi zvládnete, protože to už je opravdu dost složitá operace.
    2. Najdete si alternativní font podobný fontu Droid Sans, viz např. zde je 20 podobných fontů.
    3. Najděte si na Google Fonts font, který se vám bude líbit a ten použijte místo toho Droid Sans fontu. Plus mínus podobné jsou Open Sans, Roboto, Montserrat atd., obecně na Google Fonts máte velký výběr free fontů.
    4. Poslední varianta, je ta, že si najdete jinou šablonu, co umí jiný font, ale problém není v šabloně jako takové, ale ve fontu, takže v klidu u té stávající můžete zůstat.
    Jinak na závěr, samozřejmě, že toto je na reklamaci šablony, protože ten prodejce by měl u šablon používat fonty, které umí všechny varianty písma a nebo by šablona měla mít možnost si fonty zvolit, když už narazíte na podobný problém. Ale tuším, že reklamace je na delší běh, než použití jiného fontu.

    #35427

    wonderichter
    Participant

    Děkuji za super obsáhlou radu/vysvětlení :-)
    Ještě jedna věc, nastavení fontů bych měl hledat ve style.css?

    #35428

    Azifaral
    Participant
    Web

    Dobrý den,
    ano, to nastavení najdete ve style.css, jak jsem se koukal, tak je to na cca 14 místech. A samozřejmě nezapomeňte na jednu velmi důležitou věc a to, že tu změnu těch css musíte provést buď v Custom CSS a nebo lépe, v tomto případě a tom rozsahu, v child theme uvedené šablony. Jinak se po prvním update vrátíte do předchozího stavu. Druhá věc je ta, že v případě, když použijete nějaký font např. s Google font, tak si budete muset jej nalinkovat do hlavičky, tzn. do head, v největší pravděpodobností v header.php souboru.

    #35431

    wonderichter
    Participant

    Super!
    Jinak těm, co by řešili podobný problém:

    Jak změnit font ve WordPressu?


    avšak ohledně child theme či jiného způsobu, aby změna vydržela jsem marný :-/ vůbec nevím o čem je řeč. Tak budu doufat, že se to neaktualizuje…
    A další postřeh: I přesto, že jsem v css vše změnil na Open Sans a v telefonu i jiných prohlížečích je vše OK, Chrome stále ukazuje starou verzi webu s chybou /mazal jsem historii i cookies – nepomohlo)

    #35434

    mirekk
    Participant
    Web

    Já tedy vidím třeba toto:

    .section-title .section-heading {
        font-family: 'Droid Sans'; }

    A je to nadpis Úžasné služby. Ten font se prostě česky nezobrazí i kdyby jste použil jakýkoliv prohlížeč. A o jaký jiný text se vám jedná, to sem dejte ve screenu.

    Udělejte screen toho, co se vám zobrazuje špatně a dejte ho sem jako Přílohu.
    A ještě vám sem dám odkaz na to, jak udělat Child theme, protože sice píšete, “…budu doufat, že se to neaktualizuje…” ale aktualizovat šablonu prostě musíte:
    Odkaz

    #35435

    Azifaral
    Participant
    Web

    Upřímně, tam je nejjednodušší řešení si otevřít v nějakém editoru style.css a v něm si dát vyhledat CSS vlastnost font-family a všude nahradit ten Droid Sans, případně jiný, protože lovit to ze stránek mi připadá auva. Tam navíc nemusí být všechno už dnes použito a zase se to někde objeví dodatečně.

    #35437

    wonderichter
    Participant

    Děkuji za návod, nastuduju :-)
    Na webu teď chvíli něco je, chvíli není, podle toho jak si s tím hraju.
    Teď jsem hodil premiovou šablonu na janrichter.net a tam už mám vše v Open Sansu.
    Každopádně se tam objevují zase jiné bludy (divný výpis blogu, bublina ve slideru,…) ale s tím si snad poradím a ohledně divného výpisu článků jsem již psal na podporu šablony…
    Azifaral -> přesně tak jsem to dělal – poznámkový blok, CTRL+H a vše jsem nahradil Open Sansem :-)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (z celkem 8)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti