Mám právo si přidat mnou vytvořený web do portfolia?

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Projekty, akce, diskuze Mám právo si přidat mnou vytvořený web do portfolia?

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  playoff a poslední změna je stará 6 let, 1 měsíc.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (z celkem 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #34487

    podnikej.net
    Participant
    Web

    Dobrý den, uděláte web pro klienta a přidáte si ho do svého portfolia jako referenci, případně to nasdílíte na soc. sítě.- obrázek webu a “toto jsem vytvořila”. Do teď žádný problém nebyl, většinou byli klienti rádi, že mají zdarma reklamu. Ale dnes jsem toto řešila s jedním nepříjemným klientem, který tvrdí, že nemám právo si jeho web někde vystavovat apod. Jak to vlastně po právní stránce je ? Vždy’t ten jeho web je veřejně dostupný a že jsem ho vytvořila, je také pravda. Nic s tím přece neporušuji, žádná práva, když si svou práci s fotkou webu přidám do portfolia.Jaké máte prosím v této oblasti zkušenosti? Děkuji

    #34824

    Azifaral
    Participant
    Web

    Po právní stránce je to vaše dílo a jako autor máte právo své dílo ukazovat. Je to stejné jako když spisovatel napsal knihu, pak ji distribuuje a prodává někdo jiný, ale autorem stále zůstáváte vy. Takže si jej můžete dát do svého porfolia a nikdo vám to nemůže zakázat.

    #34830

    admin
    Keymaster
    Web

    Zajímavý dotaz, osobně netuším :-) Co když je tam grafika, jejímž autorem je někdo jiný? Většinou jsou klienti rádi, že mají odkaz, ale jak je to z hlediska právního opravdu nevím… Každopádně pokud si to klient výslovně nepřeje, tak bych ho asi zbytečně nedráždil :-)

    #34855

    playoff
    Participant

    Pokud to chápu dobře, tak vy jste autor díla. Tzn. že samozřejmě v takovém případě můžete použít ukázku svého díla ve svém portfoliu bez jakýchkoliv obav a ta firma vám do toho nemá co kecat. Jsou tam ovšem výjimky – ta první je, pokud byste ten web vytvořila jako zaměstnanec nějaké reklamky, tak tam je považována za autora díla ta reklamka – zaměstnavatel. V tomto případě se to většinou řeší tak, že k ukázce toho díla ve svém portfoliu uvedete větičku “vytvořeno pro reklamní agenturu xyz”. No a pak je další varianta, že jste s tou firmou, pro kterou jste tvořila web, uzavřela tzv. smlouvu o dílo. Pak by v té smlouvě o dílo muselo být výslovně uvedeno, že si ta firma nepřeje, že se svým dílem budete někde chlubit. Což nepředpokládám,že se něco takového stalo. Doporučuji pročíst si autorský zákon, třeba Vám to bude k užitku a můžete to doporučit i té firmě, kdyby příliš prudila:-)
    https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-121/

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (z celkem 4)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti