Komprese obrázku v příspěvku

Úvodní stránka Fórum podpory WordPressu Problémy s WordPressem Komprese obrázku v příspěvku

Zvolené téma obsahuje celkem 11 odpovědí. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel  pauchcz a poslední změna je stará 9 let, 8 měsíců.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)
  • Autor
    Příspěvky
  • #19733

    pauchcz
    Participant

    Ahoj, mám prosbu resp. dotaz: Je normální že se mi komprimuje automaticky obrázek v příspěvku? (formát Obrázek). I když je v lightboxu 1:1 tak v příspěvku je rozsypaný viz: příspěvek Léto 2014 na http://pauch.cz/ Díky moc za podměta PS: originál má cca 50Kb, což si myslím není moc…

    #19734

    admin
    Keymaster
    Web

    Problém je podle mě v tom, že tam vkládáte obrázek o velikosti 700 x 183 pixelů, ale na větším monitoru se to roztáhne (protože je v CSS nastavená šířka 100 %).

    Takže se na úvodní stránce zobrazuje tento obrázek:

    http://pauch.cz/wp-content/uploads/2014/07/mustr-p%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvek-10-700x183.jpg

    Ale ten je menší než originál a na větších monitorech bude rozostřen.

    #19735

    pauchcz
    Participant

    děkui za informaci, a prosím jaké je optimální/ideální řešeni? Děkuji moc!

    #19736

    admin
    Keymaster
    Web

    Je třeba do úvodní stránky vložit originální obrázek s většími rozměry. Na úvodní stránce máte nastavenou nějakou statickou stránku? Šablona Pinboard by s tím asi neměla mít žádný problém. A pokud jste vkládal obrázek do stránky, tak je dole políčko “Velikost”, kde zvolte nějakou větší verzi obrázku, případně rovnou “Původní velikost”.

    #19738

    pauchcz
    Participant

    vložim foto o velikosti 1143 x 366 , nastaveno “Původní velikost” a stejně se to rozsype…
    Je to příspěvek ve formátu “Obrázek”

    děkuji

    #19740

    admin
    Keymaster
    Web

    Zajímavé, když obrázkový příspěvek rozkliknete, tak už se to zobrazuje v pořádku:

    http://pauch.cz/leto-2010-1300x300px

    Ale proč se to na úvodní stránce zobrazuje v jiné podobě? Nedělal jste nějaké úpravy šablony? Nevšiml jste si nějakého nastavení, které by to mohlo ovlivňovat?

    #19741

    pauchcz
    Participant

    To je mi právě záhadou, já nic osobně nenastavoval..spouštěl mi to kolega a ten taky neví…originál má cca 50kb a v příspěvku se komprimuje na 20kb, při rozkliku opět těch 50kb, zdá se že v “náhledu” se z nějakého důvodu komprimuje..

    #19755

    admin
    Keymaster
    Web

    Nejde o žádnou komprimaci, ale použití jiného obrázku. Při nahrávání obrázku do WordPressu není nahrán jen původní obrázek, ale jsou vytvořeny další velikosti, se kterými může WordPress a šablona pracovat. Pokud tedy vezmeme původní příklad obrázku, tak jste nahrál originální obrázek:

    http://pauch.cz/wp-content/uploads/2014/07/mustr-p%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvek-10.jpg

    WordPress si ale vytvořil automaticky další velikosti definované v menu Nastavení – Média:

    http://pauch.cz/wp-content/uploads/2014/07/mustr-p%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvek-10-300x78.jpg

    To je např. obrázek v podobě “Střední velikost”, tedy maximální šířka 300px (přesně vypočítaná a vygenerovaná 300 x 78px).

    Šablona Pinboard ale používá ještě vlastní definované velikosti obrázků, se kterými dále pracuje. V našem případě je důležitá velikost image-thumb, která má natvrdo definovanou maximální šířku 700px.

    Příspěvek ve formátu “Obrázek” je definován pomocí souboru content-image.php a obrázek zobrazuje pomocí funkce pinboard_post_image(), která je definovaná v souboru functions.php. A tato funkce automaticky zobrazuje poslední obrázek, který je do daného příspěvku vložen. A všimněte si ještě důležité podmínky:

    <?php the_post_thumbnail( ( pinboard_is_teaser() ? 'teaser-thumb' : 'image-thumb' ) ); ?>

    Pomocí funkce pinboard_is_teaser() je zkoumáno, zda je příspěvek tzv. teaser (patrně portfolio, ale nejsem si jist, menu Vzhled – Theme Options – General). A protože není, tak se automaticky použije velikost image-thumb, která má maximální šířku 700px. Ale protože je příspěvek roztažen přes celou stránku a v kaskádových stylech má obrázek nastaveno, aby se roztáhl do maximální šířky podle velikosti obrazovky, tak se vlastně zobrazuje obrázek o velikosti 700 x 183px na prostoru 1066 x 279px (např. na mém monitoru) a není vůbec nijak komprimovaný, ale vlastně jen roztažený, takže nevypadá hezky a je rozostřen. Autoři šablony evidentně nepočítali s tím, že by někdo mohl chtít použít příspěvek ve formátu “Obrázek” v plné šíři na úvodní stránce.

    A co teď s tím? Zkusil bych si pohrát s rozvržením layoutu v menu Vzhled – Theme Options – Layout. Dále můžete zkusit nastavit nějakou statickou stránku jako úvodní stránku (menu Nastavení – Zobrazování) a potom pro tuto úvodní stránku vyzkoušet různé šablony stránek (např. Full Width nevypadá špatně a podobá se zamýšlenému vzhledu) a snadno tam vložit větší velikost obrázku. Nebo můžete změnit nastavení maximální šířky 700px pro image-thumb v souboru functions.php a obrázky přegenerovat. Dále můžete zkusit použít výchozí formát příspěvků (Normální) a vložit do něj větší obrázek. Možností je mnoho, šablona Pinboard ale bohužel evidentně selhala v uživatelské přívětivosti…

    #19762

    pauchcz
    Participant

    Klobouk dolů a moc děkuji za Váš čas, rozbor!!! Budu laborovat dle Vašich podmětů. Ještě jednou díky! Pauch

    #19765

    pauchcz
    Participant

    Tak vyřešeno dle vašeho návodu: úprava px image – thumb, na to že jsem IT břídil tak to dopadlo na výbornou…díky!!!! :-)

    #19767

    admin
    Keymaster
    Web

    Díky, jen pozor na případnou aktualizaci šablony, která tuto změnu zase přepíše. Asi by bylo lepší vytvořit odvozenou šablonu (Child theme) a s její pomocí rozměry modifikovat (je to už ale složitější). Možná by také stálo za to, nahlásit problém přímo autorům šablony (vypadá to, že berou podporu vážně).

    #19769

    pauchcz
    Participant

    Ano, aktualicaci budu řešit pouze s kolegou co mi vše instaloval, tak abych neudělal nějakou blbost a změnu v image thumb beru na vědomí…ohledně “problému” budu autory informovat. Děkuji za Váš čas a rady! :-)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (z celkem 12)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti