Špatná diakritika na stránkách

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Čeština pro WordPress Špatná diakritika na stránkách

Zvolené téma obsahuje celkem 11 odpovědí. Do diskuze (5 účastníků) se naposledy zapojil uživatel  mirekk a poslední změna je stará 3 roky, 7 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3332

    gony
    Participant
    Web

    Dobrý den,

    Mám při tvorbě problém jde o diakritiku u komentáře a na dalších věcech můžete vidět zde http://erotickeprodukty.cz/kamasutra-silikonovy-vibrator .Místo háčků a čárek jsou nějaké obdelníky přitom bych měl mít vše dobře nastavené UTF-8 a cs lang. Nevíte kde by mohl být problém? Děkuji za vyřešení

    #15566

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    Zkontrolujte, zda má šablona soubor comments.php uložen v kódování UTF-8

    #15567

    gony
    Participant
    Web

    Tam nemám vůbec nic

    #15568

    gony
    Participant
    Web
    <?php if ( post_password_required() ) { ?>
    <p><?php _e( 'This post is password protected. Enter the password to view any comments.', 'themater' ); ?></p>
    <?php return; } ?>

    <?php if ( have_comments() ) { ?>
    <div id="comments">

    <h3 id="comments-title"><?php
    printf( _n( 'One Response to %2$s', '%1$s Responses to %2$s', get_comments_number(), 'themater' ),
    number_format_i18n( get_comments_number() ), '<em>' . get_the_title() . '</em>' );
    ?></h3>

    <ol class="commentlist">
    <?php wp_list_comments(); ?>

    <?php if ( get_comment_pages_count() > 1 ) { ?>
    <div class="navigation clearfix">
    <div class="alignleft"><?php previous_comments_link( __( '<span class="meta-nav">←</span> Older Comments', 'themater' ) ); ?></div>
    <div class="alignright"><?php next_comments_link( __( 'Newer Comments <span class="meta-nav">→</span>', 'themater' ) ); ?></div>
    </div><!-- .navigation .clearfix -->
    <?php } ?>

    </div><!-- #comments -->
    <?php } ?>

    <?php comment_form(); ?>

    #15569

    gony
    Participant
    Web

    A nezobrazuje se to jen vkomentářích, ale i u textu Více informaci u každého článku nebo u navigace stránek při přehodu na další příspěvky

    #15570

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    Jde o uložení v kódování UTF-8 – stáhněte si šablonu do PC a otevřete v Poznámkovém bloku, a zkuste dát “Uložit jako”. Dole v panelu s názvem a formátem souboru by mělo být v jakém kódování je soubor uložen. Pokud bude cokoliv jiného než UTF-8, víte v čem je problém. V tomto případě zkuste změnit formátování na UTF-8 a přemažte tím stávající. Nahrejte soubory na web a dejte vědět.

    Druhá ale méně pravděpodobná varianta, že je špatně udělán překlad, anebo že se vám zbláznil WordPress ;)

    #15571

    gony
    Participant
    Web

    Super díky moc problém byl vyřešen. ještě jednou díky

    #15572

    admin
    Keymaster
    Web

    Podobný problém se tu řešil už několikrát (viz příslušné štítky) a zcela nejjednodušším způsobem je zkontrolovat upravované soubory v interním editoru WordPressu (menu Vzhled – Editor), který používá kódování utf-8. Bez obav pak můžete v tomto editoru provádět různé drobné úpravy… Dalším způsobem je pak využití nějakého pokročilého textového editoru, např. PSPad (zdarma), a to zejména v případě složitějších úprav.

    Poznámkový blok bych raději moc nepoužíval, protože má v případě použitého kódování utf-8 tendenci vytvářet další problémy (např. BOM).

    P.S. Citovaný kód ze souboru comments.php pochází podle textdomain patrně z nějaké šablony z webu Themater.com (?), zatímco na uvedeném webu máte aktuálně šablonu iGifts. Došlo tam ke změně šablony nebo jsem něco ne zcela nepochopil? Pokud máte na webu stále šablonu, ve které je výše uvedený kód, tak nemusíte do souborů vůbec zasahovat, ale pro úpravy (lokalizaci do češtiny) můžete použít např. plugin Codestyling Localization.

    #15573

    sjiamnocna
    Participant
    Web

    admin: Já většinou operuji s poznámkovým blokem, protože je to první nástroj který má v PC každý kdo používá Widle, pro ty kdo je nepoužívají je samozřejmě pokročilejší nástroj jako GEdit (popř. PSPad) lepší ale pochybuji že si to bude uživatel instalovat jen kvůli tomu aby přehodil kódování, tudíž radši dávám k příkladu toto… :)

    Ještě: Pokud přeuložím ve WP editoru, nastaví se kódování na UTF-8?

    ještě bych doplnil podmínku práv souboru, aby se dalo zapisovat přes editor – měla by být CHMOD 777 (rwxrwxrwx) po úpravě je třeba dát je na 755 (rwxr-xr-x) – alesspoň myslím že to tak je :D

    #15574

    admin
    Keymaster
    Web

    sjiamnocna: Já tomu rozumím, ale Poznámkový blok prostě není pro podobné úpravy vhodná volba (viz zmiňované riziko v podobě BOM). Pokud chce někdo provést pár drobných úprav, tak mu stačí interní editor WordPressu. A pokud toho chce upravovat více, tak se mu bude PSPad určitě hodit.

    Pokud budete provádět úpravy v interním editoru WordPressu, tak se žádných problémů s diakritikou nedočkáte. Ale samozřejmě už neumí přeuložit ručně nahraný soubor v jiném kódování, takže tam nějaké problémy určitě budou. Editor tam je právě proto, aby tam mohli uživatelé provádět drobné úpravy a neoperovali s Poznámkovým blokem :-)

    Aby bylo možné soubory upravovat v interním editoru, tak musí mít CHMOD 666.

    #38756

    Ales02
    Participant

    Jak koukám, tak tady na tomhle webu kde jsme, to má taky nefunkční diakritiku.
    Nový vzhled Facebooku má špatnou diakritiku, napsal jsem jim to do zpětné vazby, ale nevím zda mi vůbec vyhoví nebo si toho všimnou. Potřeboval bych je přesvědčit o tom, že jejich font je zcela špatný. A navíc co je pro Česko nejhorší je to, že ů s kroužkem má špatně vložený kroužek!!!!!!!!!!!! Já osobně považuji nefunkční diakritiku na hrubou typografickou chybu a co vy????????

    #38758

    mirekk
    Participant
    Web

    Chybu bych ale ve vašem případě hledal na svém přijímači. Jak tento web, tak FB mají diakritiku v pořádku. Hledejte v nastavení vašeho počítače.
    Ty vykřičníky a otazníky to opravdu nevyřeší.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti