Problém diakritiky souborů při uploadu

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Čeština pro WordPress Problém diakritiky souborů při uploadu

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Papik81 a poslední změna je stará 11 let, 9 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #1803

    Papik81
    Participant

    Dobrý den,

    narazil jsem na takový zajímavý problém: pokud nahraju soubor přes WordPress na server, a začíná Velkým Písmenem s diakritikou (Ž, Č, Š, Ď, Ť, Ý, Ú, Á, atd.) tak v databázi uřízne v Název tohoto souboru právě toto první písmeno. V URL souboru se normálně to třeba Ž normálně objeví a se souborem jde jinak pracovat a pokud to opravím v názvu, normálně se to uloží. Zdálo by se, že to tedy není problém, ale tahle chybička se projevuje i v pluginech provádějících upload souborů, například Contact Form 7. Tady se první velké písmeno, pokud je s diakritikou, taky “uřízne” a v příloze pak dostanete místo “Životopis Jan Novák.doc” název “ivotopis Jan Novák”. Má někdo podobný problém?

    #12026

    Lukenzi
    Participant

    Tenhle problém mají patrně všichni co tenhle nesmysl dělají. Odkdy se v názvech souborů používají písmena s diakritikou?

    Díky monopolnímu praseti mrkvosoftu se bohužel musí používat písmena bez diakritiky (i když lze použít i s diakritikou) jinač budete tyhle problémy řešit stále ať už jde o WP nebo i o problémy při přenosu souborů z Windows do Linuxu (např. na obyčejné usb, vypalování DVD nebo přenos z PC na server).

    Za vše totiž může to “spešl” kódování CP-1250…

    #12027

    iq8
    Participant

    Dobrý den,

    myslím, že za toto chování může WordPress. Ve verzi 3.1.4 kterou pužívám se toto u nahrávaných obrázků stává také. Mezery se nahradí za – a písmena s diakritikou se vypustí. Respektive do některých tabulek zapíše s diakritikou a na disk uloží bez ní. Poznám to podle toho, že není vidět náhled obrázku. Kdysi jsem se tu na to ptal a odpověděli mi, že se jedná o nějaký problém v jádře WordPressu a budoucnu by měl být opravený. No já jsem v rámci řešení problému naučil uživatele popisovat obrázky a dokumenty bez diakritiky, ale byl to boj ;-).

    #12028

    admin
    Keymaster
    Web

    Papik81: Zajímavé, takže pokud nahrajete soubor “Životopis Jan Novák.doc” přímo do WordPressu, tak je na FTP uložen správně v této podobě (liší se pouze název). Ale pokud ho nahrajete prostřednictvím pluginu Contact Form 7, tak je ze souboru to první písmeno odříznuto? Používáte nejnovější verzi WordPressu a pluginu? Mimochodem mezery by měly být nahrazeny pomlčkami (viz dále).

    Lukenzi: Souhlasím, že pokud se nebude v názvech diakritika používat, tak nebudou ani problémy. Na druhou stranu, WordPress by se měl postarat o to, aby s tím uživatelé neměli problémy a případně to ořezat za ně. On to vlastně většinou dělá, ale občas tam jsou nějaké chybičky…

    iq8: Vzpomínám si, řešili jsme to zde. Už by to mělo být opraveno a písmena s diakritikou by neměly způsobovat problémy. Vyzkoušejte nejnovější verzi WordPressu, kromě výše zmíněného problému (odříznutí prvního velkého písmena s diakritikou v názvu) to funguje a neměly by vznikat situace “nahrál jsem soubor, ale nevidím náhled obrázku”.

    Mezery jsou v souborech nahrazovány pomlčkou, protože mezery se v URL adresách nepoužívají, tady to WordPress dělá správně podle specifikace.

    #12029

    Papik81
    Participant

    Tak nejnovější verze (3.4.1) si s tím pořád úplně neporadí :). Každopádně díky alespoň za vysvětlení, aspoň vím, kde je chyba :).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (z celkem 5)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti