Průzkum 65 tisíc českých WP webů

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Projekty, akce, diskuze Průzkum 65 tisíc českých WP webů

Štítky: ,

Zvolené téma obsahuje celkem 13 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 8 let, 11 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 14 příspěvků - 1. až 14. (z celkem 14)
  • Autor
    Příspěvky
  • #23034

    smitka
    Participant

    Během března a dubna jsme hledal a analyzoval české WordPress weby. Nalezl jsem jsem jich 65 tisíc a pokusil jsem se zjistit jaké verze WP používají, na jaké šabloně jsou postavené a jaké pluginy mají nainstalované.

    Výsledky jsem sepsal do článku na našem blogu: http://lynt.cz/blog/wordpress-v-cz-velky-pruzkum

    #23046

    kidnec
    Participant
    Web

    Dobrý den, lze vámi vygerenovane grafy použít na jiných webech? Ptam se tedy, zda je mohu publikovat.

    #23053

    smitka
    Participant

    Grafy i další informace z článku použít můžete, jen prosím odkažte na původní zdroj.

    #23054

    kidnec
    Participant
    Web

    diky ;)

    #23118

    smitka
    Participant

    Přidal jsme update s výsledky prověření nalezených webů pomocí google pagespeed. Nejčastějším problémem webů jsou neoptimalizované obrázky. Nalezl jsem několik webů, které měli na homepage více než 50 mega obrázků!

    http://lynt.cz/blog/wordpress-v-cz-velky-pruzkum#pagespeed

    #23138

    smitka
    Participant

    Přidal jsem ještě informaci o tom, na kolika ze zkoumaných webů je nasazen Google AdSense – reklamní kód jsem nalezl na téměř 9% webů.

    #23147

    admin
    Keymaster
    Web

    @smitka: Zajímavý průzkum, díky za odkaz! Možná jsem si toho v článku nevšiml, ale co to vlastně znamená 65 tisíc “českých WordPress webů”? Jde o weby psané v češtině nebo používají českou verzi WordPressu? Musí mít českou doménu? Podle statistik (počty stažení české verze) bych řekl, že je českých webů postavených na WordPressu ještě o dost více…

    Docela zajímavý je také podíl webů, které nejsou automaticky aktualizovány na nejnovější malou verzi. Aktualizace většinou proběhne do 24 hodin a podle grafu lze odhadnout, že cca 10 % webů není automaticky aktualizováno. Těžko říci, zda jde o problémy na straně hostingu nebo si to uživatelé sami vypnou? Vývojáři myslím někde uváděli (nepodařilo se mi dohledat odkaz), že úspěšnost provedených aktualizací přesahuje 99 %, ale nechce se mi zase věřit, že by si to 10 % uživatelů podle nějakého návodu samo vypnulo?

    #23148

    smitka
    Participant

    @admin: Pravda, mohl bych to v článku rozvést. Vycházel jsem z webů na doméně .cz, ze kterých jsem dále procházel odchozí odkazy, pokud jsem našel web na jiné než .cz doméně a měl nadefinováno lang="cs-CZ", tak byl také považován za český – separatista.net je tedy považován za český. Takže se jedná o WP weby na české doméně a weby na jiných doménách používající českou verzi WP. Bylo i několik webů na české doméně, které byly třeba jen v němčině, ale byl to jen (podle mě) statisticky nevýznamný vzorek.

    Očekávám, že českých WP webů bude více, ale troufám si tvrdit, že jsem nalezl většinu s nějakou online aktivitou. Pokud má někdo svůj soukromý blog, na který nikdo nikdy neodkázal, neměl jsem šanci ho najít…

    Nezdařená aktualizace je myslím problém na straně některých hostingů (vím, že jsem se s tím dříve setkával, aktuálně funguji především na vlastních serverech, takže aktuální stav neznám). Vím, že byl problém v tom, že byl odlišný uživatel, který nahrával soubory přes FTP a uživatel, pod kterým běželo PHP. Pokud se tedy WP sám updatoval pomocí PHP, tak byly soubory vlastněné jiným uživatelem a WP rozhodl, že je třeba provést update přes FTP a očekává jméno a heslo ve wp-config.php, které snad nikdo nastaveno nemá (lze to obejít nastavením define('FS_METHOD','direct')). Možná jsou některé hostingy také nastavené tak, že neumožňují dotazy na externí servery, nevím. Otázka je také co znamená číslo 99%, zda se třeba nejedná jen o aktualizace, které byly opravdu spuštěné a úspěšně se dokončily.

    #23212

    smitka
    Participant

    Přidal jsem další číslo – kolik webů používá Opcode Cache Backend.

    Přestože nějakou formu opcode cache podporuje většina hostingů, tak je reálně používána jen na 1% webů.

    http://lynt.cz/blog/wordpress-v-cz-velky-pruzkum#object-cache

    #23221

    admin
    Keymaster
    Web

    @smitka: Díky za podrobnou odpověď. Procházel jste vždy pouze úvodní stránku webu nebo i další odkazy na všech podstránkách? Příklad: Na tomto fóru jsou třeba desítky (možná stovky) odkazů na různé malé weby (třeba i na freehostingu), které byly zahrnuty? Na druhou stranu je asi lepší vycházet z hodnocení aktivnějších webů (reprezentativní vzorek) než brát v potaz i všechny neaktuální weby (které patrně časem zaniknou).

    Automatické aktualizace: Bohužel se mi nepodařilo dohledat podrobnosti, nebyl to žádný oficiální článek, spíše nějaký chat vývojářů a jen jsem si zapamatoval procento, které mi přišlo dost vysoké. Ale mohlo jít třeba jen o americké weby nebo jak zmiňujete trochu jinou definici úspěšnosti. V českém prostředí je těch 10 % patrně reálných…

    Cachování: Docela by mě zajímalo srovnání výkonu mezi klasickou podporou serverové cache přímo u hostingu a pak ještě s nějakým doplňkem, jako např. zmiňovaný APC Object Cache Backend. Během posledních dvou let sleduji pozitivní vývoj na straně hostingů, kde je cachování na straně serveru stále častěji defaultně používáno. Weby jsou pak očividně rychlejší a potřebují i mnohem méně PHP paměti. Už si ani nepamatuji, kdy jsem měl naposledy problémy s výkonem u nějakého menšího webu (do 500 návštěv denně) na klasickém hostingu (v ceně 10 – 30 Kč měsíčně) a většinou tedy není ze strany provozovatele webu potřeba…

    Pro zajímavost, českou verzi pro WordPress 4.2.2 si během 24 hodin stáhlo (nebo automaticky aktualizovalo) více než 2000 uživatelů. Snažím se dostat z vývojářů také statistiky o aktuálních aktivních českých verzích (jako je to nově u pluginů), ale bude to asi nějakou dobu trvat :-)

    #23223

    smitka
    Participant

    @admin: během víkendu dopíšu do článku více o metodice hledání, protože to docela dost lidí zajímá. Odkazy jsem lovil z hlavní stránky a z podstránek, na které hlavní stránka odkazuje = do jedné úrovně hluboko, to často našlo třeba portfolia webových agentur, nebo nějaké další odkazy “o nás” a třeba “spřátelené stránky”. Více úrovní by to dost protáhlo… Nicméně jsem do seznamu ručně přidal dávku dalších odkazů, které jsem získal právě z různých fór (přiznávám, že zdejší fórum jsem neprohledával) a měřáků (toplist) – procházel jsem stránky pomocí Screaming Frog. Je ale pravda, že mnoho těchto odkazů bylo již mrtvých.

    Cachování: Koukám, že jsem se trochu přepsal, nešlo mi o samotnou OPcode cache, ale o Object Cache, kterou tyto nástroje většinou také dělají. Object cache dokáže rapidně snížit počet dotazů do DB, hlavně pokud použité pluginy používají transienty. Nicméně při použití “vyšší” cache jako je třeba WP-Super Cache to není tak potřebné.

    #23224

    admin
    Keymaster
    Web

    @smitka: Pořád mi ještě vrtají hlavou automatické aktualizace :-) Myslíte, že by šlo vytáhnout data z webů, které zůstaly pouze u poslední velké verze (tedy 4.2, 4.1, atd) a porovnat je s použitými hostingy? Třeba bychom odhalili nějakou zajímavou korelaci :-)

    #23228

    smitka
    Participant

    Tak jsem orientačně vytáhnul adresy webů, kde neproběhla automatická aktualizace a zůstalo se ve spodních verzích (v řadě 3.8, 3.9, 4.0 a 4.1) – kolem 4000 webů.

    Vyjelo mi nejvíce webů z adresní rozsahů registrovaných na VS hosting (750), Master internet (690) a Casablancu (450) – tedy u společností, které nedělají webhosting, ale pronajímají servery.

    Otestoval jsem namátkově i několik IP adres podrobněji a jednalo se často o SEO hosting od TELE3 a podle MX záznamů dost webů (minimálně 250) patřilo jedné agentuře, která má velkou síť WP webů, které předpokládám, že klonují.

    Takže bych to opravdu viděl hlavně na nějaká menší studia s vlastním serverem, který nemusí být dobře nastavený a na agentury, které weby automaticky vytváří podle již hotového vzoru.

    #23266

    admin
    Keymaster
    Web

    @smitka: Díky! Před pár dny jsem zrovna zprovozňoval nefunkční automatické aktualizace u VS Hostingu :-) Patrně mají nějak defaultně nakonfigurované zprovoznění serveru nebo to instalují brigádníci, každopádně tam byl problém s vlastníkem souborů. Po kontaktování podpory bez problémů opraveno… Klasické hostingy jsou tedy už v dnešní době víceméně bezproblémové a “obyčejní” uživatelé se nemusí problémů obávat…

    Ještě doplním pár komentářů:
    – Trochu mě překvapil podíl WordPress SEO x All in One SEO Pack (více než 1:10).
    – Dále poměrně vysoký počet instalací placeného pluginu WPML (možná by bylo zajímavé prozkoumat kolik webů si platí pravidelné aktualizace a má aktuální verzi).
    – Plugin Čeština pro WordPress (v dnešní době už víceméně nepotřebný, brzy dostane aktualizaci s novými funkcemi) používá podle statistik WordPressu více než 2000 webů (v průzkumu pouze 763).
    – Místní sponzor Endora provozuje podle mých informací více než 20 tisíc instalací WordPressu, ale často jde právě o vyzkoušení freehostingu a weby časem zaniknou, takže je asi ani nemá cenu zahrnovat…

    Každopádně se těším až to zase za čas projedete automatem a dozvíme se aktuální výsledky :-)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 14 příspěvků - 1. až 14. (z celkem 14)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti