Velký problém s obrázky – uložené v jedné složce

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Velký problém s obrázky – uložené v jedné složce

Štítky: , ,

Zvolené téma obsahuje celkem 13 odpovědí. Do diskuze (4 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Mike a poslední změna je stará 7 let, 1 měsíc.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 14 příspěvků - 1. až 14. (z celkem 14)
  • Autor
    Příspěvky
  • #24879

    Azifaral
    Participant
    Web

    Dobrý den,

    mám opravdu velký problém! Z neznámého důvodu se mi někdy a to je opravdu na to nejhorší, že to ten WP nedělá pořád, ukládají obrázky pouze do jedné složky, v mém případě konkrétně uploads/2014/05. Přitom v administraci WP je všechno v pořádku a soubory jsou rozložené přesně podle měsíců tak jak byly uploadnuté, tím pádem jsem na to vlastně ani nepřišel. Až teď. Potřebuji změnit hosting a zjistili jsme že tato složka má cca 15000 souborů, jenomže problém je daleko větší, protože těch 15 000 je limit FTP a těch souborů je tam daleko více a já je jenom nevidím a vlastně je nemohu přenést. A teď tak trochu nevím co s tím.

    Nainstaloval jsme si pro jistotu plugin Custom Upload Dir , který mi bude řešit ten problém do budoucna, ale co s tím udělat teď tak trochu netuším, protože za a) máme na tom serveru už dneska cca 11 000 obrázků, takže je projít kus po kuse je opravdu vražda a za b) i když bych je uploadnul tak to vlastně bude ještě horší, protože se nacpou do jedné složky.

    Opravdu nějak netuším co bych měl teď udělat, poradíte mi prosím někdo?

    #24880

    admin
    Keymaster
    Web

    Zatím jen stručně, jsem online jen na chvilku…

    Obrázky se ukládají do adresáře podle data příspěvku/stránky, ke které jsou mediální soubory přiřazeny. Takže pokud dnes nahrajete obrázek k příspěvku/stránce, která byla publikována 5. května 2014, tak bude obrázek nahrán do složky uploads/2014/05 a nikoli uploads/2015/09. Je to poměrně častý problém, protože když začínáte s webem, tak vytvoříte mnoho stránek a nahrajete mnoho obrázků a vše se tak dostane do jednoho adresáře. Rozhodně ale nejste první, řešili jsme to např. zde (najdete tam i různé tipy na možnosti řešení).

    #24881

    Azifaral
    Participant
    Web

    Dobře, tomu bych ještě rozuměl, ale jak mi vysvětlíte, že mám v této složce obrázky z 16.9.2016 a jsou samozřejmě k článku z 16.9.2015? Ten problém je někde jinde a trochu netuším kde.

    Konkrétně se např jedná o tento článek http://www.vlasyaucesy.cz/ucesy-pro-muze-2016-strihy-a-styling-z-prehlidkovych-mol-54749/#.Vgb86LQfChI

    #24882

    admin
    Keymaster
    Web

    Odkazovaný článek byl tedy publikován letos v září, ale obrázky se nahrávají jinam? Nebyl ten příspěvek třeba už nějakou dobu připraven v administraci jako koncept? Nebo nemůže ještě nějak jinak souviset s tím starým datem?

    Jinak je to dost podivné chování, které může souviset i s nějakým pluginem. Zkoušel jste deaktivovat všechny pluginy, nasadit výchozí šablonu a pak k tomu příspěvku zkusit nahrát nějaký testovací obrázek? Opět se i v tomto případě uloží do starého adresáře?

    #24883

    Azifaral
    Participant
    Web

    :) kdyby to bylo tak easy, že se to jedná jednoho postu, tak by to bylo v klidu …jenomže těch postů jak jsem zjistil jsou desítky a nejdou v posloupnosti. Prostě někdy se ten WP zblázní a šupne to jinde.

    Namátkou co jsem našel “posloupnosti” , kde jde vidět, že tam jsou mezery 14 dnů – měsíc, ale problém je, že u starších měsíců je toho více.

    http://www.vlasyaucesy.cz/tipy-na-ucesy-pro-zari-2015-nove-trendy-45636/,
    http://www.vlasyaucesy.cz/mikado-pro-podzim-a-zimu-2015-2016-podle-pure-kolekce-44257/,
    http://www.vlasyaucesy.cz/aichi-2015-podivejte-se-na-semifinalove-promeny-34143/#.Vgd8f7R_uhI

    a tak bych mohl pokračovat.

    A nejsou to posty, co by šly za sebou. Prostě sem tam se mi image z nějakého postu uloží do té složky 2014/05 místo toho, aby se uložily do správné složky.

    A to je ještě právě ten další problém. Jak to mám odzkoušet, když obecně se to uloží tam kam má, ale někdy prostě nee. Jenom to někdy, už je, jak jsem zjistil, dost velké “numero” a samozřejmě to vyrobilo velký problém.

    A články, stejně jako image se “vyrobily” v daný den, nic nepřipravujeme ani nevkládáme dopředu. A co je ještě zvláštní, že nezávisle na tom ze kdy je ten post založený a vložené ty image, tak se uloží ty image do toho folderu 2014/05 a nikde jinde. A ještě, člověk by jsi řekl, že to je první folder v tom uploads co tam je … není, ještě je tam jeden starší 2014/04.

    Takže teď spíše řeším to, jak ty obrázky přenést do správné složky, tak aby se udělaly i změny v databázi, protože jenom je přesunout na ftp je samozřejmě špatně. Případně v které tabulce v databázi bych našel seznam image, pokud něco takového vůbec je, že bych udělal přesun a změnu v databázi. Já vím, že to je šílená ruční práce, ale obecně jinak nevím jak to jinak vyřešit.

    #24884

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    Tak se taky vložím do diskuse, plugin https://wordpress.org/plugins/media-file-manager/ umožní bezpečně přesunovat soubory (ručně)

    Soubory, mám pocit, se v databázi řadí mezi příspěvky (vlastní typ “attachments”) do tabulky WP_Posts

    Dotaz na WP SO.com:
    http://stackoverflow.com/questions/15703189/how-organize-uploaded-media-in-wp

    jinak můžu vřele doporučit plugin Custom Upload Dir, který umí tyto cesty nastavit – a hlídá si je při uploadu (tzn. nesetřídí to na počkání ;) )

    Našel jsem toto shrnutí s pluginy použitelnými pro Media Gallery bohužel, žádný není určen k “samotřídění” :)
    http://torquemag.io/media-file-manager-plugins-wordpress/

    #24885

    Azifaral
    Participant
    Web

    Díky za pomoc …bohužel ,ten Media file manager jsem zkusil už včera večer a tam to prostě asi vyhučí na timeoutu, protože těch souborů je v té složce tolik, že on to prostě nedá …nebo jsem možná nebyl tak trpělivý, ale čekal jsem snad hodinu, aby ji zkusil načíst.

    Teď jsem to zkusil upravovat v databázi, ty image jsou, tedy aspoň podle mě, v tabulce wp_postmeta …jenomže, on to má asi ještě i jinde, protože i když jsem to změnil přímo v té databázi, tak se to nezměnilo v tom postu, takže by to stejně znamenalo projít všechny posty, což je tedy fakt radost a práce tak na týden v kuse …jestli ne více.

    Ten Custom Upload Dir už jsem si nainstaloval, ten vypadá opravdu dobře.

    Fakt tak nějak nevím jak z toho ven.

    #24886

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    Tak varianta by taky byla vyexportovat databázi, na FTP přesunout, a potom najít/nahradit staré cesty (tím by to bylo jisté) bohužel to počítá s tím, že máte hodně trpělivosti a děláte si záznam o každém přesunutém obrázku (jinak to můžete zbořit úplně)

    #24887

    admin
    Keymaster
    Web

    1) Zatím bych určitě neupravoval nic ručně v databázi, to je jen cesta k dalším problémům. Obrázky se ukládají v tabulce wp_posts, doplňkové informace (metadata) pak v tabulce wp_postmeta. Pokud to změníte jen někde (a bez návaznosti), tak z toho budou v budoucnu určitě další problémy. Osobně sice do databáze nahlížím, ale ručně tam NIKDY nic neměním, pouze prostřednictvím WordPress funkcí.

    2) Nejdříve musíme zjistit, proč se obrázky nahrávají špatně, protože to je nejdůležitější. Pokud jsem si z odkazů dobře všiml, tak když se nahrávají do špatného adresáře uploads/2014/05, tak se tam nahrávají všechny obrázky z celého příspěvku. Nejde tedy o případ, kdy jsou některé obrázky u jednoho příspěvku v jednom adresáři a další zase v jiném? Potom to lze velmi dobře vyzkoušet i bez pluginů. WordPress se sám o sobě určitě “nezbláznil” :-) Patrně v tom bude mít prsty nějaký plugin (např. WPML). Zkoušel jste deaktivovat všechny pluginy, nasadit výchozí šablonu a pak k nějakému příspěvku (kde jsou obrázky nahrané do špatného adresáře) zkusit nahrát nějaký nový testovací obrázek? Opět se i v tomto případě uloží do starého adresáře?

    3) Samotný přesun a rozdělení můžeme zkusit vymyslet později, ale možnosti určitě existují, není třeba panikařit :-)

    #24888

    Azifaral
    Participant
    Web

    Nooo, nechci chválit dne před večerem, ale je možné, že díky této naší diskusi jsem přišel na to, kde ten problém vzniká, i když bych tedy myslel, že toto by vzniknout nemělo. Vlastně jste mě na to @admin přivedl vy když jste říkal “Obrázky se ukládají do adresáře podle data příspěvku/stránky, ke které jsou mediální soubory přiřazeny.”. A mi právě trochu nešlo do hlavy, jak on to ten WP v daném okamžiku ví … proč … co jsem vyzkoušel a opravdu tak někdy dělám.

    Do WP lze image vkládat na 2 místech a to buď u editace příspěvku a nebo v menu v Knihovně médií kde je možnost Nahrát obrázek. Jenomže když to nahraji v té knihovně médií, tak on přece neví k jakému postu patří, respektive on k žádnému nepatří. A samozřejmě, pokud nahraji image pomocí knihovny médií, tak on je opravdu na adrese uploads/2014/05 a skoro bych to považoval za logické, protože on přece nemůže vědět k jakému bude patřit postu. Tady nevím jestli následně když jej přiřadím k danému postu nezmění jeho url, ale připadá mi to jako velmi nepravděpodobné.

    Když jsem nahrál image pomocí rozhraní v editaci postu, tak to nahraje do správné složky a to upload/2015/09.

    Já, protože mi to někdy připadá jednodušší na správu a popisky použiji před založením postu tu první možnost, tzn. nejprve si nahraji obrázky, popíšu je a teprve potom založím post a ty obrázky přiložím k dle potřeby. Nenapadlo by mě, že by to mohl být problém, obecně bych očekával, že se jedná o jedno rozhraní. Samozřejmě může být na vině nějaký plugin, neříkám, že ne, ale tedy nevím jak toto někomu dokážu, že toto je jeho vina.

    Celé jsem vám to ještě zdokumentoval na obrázcích, kde to jde vidět.

    Btw a napadá vás možnost jak přesunout ty obrázky? :D

    #24891

    Azifaral
    Participant
    Web

    Pro jistotu, jsem ten první image (ten co je ve složce uploads/2014/05) ještě přiřadil ke stejnému článku jak je ten druhý testovací, ale to už samozřejmě na to nemá žádný vliv, prostě jak bych logicky očekával, ten image už zůstane v té složce uploads/2014/05 a jenom se mu přiřadí post.

    #24894

    Azifaral
    Participant
    Web

    Hmm tak z největší pravděpodobností (na 99.9%) je ten problém ve WPML. Ale opravdu to dělá to co popisuji, když nahrávám přes Knihovnu médií, tak je problém, když v rozhraní v příspěvku, tak je to v pořádku. Teď jsem zkusil to WPML vypnout a šlo to do správné složky i když jsem ten image nahrál pomocí Knihovny médií. Pro jistotu jsem zkusil i jiné servery co mám rozdělané, na jednom starším kde je WPML stejný problém, na dalším kde WPML není tak je to bez problému. Asi je zastřelím …

    Obecně dneska sem tam trochu lituji, že jsem zvolil tu cestu WPML, protože nepřináší málo problémů, obecně tedy v poslední době se to i stupňuje, to tedy nemluvím o tom, že tedy dokáže dost žrát výkon i když se chlapci snaží tvrdit, že je to naopak, že právě ta poslední verze je na tom nejlépe, tak tomu tedy fakt nevěřím.

    No, takže chybu jsem asi našel, tedy shodou okolností jsem si uvědomil, že uvedený problém už jsme vlastně řešili https://www.separatista.net/forum/tema/problem-s-knihovnou-medii, ale tenkrát jsem myslel, že to je tím, že se jednalo o beta verzi toho WPML. Zjevně nejednalo a ta chyba tady prostě je. Jenom by mě tedy zajímalo, čím to, že jsem více méně jediný a nikdo nekřičí. A mám to teď odzkoušeno na 2 webech, tady a ještě na jednom co připravujeme.

    Takže myslíte, že Vás napadne jak rozházet ty image, když už vím, kde je problém a jak mu více méně předcházet?

    #24896

    admin
    Keymaster
    Web

    Teď už tomu asi docela rozumím a celý problém máme vcelku detailně popsaný :-)

    Podle mě ještě stále není odhalena pravá příčina. WPML je sice první na ráně, ale nemůže tam hrát roli nějaký konflikt s dalším pluginem (či šablonou). Zkoušel jsem schválně nahrát obrázek (pomocí menu Média – Nahrát soubor, tedy bez přiřazení k příspěvku) na webu, kde je 5 jazyků v rámci WPML a bez problémů se nahrál do adresáře 2015/09. Takže v samotném WPML asi problém nebude, možná v nějakém jeho dodatečném modulu či konkrétním nastavení, ale chtělo by to zjistit a kontaktovat podporu, aby to opravili…

    A jak rozházet obrázky ze společného adresáře? Ještě jsem to nezjišťoval detailně, ale možností je více:

    1) Ruční práce :-) V tomto případě by se asi i hodila, protože byste pak mohl obrázky vždy přiřadit k příspěvku, kam tematicky patří. Nyní tam jsou pohromadě a nemají žádné propojení s konkrétním příspěvkem, což je trochu škoda a zbytečně se připravujete o některé funkce, které byste mohl v budoucnu využít (např. zobrazení všech obrázků z příspěvku v nějaké automatické galerii). Sice to na první pohled vypadá strašně, ale nebude to snad tak hrozné a můžete to dělat postupně.

    Když se nahraje nějaký obrázek, tak se k němu vytvoří příslušné velikosti, takže vznikne dalších cca 10 obrázků (možná i více, podle šablony a pluginů). Celkem tedy nebude originálních obrázků zase tolik. Musíte je vždy najít v Knihovně médií, smazat je prostřednictvím administrace (aby došlo ke smazání i všech vygenerovaných velikostí) a pak je znovu nahrát ke konkrétnímu příspěvku (a případně nahradit v obsahu příspěvku). Asi nic moc příjemného, ale propojení obrázků a příspěvků je potenciálně dobrá funkce…

    2) Můžete zkusit použít nějaký plugin, např. Relocate Upload (u každého obrázku můžete ručně změnit adresář) nebo WP Media Folder (placený, nezkoušel jsem ani moc nezkoumal jeho funkčnost). Ale také by měl umět přesunovat obrázky. Zajímavě vypadá také plugin Organize Media Library, který umí rozdělit mediální soubory do adresářů podle roku a měsíce, když toto nastavení zapomenete vypnuté a nahráváte stále do jednoho adresáře. To sice není náš případ, ale možná by to šlo poupravit…

    3) Asi by šlo připravit nějaký plugin na míru, ale problém je v tom, že nemáme ty soubory jak rozdělit (nejsou nijak napojené k příspěvkům). Podle čeho je budeme rozdělovat do nějakých dalších adresářů? Ale to jsme zase u prvního bodu :-)

    #31284

    Mike
    Participant

    Zdravím,
    obrázky a jejich vyhledatelnost jsou na mém webu klíčové pro příchody na něj.
    Naštěstí nemám problém jako autor vlákna, ale používám stejný postup, tzn. obrázky nahrávám přes Media Library a až pak je vkládám do příspěvků.
    Proto mám u všech “Soubor zatím nebyl přiřazen k příspěvku/stránce”.
    Pro orientaci používám plugin Media Library Categories, který do ML přidá filtrování podle rubrik. URL obrázků jsou stále původní podle měsíc/rok. To mi vyhovuje a stačí.
    Chtěl bych jen rozumět tomu, jestli kromě orientace ve struktuře má i jiný význam to přiřazování obrázků k příspěvkům.
    Mám plugin Unattach and Re-attach Media Attachments, ale nechce se mi to zpětně dodělávat u stovek obrázků, pokud to jiný význam nemá.
    Navíc by to změnilo jejich permalink, ne?

    S tím souvisí ještě dotaz, jak je z hlediska indexováni Googlem, vyhledávání obrázků a SEO důležité nastavení těch 4 možností URL odkazu:
    – Žádné
    – Mediální soubor
    – Stránka se zobrazením souboru
    – Zadat vlastní adresu

    Do příspěvků a stránek vkládám obrázky přes různé prvky šablony (lightbox, karusel, atd.) a každý přidá do URL odkazu něco jiného z těch 4 možností.
    Mají tyto 4 volby různý vliv na schopnost obrázku být viděn a vyhledatelný Googlem?
    Pokud tomu rozumím dobře, obrázek je vyhledáván pře své URL, ale někdy mi podle Ananlytics přijdou hosté i přes jeho permalink.
    Jaký je vlastně u obrázků význam a rozdíl permalinku vs. URL?
    Díky za případné objasnění.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 14 příspěvků - 1. až 14. (z celkem 14)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti