Poradíte s importem záloh do WP?

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Poradíte s importem záloh do WP?

Štítky: , ,

Zvolené téma obsahuje celkem 8 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 11 let, 9 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • #1740

    Mike
    Participant

    Zdravím, jsem začátečník, tak omluvte možná hloupé dotazy:

    1) Byl jsem nucen ze zrušeného Bloguje.cz přenést svůj blog na WP. Zálohu příspěvků v .xml jsem naimportoval v sekci Import/WordPress a ještě mám zálohu obrázků v .zip . Tu mám také naimportovat touto cestou?

    2) Jsem stále v administraci WP, ale nevím, jestli se mohu dostat do nějaké správy, kde bych viděl soubory které mám nahrány na WP jako tyto zálohy, šablony atd. Něco jako třeba Total Commander – nějaký manažer, kde bych měl přehled o zaplněném a volném místě, mohl tam pracovat se soubory (mazat, přidávat, nahrazovat apod.) Je ve WP něco takového a jak se tam dostat?

    3) Ze starého blogu se mi nepřenesly “sharovací tlačítka” (Facebook, G+, Twitter) s aktuálně naklikanými hodnotami, a třeba ani počítadlo přístupů Toplist. Jak to zařídit, abych na nově umístěném blogu na WP pokračoval s již nasbíranými kliknutími? Některým blogerům, kteří přešli na Blogspot, Blogger apod. to dál funguje, ale mě se naimportovaly jen příspěvky, ale tyto widgety a jejich hodnoty ne.

    Děkuji.

    #11848

    Lukenzi
    Participant

    1) s tím asi neporadím, ale přes import asi těžko. Jak vypadá odkaz ve zdrojovém kódu v článku na obrázek? (<img src="NEJAKA_CESTA")

    2) Tohle ve WordPressu obvykle nepotřebujete, ale i na to jsou pluginy. Soubory (obrázky atd) můžete vidět a spravovat v menu pod položkou “Media”. Šablony vzhledu naleznete pod položkou “Vzhled”. Pluginy překvapivě pod položkou “Pluginy”.

    3) pro tyhle srandy slouží pluginy (rozšíření). V administraci přejdete na stránku “Instalace pluginů” a najdete si takový který vám bude vyhovovat, pak jen kliknete na tlačítko “Instalovat”. Plugin se sám nainstaluje a vy jej aktivujete. Můžete také hledat přímo na oficiální stránce http://wordpress.org/extend/plugins/

    Konkrétně přidání Toplistu provedete podobně jako v tomto vlákně, jen kód bude ten, který vám vygeneroval Toplist.

    Každopádně doporučuji použít Google a přečíst si nějaké články o WordPressu, případně nebát se a zkoušet :)

    #11849

    Mike
    Participant

    Díky za reakci.

    1) Ano, <img src=…. Mám prý tu zálohu obrázků v .zip podle admina nahrát a podle cesty adresáře, do kterého se na WP uloží, přepsat příslušnou část kódu v .xml záloze, aby se obrázky provázaly tak, jak byly na původním blogu. Je to prý tak připravené, ale já právě nevím, jak ten .zip s obrázky nahrát a kam a kde pak ten adresář uvidím. Říkáte, že přes import asi těžko, tak jak?

    2) Měl jsem na mysli nějakou základní stromovou strukturu všech souborů, které mám nahrány na WP (soubory, adresáře, podadresáře atd.), ale ne to z administrace “Media”, “Vzhled”. Chtěl bych třeba upravit zdrojové obrázky šablony, nebo smazat .xml zálohu, kterou jsem nahrál a teď ji potřebuji upravit a nahrát znovu. Nevím ale, kde to vše hledat.

    3) Odzkoušeno a funguje.

    Čtu, kde se dá a rozhodně zkouším. Když ale už prostě nevím, raději se zeptám. :)

    #11850

    Lukenzi
    Participant

    1) Jsme si asi nerozuměli :) Já chtěl vědět přímo tu cestu k nějakému obrázku. Jde o to, že pokud by byla cesta například ./fotky/obrazek.jpg tak by stačilo pouze v rootu na serveru vytvořit složku s názvem “fotky” a všechny obrázky do ní nakopírovat. V tomto případě by jste už nic jiného řešit nemusel.

    Ve WP se standardně soubory ukládají do složky wp-content/uploads/ kde si je ještě můžete třídit (mimojiné) do složek podle roku,měsíce a dne publikování článků (hledání určitého souboru je pak mnohem snažší). V případě, že vaše URL adresa k obrázkům bude nějaká “problematická” nebo pokud budete chtít mít všechny staré soubory také v adresáři wp-content/uploads budete muset otevřít ten soubor s importem a nahradit URL adresy v článcích tak aby souhlasili se souborovým systémem na novém webu (z ./fotky/obrazek.jpg na třeba ./wp-content/uploads/stare/obrazek.jpg). A samozřejmě až pak naimportovat do WP.

    2) Takový správce souborů ve výchozí instalaci ve WP není (obvykle není potřeba, všechny soubory nahráváte a mažete přes Média). Šablony můžete ale snadno upravovat na stránce “Editor” (pod Vzhledem). Na pravé straně si vyberete šablonu a v sloupečku kliknete na soubor šablony, který chcete upravit. V okně pak uvidíte zdrojový kód souboru a můžete jej jakkoliv editovat.

    Správce souborů lze ale doinstalovat prostřednictvím pluginu (např. WP-FileManager). Moc jich ale není, skoro v každé verzi těchto pluginů se dá najít nějaká chyba v zabezpečení (i uvedený plugin ve verzi 1.2 jednu obsahoval).

    Pro práci se soubory můžete ještě vyzkoušet pluginy uvedené zde: http://www.wpmayor.com/plugin-reviews/best-document-and-file-management-plugins-for-wordpress/

    #11851

    Mike
    Participant

    1) Podle všeho to takto půjde.

    2) To jsme si také nerozumněli. :) Zkusím to podrobně:

    Úpravy kódu šablony v editoru a veškeré její funkce a volby dostupné v jejím menu v administraci chápu a pracuji s nimi.

    K čemu se ale potřebuji dostat, jsou zdrojové soubory šablony, konkrétně obrázky. Šablona má v záhlaví obrázek, na kterém chci v grafickém editoru udělat nějakou grafickou úpravu (např. vložit jinou fotku, tak aby se zobrazovala v záhlaví webu).

    Když jsem stáhnul free šablonu v .zip, tak po rozbalení u sebe v počítači, obsahuje i podsložku “images”, kde tento obrázek najdu a mohu ho upravit.

    Připadá mi hloupé už naimportovanou šablonu z WP smazat (mám už v kódu řadu úprav a musel bych je pracně znovu provádět.), upravit dotyčný obrázek a s úpravou ji znovu naimportovat. Pak by musel mít web v záhlaví logicky už tu grafickou změnu.

    Myslím si, že když jsem ten .zip naimportoval do svého WP, tak tam někde je a stejně jako “offline” v mém počítači, musí být ta složka “images” logicky i “online” někde na tom WP. No a tam bych se potřeboval dostat. Vyjmout ten obrázek, upravit ho a vrátit pod stejným jménem zpět. (Z html kódu na něj sice vede cesta, ale on sám tam není – musí být přeci v nějaké složce). Šablona by si pro něj dál “sahala” a o úpravě by vlastně nic “netušila”. Nemusel bych ji celou mazat a znovu nahrávat. Tento postup by mi připadal jako “normálnější”. Jenže nevím jak se k těmto původním zdrojovým souborům na WP dostat. Vidím jen to, co nabízí menu: “Vzhled”, “Widgety”, “Editor kódu” atd…

    Že by se to dalo zobrazit přes FTP? Ještě jsem ho nepoužil, teprve se vším začínám, tak se omlouvám, že jsem trochu lama… :)

    #11852

    Lukenzi
    Participant

    Každý nějak začínal… :)

    Ano, se vším co nemůžete zobrazit/editovat v administraci můžete pracovat

    a) uvedenými pluginy pro práci se soubory

    b) s FTP klientem

    není se čeho bát práce s FTP není vůbec složitá, jen doporučuji používat nějaký zabezpečený protokol například FTPS.

    Na google najdete určitě hodně návodů jak a jakého FTP klienta používat, ale jen doplním:

    Asi nejpoužívanější je FileZilla, je to vlastně klasický dvoupanelový správce souborů, s tím rozdílem, že jeden panel je složka na nějakém serveru. Návod na ovládání, obrázky a nastavení zabezpečeného přenosu v tomto programu najdete třeba na http://billing.hosting51.cz/knowledgebase/11/FileZilla–FTPorFTPS-pipojeni.html nebo možná ještě lépe http://www.netsystems.cz/napoveda-filezilla/

    Edit: co se týče toho kde co najdete…

    wp-admin – složka s administrací

    wp-includes – systémové soubory

    wp-content/uploads – složka s nahranými soubory v článcích

    wp-content/plugins – složka s pluginy

    wp-content/themes – složka se šablonami vzhledu

    Na cokoliv co není ve složce wp-content se nesahá/neupravuje! Jsou to systémové soubory a jakákoliv drobná chybička v nich vám může způsobit nefunkčnost webu.

    #11853

    Mike
    Participant

    Super! Díky moc za opravdu cenné rady. :) Dám vědět, jak se zadařilo…

    #11854

    Mike
    Participant

    Tak jsem se zasekl na menším zádrhelu:

    FTP už jsem zprovoznil, s FileZillou se skamarádil (díky za doporučení – všude ji chválí).

    Na jednom blogovacím serveru jsem měl svůj blog. Tamní admin mi vytvořil zálohu článků v .xml a zálohu obrázků v .zip . Zálohu článků a rubrik v .xml jsem už naimportoval, ale teď jsem se dozvěděl, že první se má naistalovat záloha obrázků a podle cesty, která se vytvoří, upravit cestu v kódu toho .xml, tak aby se obrázky správně propojily.

    Teď bych tedy potřeboval tu již naimportovanou zálohu .xml najít a smazat.

    Připojil jsem se přes FTP, nechal prohledat všechny své podsložky, ale wp.xml ani nic podobného tam není. Zřejmě se to rozložilo a rozbalilo do jiných názvů a teď nevím, co dělat. Mám tu zálohu ve svém compu upravit a naimoprtovat ji tam znovu? Netuším, jestli se pak “přepíše” ta první nebo aby to nedělalo nějakou neplechu. Nechci si to tam “zasvinit” nějakým dubly apod., zvlášť, když nevím, kde to pak najít a pročistit. Tušíte, kde to tam je? Kdyby se to přepsáním čistě přepsalo kus za kus, byla by to paráda, ale to netuším, tak se ptám předem, než bych provedl zbrklý krok.

    #11855

    admin
    Keymaster
    Web

    Doporučil bych projít tento podrobný návod.

    A pokud jde o obrázky, tak by měl být na Bloguje.cz nově k dispozici skript pro usnadnění importu obrázků do WordPressu.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti