502 Bad Gateway

Štítky: ,

Zvolené téma obsahuje celkem 8 odpovědí. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  jirikcoman a poslední změna je stará 11 let, 11 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • #1640

    jirikcoman
    Participant
    Web

    Ahoj, včera se mi stalo, že můj web běžící na WP 3.3.2. začal hlásit chybu 502. Bad Gateway. Věci, které běží na stejném virtuále mimo word press byly v pořádku, tudíž nejde o chybu mezi mnou a providerem. Což byla typická odpověď kterou jsem vygooglil. dokonce jiný WP web na stejném stroji běžel (čistá instalace).

    Snažil jsem se problém identifikovat a vkládal do kódu nějaké echo a hned exit. Dostal jsem se až k souboru wp-includes/pluggable.php před ním vše ok, za ním ne. Nějak jsem neviděl problém, jelikož obsahuje jen definice funkcí, na server jsem ho jen přeuložil a vše začalo běhat (nejsem si jist, zda to nebyla jen shoda náhod).

    Podobně se to zachovalo i dnes, s tím že jsem už šel cíleně po pluggable.php rovnou a přeuložil jej a zase to začalo chodit.

    Trošku mě to děsí, na FTP se ten soubor tváří jako nemodifikovaný. Musí to způsobovat něco ve wordpressu. ale netuším co by to mohlo být, s WP mám tak týden zkušeností a je to můj první web na něm.

    žeby nějaký plugin? z povahy chyby, nějaký, který na pozadí komunikuje ven? Mám aktivních nějakých 33 pluginů, a jak si s tím ještě docela hraju, tak instaluju/odinstalovávám pořád nějaké a netuším se kterým by to moho souviset. Bohužel k chybě dojde náhodě (pak přetrvává), takže ji nemůžu replikovat.

    Setkal se s tím někdo? Hostuji u Active24 na linux platformě, s PHP 5.3.13.

    #11490

    Lukenzi
    Participant

    1) Aktualizace systému

    2) Aktivace výchozí šablony vzhledu

    3) Deaktivace všech pluginů

    Pokud web začal fungovat po bodu 1 budeme si pamatovat, že na systémové soubory se nesahá. Pokud začal fungovat v bodě 2 máme jistotu, že máme poškozenou šablonu vzhledu, pak tedy vzpomínáme co jsme upravovali naposledy. Pokud začal web fungovat po bodě 3 je chyba v některém z pluginů. Postupnou aktivací jednoho po druhém a současnou kontrolou funkčnosti webu dojdeme na plugin způsobující chybu.

    Pokud web nefunguje ani po bodu 3 máme problém :D

    #11491

    jirikcoman
    Participant
    Web

    1. ano to mě napadlo jako první, ovšem v tomto případě bych očekával, že nepůjde nic. Ale mé php věci normálně chodí. Hlavně s tím v podstatě nic neudělám, leda bych stěhoval providera.

    2. tady bych si tipnul že problém není, vzhledem k tomu že šablona je extrémně očesaná a skoro nic neumí, dohromady asi 40kb, z toho přes 10 mají CSS.

    3. ano, to podezření mám také, jelikož ale nedokážu chybu replikovat na “vyžádání” bude problém rozousknout který, nějaké jsem povypínal, protože tam byly zcela zbytečně (třeba věci pro jednorázové importy). Pokud to ale opravdu spravilo přehrání pluggable.php (s identickým obsahem) tak je to fakt podivné.

    Dnes jsem ještě chvíli googlil, našel jsem nějaké povídání od uživatelů wordpresu, ale týkaly se zcela jiné verze (4-5 let starý problém), kde to někdo vyřešil vymazáním cookies, protože chyba se mu projevovala jen v obvyklém prohlížeči (já to zkusil z více, dokonce různé providery internetu). Někdo pak podobný problém zmiňoval při publikování příspěvku (což by odpovídalo i mému případu)

    #11492

    Lukenzi
    Participant

    S WP mám jen několik let zkušeností a nemám jen jeden web na něm…

    Provedení těch uvedených 3 kroků trvá asi 3 minuty, postupná aktivace všech 33 pluginů a 33 stisknutí F5 v prohlížeči trvá maximálně 30 minut. Celkem tedy 33 minut práce.

    Kolik času jste strávil identifikací problému, hrátkami na FTP, googlováním atd? Myslím že víc a stejně bez výsledku…

    Chválím vaší snahu o samostatné vyřešení problému, ale mnou uvedený postup je rychlejší, ověřený a logický. Podle mě určitě účinnější než hledání něčeho v něčem…

    Edit:

    502 Bad Gateway – proxy server obdržel od jiného serveru neplatnou odpověď – s tímto se u nás nejčastěji setkáte v případě, že používáte na Linuxu PHP verze 5.x, nastane v PHP nějaká chyba a jelikož PHP verze přesměrováváme skrze proxy, tak v podstatě nevidíte skutečnou chybovou hlášku, pak si stačí svoje stránky zobrazit na konkrétním portu(obejít přesměrování skrze proxy), například takto http://vasefirma.cz:85 (bližší informace o portech naleznete zde) a to vám může pomoci najít příčinu chyby.

    Zdroj: Nápověda Active24

    #11493

    jirikcoman
    Participant
    Web

    problém je, že když to nastane (aktuálně k tomu opět došlo), tak celý wordpress nenaběhne, nezobrazí se vůbec nic, rovnou dostávám chybu 502.

    1. nic takového nebylo

    2. nelze aplikovat standardně

    3. nelze aplikovat standardně

    krok 3 řeším v tabulce wp_options smazáním active_plugins. Výsledek stejný. Naschvál jsem teď zkusil nahrát přesnou kopii pluggable.php pod jiným názvem a to ve wp-settings requirnout místo původního a rozjelo se to… přeuložení souboru opět chybu vyřešilo…

    Jinak dík za ten odkaz na Active 24, tohle mě fakt nenapadlo.

    #11494

    Lukenzi
    Participant

    Když za URL webu přidáte ten port 85 zobrazí se nějaká PHP chyba?

    Edit: chyba bude v některém z pluginu, lépe řečeno nějaká chyba PHP (syntaxe, neexistující soubor, nedostatečná oprávnění atd atd) Bez zobrazení této chyby, ale nikdy nezjistíme v čem chyba je, takže je třeba i zkontrolovat zda je na serveru povoleno zobrazení PHP chyb.

    Edit2: Vyzkoušejte i port 86

    #11495

    jirikcoman
    Participant
    Web

    Prepsanim zmineneho souboru uz je zase chyba vyresena. az se to projevi znova tak uz budu vedet. tipuju ze se tomu souboru nastavi spatne prava ale proc…

    #11496

    jirikcoman
    Participant
    Web

    tak mne napadla příčina. Pročetl jsem si ještě nějaké zdroje a tuším, že problém je v APC, které je na serveru zapnuté. v pluggable.php dochází k definici funkcí, které se cachují. Paměť se poškodí a celé to na tom filu chcípne. Tím že ho přeuložím se APC domnívá že došlo ke změně a proto původní cache zahodí, vytvoří novou cache, která je nepoškozená a vše se zas rozběhne. Ověřím si to hned jak ta situace opět nastane.

    #11497

    jirikcoman
    Participant
    Web

    Takže problém je tu opět…

    tentokrát přistupuju přes port pro PHP5.3.13, který mám na virtuálu default:

    Chyba 324(net::ERR_EMPTY_RESPONSE): Server ukončil spojení, aniž by odeslal jakákoli data.

    porty 85 a 84 (php 5.2 a 5.4) jsou ok a aplikace běží. monitoroval jsem si využití APC a k chybě došlo bezprostředně po přetečení APC, sice se promázla, ale evidentně tam “něco” zůstalo.

    Takže zatím přepnu virtuál na PHP5.2 a zkusím s Active24 vykomunikovat individuální nastavení, tedy aby to pro můj virtuál a php 5.3 vypli.

    Díky za snahu a invenci. Hlavně ten odkaz na Active24, který mi prozradil jak mají řešenou architekturu, doteď jsem asi 10 let hostoval jinde a tam takové vychytávky nebyly.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti