Knihovna médií zlobí

Zvolené téma obsahuje celkem 18 odpovědí. Do diskuze (6 účastníků) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna je stará 7 let, 3 měsíce.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 19 příspěvků - 1. až 19. (z celkem 19)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3441

    kafik
    Participant
    Web

    Ahojte,

    mám problém s přidáváním obrázků pomocí té nové knihovny médií.

    Do rozepsaného příspěvku chci vložit obrázek. Dám si kurzor tam, kde ho chci mít a kliknu na tlačítko “mediální soubory”. Objeví se okno pro tuto akci, mám dvě možnosti: buď nahrát nový, nebo použít z knihovny médií.

    Když nahrávám nový, tak se sice nahrává, ale pak vypíše že se objevila chyba.

    Když chci použít už existující, tak mi ale knihovna nenabízí žádné soubory – jako by byla prázdná, ale v administraci, když se podívám přímo: “média -> knihovna médií” tak už je tam i ten, co mi prve vyhlásil chybu.

    Nevíte jak to opravit?

    #15843

    admin
    Keymaster
    Web

    Jaký používáte hosting? Jaká chyba se při nahrávání objevuje?

    #15844

    kafik
    Participant
    Web

    Hostingem to není, mám na něm totiž i další WPweby a tam se tato chyba neobjevuje.

    Spojil jsem se s administrátorem a ten mi odpověděl, že v logách žádná chyba není.

    Jediná hláška o chybě je “Při náhrávání došlo k chybě, zkuste to později.”

    #15845

    admin
    Keymaster
    Web

    Zkoušel jste deaktivovat všechny pluginy a nasadit výchozí šablonu Twenty Twelve? Chyba se objevila nově nebo tam je od začátku fungování webu? Jde o čistou instalaci WordPressu nebo nějaký starší web?

    #15846

    Lukenzi
    Participant

    Chyba u oprávnění k souborům?

    Podíval bych se zda ty soubory fyzicky na serveru existují, pokud ano resetoval bych jim oprávnění.

    #15847

    Penoar
    Participant

    Mám totéž zlobení. Stručně řečeno: Chci-li nahrát soubor přes položku “Média” v hlavním levém postranním menu WordPressu (v. 3.5.1), nepodaří se to. A také se nepodaří nahrát soubor přes spolehlivý modul pro tiskopisy “Contact Form”. V obou případech jde o to, vyřešit tu samou věc.

    Chybové hlášení, objevující se tehdy, mám-li nastaveno v Nastavení WordPressu načítání do adresářů pojmenovaných podle roků a měsíců:

    Soubor "Tenaten" se kvůli chybě nepodařilo nahrát. Nepodařilo se vytvořit adresář "wp-content/uploads/2013/06". Zkontrolujte, zda má nadřazený adresář právo zápisu?

    Chybové hlášení, objevující se, mám-li nastaveno v Nastavení WordPressu načítání do “běžného” adresáře (poznámka: ten ale nevím, kde se určuje a mění; v nastavení WordPressu 3.5.1 taková položka není):

    Soubor "Tenaten" se kvůli chybě nepodařilo nahrát. Nepodařilo se vytvořit adresář "/u2/www/<doména>/wp-content/uploads". Zkontrolujte, zda má nadřazený adresář právo zápisu?

    Do prdele, ale vždyť žádný adresář u2 nemůže existovat, www je obecně vždy hlavním adresářem v “nulovém” adresáři domény. Jestliže se někomu povede objasnit, odkud se to u2 bere (ten řetězec jsem nenašel v žádném .php souboru ani po delším automatickém vyhledávání), tak jak se mi to jeví, vyřeší všechny tyhle neustále se opakující případy. Je někdo takový? Jak to, že té věci nerozumějí ani správci? To mi nejde do hlavy.

    #15848

    Lukenzi
    Participant

    Do prdele, ale vždyť žádný adresář “u2” nemůže existovat, www je obecně vždy hlavním adresářem v “nulovém” adresáři domény.

    to vůbec nemusí být pravda, adresář www můžu mít kdekoliv

    Adresář wp-content a uploads má oprávnění k zápisu?

    Taky bych zkusil dát do PHP souboru tento kousek kódu co zobrazí

    <?php
    echo dirname(__FILE__);
    #15849

    Penoar
    Participant

    K: Lukenzi.
    Všechny adresáře i soubory mají oprávnění k zápisu. Ale můj správce mi před chvílí vysvětlil, co to je to u2: je to prý část systémové cesty (která se nám uživatelům neobjevuje); ale potom by s ní neměly pracovat ani WordPress, ani jeho moduly! Ovšem jako vždy, co se vlastní potíže týká, mevysvětlil nic (tihle znalí a zaneprázdnění navíc si nedovedou představit, že lidi okolo neví skoro nic o tom, co tvoří jejich práci). Podstata věci je to, že je, prostě řečeno, posráno nahrávání souborů, a že nikdo pořádně neví, jak to spravit. Jak to spravit? Proč se to u2 objevuje, když se nemá co objevovat? Jak zařídit, abych nahrál soubor, a adresář se mi vytvořil sám, tak jak to má být? Myslíte, že by pomohlo na 95 %, kdybych přeinstaloval celé prostředí? Děkuji za názor.

    #15850

    Lukenzi
    Participant

    Nikdo neví jak to spravit možná z toho důvodu, že máme naprosté minimum informací…

    1. co zobrazí ten kousek kódu?

    2. Co to je za hosting?

    3. Chyba se projevuje již od instalace, nebo se projevila až teď po delší době?

    4. Pokud až teď co jste dělal před tím? Instalace nějakého pluginu? Úprava kódu?

    5. Funguje to pokud deaktivujete všechny pluginy a nasadíte výchozí šablonu?

    Přeinstalaci můžete zkusit, ale podle mě fungovat nebude když nemůžete zapisovat do složky wp-content. Leda ruční přes FTP, ale to neřeší problém proč nemůžete zapisovat tam kde by to jít mělo :)

    Můj tip je, že na 95% to je problém serveru…

    #15851

    maydalenka
    Participant

    Mám ten samý problém a rovněž nevím, co s tím: http://www.b-fitsterezou.cz

    Když chci přidat náhledový obrázek nebo obrázek do textu, knihovna se sice otevře,ale jen bílá stránka, neukazují se náhledy již nahraných obrázků a při nahrávání nového se ukáže chyba: Při nahrávání došlo k chybě. Zkuste to prosím později.
    Jinak klasické otevření Knihovny médií z administračního panelu lze – obrázky se zobrazují, ale odtamtud nefunguje jejich přidání k příspěvku nebo stránce. Rovněž pokud chci nahrát nový obrázek, zjeví se chyba: Při nahrávání došlo k chybě. Zkuste to prosím později. Ale když se pak podívám do knihovny, ten obrázek tam je.
    Chmod složek s obrázky je nastaven na 750, zkusila jsem změnit na 755, problém stále trvá. Předem děkuji za jakoukoli radu

    1. Nevím, co zobrazí ten kousek kódu, kam ho mám přesně vložit?
    2. Wedos. Hostuji na něm více WordPressů s totožným nastavením a téměř totožnými pluginy – bez problémů.
    3. Rok po bezproblémovém provozu, WP aktuální, pluginy aktuální
    4. Nedělala jsem nic…nějaká aktualizace pluginů proběhla,ale cca 3 týdny před projevením chyby
    5. Deaktivace pluginů a změna šablony na Twenty ten chybu nevyřešila.

    Přeinstalace problém vyřešila, nicméně po odhlášení a opětovném přihlášení do administrace se znovu zjevil.

    #15852

    Lukenzi
    Participant

    Je to zvláštní, taky mám na WEDOSu několik webů a všechny fungují bez problémů, jen jednou se mi tahle chyba zobrazila, ale sama při druhém pokusu o nahrání zmizela. V pluginech problém nebude (pokud byli při nahrávání deaktivovány) totéž platí o šabloně. Zajímavé je to s tou přeinstalací… trochu se v tom pohrabu a snad na něco příjdu.

    #15853

    Penoar
    Participant

    Včera mi už trochu ujížděly nervy, což se projevilo osudově hlavně tak, že jsem nepřemýšlel dopředu. Nyní, po zvážení celé věci s nahráváním mohu to uzavřít (prozatím) následovně.

    Jsem názoru, že tento druh chyby je na 95 % chybou na straně provozovatele, ne na straně nás uživatelů hostingu. Je třeba důsledně otravovat správce, třeba i telefonem, aby to spravil, vždyť za to platíme; u neplacené služby je na místě méně důrazný přístup. (Pozor, někdy může pomoci změnit oprávnění té složky, kam má být zapisováno — a možná i všech dostupných nadřazených složek –, na “777”, protože při obvyklém “755” WordPressu či některému jeho modulu, pokud není brán jako “vlastník”, není umožněn zápis, zde to znamená kýžené nahrání souboru. Neumím to nastavit jinak než pomocí ftp služby Total Commanderu a použití změny přívlastků, ale jde to i “odborněji”.) Pfuj.

    Ještě k přeinstalaci prostředí WordPress. V mém případě, já si zálohuji na pevný disk celý WordPress, celý adresář www, kdykoliv se něco chystám změnit. Když po průseru zjistím, že moje záloha je totožná se stávajícím stavem, potom, u vědomí, že jsem nedělal žádné změny v databázi, není, myslím, z mé strany co řešit; chyba musí být na straně provozovatele. To mi taky včera nedošlo… (Porovnávám službou Synchronizace adresářů ct. Total Commanderu.)

    Zdar!

    #15854

    Lukenzi
    Participant

    Penoar: Ano složka wp-content a uploads musí mít oprávnění k zápisu (nejlépe 777).

    Problém s oprávněním k složkám není tak jednoduchý jak se obvykle píše a nastavení nemusí být (a často není) stejné na každém hostingu, závisí na spoustě dalších okolností. Ale je dobré si zapamatovat, že když se má do nějaké složky zapisovat (vytvářet soubory nebo podsložky) musí mít chmod 777. To že na některých hostinzích stačí 775 nebo dokonce 755 je vedlejší…

    Malý příklad, že to s těmi oprávněními není tak jednoduché:
    Mám na Linuxu ve složce /var/www WordPress, který jsem si tam nakopíroval ručně. Nastavím práva pro zápis složce wp-content a vše funguje bez problémů. Bohužel ale nefunguje aktualizace. Proč? Jednoduše proto, že aktualizace se provádí přes PHP funkce (jak jinak) tedy přes program PHP, který ale běží pod jiným uživatelem a jinou skupinou (www-data). Do mých souborů, které jsem si tam ručně nakopíroval, tedy nemůže zapisovat a ani je měnit nebo mazat (pokud nemají oprávnění k zápisu).
    Já ale udělám kouzlo, do složky /var/www nakopíruji místo WP jen jeden script, který mi WP sám stáhne, rozbalí a nainstaluje. Výsledek – funguje vše i s aktualizací. Proč? Protože celá složka www má oprávnění k zápisu a script který stáhne, rozbalí a nainstaluje WP běží pod PHP a tedy cokoliv co sám vytvoří patří také PHP. Nemusím tedy vůbec nějaké oprávnění řešit a funguje jak upload tak i aktualizace. Problém ale logicky nastane pokud budu chtít nějaký soubor změnit nebo smazat ručně – nepůjde to, protože nebudu vlastník, soubor vytvořilo PHP a pouze PHP s ním může operovat.

    V tomto příkladu to je ještě jednoduché, protože PHP běží pod stejným uživatelem jako Apache, další problémy vznikají pokud PHP běží jako jiný uživatel, případně pokud do toho zasahují ještě nějaké další okolnosti (suexec, fastcgi, konfigurace apache atd.).

    #15855

    Penoar
    Participant

    Pro: Lukenzi.

    To je šílený… sice programuju (naštěstí ne v PHP) a tak jsem zvyklý na ledacos, ale… nu, čistému vše čisté, jak se říká…

    #15856

    maydalenka
    Participant

    Přidávám komunikaci s podporou u Wedosu – doporučili mi

    1) Podívat se, zda mám na ftp správnou adresářovou strukturu – mám
    2) Upravit si práva souborů v nástrojích webhostingu v jejich administraci – hotovo
    3) Přidat si do wp-config.php řádek define('WP_TEMP_DIR','/data/web/virtuals/27651/virtual/tmp'); – hotovo ( i když doteď to fungovalo i bez něj a na jiných wordpressech ho nemám)

    No a problém s knihovnou médií se nevyřešil…

    #15857

    maydalenka
    Participant

    Tak další vývoj – podle Wedosu mám nekompatibilní pluginy.

    Po poslední aktualizaci pluginu, myslím že to byl TinyMCE editor systém fungoval cca 2 – 3 týdny bezproblémově a pak se objevila chyba. Znamená to, že plugin byl 14 dní kompatibilní a pak najednou nekompatibilní? Nemluvě o tom, že po jejich vypnutí se problém nevyřešil.

    Přeinstalace systému problém vyřešila na cca 24 hodin.

    Dneska jsem aktualizovala na novou verzi WordPressu 3.5.2, zatím to funguje a jsem zvědavá, co to udělá zítra.

    Zajímalo by mě, jestli Kafik to nějak vyřešil.

    #15858

    Penoar
    Participant

    Mně nahrávání už funguje. Chyba byla, v mém případě, pouze v nedostatečně nastaveném oprávnění ke složce, do níž se nahrávalo (běžně, pokud se nic nepřenastavuje, to je ve WordPressu 3.5.1 složka wp-content/uploads). Na našem hostingu nastavují složkám oprávnění “755”, a to se ukázalo právě málo, pomohlo nastavit oprávnění “777”. V případě potíží je tedy třeba zjistit, který adresář používá WordPress jako “nahrávací” (nebo v případě nějakého modulu, který je jeho nahrávací adresář), a tomu danému adresáři změnit oprávnění na “777”. Když tohle mám vyřešeno a přes to by potíže přetrvávaly jako u uživatele @maydalenka (to znamená po vypnutí modulů, případně přeinstalaci), nedal bych nic na správcovy řeči, že je všechno v pořádku, a otravoval bych ho tak dlouho, až by to v pořádku bylo.

    Pro pořádek, hostujeme na Isolu. Správce se pro laika vyjadřuje jako debil, ale jinak, všechna čest, pomáhá, a neměli jsme nikdy žádné vážné potíže. Mohu doporučit tam, kde ty vážné potíže mají, hosting ale je to placený.

    #30039

    pepainvest
    Participant

    Ahoj :)

    mel sem ten sami problem, taky nenacitalo nic a neslo ani nehrat. Resil sem to se svym hostingem gigaserver, s jejich podporou a problem pry byl v tom, ze sem mel v jedne strance php link na javascript pro snih :)
    zajimave… leta mi to slo a ted uz ne… no kazdopadne asi za to mohla nova verze 4.6.1 …ktere se tato uprava nelibila :)
    tak si na fyzicke upravy dejte pozor, muze to byt i tím. Kazdopadne uz mi to jede.

    #30046

    admin
    Keymaster
    Web

    @pepainvest: Díky za příspěvek! Novější verze WordPressu používají při nahrávání JavaScript, takže pokud tam byl načítán ještě nějaký další (patrně nekorektně), tak mohlo docházet ke konfliktu (a projevit se to mohlo právě až u nejnovější verze).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 19 příspěvků - 1. až 19. (z celkem 19)

Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.

WordPress – novinky, návody a zajímavosti