Problém se zobrazením YouTube videa (Chrome, IE8/Edge)

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Problém se zobrazením YouTube videa (Chrome, IE8/Edge)

Zvolené téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  leebigh a poslední změna je stará 7 let, 7 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (z celkem 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #28480

    leebigh
    Participant
    Web

    Prosím o radu. Jsem amatér po stránce znalostí WEB jazyka apod. Provozuji blog na bázi WordPressu, na poskytnutém hostingu.
    Viz zde: http://doom.starehry.eu/

    Poslední dny pozoruji problém s vkládanými videi z YouTube.
    Jedná se o prohlížeče Chrome (na PC) a Edge / Internet Explorer 8. Video se zobrazuje jako černá obrazovka s kouskem loga v rohu. Po kliku na něj se v prohlížeči zobrazí titulní stránka YouTube a nikoliv dané video.
    Přitom ve Firefoxu a mobilním Chromu na tabletu či mobilu vše OK.

    S webem jsem nic vědomě nedělal, verze 2.8.6, upgrade jsem doposud neměl potřebu provádět a navíc mám obavy díky své nezkušenosti.

    Nevíte prosím, v čem by mohl být problém ?
    Obávám se, že asi bude třeba aktualizovat WordPress, nemám pravdu ? Čehož se bojím jako čert kříže.
    Díky za pomoc a toleranci amatéra.

    #28481

    Azifaral
    Participant
    Web

    Celý problém bude v tom, že ten youtube plugin (případně WP jako takový) na jehož základě ty youtube videa na stránky vkládáte je na principu Flashe. A Google jednoznačně avizuje, že podporu flashe do konce roku zruší a pomalu ji ve Chrome opravdu ruší. Takže to, že vám v posledních dnech přestává fungovat zobrazení v Chrome je prostě jenom tím, že jste z největší pravděpodobností updatoval Chrome a teď máte problém se zobrazením. Když jsem si tu stránku chtěl zobrazit v Safari, tak to po mě chtělo jednoznačně flash, který já už nepoužívám. Je mi líto, ale pokud chcete i do budoucna uživatelům ukazovat videa s youtube, tak se update WP asi nevyhnete, protože budete potřebovat přejít na HTML5, které jako jediné bude Chrome v základu podporovat. Asi bude možné doinstalovat flash, ale ruku na srdce kdo to udělá.

    Co se týká update tak já bych se toho zase tak moc nebál, pokud tedy nepoužíváte na stránkách nějaké vlastní / nestandardní pluginy. Udělejte si kompletní zalohu (vždy se tedy budete moci vrátit jednoduše zpět) a pak udlejte update WP. Z největší pravděpodobností s tím bude i nutnost update nějakých pluginů atd.

    Nicméně pokud to neuděláte tak riskujete, že minimálně z pohledu youtube, chrome a podobně budete mít velký problém.

    #28487

    leebigh
    Participant
    Web

    Děkuji za vyčerpávající odpověď.
    Takže se pomalu odhodlávám k upgradu, nic jiného zjevně nezbývá.

    Jestli ještě můžu, měl bych dotaz k záloze.
    Nějaké upravené či nestandardní pluginy snad nemám.
    Budu asi volit zálohu formou Exportu ve WordPressu a z FTP si raději stáhnu i soubory a složky WordPressu. Ještě se píše o záloze databáze pomocí PHPmyAdmin, ale nikde jsem toto na Dashboardu nenašel,
    Je třeba zálohovat i downloady ? Nezmění se třeba jejich adresářová struktura po upgradu ?

    Akorát mám již starší theme Pyrmont v2 z roku 2009 od té doby neaktualizovaný. Nemůže nastat po upgradu problém s kompatibilitou ?

    Vlastní upgrade snad proběhne hladce podobně jako upgrade Windows 10.

    #28538

    admin
    Keymaster
    Web

    @azifaral: Perfektní odpověď, díky moc! Také jsem z ní dozvěděl pár zajímavých věcí :-)

    @leebigh: Doplním pár poznámek pro plánovanou aktualizaci:

    – Zálohu udělat určitě kompletní, export z WordPressu dost často nestačí (neobsahuje některé informace ukládané použitými pluginy). Tedy zkopírovat všechno z FTP + udělat zálohu celé databáze prostřednictvím PHPMyAdmin (není součást WordPressu, přístupy získáte od poskytovatele hostingu). Soubory ke stažení (downloady) bych zálohoval určitě také, nevím, zda pro jejich správu používáte nějaký plugin, ale je možné, že už třeba nebude v nové verzi fungovat.

    – WordPress 2.8.6 už je velmi zastaralý a aktualizaci bych raději udělal postupnou, tedy nejdříve na verzi 3.0, poté třeba 3.5 a následně už to by mělo stačit jen odkliknout na nejnovější verzi.

    – Šablona Pyrmont V2 z roku 2009 je už také velmi zastaralá, je možné, že bude zobrazovat nějaké chyby nebo přestane zcela fungovat. Těžko říci, můžete ji vyzkoušet na nějaké testovací instalaci s nejnovějším WordPressem. Ale nebál bych se toho, při nejhorším použijete výchozí šablonu Twenty Sixteen a obarvíte ji na černo přímo v nastavení. Možná to bude i tak lepší řešení, protože pak bude responzivní.

    – Jakým způsobem na web vkládáte Youtube videa? Pokud natvrdo nějaký kód nebo používáte nějaký zastaralý plugin, tak budete mít asi problémy i na nejnovější verzi a budete to muset všude ručně nahradit (nyní se vkládá jen URL adresa videa a WordPress se stará pomocí technologie oEmbed o tom, aby to bylo funkční i do budoucna).

    Přes všechny možné problémy, které se určitě objeví (a třeba jsem je ani nezmínil) ale aktualizaci rozhodně doporučuji! Celý web se osvěží, uděláte si v něm pořádek a budete mít bezpečnou aktuální verzi, která používá nejnovější funkce a technologie. Držím palce!

    #28600

    leebigh
    Participant
    Web

    Díky za odpověď, velice pozitivně kvituji přátelský přístup na zdejší komunitě :-)
    Zahájil jsem proces upgradu a mám nyní proveden Export a stáhnul jsem si všechny soubory blogu přes FTP.
    Web jsem získal hotový přes Projekty na stránkách Oldgames.sk, takže v podstatě jen vkládám příspěvky bez dalších interakcí s WordPressem

    V návaznosti na Vaše odpovědi:
    – downloady mám na blogu archivovány ve složce Download a ke stažení používám odkaz. Ten PHPMyAdmin – zažádal jsem o přístup a údaje, ale obávám se, že práce s tímto programem bude nad moje síly – co jsem se díval jen na instalaci, příliš tomu nerozumím a pro mě zůstává nejasná otázka, když nemám přístup k vlastnímu hostingu, jestli program vůbec budu moci použít.
    – v Dashboardu se nabízí možnost Update Now na verzi 4.6. Když to rozkliknu, nabídne se možnost, jakou verzi mám instalovat ? Nenašel jsem totiž možnost volby verze, jaká se bude updatovat, jak doporučujete
    – jsem sám zvědav, co upgrade s šablonou udělá, to bude pro mě sázka do loterie
    – videa vkládám kódem, který YT nabídne po rozkliknutí Vložit. Jakmile zmizela možnost Použít starý kód pro vkládání, tak jsem si někde odvodil modifikovaný kód. Nyní jsem si všiml po těch několika letech, že WordPress má tlačítko pro vložení videa – patrně tedy něco na způsob toho eEmbed, takže poslední posty toho využívám. S možnými nutnými úpravami videí počítám, aspoň zkontroluji jejich funkčnost

    Takže počkám na reakci admina a pustím se do upgradu.

    #28617

    admin
    Keymaster
    Web

    – S hostingem tomu asi zcela nerozumím? Jaký používáte hosting? Neplatíte za hosting, ale někdo další podporuje provoz webu? Bez přístupu na FTP a k databázi (PHPMyAdmin) bych se do toho raději nepouštěl. Nikdy nevíte, co bude potřeba opravit (třeba obnovit zálohu) a někdy se bez těchto přístupů dále neobejdete… PHPMyAdmin není nic složitého, jen se přihlásíte, zvolíte databázi s uloženými daty a zvolíte export databáze, nic dalšího zatím není třeba řešit. Nebo se domluvte s provozovatelem, zda mají v případě problémů dostupné nějaké zálohy.

    – S downloady by asi neměl být v popisovaném případě problém. Nahráváte je ručně na FTP?

    – Z administrace můžete automaticky aktualizovat pouze na nejnovější verzi. Pokud budete provádět postupnou aktualizaci,t ak si musíte ručně stáhnout příslušný instalační balíček a ručně ho nakopírovat na FTP. Poté web navštívit a nechat proběhnout aktualizační skript a následně znovu…

    – Šablony bych se nebál, pokud nebude fungovat, tak ji prostě vyměníte.

    – Ano, starší videa bude nutné ručně projít a udělat v tom pořádek, doporučuji nevkládat nic kromě URL adresy videa.

    #28623

    leebigh
    Participant
    Web

    Ohledně hostingu – opravdu neplatím provoz webu, k blogu jsem se dostal díky podpoře serveru oldgames.sk – který má možnost vytvoření projektů věnovaných starým hrám. Hosting je na bázi Servage.net.
    Mám k dispozici přístup k FTP, takže tam nahrávám downloady.
    Zatím jsem ve spojení s adminem, obdržel jsem sice údaje k PHPMyAdmin, ale opravdu nevím, jak jej nainstalovat.
    Předpokládám, že po návratu administrátora z dovolené vše společně vyřešíme.
    Určitě se ozvu, jak jsem dopadl :-)

    #28786

    leebigh
    Participant
    Web

    Takže update dopadl k mé spokojenosti, hladce bez komplikací, vzhled webu zůstal zcela beze změn, jedinou změnu co jsem zaregistroval, je nový vzhled obrázků. které po updatu posledního článku ztratily původní tenké rámečky. Ale zanedbatelná změna pro mě.

    A jen tak mimochodem – problém s videi se samovolně upravil ještě před updatem.

    Děkuji za pomoc :-)

    #28792

    admin
    Keymaster
    Web

    @leebigh: Perfektní :-)

    – Problém s obrázky patrně souvisí s jejich vkládáním do editoru. Starší obrázky obsahují caption (Titulek). Sice tam nemají nic vyplněné, ale obsahují jednu mezeru, takže se zobrazuje příslušné HTML a následně se i aplikuje CSS. Těžko říci, zda to mohlo nějak souviset se starou verzí WordPressu?

    – PHPMyAdmin se většinou neinstaluje, protože už na serveru většinou bývá, jen musíte získat URL adresu, kde se k němu můžete přihlásit.

    Nemohl se problém s videi vyřešit díky automatické aktualizaci prohlížeče? Každopádně aktualizace určitě ničemu neuškodí :-) Možná bych stejně zvážil i nějakou novou šablonu, která bude aktuální a hlavně responzivní (zejména pro zobrazení na mobilních zařízeních).

    Ať se daří!

    #28796

    leebigh
    Participant
    Web

    Ještě jsem opomněl uvést chybovou hlášku, co mi ještě starý WordPress nahlásil po updatu. Ale nic špatného ve funkčnosti jsem nezaznamenal. Viz zde:
    http://imgup.cz/images/2016/09/01/Wordpress.png

    Stran těch obrázků nevím. Jestli to spíše nesouvisí se zastaralou šablonou a nekompatibilitou s novou verzí WordPressu. Dříve jak jsem vložil obrázek, tak se taky zobrazil bez rámečku, ale když jsem do Caption dal mezeru, zobrazil se s rámečkem.
    Nyní po updatu posledního článku, resp. po připsání odstavce textu, se celé rozložení obrázků v původním textu rozházelo a musel jsem je vkládat znovu ručně, a již bez rámečku.

    Nad novým vzhledem jsem taky uvažoval – ale nevím, jestli najdu podobnou tak dokonalou Theme jako mám teď. Když si stáhnu novou šablonu, nerozháže mi to rozložení stránky, jak je teď ?

    Jinak s novým moderním rozhraním Dashboardu jsem velmi spokojen a jsem rád, že jsem se k upgradu WordPressu odhodlal. I v textu se lépe upravuje poloha obrázků, dá se nahrávat více obrázků zároveň, takže se bude pracovat rychleji.
    Jestli dobře chápu, od teď by se již WordPress měl aktualizovat sám, takže mám pokoj od ručních úprav :-)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (z celkem 10)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti