Špatně jsem se vyjádřil. Model DS106e byl můj první NAS. Potom jsem měl výkonnější 4-diskový CS407. V současné době mám model DS-710+
Model 710+ jsem pořizoval kdy jsem je začal aktivněji zavývat webovými aplikacemi a HD videem, hlavně kvůli jeho výkonu. Dual-core Atom 1,6GHz, 1Gb RAM, Gigabit LAN s rychlostmi 116/85 Mbyte/s při JumboFrame 9K. Osazeny mám 2x2TB HDD v RAID (hotswap), virtualhost až 30 domén.
Aktuálně na něm provozuji dvoje klasické stránky (HTML), 2x WordPress, 2x phpBB fora a mailserver (RoundCube).
Je pravda, že Synology má na svém webu k dispozici běžně dostupný SW, ale také musím podotknout, že něm bez problémů rozběháte jakoukoliv "webbased" aplikaci a že díky rozsáhlé komunitě existuje i velké množství uživatelských aplikací. Syno uvádí hlavně ty nejpoužívanější. Myslím, že je to pochopitelné. Proč nabízet tuny více či méně použitelného SW? Lepší je nabízet cca 20 nejpoužívanějších aplikací s vysokou užitnou hodnotou a funkcionalitou. Někdy je prostě méně ku prospěchu ;-)
Systém Synology DSM má dle mého názoru i tu výhodu, že používá jednotný OS. Funkcionalita je u všech modelů stejná a nezáleží jestli pořídíte levný 1-diskový model nebo výkonný server do racku pro 10xHDD
Doporučit mohu cokoliv z řady DS-211. Jaký model je závislé na vašich nárocích na výkon. Model DS-211j by na uvedené požadavky bohatě stačil ( výkon CPU 1,2GHz ale jen 128 RAM) Pokud by jste chtel i nějaký ten web tak bych volil DS-211 vzhledem k množství RAM. Kamarád má model 211 (bez "j" a "+") a zkoušel jsem na něm phpBB, WordPress, Joomla, e107, Gallery, MediaWIKI, OpenCart a TYPO3. Všechny aplikace běhaly svižně, ale WP se trošku "táhnul".
Jak zde Lukenzi podotkl "obyčejná PC bedna s grafickými blbostmi". Ano, prostředí je v AJAXu, ale pro mne byla důležitá hlavně spotřeba el. energie, funkcionalita a luxus ovládání. Původně jsem zvažoval i koupi nějakého nettopu s Atomem, ale byl jsem na podobné ceně a hlavně nemám potřebné znalosti Linuxu, abych využil plně jeho konfigurační potenciál a ani čas se tím zabývat. Volil jsem tedy zařízení, které dělá přesně to co chci a dělá to dobře!
Nicméně i Syno si může znalý člověk uzpůsobit k obrazu svému. Soudím tak dle obsáhlé sekce v Synology.com fóru "MODDERS".
Opět si dovolím vyzvihnout zde technickou podporu a forum výrobce. Za ta léta co používám SynoNAS je příjemné zjištění, že si Synology bere nápady a náměty uživatelů z fóra k srdci a jsou-li hodnotné implementuje je časem do systému.Příkladem může být třeba taková "pro mne"prkotina jako je nastavení portů v routeru. Mnoho uživatelů psalo "jak nastavit...každý router je jiný" atd. tak Synology integrovalo tuto funkcionalitu :) Vyberete model vašeho routeru, služby, které chcete směrovat, login, a NAS si router nastaví sám :)
Dalo by se rozepsat mnohem více, ale to už bych se asi moc rozjel :-D :-D
Příspěvek je starý 2 roky
#