WP Multisite – nejde vybrat subadresář

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem WP Multisite – nejde vybrat subadresář

Zvolené téma obsahuje celkem 14 odpovědí. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Lubos237 a poslední změna je stará 8 let, 11 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (z celkem 15)
  • Autor
    Příspěvky
  • #23030

    Lubos237
    Participant

    Zkouším nainstalovat Multisite. Vypnul jsem pluginy, změnil wp-config.php dle návodu http://codex.wordpress.org/Create_A_Network. Chtěl jsem přes “Nastavení/Síť webů” vybrat Subadresář, ale nabízí mi to pouze variantu Sub-domain Install s odůvodněním: Because your install is not new, the sites in your WordPress network must use sub-domains. The main site in a sub-directory install will need to use a modified permalink structure, potentially breaking existing links.

    Lze to nějak změnit? Případně, jaké negativa bude pro mne mít varianta sub-domain z hlediska existujících zpětných linků na můj web?

    Multisite jsem chtěl mít jen pro anglickou verzi webu, např. http://www.vysokorychlostni-zeleznice.cz/en

    Děkuji za radu.

    L.

    #23031

    Lubos237
    Participant

    WP mám aktualizován na nejnovější verzi 4.2.1

    #23032

    admin
    Keymaster
    Web

    Ano, je to kvůli potenciálním konfliktům s trvalými odkazy, protože můžete mít třeba existující stránku a nově to bude v případě stejného názvu vlastně samostatný web. Tímto způsobem je to omezováno pro instalace starší než 1 měsíc. Pokud si myslíte, že problém nenastane, tak to můžete povolit.

    Do souboru wp-config.php můžete přidat následující kód:

    define( 'ALLOW_SUBDIRECTORY_INSTALL', true );

    Nebo je možné použít filtr allow_subdirectory_install.

    #23033

    Lubos237
    Participant

    Omlouvám se, ale moc tomu co píšete nerozumím.

    Pokud teď mám adresu www.vysokorychlostni-zeleznice.cz a mám interní odkazy www.vysokorychlostni-zeleznice.cz/neco příp. externí zpětné linky vedoucí na www.vysokorychlostni-zeleznice.cz/neco tak je subdirectory problém? Myslel jsem, že pokud přidám subdirectory, tak mi jako základní doména zůstane www.vysokorychlostni-zeleznice.cz a další subadresář, např. s anglickou verzi webu, bude vypadat www.vysokorychlostni-zeleznice.cz/en/ a její podstránky www.vysokorychlostni-zeleznice.cz/en/neco.

    A ve verzi subdoména to bude vypadat jako www.vysokorychlostni-zeleznice.cz v základní doméně a www.en.vysokorychlostni-zeleznice.cz v subdoméně. Stejně tak podstránky www.vysokorychlostni-zeleznice.cz/neco v základní doméně a www.en.vysokorychlostni-zeleznice.cz/neco v subdoméně.

    Funguje to takto nebo se mýlím?

    #23079

    Lubos237
    Participant

    na nějakém zahraničním fóru psali, že pokud se zvolí “subadresář”, tak Multisite automaticky přidá ke všem příspěvkům do url /blog/, tzn. že se změní u všech příspěvků url z www.domena.cz/prispevek-nejlepsi na www.domena.cz/blog/prispevek-nejlepsi. Nevím, zda to takto funguje i u statických stránek. Pokud to ovsem změní strukturu odkazů, potom je opravdu Multisite ve verzi Subdirectory nepoužitelný pro web, který už má spoustu příspěvků a statických stránek na které vedou externí odkazy, příp. je interně prolinkován.

    Chápu to tak správně?

    Nikde jsem však nenašel, zda i verze “subdoména” v Multisite přidá něco do url základní domény typu www.domena.cz nebo jen k této doméně přidá další subdomény typu www.subdomena.domena.cz a současně zachová url www.domena.cz vč. příspěvků a statických stránek beze změny (např. www.domena.cz/prispevek-nejlepsi).

    Díky za radu!

    L.

    #23081

    Lubos237
    Participant

    našel jsem postup jak donutit WP Multisite, aby povolil Subdirectory instalaci: https://journalxtra.com/wordpress/how-to-force-multi-site-to-use-subdirectories/

    Píše se tam i o možných rizicích tohoto kroku.

    #23084

    admin
    Keymaster
    Web

    @lubos237: Postupně :-)

    1) Stránka x příspěvek

    Ano, při instalaci sítě webů (Multisite) do podadresářů bude ke všem příspěvkům (nikoli stránkám) přidáno do URL adresy ještě blog (patrně i k těm stávajícím, ale nezkoušel jsem to). Podobné téma jsme řešili např. zde (najdete tam i plugin na odstranění této “funkce”). Slouží to pro snadné rozlišení příspěvků a stránek v rámci Multisite a zabraňuje problémům s případnými duplicitami (další z opatření je právě např. nemožnost aktivace po 30 dnech).

    2) Varování před duplicitním obsahem

    Pokud budete mít na webu stránku www.domena.cz/prvni-koridor a následně zprovozníte Multisite pro podadresáře, tak by se mohlo stát, že vytvoříte samostatný web pro první koridor, který ale bude mít automaticky stejnou URL adresu, tedy www.domena.cz/prvni-koridor. A v tomto případě právě dochází k problematické duplicitě (stránka i samostatný web mají stejnou URL adresu). Toto ale platí spíše v případě velkých webů, kde se mohou uživatelé sami registrovat a nechtěně tak vytvořit nějakou duplicitu. Pokud je to vícejazyčný web, tak půjde pouze o několik samostatných webů a sám si budete muset ohlídat, aby web “en” nebyl také někde jako stránka.

    3) Rozdíly podadresáře x subdomény

    Pokud budete používat podadresáře, tak bude mít web adresu www.domena.cz/en. Naopak pro subdomény to bude en.domena.cz. Asi bych se zkusil vyhnou variantě www.en.domena.cz, která už vypadá dost komplikovaně. Do URL adres v případě subdomén se nic dalšího nepřidává a hlavní (základní) web zůstává vlastně v původní podobě.

    4) Povolení instalace Multisite do podadresářů

    Možností je více, o několik příspěvků výše jsem uvedl jeden z nich (přímo z oficiálního manuálu) a použil bych ho. Odkazovaný článek je už trochu postarší, ale uváděná varianta pro wp-config.php asi také může fungovat:

    define( 'SUBDOMAIN_INSTALL', false );

    #23093

    Lubos237
    Participant

    zkouším variantu subdirectory. Do wp-config.php jsem přidal následující kód:

    define( ‘ALLOW_SUBDIRECTORY_INSTALL’, true ); poté zvolil podadresář a instaloval multisite. Vygenerovalo mi to úpravy pro wp-config.php a .htaccess. Ale já bohužel v kořenovém adresáři soubor .htaccess nemám! Používám multihosting od Savany. Zde radí pokud nemám tento soubor tak si jej mám vytvořit http://codex.wordpress.org/Create_A_Network Ale neradí jak to mám udělat. Kde mám vzít mustr nebo mám požádat svůj webhosting?

    Díky za radu!

    L.

    #23094

    Lubos237
    Participant

    už jsem objevil soubor .htaccess jedná se o skrytý soubor začínající tečkou. Stačí tedy aktivovat zobrazování skrytých souborů v rámci FTP klienta. :-) zde je návod: http://www.savana.cz/napoveda/ftp/nastaveni-ftp-klientu/.

    #23095

    Lubos237
    Participant

    Instalace Multisite ve verzi Subdirectory proběhla bez problémů. Nainstaloval jsem také plugin Remove Blog Slug a trvalé odkazy mám nastaveny na http://www.vysokorychlostni-zeleznice.cz/blog/nazev-prispevku/, což jsme měl i dříve (tedy bez toho blog).
    Na webu však nejede žádná podstránka, ani statická ani příspěvek, pouze stránka domény http://www.vysokorychlostni-zeleznice.cz. Nevíte čím to může být?

    Díky,

    L.

    #23096

    Lubos237
    Participant

    Možná by na mne sedělo toto vysvětlení z http://codex.wordpress.org/Debugging_a_WordPress_Network, akorát vůbec nevím, kde se to nastavuje:

    Mod_rewrite not working

    Main site works but 404 errors show up when trying to access added child subdomain sites. Ubuntu 10.04 LAMP apache2 install needs these steps:

    sudo a2enmod rewrite
    sudo nano /etc/apache2/sites-avail/default

    and change in two places the ‘AllowOveride None’ to ‘AllowOveride all’

    /etc/init.d/apache2 restart

    to restart apache2. Note that on more modern versions of Ubuntu the following syntax is preferred (for restarting services such as Apache – also note that in either case you may need to use prepend sudo):

    service apache2 restart

    #23100

    Lubos237
    Participant

    jediné co z podstránek funguje je kategorie “Novinky” http://www.vysokorychlostni-zeleznice.cz/category/novinky/. Tagy taky nefungují. To je zvláštní. :-(

    #23104

    Lubos237
    Participant

    Dobrý den, admin,

    Mod_rewrite je na hostingu aktivní. Zjistil jsem, kde je asi chyba. Vypadá to, že je špatně vytvořený upravený soubor .htaccess. Když jsem tam dal originální WP .htaccess, tak všechny stránky i příspěvky najednou fungují. Avšak instalace Multisite říká, že se má tento soubor .htaccess upravit. Předpokládám, že pokud nebude upraven budou vznikat problémy v nově vytvořených podadresářích.

    Já upravoval .htaccess tak, že jsem jej otevřel v poznámkovém bloku, vložil požadovanou úpravu mezi # BEGIN WordPress a # END WordPress a uložil v txt. Pak jsem ještě ručně odstranil příponu txt. S tímto upraveným .htaccess však stránky ani administrace nefungují vůbec. Myslíte, že bych Vás mohl poprosit mi vygenerovat .htaccess? Nebo Vám mohu dát přístupové údaje k FTP, příp. do administrace WP.

    Díky moc!

    L.

    #23105

    Lubos237
    Participant

    Dobrý večer,

    podařilo se mi vše vyřešit, našel jsem na webu, jak upravovat .htaccess a hlavně jak jej správně ve Windows uložit. Zkusím o tom napsat pro ostatní radu.

    Díky za spolupráci.

    L.

    #23106

    Lubos237
    Participant

    Moje chyba byla v nesprávně provedené editaci a následnéím uložení souboru .htaccess.

    Pokud tedy povádíte úpravu .htaccess na základě pokynů z Multisite administrace, postupujte následovně:

    – Pro zobrazení skrytých souborů (.htaccess) je nutné nejprve aktivovat v menu Total Commanderu zobrazování skrytých souborů. Zvolte “Síť -> Protokol FTP – Zobrazit skryté soubory”.

    – Soubor .htaccess otevřít v poznámkovém bloku

    – Zkopírovat z instalace Multisite stránky (Add the following to your .htaccess file replacing other WordPress rule: ) nový kód pro úpravu

    – Poté je potřeba zaměnit řádky (vložit nový kód) mezi
    # BEGIN WordPress
    <IfModule mod_rewrite.c>
    Zde vložit nový kód (přímo z klipboardu, žádné meziukládání kódu do Wordu)
    </IfModule>
    # END WordPress

    – Uložit soubor z poznámkového bloku, kde do názvu souboru zadat “.htaccess” i s těmi uvozovkami (jinak to Windows neumí)

    – Přepsat tímto souborem .htaccess přes FTP na webhostingu v kořenovém adresáři

    Nyní by mělo vše fungovat.

    Pokud jste zvolili při instalaci Multisite varinatu subdirectory, je ke všem příspěvkům (nikoli stránkám) přidáno do URL adresy ještě blog (např. http://www.domena.cz/blog/nazev-prispevku). To vám zlikviduje všechny zpětné odkazy vedoucí na tyto příspěvky pod starym nazvem http://www.domena.cz/nazev-prispevku. Lze to po zprovoznění Multisite vyřešit instalaci pluginu „Remove Blog Slug“, který /blog/ zase odebere. Vyzkoušeno a funguje bez chyby!

    Hodně štěstí!

    L.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (z celkem 15)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti