Migrace phpBB na bbPress

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  Fit a poslední změna je stará 7 let, 6 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (z celkem 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #29380

    Fit
    Participant

    Ahoj,
    provozuji magazín na WordPressu a k tomu ještě samostatně diskuzní fórum na phpBB. Docela mi vadí, že to není propojené (uživatelské účty atd., nyní jsou ve WordPressu registrace zakázány a všechny účtu jsou jen v phpBB) a moc by se mi líbilo, kdyby bylo. Všiml jsem si, že plugin bbPress vypadá celkem dobře a že je to vyřešené celkem elegantně a vše je na jedné instalaci WordPressu.

    Takže zvažuji, že bych phpBB fórum přemigroval do bbPress a vše pěkně spravoval přes WordPress. Myslíte, že je to reálné? Máte s tím někdo zkušenost? Na netu jsem našel nějaký nástroj, přes který by to asi šlo udělat, ale nevím, zda je to bezpečné a funkční viz.: https://cms2cms.com/blog/phpbb-to-bbpress-automated-forum-import/

    Z phpBB bych potřeboval přenést minimálně toto:
    – Všechny uživatelské účty, ideálně i s avatary (asi 2000)
    – Všechna témata a příspěvky (cca 1500 témat, 11 000 příspěvků)
    – Veškeré vložené obrázky a přiložené přílohy

    Podle toho cms2cms webu by to asi všechno mělo jít, ale nevím, jestli bych to sám zvládl. Co myslíte? A je vůbec bbPress dobré řešení i na větší fóra, kam budou lidé i nahrávat často fotky/přílohy? Mně se na tom líbí hlavně ta úplná provázanost s WordPressem. S bbPress bohužel nemám zatím žádné zkušenosti, a tak přemýšlím, zda se do toho vůbec pustit a nebo jestli to provozovat jako dosud samostatně. Díky.

    #29383

    admin
    Keymaster
    Web

    Importní nástroj pro phpBB je přímo součástí pluginu bbPress. Takže stačí nainstalovat bbPress, spustit import, zadat přístupy k dosavadnímu fóru a nechat to celé proběhnout. Záloha webu i fóra doporučována :-)

    Osobně mám bbPress tady na webu a nevím, jestli jde o velké fórum, ale je tu asi 4000 registrovaných uživatelů, 5000 témat a 20000 odpovědí a nevidím v tom žádný problém. Jen škoda, že se bbPress nerozvíjí rychleji, ale to se snad změní, když na jeho novou verzi byla migrována fóra na wordpress.org. Nahrávání fotek a obrázků funguje vcelku dobře s pomocí pluginu GD bbPress Attachments, nahrávají se přímo do knihovny médií ve WordPressu. bbPress nemá určitě tolik funkcí jak phpBB, je to spíše jednoduché fórum a každou funkci musíte doinstalovat v podobě pluginu. Hlavní výhodou je ale přímé propojení s WordPressem, takže je uživatele možné snadno “používat” i pro další pluginy (členská zóna na webu, zasílání newsletterů, atd). Je potřeba zvážit výhody a nevýhody (a používané funkce), technicky by to neměl být zásadní problém…

    #29388

    Fit
    Participant

    Zdravím,
    díky moc za info. Jestli to ale dobře chápu, tak bohužel to neumí přenést vložené obrázky a přílohy viz. popis “No file attachments are imported.”.

    Mám na fóru nějakých 1800 příloh (fotek) a jsou dost důležité, protože bez nich by pak spousta diskuzí neměla smysl, nechci o ně přijít. Jedná se o diskuzní fórum pro rybáře a tam jsou ty fotky dost zásadní. Chtělo by to nějak vymyslet… Ten cms2cms ty přílohy možná umí přenést, ale sám nejsem programátor, tak nevím, jestli to zvládnu.

    #29389

    Fit
    Participant

    Tak jsem teď vyzkoušel tento plugin: https://wordpress.org/plugins/cms2cms-phpbb-to-bbpress-forum-converter/screenshots/

    Propojil jsem to na svůj testovací WP a nechal proběhnout demo, kde se mi přeneslo (a úspěšně) jen něco na ukázku. Vypadá to, že to funguje a že to dokáže udělat i ty přílohy a pak se asi nahrají do adresáře uploads ve WP a mělo by to fungovat (to až v ostré verzi po zaplacení).

    Plugin je placený a celá migrace by mě podle ceníku vyšla asi na 140 USD, což by byla dobrá cena.

    Teď jde o to, jestli se do toho pustit, mám z toho obavy, ale ta možnost je lákavá. Mít to všechno pod jednou střechou by bylo super. bbPress je teda oproti phpBB dost ořezané, ale většina lidí stejně tolik funkcí nepotřebuje, tak by to možná byla dobrá volba. Navíc, jestli je u bbPress garantovaný vývoj do budoucna, tak by se člověk nemusel tolik obávat… Asi si s tím budu chvíli hrát a pak se rozhodnu.

    #29391

    Fit
    Participant

    A ještě se prosím chci zeptat, je někde k sehnání pořádná čeština pro bbPress? Koukám, že ani tady není vše úplně přeloženo. Např. slovo “REPLY” v každém pravém rohu u každého příspěvku. Díky.

    #29445

    admin
    Keymaster
    Web

    S importem souborů je obecně problém, protože to bbPress defaultně nepodporuje. Ale asi by nebyl problém to importovat přímo do výše zmiňovaného pluginu GD bbPress Attachments, nějaký příklad jsem našel např. zde (ukázka pro import souborů z fóra SMF, ale mělo by to být snad dost podobné)…

    Pokud vím, tak veřejná kompletní čeština neexistuje… Pár pokusů bylo, ale nepoužíval jsem je, protože tam bylo mnoho chyb a i jiná terminologie než např. téma, odpověď, atd. Oficiální překlad je zde, ale zatím se nikdo nedostal k validaci překladů. Ideálně bych tam měl asi importovat stávající překlad a následně ho dokončit, ale zatím bohužel nebyl čas…

    #29493

    Fit
    Participant

    Díky za odpověď. Co jsem to zkoušel, tak pomocí toho pluginu CMS2CMS by přílohy neměly být problém. Upraví to samo odkazy a pak se zřejmě soubory nahrají do adresáře uploads ve WordPressu.

    Asi ale zatím zůstanu u phpBB. Na bbPress mě odrazuje hlavně ta chybějící čeština a pak při převodu uživatelů byl ještě trochu problém s diakritikou. Pokud byl někdo zaregistrován v phpBB např. jako “František”, tak se uživatel převedl do WordPressu, ale udělala se URL, která měla v názvu taky diakritiku, takže asi takto: “…/forum/users/František/” a tento odkaz na profil uživatele potom nefungoval. Bylo třeba upravit ručně uživatele a adresa se opravila na “…/forum/users/frantisek/” a pak už to normálně fungovalo. Mám takhle více uživatelů s diakritikou, takže bych to musel asi pak všechno ručně upravovat.

    Jinak se mi bbPress celkem líbí, ale chtělo by to pořádnou češtinu aspoň pro výstup na webu (administrace stačí v AJ). Na můj web chodí převážně laici a musí to být co nejvíce “blbuvzdorné”.

    PhpBB je super systém, ale nejvíc mě tam štve ta pitomá správa příloh, kdy jdou všechny soubory jen do jednoho adresáře “files”, takže jich tam po čase může být klidně desítky tisíc a zatěžuje to webhosting. Zlatý WordPress, kdy se nahrané soubory řadí do podsložek “/rok/mesic/soubor.jpg”. To mě štve u phpBB asi nejvíc, pak mě taky lákala ta možnost sjednocení do jednoho systému.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (z celkem 7)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti