Offline manuál k tvorbě šablon

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Offline manuál k tvorbě šablon

Zvolené téma obsahuje celkem 8 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Lukenzi a poslední změna je stará 11 let, 7 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • #2014

    roboti006
    Participant

    Zdravím. Když jsem tak přemýšlel, co bych asi tak mohl udělat pro svět, napadlo mně, že bych mohl sepsat základy tvorby šablon z kodexu, a upravit jej do několika PDF souborů. První mě napadlo, udělat si to jen pro sebe, ale asi v první třetině práce jsem začal přemýšlet trochu jinak. Napadlo mně totiž publikovat to veřejně, aby ta složitá práce k něčemu byla. Jen si nejsem jistý, jestli to můžu hromadně publikovat, když to je z větší části zkopírované z oficiálních WP stránek… Můžete mi prosím, poradit? Předem děkuji za odpověď

    #12528

    Marp
    Participant
    #12529

    roboti006
    Participant

    Dobře trochu to osvětlím:

    Začal jsem přepisovat to co je v kodexu o šablonách a jejich tvorbě, včetně popisu většiny šablonových tagů, a zajímá mně, jestli až dokončím práci, budu to moci publikovat někde volně ke stažení, nebo to podléhá autorským právům, a musím si to nechat pro sebe…

    Viděl jsem na CPressu knihu o WP, ale nechce se mi kupovat knihu, když si to můžu udělat jinak skoro za nic.

    #12530

    Lukenzi
    Participant

    1) Pokud odkážeš na zdroj určitě s tím nebude problém.

    2) Publikovat to co je už jednou napsané nedává zrovna moc smysl, snad každý programátor pochopí z dokumentace co má dělat a extra používat nějakou jinou dokumentaci…to by museli mít opravdu veliký důvod (každý půjde raději rovnou ke zdroji).

    3) Kniha je dobrá volba, je totiž napsána jinak než klasická dokumentace. Můžeš se z ní naučit nejrůznější triky a tipy které jednoduše v dokumentaci nenajdeš (a podle mně se s ní líp pracuje). Takže pokud máš pocit, že tě ta kniha nemůže nic nového naučit (nebo nic co bys sis během pár vteřin nenašel na internetu) tak ji prostě nekupuj, pokud jsi naopak začátečník co se WP chce opravdu věnovat, koupil bych si jí – když z ní něco nepochopíš teď, tak později určitě ano (a investice to zase taková není).

    Moje rada tedy je vyprdni se na dokumentaci, než ji dopíšeš tak se v ní stejně polovina věci změní. Šel bych zlatou střední cestou – pokud narazíš na něco zajímavého z WP někam si to ulož, je jedno co (funkce, postupy, jak a co, tipy a triky, odkazy na jiné návody) a hlavně si to všechno vyzkoušej, uprav, vylepši a pochop. Za nějaký čas zjistíš, že tím zkoušením a vylepšováním ses naučil WP líp než kdybys přepisoval a studoval samotnou dokumentaci.

    Pak bych teprve publikoval něco co lidi bude opravdu zajímat.

    #12531

    roboti006
    Participant

    Jsem si pvodně říkal, že si udělám seznam šablonových tagů, a popis použití (protože když nemám přístup k netu jsem prakticky v prčicách), tak si asi napíšu jen ty tagy a na zbytek kašlu… Díky že jste mně včas zastavili :D:D:D :)

    #12532

    Lukenzi
    Participant

    Pár mých doporučení z mého notebooku :)

    Pro programování používám NetBeans, kde si jako zdrojovou složku projektu otevřu root WordPressu. Výhoda je (kromě perfektního IDE :) ), že mám tak v našeptávači vždy všechny definované funkce WP (i aktivních pluginů a šablon) a nemusím u programování přemýšlet třeba nad názvem nějaké funkce, kterou chci použít – nejsem závislý na internetu.

    Pro testování a ladění používám XAMPP a odkaz (mám Linux, netuším zda to takto funguje i se zástupci ve WIN) na document_root je umístěn ve složce Dropboxunejsem závislý na internetu (až později připojen budu, všechny změny se mi automaticky synchronizují na pozadí i s PC doma).

    Původně jsem chtěl stáhnout dokumentaci (pro případné offline nahlédnutí) pomocí některé z aplikaci pro stahování stránek, ale nakonec mi stačila služba The Daily WordPress Reference, která každý den odešle jeden email s dokumentací k jedné funkci WordPressu. A protože používám emailového klienta, mám tuto dokumentaci už k většině funkcí pořád u sebe i s důležitými emaily – nejsem závislý na internetu.

    A hlavně mám na localhostu (ve formě webových stránek) vlastní knihovnu funkcí, tříd, nápadů nebo myšlenek, na které jsem někdy narazil – nejsem závislý na internetu.

    Co z toho plyne? Internetové připojení ovlivnit nemůžeš, ale můžeš ovlivnit to jak si připraven pokud jej nemáš :)

    #12533

    roboti006
    Participant

    Dobrý no, tak jsem si udělal takový malý taháček protože potřebuju alespoň minimální přehled o tom jaké funkce k čemu jsou… A jak tu čtu Lukenziho odpověď, říkám si že tu jsou docela geniální lidi… Zrovna dneska mně přepadlo přemýšlení, že přejdu na Ubuntu či tak něco, a teď tu čtu že to umí takové skvělé věci… ;) Díky moc

    #12534

    admin
    Keymaster
    Web

    roboti006: Můžete použít cokoliv z manuálu WordPressu (Codex), upravit to, přeložit a distribuovat dále, vše by mělo být publikováno pod GPL licencí:

    All content on this site (WordPress Codex) is provided for use under the terms of the GNU General Public License.

    Procházet Codex určitě doporučuji, i když jsou tam občas chybky (dělají ho dobrovolníci), tvorba výpisků či překlad některých informací je také určitě chvályhodná činnost. I když si to nikdo jiný nepřečte, tak nejvíce se tím naučí právě autor. Obecná zbytečnost překládání manuálu spočívá zejména v tom, že ten, kdo bude dělat šablonu pro WordPress, tak už by měl trochu něco umět (PHP, HTML, CSS, JS) a předpokládá se, že tedy rozumí anglicky (alespoň technický základ).

    Pokud ale základní informace z Codexu někdo uchopí, zpracuje je a udělá z nich něco kvalitnějšího a přehlednějšího (např. návod), tak je to samozřejmě vítané, zejména při využití příkladů. Přebírat a překládat informace je jednoduché, ale vytvářet z nich něco nového a kvalitnějšího je velmi těžké a obvykle se to podaří až po detailním nastudování a pochopení konkrétní problematiky… A za pár let z toho bude třeba i nějaká kniha :-)

    #12535

    Lukenzi
    Participant

    Jen doplním… Občas je docela užitečné mít nějaký takový tahák vytisklý i na obyčejném papíře a schován někde “po ruce”. Najít je, je docela snadné existují jich totiž mraky (nejčastěji pdf, sám jich mám v šuplíku snad 20).

    Každopádně po čase stejně zjistíte, že je už vlastně nepotřebujete :)

    BTW hezký tahák :)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti