Má někdo zkušenost s GPL?

Zvolené téma obsahuje celkem 15 odpovědí. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 7 let, 2 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 16 příspěvků - 1. až 16. (z celkem 16)
  • Autor
    Příspěvky
  • #30828

    gore.m
    Participant

    Dodělávám nový web s woocommerce a potřebuji nějaké woo pluginy a další, narazil jsem na možnost zakoupit plugin pod GPL licencí a tak vyvstává pár otázek:

    1) Je to plně legální?
    2) Má s tím někdo nějakou zkušenost?
    3) Má někdo tip na solidního prodejce (v CZ asi nikdo nebude, že?)?

    Díky za odpověd

    #30835

    admin
    Keymaster
    Web

    Co to přesně znamená, nemáte nějaký příklad? Chcete nakupovat od zprostředkovatelů či v rámci nějakého členského klubu, kde se placené pluginy sdílejí za drobný poplatek?

    1) Podle mě to bude “legální”.
    2 a 3) Zkuste upřesnit, o co konkrétně jde :-)

    Pokud je to to, co si myslím, tak to bude legální, ale přináší to možné problémy:

    – Nedostanete žádnou podporu původních autorů pluginu.
    – Soubory mohou být zavirované (nebo alespoň obsahovat nějaký nenápadný backdoor, který se může časem hodit).
    – Nebudete mít přístup k aktualizacím, takže se může web časem trochu “rozbít”.

    #30838

    gore.m
    Participant

    Nejlepe vypadá treba to to http://www.gplplugins.com, o podporu a aktualizace strach nemám. Spíše mi šlo o legalnost a největší problém vidím – v jak sam píšete – ve virech a backdoors. Asi se pluginy nedaji nějak proskenovat, co?
    Diky

    #30840

    admin
    Keymaster
    Web

    Skenovat to lze různými nástroji, ale pokud je autor jen trochu šikovný, tak to bez problémů utají. Výhodou totiž je, že se nemusí na server dostat nějakým složitým způsobem, ale sám si plugin zprovozníte, čímž má hned přístup k databázi, souborům, atd.

    WooCommerce pluginy jsou na naše poměry docela drahé, nehledě na to, že se musí licence ještě každý rok prodlužovat. Osobně bych to raději řešil nějakou free alternativou (většinou existují, i když toho umí třeba méně) nebo nakupoval v akci (nedávno byla tuším sleva 30 %). Trochu se mi totiž příčí logika, že to někdo zkopíruje od původních autorů a pak prodává v rámci nějakého klubu :-)

    Můj laický názor je, že tento způsob je asi z hlediska práva legální (či přinejmenším sporný), ale morálně určitě nikoli. Nějakou diskuzi najdete např. zde.

    Ale možná tu napíše zkušenosti někdo, kdo podobné služby využívá? Pokud jde o zavedený web (klub), tak asi nemají zájem, aby se o nich rozkřiklo, že přeprodávají zavirované pluginy. Ale opravdu těžko říci…

    #30901

    gore.m
    Participant

    No potřebuju:
    WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips Profesional
    WooCommerce Product Add-ons
    Yoast Local SEO
    WPML

    Takže nevím, no… asi rozbiju prasátko :-) Nejhorší na tom, je – jak sám píšete – že, je licence jen na rok…

    #30903

    admin
    Keymaster
    Web

    :-)

    – Nestačí nějaká alternativa dostupná zdarma (řešilo se např. zde)?

    – Co třeba YITH WooCommerce Product Add-Ons?

    – Vždy jsem přemýšlel, k čemu je vlastně Local SEO dobré? Vyplatí se to v Česku používat, respektive má to nějaké výhody?

    – Doživotní licenci WPML mohu za drobný poplatek (chci to mít oficiálně evidované) poskytnout. Jen nebudete mít přístup k oficiální podpoře, aktualizace budou bez problémů fungovat navždy… Není to sice žádný speciální GPL klub, ale mám doživotní multilicenci a je to bonus v rámci fóra :-)

    #30973

    gore.m
    Participant

    – PDFka komplikuje EET a platba kartou. Nakonec je kombinací tolik, že nevím pro kterou variantu se uplně rozhodnout z hlediska jednoduchosti implementace, výhodnosti a jistoty aktualizací v budoucnu… bohužel specifikace ještě nejsou taky řádně k dispozici.

    Banka
    – FIO ecommerce
    – Gopay včetně EET
    – GP Webpay
    EET
    – Toret EET
    – (Vaše) EET České služby
    – EET v rámci Gopay
    Fakturace
    – WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips Profesional s vyřešeným propojením Toret EET
    – Jiné řešení, pro které bude řešeno implentování EET – které jsem neobjevil

    Prozatím mi docela rozumně vychází řešení Gopay včetně EET a nějak to napasovat na faktury. Nebo FIO brána + (Vaše) EET České služby pokud bude nějak vyřešena fakturace/PDF.

    – YITH WooCommerce Product Add-Ons, vyzkouším, děkuju za tip!

    – Local seo plugin se podlě mě vyplatí, pokud je lokální seo zásadní a člověk nechce v SEO nadělat moc velkou paseku (popravdě jsem seo ještě uplně nedořešil a nepídil jsem se po detailech fungonání Yoastu). Na Local seo pluginu jsou dobré dvě věci: KML v XML a adresa v Schema.org. V podstatě by Yoast Local Seo bylo zbytečné, pokud by byla možnost vložit KML do XML bez kolize s Yoast základním pluginem a použít nějaký Schema.org plugin který podporuje adresu, ale takový jsem nenašel a opět mám trochu obavy z kolize s Yoast Seo. Otázkou taky zůstává, jak se k těmhle věcem staví Seznam.cz…

    – WPML – poslal jsem email .-)

    #30976

    admin
    Keymaster
    Web

    S výběrem platebního řešení asi nepomohu, důležitá je podle mě zejména informace o tom, zda se platba kartou vůbec vyplatí (na různý sortiment mají různé poplatky za platbu, měsíční paušály, frekvence použití platební brány, atd). Každopádně pokud bude GoPay nabízet integrované EET a používáte placený plugin pro platební bránu GoPay, tak to bude muset tento plugin asi nějak podporovat (nevím, nemám s ním zkušenosti, používám vlastní řešení). Jakmile platba proběhne, tak bude patrně odeslána i informace o EET účtence a tu pak bude stačit vložit na fakturu. Samotné vložení informace o účtence je v podstatě nedůležitý detail a každý fakturační plugin má většinou nějaký hook, kde můžete tuto informaci doplnit (většinou pomocí několikařádkové funkce).

    Pokud bude plugin České služby nakonec obsahovat EET (pořád ještě moc nevěřím, že se to opravdu bude vztahovat na karty, čekám nějaké prohlášení na poslední chvíli), tak to bude hlavně pro platby v hotovosti (ale i kartou, tak jak si to uživatel nastaví) a bude dostupná funkce, pomocí které si údaje snadno vložíte do libovolného fakturačního pluginu (další možností bude i samostatné odeslání účtenky emailem mimo fakturu, pokud to na fakturu prostě vložit nepůjde). Podrobnosti budou časem dostupné zde.

    Díky za tip, na Local SEO se podívám, nemám s tím tolik zkušeností, možná by to šlo nějak snadno vložit…

    #30978

    gore.m
    Participant

    …(ale i kartou, tak jak si to uživatel nastaví) a bude dostupná funkce, pomocí které si údaje snadno vložíte do libovolného fakturačního pluginu (další možností bude i samostatné odeslání účtenky emailem mimo fakturu, pokud to na fakturu prostě vložit nepůjde)

    Tak to zní dobře .-)

    Platba kartou je pro mě zásadní, nemáte nějaký tip i přes to, že používáte vlastní řešení?

    #30979

    admin
    Keymaster
    Web

    Osobně bych si zažádal o potřebné údaje k EET a pak ještě dva týdny počkal, co se bude nakonec opravdu dít, který plugin to bude podporovat a jak :-) Nevěřím tomu, že během března a dubna bude někdo něco kontrolovat, zvláště když ještě není u platebních karet zcela jasná metodika… Vlastní řešení (umí GoPay, PayU a Fio) jsem chtěl už před několika měsíci předělat, aby se mohlo stát součástí pluginu České služby, ale zatím nebyl bohužel čas :-(

    #30980

    admin
    Keymaster
    Web

    P.S. Ještě čtu o integraci EET ze strany GoPay a možná to bude fungovat také automaticky bez dalších zásahů do pluginu pro platební bránu. Budete muset nějak napojit certifikát na GoPay (možná to půjde v jejich administraci) a účtenka pak bude zasílána také samostatně pomocí emailu, takže to asi nemusíte vůbec řešit (ani faktury). Ale nevím, chce to vyčkat na podrobnosti :-)

    #30985

    gore.m
    Participant

    OK díky, počkám.

    ps: At jsem si jakkoli situaci s EET maloval lehce na růžovo, minulý týden jsem po návštěvě a následné komunikaci s FU, přestal. Kontroly budou a FU nic nezajímá… i přes to, že Babiš sám sliboval, že žádné pokuty padat ze začátku nebudou… padají, viz. včetejší reportáž v TV se sekundami na účtenkách. V případě FU a kontrol je lidskost sci-fi z Marsu.

    #30987

    admin
    Keymaster
    Web

    Díky, zapomněl jsem, že jde o státní správu :-( Nemáte odkaz na tu včerejší reportáž? Nebo alespoň kdy a kde to konkrétně běželo?

    #30989

    gore.m
    Participant

    Včera zprávy FTV Prima http://play.iprima.cz/zpravy-ftv-prima/zpravy-ftv-prima-127 cca 6:17 min

    #30993

    gore.m
    Participant

    Včera, zprávy FTV Prima, na webu od cca 6 minuty.. link mi to tu nechce vzít .-)

    #30996

    admin
    Keymaster
    Web

    Akismet asi úřadoval, vytáhl jsem to ze spamu :-(

    Díky za odkaz, nevím, jestli se mám smát nebo brečet :-)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 16 příspěvků - 1. až 16. (z celkem 16)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti