Problém při vytvoření portfolia: 404 Page not found

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Problém při vytvoření portfolia: 404 Page not found

Zvolené téma obsahuje celkem 8 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Mike a poslední změna je stará 10 let, 3 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • #5414

    Mike
    Participant

    Zdravím,

    mám tento problém:

    Vytvořím nový portfolio post, kliknu na “Náhled” a je to ok. Když dám ale “Publikovat”, stránka se nezobrazí – 404 Page not found.

    Na jednom fóru mi poradili, vložit do “Nastavení trvalých odkazů” -> “Vlastní struktura” toto:

    /%category%/%postname%/

    To problém opravdu vyřešilo, ale já to nemohu použít. U veškerých mých postů (stovky!) se tím změní URL a vše je mrtvé – nefungují trvalé odkazy, ani vyhledávače nic nenajdou. 404 teď naskakuje u všeho.

    Začínal jsem totiž před lety na blogovacím systému Bloguje.cz, kde měly příspěvky tvar:

    /%post_id%-%postname%.php

    Bloguje.cz pak zkrachovalo a všichni blogeři si museli přenést obsah jinam nebo na své vlastní stránky. Tvar URL měl být zachován kvůli zpětné kompatibilitě a admin Bloguje.cz nám vše ještě před definitivním vypnutím serveru přesměroval na nové domény. To (snad) fungovalo a neztratili jsme odkazy.

    Proto stále používám tento tvar permalinku.

    Na webové stránce WordPressu se ale přímo píše, že permalink se nemá nikdy měnit (viz: http://codex.wordpress.org/Using_Permalinks )

    Jak mám tedy vyřešit ten problém s nezobrazováním nových portfolio příspěvků?

    Děkuji.

    #16939

    admin
    Keymaster
    Web

    1) Co je to “portfolio post”? To je nějaký vlastní typ obsahu definovaný šablonou nebo pluginem? Jakou šablonou? Teoreticky by to mělo fungovat při libovolném nastavení struktury trvalých odkazů, ale bez konkrétního příkladu bohužel těžko usuzovat…

    2) Pokud by nešel vyřešit první příklad, tak by asi bylo možné nastavit přesměrování původních URL adres na nové adresy.

    #16940

    Mike
    Participant

    1) Omlouvám se, mám menu “Portfolio” v hlavním dashboardu WordPressu a myslel jsem, že je to součást výchozího WP a proto jsem se obrátil na toto fórum. Takže to je zřejmě část šablony Avada. Plugin to není. Prostě je to vytvoření stránky s portfoliem editované stejně jako “Blog Post” nebo “Stránka” ve WP. Ty se zobrazují bez problémů, problém je jen s tím Portfoliem.

    Vývojáři šablony mi poradili nainstalovat tento plugin “Redirection”: http://wordpress.org/plugins/redirection/ , ale je v něm spousty možností a nastavení a já nevím, co dělat – nejsem expert. Zvládnu to udělat, ale potřeboval bych vědět co a jak – mohl by, prosím, někdo poradit?

    2) Jestli to chápu dobře, tak tím bodem 1) by se vyřešil i bod 2) ?

    Už jsem četl dříve, že by bylo výhodnější i pro vyhledávače předělat ty staré číselné URL na ty “pěkné URL”(nebo jak se to nazývá). Ale pak mě odradila ta poznámka, že permalink by se neměl nikdy měnit.

    Vyřešil by tedy ten plugin “Redirection” ono přesměrovávání, jak zmiňujete, a to beze ztrát odkazů?

    Díky

    #16941

    admin
    Keymaster
    Web

    Ad 1) Nemáte odkaz na zmiňovanou diskuzi s autory šablony? Podle mě tam mají něco špatně v šabloně, protože struktura trvalých odkazů by neměla být podmínkou nějaké funkčnosti. Jde o tuto šablonu Avada?

    Ad 2) Ano, není k tomu potřeba ani plugin a mělo by stačit upravit soubor .htaccess, ale plugin zase může sledovat a logovat případné problémy. Jinak stávající trvalé odkazy ve formátu /%post_id%-%postname%.php mi přijdou už docela dost “hezké” :-) Je tam ID i název příspěvku, což podle mě bohatě stačí.

    Plugin Redirection jsem také používal a fungoval bez problémů. Budete muset nastavit přesměrování 301 pomocí regex specifikace (nějaké příklady najdete zde). Ale nebude to asi jednoduché, protože v původní URL adrese není uvedena rubrika, takže ji vlastně ani nemůžete jednoduše parsovat a předávat do cílové URL adresy. Snadno by to šlo převést pouze na tvar /%postname%/.

    #16942

    admin
    Keymaster
    Web

    Mike: A vrací se mi notifikační emaily, máte v profilu našeho fóra správně nastavený email?

    #16943

    Mike
    Participant

    Ad1) Ano, je to ona šablona Avada. Odkaz na diskuzi s autory:

    http://theme-fusion.com/forums/topic/comments-arent-visible-in-portfolio/

    (Tohoto problému se týká pouze 5 posledních příspěvků, ať nemusíte číst všechno).

    Ad2) No vida, to jsem nevěděl. Myslel jsem, že mám nějaký už zastaralý a modernímu SEO nevyhovující tvar URL. Takže byste řekl, že bych to mohl nechat a pracně to vše nemusel předělávat?

    V tom případě bych raději ten plugin ani nepoužil. V parsování a těchto úkonech jsem opravdu velký laik a bez pomoci krok za krokem, bych se do toho ani nepouštěl. Přijde mi to dost důležité a nerad bych udělal kritické chyby.

    Musím ale říci, že autoři šablony jsou velice ochotní a schopní. Vždy pomohou a dokonce i na základě nějakých požadavků, či uživateli odhalených chyb, přidávají toto jako nové funkce a odladěno od chyb do nových updatů šablony.

    Takže by bylo asi lepší zatlačit na ně ohledně tohoto problému, jak říkáte?

    Jak jsem zmínil, nejsem expert a nedokázal jsem odhadnout, zda jde o jejich chybu nebo jen nějaké moje nastavení. Díky za cenné informace, kterými jste mě nasměroval.

    (Email jsem aktualizoval – omlouvám se.)

    #16944

    Musilda
    Participant
    Web

    Někdy je příčinou existence stránky se stejným názvem jako custom post type. Pokud máte, nebo jste měl stránku s názvem Portfolio, tam bude vznikat konflikt. A pokud je smazaná, tak je potřeba ještě odstranit pomocí nějakého pluginu záznam z databáze.

    #16945

    admin
    Keymaster
    Web

    Ad 1) Tak bohužel, diskuze je přístupná pouze pro přihlášené majitele šablony. Nemůžete udělat nějaký screenshot konkrétních příspěvků? Nemůžete mi poslat soubory šablony (zneužívat je nebudu), abych to mohl vyzkoušet? Těžko se odhaduje problém bez konkrétní znalosti zdrojového kódu…

    Ad 2) Ano, řekl bych, že můžete stávající strukturu trvalých odkazů nechat a SEO se tím nijak nezhorší. Ale nejsem v této oblasti odborník, takže je to jen názor :-)

    P.S. Notifikační emaily se mi pořád vrací, nevím, co by tam mohlo být za problém…

    #16946

    Mike
    Participant

    admin: Tak problém už zdá se bude vyřešen. Autoři šablony připravují nový update. Opravdu se to týkalo šablony a ne formátu permalinku, jak jste zmiňoval.

    Moc jste mi pomohl, že jste mě tímto nasměroval. Bez této informace bych se věnoval tomu přesměrovávání, což se mi vůbec nechtělo.

    Zřejmě bude lepší současný formát zachovat, jak říkáte.

    Takže děkuji.

    V té diskuzi s autory šablony v podstatě ani nebylo řečeno o nic více, než zde, takže ani screenshot dělat nebudu.

    (notifikační e-mail už raději nebudu zaškrtávat)

    Jak se zdá, tak je velmi důležité zvolit konečnou a neměnnou strukturu webu (názvy kategorií, rubrik, stránek) tak, jak jsou zapsány v url hned od počátku, že?

    Při eventuálním pozdějším měnění názvů by bylo tedy nutno přesměrovávat?

    Porozumněl jsem, jak pomocí toho pluginu přesměrovat ručně jednotlivé url, ale lze použít i nějaké hromadné přesměrování třeba všech postů jedné rubriky po změně jejího názvu?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (z celkem 9)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti