Sdílení jedné databáze

Zvolené téma obsahuje celkem 16 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 11 let, 9 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 17 příspěvků - 1. až 17. (z celkem 17)
  • Autor
    Příspěvky
  • #1229

    Aldo
    Participant
    Web

    Dobrý den, potřeboval bych na dvou WP sdílet obrázky z jedné databáze. Jako galérii používám NGG. Můžu ale klidně přejít, pokud to bude nutné, na jinou galérii.

    Pokud by někdo poradil, byl bych vděčen.

    #9598

    neteyescz
    Participant

    Dobrý den,

    Hned jako první mě napadne WordPress MU, nasadíte tedy do jedné instalace 2 weby a oba pojedou na stejné DB. Více informací naleznete na http://mu.wordpress.org/ či v dokumentaci http://codex.wordpress.org/Installing_Multiple_Blogs. Jako druhé mě ale napadne v celku logičtější a snadnější řešení, stačí do každé instalace zadat jiný prefix, první web tedy může mít wp_ a druhý wp1_. Pokud by jste měl další dotazy, nebo něco nefungovalo, dejte vědět.

    S přáním hezkého dne

    Neteyes.cz

    #9599

    Aldo
    Participant
    Web

    No dva weby na stejné databázi mi běží, stím nemám problém. potřebuji ale sdílet data z té databáze. konkrétně.

    Na http://www.horskesporty.cz mám blog o horách s fotogalérii mých výletů na druhém blogu který teď dělám na http://www.horskesporty.cz/foto chi mít jen fotogalérii. No a tyhle dvě fotogalérie na těchto dvou webech chci sdílet. Stejné fotky na obou dvou webech.

    #9600

    neteyescz
    Participant

    Osobně bych napsal skript pro vyvolání fotogalerie a zkopíroval bych ho do požadovaného webu, a nebo si vůbec nerozumíme.

    #9601

    neteyescz
    Participant

    V adresáři “Wordpress1” se musí samosebou soubory nacházet…

    #9602

    Aldo
    Participant
    Web

    No klidně bych si to zadal jako placenou službu, takže to vysvětlím podrobněji kdyby k tomu mělo dojít. :))

    Mám dva blogy – horskesporty a fotoblog. Oba mají rozdílnou šablonu.

    Oba blogy budou mít společné jen fotky uložené přes jeden WP a sdílené i na druhém WP.

    Například na fotoblogu uložím fotky a publikuji je. Na horskesporty je můžu využít do některých článků nebo taky vůbec.

    #9603

    neteyescz
    Participant

    Pak bych klasika uložil fotky do jedné složky a do toho fotoblogu bych je nahrál… Pokud ale chcete spojit databáze, bude to složitějí, koukal jsem do dokumentace a ještě se ozvu…

    #9604

    wifi_jirka
    Participant
    Web

    Hm, využití stejných fotek zrovna taky řeším v rámci použití více jazykových instací wordpresu. Zatím jsem na nic nepřišel, takže vše kopíruju otrocky do dvou, což není ideální. (qtranslate se mi tam nehodí)

    #9605

    Aldo
    Participant
    Web

    Asi to nebudu komplikovat a vyzkouším systém jedné složky a manuálního natahování do druhého WP. Kdyby se našlo jiné řešení, rád ho vyzkouším.

    #9606

    Aldo
    Participant
    Web

    No ještě mě napadlo, jak procházím administraci galérie NGG, že by stačilo nějak importovat galérii z jednoho WP do druhého prostřednictvím příkazu v adminu galérie –

    GALERIE->PŘIDAT GALÉRII/OBRÁZKY->IMPORTOVAT ADRESÁŘ S OBRÁZKY.

    Bohužel nevím co do toho políčka zadat. zkoušel jsem všechny možné kombinace odkazů na stávající galérii, ale nefunguje to.

    #9607

    wifi_jirka
    Participant
    Web

    Aldo – co tak zkusit se zeptat samotného autora ? možná poradí…

    #9608

    admin
    Keymaster
    Web

    Zajímavý problém…

    Importovat adresář s obrázky by jít mělo (nastavení cesty bude záležet na parametrech hostingu), ale je tam jeden problém – importované obrázky budou v původní podobě, takže pokud jste si k obrázkům na původním webu třeba pečlivě doplnil názvy nebo nějaké texty (popisy), tak na novém webu nebudou (jsou uložené v databázi na původním webu).

    Zkoušel jsem trochu hledat a vypadá to, že to zatím nikdo moc neřešil, i když by se to určitě velmi využilo (občas by se nějaká galerie dala zobrazovat i na jiném webu). Zatím mě napadá jediné řešení prostřednictvím XML-RPC nebo prostřednictvím klasického XML (JSON). Tam by ale bylo potřeba doprogramovat plugin (na původním webu by se tvořilo privátní specifické XML s galeriemi a druhý web by z něj automaticky načítal hodnoty). Zkusím se ještě optat autora pluginu na nejlepší řešení…

    Aldo: Nestálo by za zvážení nepoužívat dvě různé instalace WordPressu, ale pro druhý blog, který má URL http://www.horskesporty.cz/foto použít pouze rubriku s odlišným zobrazením článků? Trochu by se tím omezila funkčnost, ale byly by tam i zajímavé výhody (jedna instalace WordPressu).

    #9609

    Aldo
    Participant
    Web

    No mě je úplně jedno jak se to bude řešit. Já jen potřebuji, aby fotogalérie měla uplně jiný design než blog.

    Vzhledem k tomu že blog je informativní povahy a do budoucna bude ještě více zaměřený pouze na informace, tak potřebuji “druhou stranu tváře” která by se tvářila uplně jinak. No a na obou “tvářích” potřebuji sdílet stejné fotky. Samosebou, že úplně všechny ne ale dost velkou část celkové množiny.

    Vzhledem k tomu, že mám ještě obchod http://www.prohorty.cz který jede na ZENCARTu nabízí se řešení postavit to vše na WP MU a kompletně to propojit. Sdílet navzájem všechny fotky, některé informace z blogu cpát do informací v obchodě a naopak(protože to spolu hodně souvisí).

    Jak je to se spolehlivosti WPMU a šlo by to takhle řešit?

    #9610

    admin
    Keymaster
    Web

    Ano, rubrika blog může mít zcela jiný vzhled než zbytek webu a podle mě je to pro tento případ asi i nejjednodušší řešení. Pro tuto rubriku můžete nadefinovat jiný soubor se styly a použít vlastní soubor pro zobrazení rubriky (manuál, anglicky). Ale záleží na tom, zda chcete využívat na blogu i další specifické funkce (vyhledávání, widgety, atd), které by asi nebylo možné příliš jednoduše zprovoznit v modifikované podobě. Každopádně vyzkoušejte, chce te pořádně zvážit, zda toto řešení postačuje (má své výhody i nevýhody).

    Také integrace prostřednictvím víceuživatelské verze WordPressu má své výhody a nevýhody. Nejsem si např. jist, zda NextGEN Gallery funguje tak, jak si představujete (tedy jedno hromadné a sdílené uložiště – naopak může jít pouze pro aktivaci pluginu pro všechny weby sítě a galerie nebudou propojené). Obecně je víceuživatelská verze WordPressu bezproblémová, ale je potřeba zvážit (a vyzkoušet) dostupné funkce a konfrontovat je se svými požadavky. Pokud spolu něco opravdu hodně souvisí, tak k tomu nemusí být odlišné weby, ale jen jinak nastylovaná rubrika “Blog” a integrovaný eshop na stránce “Eshop”. Jinak jde spíše o samostatné věci a těžko je budete vzájemně propojovat na úrovni obrázků a dalších detailů.

    #9611

    admin
    Keymaster
    Web

    A pokud se pustíte do propojení samostatných webů, tak doplňuji několik zajímavých odkazů (1, 2, 3), kde naleznete inspiraci…

    #9612

    Aldo
    Participant
    Web

    Děkuji za inspiraci. pokud do toho půjdu, tak to někomu asi zadám. Tohle nezvládnu. Asi bych to časem nastudoval, ale ten čas je právě to co chybí. Nemáte o to zájem? Můj mejl je info(kolemdokola)horskesporty.cz

    Pokud se mi ozvete, tak bych nastínil co bych od toho očekával a třeba by jsme se domluvili.

    #9613

    admin
    Keymaster
    Web

    Objevil se zajímavý nový plugin Network Shared Media, který by měl umět sdílet obrázky ve víceuživatelské verzi WordPressu. Fungovat by měl na tomto základu.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 17 příspěvků - 1. až 17. (z celkem 17)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti