WPML + WP Super Cache – správné nastavení

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem WPML + WP Super Cache – správné nastavení

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 9 let, 4 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (z celkem 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #21045

    Azifaral
    Participant
    Web

    Používám na http://www.vlasyaucesy.cz / http://www.vlasyaucesy.sk WPML a WP Super Cache. A v CZ verzi nemám problém, po vypublikování příspěvku dojde flushnutí cache tam kde má a příspěvek se zobrazí na homepage a v seznamu nových příspěvků atd. Ale na SK verzi toto nefunguje. Tam prostě musím ručně kompletně flushnout cache na celém WP (CZ i SK), což je dost špatné. Chtěl jsem se zeptat jestli někdo nepoužívá tuto kombinaci (WPML + Super Cache) a jestli tam není nějaké specifické nastavení, které toto vyřeší. Nebo jestli není lepší používat jinou cache.

    Díky za info
    Pavel

    #21048

    admin
    Keymaster
    Web

    Bohužel nejste první, kdo se zajímá o podobný problém. WPML měl s cachováním problémy i v minulosti a podle aktuálních informací si trochu lépe rozumí s pluginem W3 Total Cache. Ale možná záleží i na nastavení, někdo uváděl, že nesmí být u WP Super Cache zapnuté objektové cachování, těžko říci, osobně jsem to nezkoušel, nikdy jsem neměl u vícejazyčných webů takovou návštěvnost, abych nějaký cachovací plugin nasazoval… Používáte nejnovější verzi WPML?

    #21049

    Azifaral
    Participant
    Web

    Díky za odpověď. No nevím co je to velká návštěvnost, ale ta CZ verze dělá cca 1000 useru za den a SK, kterou jsme dodělali na začátku měsíce cca 300 a když jsem tam neměl cache plugin, tak to byl opravdu problém. Ono tedy s WPML v posledním měsíci tvrdě bojuju, teď je tam obrovský problém s tagy na té SK verzi, kdy dochází k duplikaci tagů – ví o tom problému, naštěstí oni komunikují, ale o co více komunikují o to pomaleji problém řeší :). O W3TC a WPML jsem četl, oni sami (WPML) na svých stránkách používají právě W3TC, ale já o něm nic nevím a nevím jestli by to nebylo šlápnutí z bláta do louže. Psal jsem na podporu WP Super Cache, ale tam pro změnu je nulová reakce a oni asi obecně moc nekomunikují, viz váš odkaz.

    Co se týká poslední verze WPML, tak za tu dobu, už jsem prošel několika verzemi a ten problém je trvalý. Ono to tedy podle diskuse na fóru WPML vypadá spíše na problém u WP Super Cache, ale to je klasika, že? Když je problém se kterým si ti programátoři neví rady, tak si to mezi sebou přehazují jako horký brambor.

    #21050

    admin
    Keymaster
    Web

    To už je poměrně vysoká návštěvnost, WordPress bez cachování na běžném hostingu snese bez většího zpomalení tak kolem 500 návštěvníků denně, ale hodně záleží na tom, jak jsou rozmístěni během dne (některé weby mají třeba 90 % návštěvnosti večer, a to je trochu problém) a jak je web optimalizovaný (nejen načítání souborů, ale i počet SQL dotazů).

    Podobné problémy, které se týkají několika pluginů najednou jsou vždy problematické. Musel by si k tomu někdo z vývojářů pořádně sednout a otestovat v popisované kombinaci (možná i na konkrétním hostingu či serveru), aby se konečně odhalila příčina. Větší šanci máte u WPML (placený plugin s podporou), protože WP Super Cache je sice aktualizovaný plugin, ale podpora je tam už výrazně horší (a to dlouhodobě). Někdy se mi vyplatilo připravit pro vývojáře nějaké testovací prostředí, kde je možné chybu přesně vidět a nemohou to na něco svádět. Dal jsem jim veškeré přístupy (FTP i administrace) a každý týden je otravoval :-) Po měsíci se k tomu někdo opravdu dostal, problém opravil a nová verze pluginu byla na světě (v tomto případě šlo o vcelku zásadní chybu v pluginu NextGEN Gallery). Ale je to zdlouhavé a nemusí to vždy vyjít :-)

    Takže bych si zkusil trochu pohrát s nastavením WP Super Cache, případně pak nasadil W3TC. Pokud tam bude nějaký problém, tak se ho můžete zase zbavit. A jako další možnost zbývá pravidelně otravovat vývojáře nebo si někoho zaplatit, aby to opravil…

    #21051

    Azifaral
    Participant
    Web

    No u WP Super Cache už jsem zkoušel nastavit kde co :) a zatím nic, což tak nějak tuším, že asi tím náhodným “klikáním” nic neodhalím, nemluvě o tom, že tam toho zase tak moc nastavit nejde. Asi vyzkouším tu W3TC, právě vzhledem k tomu, že ji používají i sami na WPML, předpokládám, že pokud by tam měli ten můj problém, tak by to asi vyřešili :D i když člověk nikdy neví ;) :D (kovářova kobyla je klasika). No v nejhorším se budou na SK verzi publikovat články v noci, když je nízký trafic, naštěstí nejsme idnes, kde se musí chrlit články co 5 minut.

    btw nevíte o nějakém doporučeném nastavení W3TC, abych to nemusel hned ze startu lovit.

    #21052

    admin
    Keymaster
    Web

    Pokud se dobře pamatuji, tak jsem W3TC většinou jen aktivoval a pak přešel do menu Performance – General Settings, kde jsem povolil “Page Cache” a “Database Cache”. Můžete samozřejmě povolit i další (např. minifikaci či cachování objektů), ale jako základ to myslím většinou stačí. Ani není potřeba nastavovat žádné pokročilé funkce, základ by měl být připravený k obecnému použití. Pokud to nebude vyhovovat či fungovat, pak je tam mnoho různých možností a testovat je možné donekonečna :-)

    Dejte prosím vědět, zda se zadaří a cachování WPML bude fungovat…

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (z celkem 6)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti