Složitější galerie

Zvolené téma obsahuje celkem 23 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 11 let, 8 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 24)
  • Autor
    Příspěvky
  • #1305

    Manekenthe
    Participant
    Web

    Dobrý den, potřebuji postavit web postavený na galerii a třízení do kategorii. V tom by problém nebyl. Mělo by to být ve stylu http://www.dribbble.com. Problém 1.mi nastal v tom, že potřebuji možnost přihlášení uživatelů(nejlépe ne přihlašování přes wordpress design, ale ve stylu webu. A problém 2. Potřebuji upload položku v menu po přihlášení registrovaného uživatele – našel jsem nějaké pluginy pro upload, ale ty vetsinou umi jen nahrát soubor do nějaké složky na ftp ale já bych potreboval aby po uploadu následovalo vyplnění komentáře k uploadnuté fotce a následně se vytvořil “příspěvek” v galerii.

    Poradí někdo?;)

    Děkuji

    #10014

    neteyescz
    Participant

    Dobrý den,

    Pluginy pro WordPress Gallery jsou ve většině stavěny tak, že možnost vkládat fotografie je značně omezena. To, co očwkáváte, je velmi specifická věc a osobně jsem žádný plugin s takovými funkcemi nenašel. Našel jsem plugin http://wordpress.org/extend/plugins/photosmash-galleries/, ten umí zobrazit upload pro návštěvníka, ale to by se dalo něják obejít. Ta položka v menu bude mnohem obtížnější, myslím, že toto je spíše věc pro naprogramování.

    Neteyes.cz

    #10015

    Manekenthe
    Participant
    Web

    Aha, takže to ve WP do kupy nedám bez napsání vlastních věciček? Uff to nevím nevím ;)

    #10016

    marty80
    Participant

    zkus se podívat na plugin BuddyPress (http://buddypress.org/) s doplňkem http://buddypress.org/community/groups/bp-album/ – to by mělo vyřešit všechny požadavky.

    #10017

    neteyescz
    Participant

    Na Buddypress jsem se taky předtím díval, ale příjde mi to celkem zbytečný instalovat kvůli tomu celou sociálku do WP.

    #10018

    Manekenthe
    Participant
    Web

    Aha. koukal jsem na ten buddypress a to je cela socialni sit…ještě jsem neprecetl vse..ale doufam, ze takove ty “blbinky” okolo pujdou vypnout? :)

    #10019

    neteyescz
    Participant

    Blbý je, že vy využijete pouze jednu z mnoha a mnoha funkcí BuddyPressu…

    #10020

    Manekenthe
    Participant
    Web

    Právě…začínám uvažovat o pluginu na míru. Nebyl by někdo ochoten? Pokud ano kolik by to stálo? Děkuji

    #10021

    admin
    Keymaster
    Web

    To je zatím těžké říci, zkuste co nejpodrobněji popsat detaily. Pokud to zatím mohu shrnout:

    1) Přihlašování uživatelů, kteří ale nebudou mít přístup do administrace WordPressu. Po přihlášení se jim tedy přímo na webu zobrazí nějaká nabídka a budou moci spravovat svůj profil na nějaké stránce, kde bude zobrazen příslušný formulář s jednotlivými možnostmi.

    2) Na nějaké stránce (také mimo administraci) budou moci uživatelé nahrát svůj vlastní obrázek (nebo obrázky?) a doplnit k němu nějaké informace (popis). Dále budou nahrané obrázky řazeny do galerií? Kdo bude zakládat (spravovat) galerie a kdo bude přiřazovat nahrané obrázky k těmto galeriím?

    Zatím to nevypadá nějak příliš složitě, jednoduše by šlo použít nové API (WordPress 3.3) pro nahrávání souborů a vizuální editor. Ale záleží ještě na dalších detailech…

    #10022

    Manekenthe
    Participant
    Web

    Takže. popíši systém webu. vše je postaveno na galerii. hlavni strana galerie , dalsi strana galerie uzivatelu. v menu polozka upload, která se zobrazi po přihlášení-vyplneni profilu apod.. každý zaregistrovaný uživatel může uploadovat do galerie a měl by se objevit na strane s galerii uzivatelu. Upload by mel vypadat tak, ze po kliknuti na tlacitko upload, se prejde na stranku kde bude tradicni vyber souboru a upload..pote preskoci na stranku kde bude nahled uploadovaneho obrazku a u toho moznost vyplneni Popis, Tag, popripade koment a tlacitko zverejnit nebo stornovat. A tim by se mel obrazek sam dle tagů trídit do galerie. Asi takhle k pluginu.

    #10023

    marty80
    Participant

    Jak to tak čtu, napadá mě ještě jedna možnost – co to vyřešit samostatnou galerií? Třeba Menalto Galery 3 nebo Coppermine Photo Gallery? Oboje se dá provozovat samostatně nebo propojit s WP (pokud je tam ten WP potřeba).

    #10024

    Manekenthe
    Participant
    Web

    Aha. Menalto gallery tohle splňuje? ale stejně by mě zajímala cena za ten plugin na zakázku ;)

    #10025

    marty80
    Participant

    Nejsem si jist ohledně víceuživatelských galerií, ale mělo by to umět. Zmínil jsem tyhle dvě, protože jdou snadno integrovat s WP. Pokud bys WP vůbec nepotřeboval, tak doporučuju vyzkoušel ZenPhoto (http://www.zenphoto.org/), tu používám a má kvalitní správu uživatelů a skupin (nutno použít pluginy (např. register_user, image_upload atd.), Zen má v základu jen minimum funkcí).

    Ta cena za vývoj custom pluginu by mě taky zajímala :-)

    #10026

    neteyescz
    Participant

    Vývoj pluginu je přímo úměrný na náročnosti, dále také na počtu velků jádra a délce kódu. Jde hodně o to, aby jste případnému zájemci o realizaci poslal opravdu co nejpřesnější popis chtěného pluginu. Myslím, že vývoj takovéhoto pluginu by stál v řádech tisíc korun, cirka bych řekl, že tak 2500Kč, ale ještě prosím, ať se vyjádří Separatista.

    Neteyes.cz

    #10027

    Manekenthe
    Participant
    Web

    Tak mě je celkem jedno v čem to udělat. Vybral jsem wordpress protože se v něm vyznam;) vím kam co a nastavení. Proto bych radši ten plugin pro wp. Ale ty galerie tez ozkouším.marty80:když tedy používáš zenphoto, tak ten splňuje vše co tu popisuji? ;) děkuji. Netyes, admin-cena kolem 2000kc je fajn. Myslím že byste se nějak dohodli a popr po mailu popovídali jak a co presne.

    #10028

    neteyescz
    Participant

    Osobně mám ale teď hodně práce s jinšími věcmi, 2000 kč je fajn cena :-)

    #10029

    Manekenthe
    Participant
    Web

    Marty 80: Zenphoto splňuje vše co potřebuji? Děkuji. Neteyes: to je škoda, já na to celkem spěchám ;)

    #10030

    marty80
    Participant

    Add Zen:

    hlavni strana galerie / ano

    dalsi strana galerie uzivatelu / s pluginem ano

    v menu polozka upload, která se zobrazi po přihlášení-vyplneni profilu apod / nevim zda v menu, ale u galerie ano

    každý zaregistrovaný uživatel může uploadovat do galerie / ano

    měl by se objevit na strane s galerii uzivatelu /uzivatel ma galerii v hlavni galerii, takze ano

    Upload by mel vypadat tak, ze po kliknuti na tlacitko upload, se prejde na stranku kde bude tradicni vyber souboru a upload..pote preskoci na stranku kde bude nahled uploadovaneho obrazku a u toho moznost vyplneni Popis, Tag, popripade koment a tlacitko zverejnit nebo stornovat. / ano

    A tim by se mel obrazek sam dle tagů trídit do galerie. / trideni dle tagu, ano. galerie podle tagu jsem nikde nepouzival

    Asi takhle k ZenPhoto.

    vyzkousej, uvidis

    #10031

    Manekenthe
    Participant
    Web

    Aha. Ok. Zkusím. Doporučil bys mi nějaké pluginy? Nebo nejake uzitecne stranky? Uz jsem toho zkoušel tolik, snad uz se konečně zadari ;) děkuji

    #10032

    admin
    Keymaster
    Web

    Řešení pomocí nějaké jiné aplikace je určitě možné, já se budu ale vyjadřovat hlavně k WordPressu. V minulosti jsem zkoušel pro jeden projekt zmiňovanou Gallery a vše fungovalo bez větších problémů. Ale byly tam jen jednoduché galerie nahrávané administrátory, takže vůbec netuším, zda by se dala bez větších úprav použít k popisované funkčnosti.

    Celé zadání bych rozdělil na několik bodů:

    1) Přihlašování uživatelů, správa jejich profilu (vše mimo administraci WordPressu). Zde existují pluginy, případně se dají použít i nepříliš složité funkce.

    2) Nahrávání obrázků. Také by neměl být problém, nově lze použít i Plupload, který je součástí WordPressu 3.3. Pro začátek bych doporučil podrobný návod, kde naleznete tuto část vcelku vyřešenou. Jen se mi tam trochu nelíbí použití nového vlastního typu obsahu, nejraději bych použil stávající attachments, ale tam si zase nejsem jist, zda jdou bez problémů využít všechny další funkce (přidání rubrik či taxonomií). Dalším z možných řešení je třeba použít NextGen Gallery a plugin NextGEN Public Uploader (případně si z něj vzít alespoň příklad, pokud něco nefunguje podle představ. Má to své výhody (možnost použít jednoduše galerie) i nevýhody (závislost na dalším pluginu).

    Kromě samotného nahrání tam pak bude stránka pro doplnění dalších informací a možnost obrázek publikovat, takže tam bude další spousta práce, např. stornované obrázky se budou muset nějakým skriptem mazat (asi nejlépe pravidelně cronem), atd.

    3) Logika celého procesu fungování. Nejlepší by podle mě bylo nahrávat klasicky soubory a použít tak attachments jako jednotlivé obrázky. Ke každému obrázku je vždy automaticky přiřazen uživatel, který ho nahraje a další členění na galerie by šlo udělat např. pomocí nějaké taxonomie (štítky). Výpis obrázků a galerií pak už není problém. Nerozumím např. logice “třídění obrázků podle tagů do galerií”. Uživatel bude tedy přiřazovat štítky (může libovolně nebo budou předem definované a bude pouze vybírat) a někde bude nadefinováno, které štítky patří do jaké galerie? A galerie bude zakládat pouze administrátor? Nedokážu si to bohužel obecně moc představit…

    Každopádně vše je ve WordPressu možné, ale v tomto případě půjde o dost práce. Osobně odhaduji cenu někam do rozmezí 2 – 5 tisíc Kč. Pokud se neobjeví nové problémy, tak to bude spíše níže, ale raději jsem nastřelil i trochu vyšší hodnotu, protože si pak uživatelé obvykle vzpomenou an nějakou věc, která byla pro ně od začátku jasná, ale já jsem ji nepochopil a musí se pak mnoho věcí předělávat :-) Takže asi tak… Pokud budete mít zájem, tak se klidně ozvěte na email pavelevap@separatista.net a domluvíme tam další podrobnosti a upřesníme cenu. Určitě ale počítejte nejdříve s druhou polovinou ledna 2012…

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 24)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti