Šablony

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 12 let, 6 měsíců.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (z celkem 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #1239

    Brummie
    Participant

    Zdravím. Chtěl bych se zeptat, co se stane uživatelům, jenž používají šablony nelegálně. Viděl jsem několik stránek, kteří ji mají a i já jsem ji chvíli používal, protože jsem myslel, že je free.

    PS: Vím, že tento dotaz sem nepatří, ale nevím koho se mám zeptat.

    #9669

    neteyescz
    Participant

    Zdravím,

    Nebudu to tu právnicky rozebírat, ale především je to neetické a jedná se o vyjádření neúcty k práci autorů. Samozřejmě jde o to, že porušujete licenci, když používáte prémiovou šablonu bez placení. Vezměte si to takhle: Vy strávíte desítky hodin při tvorbě a zdokonalování šablony, vydáte ji a požadujete za ni nějákou cenu, aby se vám vaše časová investice alespoň nějákým způsobem vrátila. Ale ejhle, nějáký člověk si ji volně stáhne a používá, jako by se “nechumelilo”.

    ( Co nechceš, aby druzí činily tobě, nečiň ty jim” ).

    Teď ale k praxi. Pokud nějáký web nabízí ke stažení prémiovou šablonu, ve většině případů se jedná o šablonu krapet upravenou, bývají do ní totiž přidány spam odkazy. Jestli vás nezežírá svědomí a nepropadáte se hanbou, používejte, vězte ale, že pokud někdo navštíví vaše stránky a zjistí, že používáte prémiovou šablonu zdarma, bude z toho nepříjemný společenský poklesek. Osobně nevím, zda z vás autoři šablony při zjištění mohou vysoudit nějáké ty penízky, ale nemyslím si, že by se pouštěli do soudního sporu kvůli 50 $.

    Přestanu ale moralizovat a přejdu k druhé straně mince. Někdě jsem totiž před pár týdny četl, že jakékoliv nástavby na WordPress( ten je šířen pod licencí GPL ) musí ( respektive měly by ) být šířeny pod totožnou licencí. Tvrdil to dokonce sám mocný Matt Mullenweg ( http://goo.gl/NGQa0 ) . Pokud se tedy budeme držet této teorie, jsou vývojáří prémiových šablon vlastně pouze paraziti na svobodném WordPressu.

    Ještě jednou však říkám, že nejsem právník, takže nemohu přesně konstatovat. Rovněž se omlouvám za pravopisné chyby ( pokud nějáké jsou ).

    Odkazy k tématu:

    http://www.ip-192.com/2010/07/23/wordpress-gpl-license/#.TqMYa_KvWME

    http://dancameron.org/code/premium-wordpress-themes-and-plugins-inherit-the-gpl-license

    http://wordpress.org/news/2009/07/themes-are-gpl-too/

    http://wprocks.com/wordpress-news/my-wordpress-themes-are-not-gpl-got-my-own-licensing-terms/

    http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html

    http://en.wikipedia.org/wiki/Matt_Mullenweg

    Přeji hezký den.

    Neteyes.cz

    #9670

    Brummie
    Participant

    Děkuji moc za skvělou odpověď.

    #9671

    admin
    Keymaster
    Web

    neteyescz to tu pěkně podrobně rozebral…

    Ano, existuje opravdu spor o to, zda by měly všechny prémiové šablony respektovat a převzít licenci GPL. Často tomu tak dokonce bývá, takže je de facto možné, když si někdo prémiovou šablonu zakoupí (a je licencována jako GPL), tak ji upravit a pod licencí GPL ji šířit dále. Na druhou stranu je to vůči autorům šablony trochu nefér. V dnešní době je již mnoho prémiových šablon licencováno pod GPL a hlavním důvodem pro jejich koupi jsou zejména průběžné aktualizace šablony, které autoři pravidelně vydávají a také přístup do fóra autorů šablony, kde naleznete řešení mnohých problémů. Ale o podobném tématu by šlo diskutovat neomezeně dlouho…

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (z celkem 4)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti