Záloha webu s WordPressem (plugin)

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Pluginy (funkčnost webu) Záloha webu s WordPressem (plugin)

Zvolené téma neobsahuje zatím 2žádnou odpověď. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  wlashack a poslední změna je stará 8 let, 4 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 21)
  • Autor
    Příspěvky
  • #25343

    wlashack
    Participant
    Web

    Zdravím, snažím se optimálně (jednoduše a spolehlivě) vyřešit zálohování mého webu s wordpressem. Ideální možnost je pro mě taková, že v případě problému se smaže nefungující zbytek na FTP, celý web se tam nakopíruje z poslední zálohy, to samé se udělá s databází a jede se dál. Žádná další nastavování, instalace jádra WordPressu a další věci, které (možná naivně) považuji za zbytečnou komplikaci a ztrátu času.

    Zatím to dělám ručně, že zkopíruji z FTP složku “www” a k tomu vyexportuji databázi jako SQL. Nejsem programátor, tak se přiznám, že úplně nevím, co dělám i zda to takto pro obnovu webu stačí. Poradíte?

    Je to, co dělám a co chci správné? A pokud ano, existuje plugin, který to takto umí dělat? našel jsme jich spoustu, ale nabízely tunu voleb, které mi jednak nic neříkaly, i mi přišlo, že jsou pro mě zbytečné, pokud by to, co dělám (kopíruji www + exportuji databázi), bylo i při obnově plně funkční.

    Díky.

    #25358

    admin
    Keymaster
    Web

    Ano, stačí zálohovat obsah FTP a databáze a v případě problému se můžete k této záloze vrátit. Některé hostingové firmy nabízejí zálohování jako součást svých služeb a můžete tak přímo v administraci hostingu zvolit příslušnou zálohu (zpravidla prováděná jednou denně) a na webu ji obnovit.

    Osobně používám už mnoho let pro zálohování menších webů plugin BackWPup, který funguje perfektně. Nastavíte si, co chcete konkrétně zálohovat (můžete samozřejmě všechno), jak často a kam se bude záloha ukládat (FTP, Dropbox, atd) a pak už to nemusíte řešit. Pokud používáte Wedos, tak tam lze zdarma aktivovat Wedos Disk (5 GB místa) a tam můžete vše zálohovat. Zajímavé, že u žádného takto zajištěného webu jsem zatím zálohu nepotřeboval :-)

    Samozřejmě existují i další různé zálohovací pluginy, které mají různé funkce, ale nikdy jsem neměl potřebu zkoušet nějaký jiný. Ale možná ještě někdo doporučí nějaké prověřené řešení…

    #25359

    VHR
    Participant

    Jako jediné dobré řešení vidím využití zálohovacích prostředků poskytovatele hostingu. Všechno ostatní je k ničemu.

    #25360

    wlashack
    Participant
    Web

    Díky, to vypadá že je přesně to, co hledám. Už jsem to i vyzkoušel a zazaálohovaný archov obsahuje vše, co jsem si představoval. Ještě zkusím nastavit automatické zálohování, ty volby tam jsou pro mě zatím španělská vesnice, ale i kdybych to měl zálohovat jen ručně, je to skvělé. Moc díky.

    #25361

    wlashack
    Participant
    Web

    Názor, u kterého neuvede žádný konkrétní důvod, je úplně k ničemu. To nikomu nic nedá.

    #25362

    VHR
    Participant

    U toho BackWPup se zkuste zeptat jak tu kopii dostanete zpátky. Program BackWPup to již neřeší.
    Chtěl jsem kamarádce opravit fotogalerii na jejích stránkách a jde z toho strach. Velikost její WP stránky je neuvěřitelných 1,1GB a všechny fotky jsou důležité. Začal jsem, samozřejmě, nejdříve nacvičovat vytvoření zálohy. Vyzkoušel jsem pár zálohovacích programů a BackWPup byl vřele doporučovaný tak s tím jsem začal. Nebylo to veselé. Jsou tam navíc jakési timeouty a vrchol byl nakopírování zpět. Také jsem nedokázal pochopit jak může někdo zálohovat z vnitřku stránky kterou má zálohovat.
    Takže jsem si zřídil 3 cvičné WP stránky u ONEbitu (jsou velmi vstřícní) a vrcholu jsem dosáhnul když šlo do bažin úplně všechno a obnovovat musel přímo poskytovatel hostingu ONEbit.
    V té chvíli jsem si položil docela jednoduchou otázku proč by nešlo využít prostředky přímo poskytovatele hostingu? Jsou profi a bezchybné. Je tam jenom jedna jediná malá chybka – zálohují jednou týdně a dělají v čase jenom jednu zálohu. Takže když se něco poondí s WP a neobnoví se včas tak nastoupí zálohování které zazálohuje poonděné WP. Takže obnova ztrácí smysl.
    Je tu ale druhý problémek, já mám všechny tři hostingy Profi, myslel jsem si, že to bude fajn mít Profi, a díky tomu hostingu Profi mám k dispozici 3 x 15GB FTP paměťového prostoru což je docela dost a který nikdy nevyužiju, jedině snad na uložení bezpečnostních kopií pokud by je takhle podle mojí vize začal poskytovatel hostingu dělat.
    Nyní formálně využívám na zálohování program UpDraftPlus, lze zálohovat tam i zpět jenom na klik na jediné tlačítko ale jede se klasika – zálohuje program z vnitřku WP.
    Moje vize zálohování WP stránek s využitím prostředků poskytovatele hostingu je docela jednoduchá – poskytovatel hostingu by dělal každotýdenní bezpečnostní kopie mých WP stránek a ukládal by je do FTP prostoru který jsem si zaplatil a který nemám šanci nikdy nijak využít a jsou 3 x 15GB veliké. Tedy těch bezpečnostních kopií by tam mohlo být na kvartál dozadu a já bych si z Adminu mohl vybrat bezpečnostní kopii kterou bych chtěl a nahrál bych si ji kompletně celou včetně databáze na moji WP stránku. Pokud by časem došlo k přetékání mého FTP paměťového prostoru tak nějaký supervizor by smazal nejstarší bezpečnostní kopii.
    A co by bylo výsledkem? Přestal bych se bát a také by se o tomto problému přestalo pindat na separatistovi.cz

    #25363

    wlashack
    Participant
    Web

    Aha, tak to už je něco jiného, díky za info. Já zatím zkušenost s obnovováním pokažené instalace nemám, takže to mohu hodnotit jen teoreticky. Nicméně pokud to dobře chápu, mělo by pro obnouvu stačit:

    1 přes phpMyAdmin mého poskytovatele nakopírovat zazálohovanou databázi
    2. přes FTP klienta zkopírovat celý obsah složky “www”, kde mám celý web i vše ostatní včetně instalace WordPressu.

    Tu složku www (zrovna kontroluji první cvičnou zálohu) celou v záloze vidím, včetně všech podsložek. Takže TEORETICKY nevidím problém, proč by se mělo někde něco pokazit. Nejsem ovšem admin, tudíž uvažuji jen selsky, nicméně už mi několik adminů potvrzovalo, že skutečně stačí mít zazálohovanou databázi + obsah složky www a při obnově to stačí nakopírovat zpět.

    Na plugin UpDraftPlus jsem se taky koukal, přijde mi obdobný a moc nechápu, proč obnovovat zálohu z prostředí WordPressu, když třeba WordPress kvůli chybě vůbec nepojede? Proč pak instalovat nový WordPress, když jej mohu mnohem jednodušeji nakopírovat i s webem ze zálohy? Nevidím tedy v tomto postupu “na jedno tlačítko” žádný spásný bonus, snad jen kdybych je měl na Ploše počítače. Je to určitě otázka osobních preferencí, nicméně pokud není zakopaný žádný pes v tom – podle mě jednoduchém a univerzálním – řešení nakopírovat databázi + celý web ze zálohy na ftp, je to pro mě (aspoň v tuto chvíli) ideální volba.

    #25364

    VHR
    Participant

    Nakopírovat www do zálohovacího adresáře v mém FTP prostoru jsem také dělal, akorát mne zkraje poskytovatel nutil abych to dělal přes svůj počítač což v případě 1,1GB bylo na kravatu. Po domluvě jsem to mohl dělat přímo v prostoru FTP což z principu bylo rychlé (cca 25 minut) a z principu bezchybné.
    Problém je v tom klíčovém phpMyAdmin. Copak to nemůže řešit nějaký software tak abych nemusel to phpMyAdmin nastudovat? Lze předpokládat, že obnovu ze záloh nebudu dělat každý den a když budu muset po několika měsících obnovovat tak do té doby zapomenu jak to v phpMyAdmin správně udělat.
    Já to mám o to složitější že pracuji s WP stránkou 1,1GB a nesmím udělat chybku.
    Dělání bezpečnostních kopií ve WordPressu vidím jako nedotažený problém.

    #25365

    wlashack
    Participant
    Web

    To první neřeším, s kopírováním dat z mého počítače problém nemám. To druhé může být teoreticky oříšek, ale zase od toho existuje podpora (mám hosting na WEDOSu a online chat funguje skvěle, okamžitě vše řešíme na počkání), kterou o zkopírování databáze případně požádám, abych měl jistotu. Takže tyto věci jako problém nevidím. Jde mi jen o to vědět, že mé záloze nic nechybí. Že v případě obnovy mi někdo neřekne – no jo, ty sis ale nezkopíroval XY a tudíž to neobnovíš. To jediné by problém byl.

    #25366

    VHR
    Participant

    Já jsem WEDOS opustil poněvadž mají všechno pomalé. Stahování dat i reakce serveru na klikání po stránce od uživatele (já tam mám hodně fotek takže se jednalo o větší datové přesuny). Moje stránka je o cestování po světě a jsou tam unikátní fotky (www.devcezhor.cz), nyní je ale fotogalerie vyřazena.
    Ty problém nemáš pokud se vejdeš do timeoutů. Pokud máš těch dat trochu víc tak problém máš docela zásadní.
    Když jsem si studoval phpMyAdmin tak jsem z toho nebyl ani trochu nadšen. Získané znalosti jsou úplně k ničemu. Na příkladě zálohovacího softvéru UpDraftPlus mi došlo že i práce s databází může být na jedno jediné tlačítko, že to zkrátka jde, že je to možné a já nemusím nějaké idiotské phpMyAdmin ani studovat a ani si z něj nic pamatovat.
    Jako zcela zásadní vidím samostatnost v práci. Pokud mám zkoušet nějaké krkolomné věci ve WordPressu tak musím být v nejhorším případě schopen si vše obnovit aniž bych kohokoliv na podpoře obtěžoval. Není to proto, že by podpora nereagovala ale je to proto, že já bych se cítil trapně kdybych je zvedal pořád dokola.

    #25367

    wlashack
    Participant
    Web

    No dobrá, já tomu “jednotlačítkovému” postupu obnovy rozumím a nebráním se mu. Jen mi nejde do hlavy, co budeš dělat, když se pokazí WordPress? Tudíž když se nedostaneš do jeho administrace k tomu tlačítku. Pokud to jde (třeba je to tlačítko na nějaké nezávislé URL), tak to beru a jdu do toho.

    #25368

    VHR
    Participant

    Ano, současný stav tvorby záloh s sebou nese tento problém. Proto zastávám názor vše obnovit zvenku (a ne zevnitř). Tedy když s využitím zálohovacích prostředků poskytovatele hostingu obnovím www a databázi tak jedu dál během chvilky. Tedy když obnovuji zvenku tak obnovuji i WordPress jako takový a nejenom uživatelský obsah.
    Pokytovatel hostingu by měl poskytnout uživatelům si z Adminu obnovit stránku a využít k tomu libovolné bezpečnostní kopie které by byly k dispozici na FTP paměťovém prostoru

    POZOR – aby nevzniklo nedorozumění – tím Adminem nemyslím Admin WordPressové stránky ale myslím tím Admin webové stránky poskytovatele hostingu, to je něco zcela jiného

    #25369

    wlashack
    Participant
    Web

    Myslím, že to zbytečně dramatizuješ. Překopírovat data na FTP je triviální a stejně tak naimportovat SQL databázi – je to zkopírování jednoho souboru, tak z toho nedělejme kovbojku. Teď jsem na to kouknul v Knowledgebase Wedosu, jsou tam o tom tři věty step-by-step postupu (čili nic složitě studovat ani si pamatovat nemusím). A ta podpora tam není proto, že ji obtěžuju, ale že mi chce pomoct. Což i dělá, to se možná jen díváš špatně na jejich práci, jim nevadí, že ti pomáhaj.

    Nicméně je dobře, že každý máme svou metodu obnovy, já jsem s tou svojí spokojený a ty snad taky. Už tu asi zaznělo vše, co mělo, díky.

    #25370

    VHR
    Participant

    Tak o co ti vlastně šlo?

    #25371

    wlashack
    Participant
    Web

    Si děláš prdel? Hledal jsem vhodné řešení. Admin mi tu jedno poradil, které mi vyhovuje. Tys sem pak začal psát, že to je k ničemu, tak jsem se chtěl dozvědět proč to tvrdíš. To už teď vím včetně toho, že tvé řešení mi nepřijde o nic lepší, tudíž vím vše, co jsem potřeboval a jsem spokojený.

    #25372

    VHR
    Participant

    Jo, jasně.
    Já to mám také řešený v rámci možností. Potýkám se jen s tím převelikým 1,1GB a díky tomu je i prostá kopie problém poněvadž timeout pro kopii je 10 minut a já potřebuji 25 minut.
    Pořád si myslím, že bezpečnostní kopie dělané prostředky poskytovatele hostingu jsou lepší. A nikdy jsem netvrdil, že podpora nechce pomoci. Samozřejmě, že chce pomoci ale je lepší být samostatný.

    Pindání s tebou je ztráta času. Asi nerozumíš psanému textu

    #25373

    wlashack
    Participant
    Web

    Já teď zkoušel udělat zálohu svého webu (200MB) v rámci WEDOSu. Mám tam hostovaný web + jsem si teď zdarma zřídil WEDOS Dsik (5GB prostor). Nastavil jsem FTP zálohu webu na ten WEDOS Disk a celé to proběhlo za 80 vteřin. Nejspíš proto, že to jsou oba disky jednoho providera. Tudíž by to mohlo třeba být řešení i pro tebe. Na Dropbox ta samá záloha trvala pětkrát déle.

    #25374

    VHR
    Participant

    Já se už bezpečnostními kopiemi u stránky 1,1GB nezabývám. Prozatím tuto stránku nechávám v klidu, neřešený problém se časem řeší sám od sebe.

    #25498

    wlashack
    Participant
    Web

    Tak jsem dnes poprvé využil možnost si obnovit celý web i s databází ze zálohy zde probíraným pluginem BackWPup. A musím plugin pochválit, zachránil mi celý web, který se úplně rozpadl, ale protože denně automaticky zálohuji, obnovil jsem vše do naprostého pořádku. Obnova proběhla výborně, web se vrátil do funkčního stavu bez zaváhání, vše proběhlo hladce napoprvé (a to jsem pouhý uživatel, žádný admin/kodér, vše, co jsem ohledně toho dělal, jsem dělal poprvé v životě).

    Ovšem zjistil jsem jednu zajímavou věc, kterou vůbec nechápu: v administraci obnoveného webu chybí právě onen plugin BackWPup. Prostě tam mezi pluginy (jako jediný) není. Musel jsem jej znovu nainstalovat, a poté se i automaticky objevily uložené profily, které jsme si v pluginu pro různé varianty backupování uložil. :) Tak to mě celkem dostalo a pořád kroutím hlavou, jak se to mohlo stát.

    Nicméně jsem chtěl především napsat (pro ty, kdo se toho bojí nebo nemají důvěru apod.), že tento plugin funguje výborně a obnova celého webu včetně databáze je otázka pár triviálních kroků:
    – uvařit si kafe
    – smazat z ftp celý web
    – nakopírovat tam jeho zálohu
    – importovat ze zálohy soubor s databází pomocí PHP MyAdmin
    – umýt hrnek

    #25510

    Superbobo
    Participant

    Zdravím, při vytváření nového Jobu se v záložce Files automaticky nastaví, že plugin BackWpUp je vyjmut ze zálohování. Proč, to jsem nějak nezjistil, možná někdo ale odpověd má. Takže když se toto v záložce Files upravý, tak bude zálohovat i sám sebe.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 20 příspěvků - 1. až 20. (z celkem 21)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti